Doorgaan naar hoofdcontent

Bibliothecaris babysit 140 kotplantjes van UGent-studenten: ‘Slechts eentje in risicozone’

Bibliothecaris babysit 140 kotplantjes van UGent-studenten: 'Slechts eentje in risicozone'

In de zomermaanden laten de studenten hun kot achter, met daarbij ook vaak de plantjes die zo ten dode opgeschreven zijn. Niet zo in Gent, waar de hoofdbibliothecaris van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte een heus plantenhotel startte, waar hij nu al anderhalve maand 'babysit' op de kotplantjes. 'Sommige kwamen hier in erbarmelijke staat toe, maar ze zijn nog allemaal in leven. Slechts een zit in de risicozone, die viel gisteren per ongeluk van de vensterbank.'

Lees verder

Molotovcocktails naar binnen gegooid bij Nederlandse journalist

Woensdagnacht zijn meerdere molotovcocktails door het raam naar binnen gegooid bij journalist Willem Groeneveld. De hoofdredacteur van de Groningse stadsblog Sikkom kreeg al vaker te maken met bedreigingen. De politie onderzoek het incident.

Lees verder

Verbazingwekkend soepel: robot legt haast moeiteloos complex obstakelparcours af

Onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics zijn verheugd. Hun robot Atlas heeft met succes een ingewikkeld parcours met verschillende obstakels afgelegd. De ingenieurs zijn maandenlang bezig geweest met het trainen van hun robots. Bekijk de 'moves' van de robot in bovenstaande video.

Lees verder

Nooit meer 'lenen bij een vriendin': Antwerpse kredietverstrekker mevrouw Leemans overleden

Margareta – Greetje - Leemans is overleden. De bekende kredietverstrekker, die kantoor hield naast de privéwoning van Antwerps burgemeester Bart De Wever aan de Herentalsebaan in Deurne, overleed vorige week na een korte ziekte. Ze werd 88 jaar oud. Haar onderneming Leemans Kredieten blijft bestaan.

Lees verder

Nieuw Japans eiland ontstaan na onderzeese vulkaanuitbarsting

Het Japanse grondgebied is weer wat groter geworden, voorlopig dan toch. Door een onderzeese vulkaanuitbarsting is er een nieuw eiland ontstaan. Het eiland ligt ten zuiden van Tokio en heeft een diameter van 1 kilometer. Of het eiland een permanente uitbreiding wordt van het land van de rijzende zon, zal nog moeten blijken.

Lees verder

Tiener doodgeschoten en twee minderjarigen gewond in Marseille

Een tiener van veertien jaar oud is woensdagavond doodgeschoten in een woonwijk in het Franse Marseille. Een andere veertienjarige en een kind van acht jaar oud zijn gewond geraakt. Dat zegt het Franse parket aan het Franse persagentschap AFP.

Lees verder

Biden: 'Chaos in Afghanistan was onvermijdelijk'

Amerikaans president Joe Biden heeft gezegd dat de chaos die volgde op het terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, onvermijdelijk was. Dat zei hij in een exclusief interview met de zender ABC. De president wordt bekritiseerd vanwege zijn houding ten opzichte van de situatie in Afghanistan maar houdt voet bij stuk. Hij zegt dat niemand de snelheid van de overname door de taliban had kunnen zien aankomen, maar ook dat hij niet inziet hoe een terugtrekking van de troepen zonder chaos had kunnen verlopen.

Lees verder

1A-clubs moeten kiezen: volle stadions met Covid Safe Ticket of tribunes slechts voor een derde gevuld

Clubs zullen vanaf volgende week moeten kiezen. Ofwel vullen ze hun stadion aan volle capaciteit, maar dan enkel met gebruik van het Covid Safe Ticket. Ofwel beperken ze zich tot een derde van de stadioncapaciteit en moet er fysieke afstand tussen fanbubbels gerespecteerd worden. Dat heeft de Pro League donderdag, na overleg met de autoriteiten, bekendgemaakt.

Lees verder

Podcasttips | Een Nederlander leest zijn puberdagboek voor en een ontdekkingsreis van amper een kwartier

Voor velen is het een nachtmerrie die uitkomt, maar voor Robert Venema is het een podcast. Hij leest zijn puberdagboeken voor. Atlas Obscura neemt je mee op ontdekkingsreis. En Soul music ontwaart de verhalende kracht van muziek.

Lees verder

Afghaanse journaliste smeekt secretaris-generaal NAVO: 'Erken de taliban niet'

Tijdens de persconferentie van de NAVO over Afghanistan konden ook journalisten hun zegje kwijt. Eén van hen was Lailuma Sadid, een Afghaanse journaliste bij de Brussels Morning Newspaper. Tijdens een emotioneel pleidooi vroeg ze aan NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg om het 'Islamitisch Emiraat van Afghanistan' niet te erkennen.

