Doorgaan naar hoofdcontent

Afghaanse president bereidt zich voor op burgeroorlog

Afghaanse president bereidt zich voor op burgeroorlog

Een burgeroorlog in Afghanistan is volgens president Ashraf Ghani onvermijdelijk. Een woordvoerder van Ghani zegt dat de president wil gaan samenwerken met regionale milities en krijgsheren om de opmars van de militant-islamitische taliban te stoppen.

Lees verder

Italiaanse politie filmt hoe boer natuurbrand aansteekt

De carabinieri, de Italiaanse militaire politie, heeft een video vrijgegeven waarin een man te zien is die op het platteland brand sticht. De landbouwer werd door een verborgen camera gefilmd terwijl hij een brandende lucifer in de droge graskant gooit en daarna wegrent. De politie kon de man opsporen en arresteren.

Lees verder

Coucke en Versluys kopen La Réserve in Knokke

Ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys kopen het bekende hotel La Réserve in Knokke. Dat kondigen ze aan op een persconferentie in het hotel.

Lees verder

Autobestuurder rijdt in op woning, bewoner overleden

In de Antwerpse gemeente Putte is maandagnacht een bejaarde man om het leven gekomen nadat een autobestuurder op zijn woning was ingereden. De bestuurder reed op een T-splitsing rechtdoor en belandde zo in de zijgevel van het huis. De muur begaf het en de bewoner raakte bedolven onder de brokstukken. Hulp voor de bejaarde man kon niet meer baten.

Lees verder

Telenet maakt als eerste reclame doorspoelen onmogelijk

Klanten van Telenet zullen binnenkort een minuut niet-doorspoelbare reclame moeten bekijken voor ze hun opnames van tv-programma's kunnen starten. Dat meldt het Mechelse bedrijf. Ook de andere operatoren van digitale televisie zouden dat voorbeeld volgen.

Lees verder

Antivaxers bestormen gebouw waar BBC al bijna tien jaar niet meer zit

Betogers hebben in Londen het Television Centre bestormd, uit protest tegen de verslaggeving van de openbare omroep BBC over de coronapandemie. De antivaxers wisten blijkbaar niet dat de BBC al in 2013 naar een ander gebouw verhuisde. Ondanks een grote politiemacht slaagden een handvol betogers, die de media als 'het virus' omschreven, erin het gebouw binnen te dringen. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Beruchte kudde olifanten keert huiswaarts na zwerftocht door China

De veertien wilde Aziatische olifanten die zo'n zeventien maanden geleden om onbekende redenen uit hun leefgebied wegtrokken, zijn weer op de terugweg naar huis. De kudde trok liefst 500 kilometer noordwaarts en verwierf wereldwijde aandacht omdat ze een spoor van vernieling achterliet. Bekijk in bovenstaande video hoe de olifanten een brug oversteken.

Lees verder

Hoe Vlaanderen de uitstoot naar nul kan brengen

Ook Vlaanderen en België zullen forse inspanningen moeten doen om de verdere klimaatopwarming tegen te gaan. De Standaard onderzocht hoe de CO2-uitstoot kan worden teruggeschroefd.

Lees verder

Niemand weet voorlopig hoe groot vaccinatiegraad in elke zorginstelling is

De publicatie van de vaccinatiegraad per zorginstelling moest druk zetten op het niet-gevaccineerde personeel. Maar die cijfers bemachtigen, blijkt erg moeilijk.

Lees verder

British Sea Power wijzigt naam wegens 'nationalistische bijklank'

De Britse band British Sea Power verandert van naam. Het zestal, dat in 2011 op Pukkelpop speelde, zal voortaan bekendstaan als Sea Power. Zo wil de band 'de connotatie van isolationistisch, antagonistisch nationalisme vermijden'. Op zijn website verduidelijkt Sea Power dat het twintig jaar geleden humor zag in de naam – de historische Britse zeemacht was herleid tot een bandnaam. 'Maar nu wint een bepaald soort nationa­lisme weer aan populariteit, en we willen het ­risico niet lopen daarmee ­verward te worden.'

