Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 19 augustus 2021

Aardbeving Haïti kostte nu al aan zeker 2.189 mensen het leven

HLN
Aardbeving Haïti kostte nu al aan zeker 2.189 mensen het leven
De dodentol van de aardbeving die het zuidwesten van Haïti zaterdag heeft getroffen, is opgelopen tot 2.189 overlijdens. Dat heeft de civiele bescherming van het land gemeld. Meer dan 12.200 mensen raakten gewond, 332 mensen zijn nog steeds vermist. "Reddingsoperaties worden voorgezet", zegt de civiele bescherming op Twitter.
Lees verder

"Heftigste branden in twintig jaar tijd" woeden nog steeds nabij Saint-Tropez ondanks betere weersomstandigheden
De bosbranden in het zuiden van Frankrijk woeden nog steeds en hebben inmiddels al 7.000 hectare bos in de as gelegd. Maar er is hoop op beterschap. De strakke wind is iets gaan liggen, waardoor de brandweer het vuur verder onder controle zou moeten krijgen. Toch blijft het risico op nieuwe branden in het departement Var "zeer ernstig", melden de lokale autoriteiten.
Lees verder

Optimale balans vinden tussen je werk, gezondheid en vrije tijd? Zo pak je dat aan
Wanneer het over financiële onafhankelijkheid gaat, heeft HOT niks met je uiterlijk te maken. De afkorting staat immers voor Healthy (of Happy), Opportunity rich en Time rich. Bij de HOT-beweging gaat het erom een optimale balans te vinden tussen je werk, gezondheid en vrije tijd. Spaargids.be gaat na hoe ze dat concreet aanpakken.
Lees verder

Streven naar financiële onafhankelijkheid: Hoe HOT ben jij?
Wanneer het over financiële onafhankelijkheid gaat, heeft HOT niks met je uiterlijk te maken. De afkorting staat immers voor Healthy (of Happy), Opportunity rich en Time rich. Bij de HOT-beweging gaat het erom een optimale balans te vinden tussen je werk, gezondheid en vrije tijd. Spaargids.be gaat na hoe ze dat concreet aanpakken.
Lees verder

Gezonken auto met vijf lichamen aangetroffen in meer aan Côte d'Azur
Vreselijke vondst in Zuid-Frankrijk. Duikers van de gendarmerie hebben woensdag de lichamen van vijf jongeren gevonden in een gezonken auto in het lac du Dramont nabij Saint-Raphaël aan de Côte d'Azur. Ze waren als vermist opgegeven nadat ze niet waren teruggekomen van een feestje maandag. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.
Lees verder

"De stem van je mama kan hetzelfde effect hebben als een knuffel." Waarom bellen met je moeder gezond is
Even mama bellen. Want moeders weten altijd raad. En ze vindt het natuurlijk fijn als je aan haar denkt. Maar bellen met je mama is ook gezond, blijkt uit onderzoek. Het werkt stressverlagend, terwijl het knuffelhormoon oxytocine piekt. Meer zelfs: qua oxytocine-aanmaak staat een telefoongesprek gelijk aan een ontmoeting in levenden lijve.
Lees verder

Staat uitbollen niet in jouw agenda? Zo strik je als 55-plusser die nieuwe job
Ben je 55 of ouder? Dan hoeft een nieuwe job geen utopie te zijn. Je hebt immers een boel kwaliteiten die werkgevers kunnen overtuigen. "Het komt er wel op aan om die troeven duidelijk in de verf te zetten", zegt VDAB-expert Martine Geers in een gesprek met Jobat.be.
Lees verder

Simona Halep trekt zich geblesseerd terug uit WTA-toernooi Cincinnati, maar hoopt weer fit te zijn voor US Open
Simona Halep (WTA-13) heeft verstek laten gaan voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Cincinnati. De Roemeense was nog maar net terug na een kuitblessure, maar nu speelt haar rechteradductor haar parten. Ze hoopt wel weer van de partij te zijn op de US Open eind deze maand.
Lees verder

Wel rust, geen zorgen bij Elise Mertens voor US Open: "Ik vertrek met een wit blad"
Het toernooi van Cincinnati werd geen succes voor Elise Mertens. Zowel in het enkel- als het dubbelspel moest ze gisteren haar biezen pakken. Na verlies tegen de Kazachse Elena Rybakina ging ze ook onderuit met haar Taiwanese partner Hsieh Su-Wei. Mertens had last van de elleboog. De US Open start over 11 dagen, maar zorgen maakt ze zich niet. "Ik ga die tijd goed gebruiken."
Lees verder

Slechts 0,2 procent volledig gevaccineerden liep alsnog infectie op
Van de 6,2 miljoen inwoners van België die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19 liep slechts 0,2 procent een zogenaamde doorbraakinfectie op. Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Btw stijgt dit najaar: zal een restaurantbezoek duurder worden? "Horecabedrijven zullen niet noodzakelijk hun winstmarges aanpassen"
Het afgelopen jaar heeft de regering tal van steunmaatregelen genomen om de economie een boost te geven. Eén van de meest in het oog springende maatregelen is ongetwijfeld de btw-verlaging in de horeca. Toch merken we hier als consument weinig van. "Het is niet omdat het btw-tarief voor dranken met 15 procent gedaald is, dat de klant ook stelselmatig 15 procent minder voor zijn aperitief betaalt," aldus onze belastingsexpert Michel Maus. Wie profiteert er precies van deze btw-verlaging? En zullen we vanaf dit najaar, wanneer de btw weer verhoogd wordt, meer moeten betalen? Onze fiscaal expert laat zijn licht schijnen.
Lees verder