Lees verder

Nog steeds chaos op luchthaven Kaboel

Terwijl Amerikaanse troepen de luchthaven van Kaboel onder controle hebben, heerst er chaos buiten de luchthaven. Mensen die in veiligheid gebracht werden, melden vreselijke ervaringen. Nog steeds proberen duizenden Afghanen het land te ontvluchten, maar intussen hebben de taliban de ingangen geblokkeerd, wordt er geschoten en vallen er doden.

Lees verder

Scarlett Johansson bevallen van tweede kind

Scarlett Johansson (36) is voor de tweede keer moeder geworden. Haar echtgenoot Colin Jost (39) schrijft op sociale media dat ze een zoontje hebben gekregen.

Lees verder

Cinefielen vinden de weg terug, occasionele filmbezoekers nog niet

Kinepolis haalde in juni de helft van de bezoekersaantallen van voor de coronacrisis. In juli was dat 62 procent. De occasionele filmbezoeker keerde nog niet terug naar de bioscoop.

Lees verder

'Snelle terugtrekking Amerika heeft ons voor voldongen feit gezet'

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) hoopt dat de evacuatieoperatie goed afloopt. 'We moeten de namenlijsten respecteren, maar ook flexibel zijn. En daarna moeten we internationaal analyseren wat er fout is gelopen.'

Lees verder

Belgische banken houden toplonen beperkt

Zeventien Belgische bankiers verdienden in 2019 meer dan 1 miljoen euro, in verhouding met andere landen een klein aantal. Zeven van hen werken bij KBC.

Lees verder

Wallonië kleurt rood op Europese coronakaart, Vlaanderen blijft oranje

Na Brussel kleurt nu ook Wallonië rood op de Europese coronakaart. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vlaanderen blijft oranje. Duitsland telt geen groene zones meer.

Lees verder

Nederlandse filmprijzen gaan genderneutraal voor acteerprijzen

Het Nederlands Film Festival (NFF) zal geen aparte prijzen meer uitreiken voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.

Lees verder

'Stewardess' van Emirates haalt stunt uit op top van Burj Khalifa

De luchtvaartmaatschappij Emirates heeft een nieuwe promovideo gelanceerd die de wereld rondgaat. In het spotje is te zien hoe een stewardess vanop de Burj Khalifa, 's werelds hoogste toren, reclame maakt voor hun vluchten. Omdat op het internet vragen rezen over trucage, heeft Emirates met een video van 'the making of' bewezen dat de vrouw wel degelijk naar 828 meter hoogte is geklommen. Bekijk de opmerkelijke spot hierboven.

Lees verder

Doden bij protest tegen taliban in Asadabad

In de Afghaanse provinciehoofdstad Asadabad zijn verschillende doden gevallen bij protesten op de onafhankelijkheidsdag. De betogers zwaaiden met de Afghaanse vlag. Dat meldt Reuters op basis van plaatselijke bronnen. Ook vanuit hoofdstad Kaboel komen berichten over anti-talibanbetogingen.

Lees verder

Nachtleven kan wellicht op 1 oktober losbarsten zónder coronapas

Het volledige rijk der vrijheid komt begin oktober wel heel dichtbij. De nachtclubs en de dancings kunnen dan wellicht weer openen, met protocollen maar zonder coronapas. Dat ligt alvast voor op het Overlegcomité vrijdag.

Lees verder

Beter dan Messi en Lewandowski: Kevin De Bruyne maakt kans op grootse individuele trofee

Kevin de Bruyne maakt nog steeds kans op de trofee van Uefa Speler van het Jaar. Onze landgenoot is bij de laatste drie genomineerden.

Lees verder

Magnus Cort Nielsen wint spectaculaire zesde Vuelta-etappe

Magnus Cort Nielsen (EF Education - Nippo) heeft de zesde rit in de ronde van Spanje gewonnen na een lange vlucht. Primoz Roglic pakt de rode leiderstrui.

Lees verder

Paus Franciscus aanvaardt ontslag van bisschop na seksuele video

Paus Franciscus heeft het ontslag van de Braziliaanse bisschop Tomé Ferreira da Silva aanvaard. Na het verschijnen van een masturbatievideo op sociale media, kwam de bisschop opnieuw in opspraak.

Lees verder

Kopstuk camorra opgepakt in Dubai

Een van de meest gezochte maffiabazen van Italië is in Dubai opgepakt. De 46-jarige Raffaele Imperiale heeft banden met de bekendste Nederlandse drugscriminelen.

Lees verder

Gent morst met de kansen in Polen en gaat 1-0 onderuit

Gent heeft niet het gehoopte resultaat kunnen meepakken uit Polen: het verloor met 1-0 van Rakow Czestochowa na een doelpunt in de 64ste minuut van Niewulis. Tissoudali miste 2 uitstekende kansen voor Gent. Volgende week staat de terugwedstrijd op het programma in de Ghelamco Arena.

Lees verder

Man die dreigde met bomaanslag aan Capitool opgepakt door politie

De politie heeft bij het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington, het Capitool, een man in hechtenis genomen die gedreigd had met een bom. De man heeft zich overgegeven. Urenlang was de wijde omgeving afgesloten en mochten mensen niet de straat op.