Lees verder

Dodelijk marburgvirus duikt voor het eerst op in West-Afrika

In het West-Afrikaanse land Guinee is een man overleden aan het marburgvirus, dat grote gelijkenissen vertoont met het ebolavirus. Het gaat om het eerste geval ooit in West-Afrika, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandagavond bekend.

Lees verder

De gevallen prins krijgt nu ook het gerecht achter zich aan

Krijgt Virginia Roberts Giuffre de Britse prins Andrew voor de rechtbank? Het vermeende slachtoffer van de multimiljonair Jeffrey Epstein uitte al eerder ernstige beschuldigingen aan het adres van de hertog van York. Aan gerechterlijke vervolging wist de prins tot nu toe te ontsnappen, maar Giuffre spant nu een rechtszaak tegen hem aan.

Lees verder

Beroemd pompoenkunstwerk in zee geslagen bij storm

Een storm heeft maandagochtend het wereldberoemde kunstwerk van een pompoen in zee geblazen op het Japanse kunsteiland Naoshima.

Lees verder

Vanuit de lucht: drone filmt hoe Grieks eiland Evia in de as ligt

Op veel plekken in Griekenland woeden na bijna twee weken nog steeds bosbranden. Vooral het eiland Evia is hard getroffen: zeker 50.000 hectare bos is er verwoest en woningen zijn er in de as gelegd. Een drone heeft de impact van de natuurbranden op het landschap in beeld gebracht.

Lees verder

Autobestuurder rijdt tegen woning: bewoner overleden

In het Antwerpse Putte is in de nacht van maandag op dinsdag een man om het leven gekomen toen een wagen tegen de gevel van zijn woning reed. Dat zegt de lokale politie van de zone Bodukap.

Lees verder

Stroomhalsbanden vanaf 2027 verboden voor huisdieren

Stroomhalsbanden met een afstandsbediening en stroomhalsbanden die honden afstraffen voor blaffen zullen vanaf 1 januari 2027 verboden zijn in Vlaanderen. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts heeft daarvoor een uitdoofscenario vastgelegd.

Lees verder

Antwerp 10 Miles trekt dit jaar over Grote Markt

Het parcours van de AG Antwerp 10 Miles zal er dit jaar iets anders uitzien en uitzonderlijk een passage over de Grote Markt bevatten. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De 10 Miles vindt dit jaar plaats op zondag 10 oktober, nadat de voor dit voorjaar geplande editie moest worden uitgesteld omwille van de coronacrisis.

Lees verder

Messi trekt met 35 miljoen euro in het vooruitzicht naar PSG

Lionel Messi zet zijn carrière zo goed als zeker voort bij PSG. De Argentijnse superster trekt de deur van FC Barcelona noodgedwongen achter zich dicht en gaat het Franse sterrenteam vervoegen. Hij kan daarvoor rekenen op een contract van 35 miljoen euro per jaar.

Lees verder

Rousseau wil ook coronapas voor trouw- of personeelsfeesten: 'Niet neuterig over doen'

Niet alleen grote festivals of voetbalstadions, maar ook kleine trouwfeesten of bedrijfsfeesten zouden de coronapas moeten kunnen gebruiken om meer vrijheid toe te laten. Daarvoor pleit Vooruit. Het pleidooi botst meteen op fel verzet van de liberalen.

Lees verder

Vrachtschip botst tegen kade en doet havenkraan zinken

Maandagochtend is in een haven bij Shanghai een ongeval gebeurd nadat een vrachtschip er tegen de kade was gebotst. De manoeuvreerfout leidde ertoe dat de havenkraan uit balans raakte en in het water belandde. Dat leverde indrukwekkende beelden op.

Lees verder

Actrice Christina Applegate lijdt aan MS: 'Een zware weg, maar de weg gaat door'

De Amerikaanse actrice Christina Applegate kreeg enkele maanden geleden van de dokters te horen dat ze lijdt aan multiple sclerose (MS).

Lees verder

Circustent gaat vliegen op Chirokamp: 15 kinderen en begeleiders gewond

Vijftien kinderen en leiders van Chiro Loksbergen (Halen) zijn gewond geraakt nadat een grote circustent in de lucht vloog door een valwind. 'Een begeleider kreeg tentpaal in zijn buik en heeft een gescheurde nier', zegt hoofdleidster Stephanie Jordens.