Daniel Muñoz over zijn avonturen op de Copa América, Lionel Messi en zijn rol bij KRC Genk: "We gaan dit seizoen voor de titel"
Wat een intens eerste jaar voor Daniel Muñoz (25) bij Racing Genk. Vice-kampioen, bekerwinnaar én een bronzen medaille op de Copa América in zijn eerste grote toernooi met Colombia. Nu hij eindelijk even op adem kan komen, is het tijd voor een uitgebreide babbel. "De figuur Messi overstijgt je nationaliteit. Ik heb het gevoel dat iedereen in Zuid-Amerika blij is dat Messi nu de erkenning heeft gekregen die hij verdient."
Lees verder

Afghaanse journaliste smeekt vanuit Brussel tot NAVO-baas: "Erken de taliban niet, stuur ons niet twintig jaar terug in de tijd"
"Erken de taliban niet, stuur ons niet twintig jaar terug in de tijd." Met die smeekbede richtte een Afghaanse journaliste zich in tranen tot NAVO-baas Jens Stoltenberg.
Lees verder

Nieuw-Zeelandse wieler- en topsportfederaties openen onderzoek naar aanleiding van dood baanwielrenster Olivia Podmore
De Nieuw-Zeelandse wielerbond en topsportfederatie starten een onafhankelijk onderzoek in de nasleep van het overlijden van Olivia Podmore. De baanwielrenster stierf plots en gaf vlak voor haar dood nog aan het moeilijk te hebben met de hoge druk. Dat wakkerde het debat rond de topsportcultuur in het land aan. "De dood van Olivia heeft onze aandacht opnieuw gevestigd op het welzijn van atleten", luidt het in een statement.
Lees verder

Nu ook mobiele vaccinatiecentra in scholen: "We dringen geen vaccins op en prikken nooit zonder toestemming van de ouders"
Na mobiele vaccinatiecentra in woonwijken plant het Antwerps stadsbestuur nu ook hetzelfde voor middelbare scholen. Vanaf september passeren mobiele vaccindorpen in scholen die daar zelf naar vragen om scholieren alsnog massaal geprikt te krijgen. "De vaccinatiegraad in Antwerpen is enorm hoog, maar bij veertien- tot zeventienjarigen merken we opvallend minder respons."
Lees verder

Asielaanvragen van Afghanen worden nog altijd geweigerd, want Kaboel is "veilig genoeg". CGVS geeft toe: "Gaat om een fout"
Verschillende Afghaanse mensen hebben woensdag vernomen dat hun asielaanvraag in ons land geweigerd is, schrijft De Standaard donderdag. In de beslissing wordt Kaboel een veilige stad genoemd, op basis van verouderde rapporten weliswaar. "Een fout", geeft het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) toe.
Lees verder

Ben & Jerry's trakteert op ijsjes: vandaag kan je gratis een pot Cookie Dough bestellen via Deliveroo
Wie hoopte op een 'hot (girl) summer' blijft lichtjes teleurgesteld achter en met gemengde gevoelens naar de weergoden toe. Maar wij hebben goed nieuws om deze voorlopig grijze dag mee te beginnen: om de pijn van het slechte weer te verzachten kan je vandaag via Deliveroo gratis Ben & Jerry's ijs aan huis laten bezorgen. De smaak die je kostenloos kan bestellen is Cookie Dough, niet toevallig de publieksfavoriet van de Belgen.
Lees verder

Transfer Talk. Ex-Club-winger Danjuma trekt naar Villarreal
De Nederlander Arnaut Danjuma trekt naar Villarreal. De Spaanse eersteklasser weekte hem los bij de Engelse tweedeklasser Bournemouth. De vleugelspeler tekent in Spanje een contract tot 2026. Voor zijn passage bij Bournemouth, voetbalde Danjuma tijdens het seizoen 2018-19 in ons land bij Club Brugge. In 25 wedstrijden scoorde hij 6 keer voor blauw-zwart.
Lees verder

Maak kennis met Regi's rechterhand Lester Williams: "Hij kan streng zijn, ja. Sommigen hebben het daar moeilijk mee"
Vanaf donderdagavond gaat hitkanon Regi in het nieuwe VTM2- programma 'Regi Academy' op zoek naar een nieuwe straffe stem. Hij wordt bijgestaan door zijn fab four: Jaap Reesema, Olivia Trappeniers, Camille Dhont en de minder bekende Lester Williams (35), Regi's linker- én rechterhand. Tijd voor een kennismaking met die laatste: "Met 'nieuwelingen' weet je niet goed hoe oprecht ze zijn. Daar is hij dus wel voor op z'n hoede."
Lees verder

Wordt Stoffel Vandoorne als outsider voor de zege de opvolger van Jacky Ickx in legendarische 24 uur van Le Mans?
Le Mans, het is en blijft een naam als een klok in de autosport en iedere sportliefhebber heeft al eens van het Franse stadje en zijn wereldvermaarde 24-uursrace gehoord. Hoewel de Belgen de naam hebben specialisten in de uithoudingsraces te zijn, is het al van 1982 geleden dat een Belg de race nog won. In dat jaar behaalde Jacky Ickx met een Porsche 956 de laatste van zijn zes zeges. Dit jaar behoort Stoffel Vandoorne, in 2019 al derde algemeen, tot de outsiders voor de zege in de 89ste editie van de 24 uur van Le Mans. Een situatieschets.
Lees verder