Lees verder

Defensie Antwerp laat zich vier keer aftroeven door Omonia

Daar sta je dan met je topaankopen en favorietenrol. In het GSP-stadion werd de defensie van Antwerp zoek gespeeld door Omonia, dat vier keer scoorde en met twee goals voorsprong de terugwedstrijd ingaat.

Lees verder

'Eindelijk hebben we informatie over onze evacuatie'

België heeft vier tijdsloten op de luchthaven van Kaboel gereserveerd om mensen te evacueren. Mensen op de wachtlijst reageren hoopvol, maar er schuilen nog addertjes onder het gras.

Lees verder

Anderlecht en Vitesse spelen gelijk na spannend slot

Anderlecht heeft in extremis een nederlaag kunnen verijdelen tegen het Nederlandse Vitesse. Het kwam in de eerste helft twee keer op voorsprong via Benito Raman, maar in de tweede helft leek paars-wit helemaal kopje-onder te gaan. Gelukkig was er nog Yari Verschaeren die voor de 3-3 zorgde.

Lees verder

Parwais Sangari, negen jaar na zijn uitwijzing naar Kaboel

Asielzoekers terugsturen naar Afghanistan is sinds deze week geen optie meer, het land is té onveilig geworden. Bijna tien jaar geleden werd Parwais Sangari, één van de eerste 'bekende' Afghaanse asielzoekers in ons land, wél nog teruggestuurd.

Lees verder

Hoe is 'de roof van de eeuw' kunnen gebeuren?

Ergens in de wereld is er 600 miljoen dollar ontvreemd. Niemand weet wie de diefstal pleegde, en het geld is intussen terecht, maar dit lijkt wel de roof van de eeuw te zijn. En astronauten moeten binnenkort misschien poedelnaakt naar de ruimte!

Lees verder

Aardbeving Haïti: zwaar getroffen dorpen wachten nog steeds op hulp

Na de zware aardbeving van zaterdag in Haïti wachten verschillende zwaar getroffen gebieden nog steeds op hulp. Dat schrijft de krant Le Nouvelliste.

Lees verder

VN roept op tot onmiddellijk staakt-het-vuren in Ethiopië

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep donderdag op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Ethiopië. 'Het wordt tijd dat alle partijen erkennen dat er geen militaire oplossing bestaat en dat het van vitaal belang is om de eenheid en stabiliteit van Ethopië te bewaren'..

Lees verder

VN-rapport: 'Taliban jagen wel op tegenstanders'

De Taliban voeren momenteel een strikt georganiseerde klopjacht op mensen die met hun vijanden hebben samengewerkt. Ze gaan in Afghanistan gericht van deur tot deur om voormalige regeringsmedewerkers te arresteren, meldt een rapport van de Verenigde Naties.

Lees verder

Opnieuw meer dan 600 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, overlijdens blijven dalen

Voor het eerst sinds 15 juni liggen er opnieuw meer dan 600 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt vrijdagochtend uit het dashboard van Sciensano. Ten opzichte van een week eerder stijgt aantal nieuwe besmettingen met bijna een tiende naar 1.931 per dag. Het aantal dagelijkse overlijdens blijft wel verder dalen.

Lees verder

Weerbericht | Vrijdag start zwaarbewolkt met kans op een bui

Vrijdag is een druilerige dag, maar het weekend begint nog eens zonnig. Dat blijft duren tot zaterdagnacht.

Lees verder

19-jarige Afghaan dood teruggevonden in landingsgestel

Een 19-jarige Afghaan is dood aangetroffen in het landingsgestel van een Amerikaans legervliegtuig.

Lees verder

Tuchtonder­zoek naar leraar vanwege antivaxtheorie

­Beveren start een tuchtonderzoek naar een leerkracht die antivaxtheorieën had verspreid bij leerlingen.

Lees verder

Belgische admiraal over evacuaties: 'Of Europeanen aan luchthaven geraken hangt af van houding taliban'

Vrijdag zouden de eerste Belgische legervliegtuigen landgenoten moeten landen in Afghanistan om landgenoten te evacueren. Of dat vlot zal verlopen is afwachten, stelt admiraal Wim Robberecht vrijdagochtend in Radio 1.

Lees verder

Roberto Martinez gaat door met EK-selectie: ook voor WK-voorronde roept bondscoach zijn oudere spelers op

De teleurstelling na de uitschakeling op het EK is doorgespoeld. Bondscoach Roberto Martinez ziet geen reden om na de eliminatie in de kwartfinale enkele oudere Rode Duivels de wacht aan te zeggen.

Lees verder

Prins Gabriël (18) vertrekt naar Engels privécollege

Prins Gabriël, die vandaag 18 jaar wordt, verlaat het ouderlijke huis. Het tweede kind van koning Filip en koningin Mathilde verhuist naar Engeland voor zijn studies. Aan een privécollege – inschrijvingsgeld: 53.700 euro – bereidt hij zich voor op een toekomst aan een topuniversiteit.

Lees verder