Lees verder

Gouverneur Cuomo stapt op na beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

De Democratische gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, neemt ontslag. Dat kondigde hij dinsdag aan tijdens een televisietoespraak. Zo geeft hij na weken toe aan de druk om op te stappen, nadat verschillende vrouwen hem beschuldigd hadden van grensoverschrijdend gedrag.

Lees verder

Joao Almeida klopt zijn toekomstige ploeg in tweede rit Ronde van Polen

Joao Almeida won de tweede rit in de Ronde van Polen. Op de steile aankomst in Przemysl klopte de Portugees van Deceuninck-Quick-Step Diego Ulissi. Almeida neemt ook de leiderstrui over van Phil Bauhaus, winnaar van de openingsrit.

Lees verder

Alpaca beroert de gemoederen in VK: moet hij sterven?

De Britse alpaca Geronimo testte tweemaal positief op de besmettelijke ziekte rundertuberculose en moet daarom van het Britse ministerie van Milieu afgemaakt worden. Dierenarts en eigenares Helen Macdonald denkt dat de tests onterecht positief waren. Tientallen betogers trekken zich het lot van het dier aan en willen de alpaca redden.

Lees verder

Taliban veroveren achtste provinciehoofdstad in Afghanistan

Talibanstrijders hebben dinsdag opnieuw een Afghaanse provinciehoofdstad ingenomen. De laatste aanwinst is Pul-e-Khumri, de hoofdstad van de provincie Baghlan, ten noorden van de hoofdstad Kaboel, waar overheidstroepen zonder verzet vertrokken.

Lees verder

Nieuwe antiterreurwapens gekocht, maar munitie blijft achter

De politie zit zonder munitie voor haar nieuwe antiterreurwapen: het Scar-machinepistool. Van die wapens werden er in 2019 1.500 geleverd, zowel voor de federale als lokale politie. De munitie zou later arriveren, maar daar knelt het schoentje.

Lees verder

Wel prijs, geen ceremonie voor Roemer

De uitreiking van de Prijs der Nederlandse Letteren voor schrijfster Astrid Roemer gaat niet door. Roemer krijgt de ­literaire prijs wel, maar de organisatie heeft een streep gezet door de ceremonie onder leiding van koning Filip. Dat heeft het comité gemeld aan de Nederlandse omroep NOS.

Lees verder

Shakhtar Donetsk verslaat Genk met 2 - 1

Shakhtar Donetsk wint de terugwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League tegen KRC Genk. Een late goal van invaller Cyriel Dessers kon de eindstand niet veranderen, de Champions League zit erop voor de Limburgers.

Lees verder

Geen acuut gevaar, toch miljardenfactuur voor de voedingsindustrie

Al maanden worden voedingsproducten teruggeroepen omdat ze ethyleenoxide bevatten. De voedingssector vraagt Europa of die strenge aanpak wel nodig is.

Lees verder

Gouverneur stapt op om impeachment te mijden

Schuldinzicht toonde Andrew Cuomo niet echt. De New Yorkse gouverneur nam maandag wel ontslag, wellicht om zichzelf de blamage van een afzetting te besparen.

Lees verder

De opwarming is een feit, de dader is bekend, de oplossing gelukkig ook

Voor wie nog moest worden wakker geschud, was er begin deze week een nieuw klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de VN. 'Een code rood voor de mensheid', noemt Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN het.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames blijft verder toenemen

Het aantal nieuwe opnames in de ziekenhuizen voor het coronavirus is op een week tijd, van 4 tot 10 augustus, met 22 procent gestegen, tot gemiddeld 47,4 nieuwe opnames per dag.

Lees verder

Wisselend bewolkt, maar vrijwel overal blijft het droog

Het wordt woensdag wisselend bewolkt en vrijwel overal blijft het droog, bij maxima tussen 19 en 24 graden. Tot 9 uur geldt in Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg geldt nog code geel voor mist. Dat meldt het KMI.

Lees verder