Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 26 augustus 2021

“3x3 Lions werden zelf afgeperst voor stilzwijgen: we kregen dreigmails”

HLN
"3x3 Lions werden zelf afgeperst voor stilzwijgen: we kregen dreigmails"
De amateurs die ei zo na met pleintjesbasket een medaille wonnen: de Belgische 3x3-olympiërs tekenden deze zomer voor een beklijvend sprookje. Maar het wordt een nachtmerrie. Er komt een onderzoek naar fraude, met mogelijk serieuze gevolgen voor bezieler Nick Celis (32), kandidaat-notaris. "Die jongens hebben er meer dan bloed, zweet en tranen in gestopt", zegt vader Erik Celis. "Dit is heel erg."
Lees verder

Alle lichten op groen voor aankomende ziekenwagen: wat is de Vlaamse 'supercomputer' voor het verkeer?
Na het tragische ongeval in Antwerpen waarbij twee jonge kinderen omkwamen, is er heel wat ophef ontstaan over de regeling van de verkeerslichten op dat moment. Zowel de slachtoffers als de vrachtwagenchauffeur hadden op hetzelfde moment groen licht. Nochtans was dat in juli nog helemaal anders. Toen liep er een proefproject met de Vlaamse verkeerslichtencomputer, ook wel de 'supercomputer' genoemd. Maar wat doet of kan zo'n verkeerscomputer eigenlijk? Hoe belangrijk is die? En hoe ver staat het project al in Vlaanderen?
Lees verder

In 'de oudjes' we trust. Hoe 'Rafa', Hoedt en Olsson RSCA op sleeptouw moeten nemen: "Anderlecht weer op de kaart zetten"
Niet zo lang geleden moest alles bij Anderlecht van de jongeren komen. Vandaag zou dat oneerlijk zijn. Wil RSCA Vitesse wippen, moeten 'anciens' Hoedt, Olsson en Refaelov doen wat van hen verwacht wordt: gidsen én kwaliteit brengen. "Het is de match van het jaar tot dusver", aldus 'Rafa'.
Lees verder

Leerlingen schrijven te weinig, leerkrachten wijzen naar de invulboeken: "Mijn dochter schreef in één jaar 20 zinnen en 4 teksten voor het vak taal"
Omcirkel. Vul aan. Schrap wat niet past. Steeds meer scholen vervangen hun traditionele handboeken door invulboeken, of 'leer en werkboeken'. Makkelijk, dat wel. Maar vooral ook problematisch, vinden leerkrachten. VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws doken in tientallen schriften en spraken met meer dan honderd leerkrachten, op zoek naar verklaringen. Wat blijkt: door invulboekjes gaat het niveau van onze leerlingen volgens experts zienderogen achteruit.
Lees verder

COLUMN. Brussel is ontegensprekelijk het best bestuurde gewest, op Vlaanderen en Wallonië na
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Rudi Vervoort (PS), minister-president van Brussel.
Lees verder

Eerste Belgische medaille: Griet Hoet en Anneleen Monsieur veroveren op Paralympische Spelen brons in tijdrit van één kilometer
Baanwielrenster Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur hebben voor de eerste Belgische medaille gezorgd op de Paralympische Spelen in Tokio. Het duo veroverde in de WB-klasse een bronzen medaille in de tijdrit van 1 kilometer.
Lees verder

Eerste Belgische medaille: Hoet en Monsieur veroveren brons in tijdrit - Goud weg voor Vromant na diskwalificatie
Baanwielrenster Griet Hoet en pilote Anneleen Monsieur hebben voor de eerste Belgische medaille gezorgd op de Paralympische Spelen in Tokio. Het duo veroverde in de WB-klasse een bronzen medaille in de tijdrit van 1 kilometer.
Lees verder

Na passage in 'Tien om te Zien', zet u schrap voor meer Get Ready: "Wij zijn cult met een grote C"
Hun liefde voor het publiek is diep zo diep. En vooral nog even wederzijds als bij de start 25 jaar geleden. "Wij zijn cult met een grote C", zo zeggen de boys van Get Ready zelf. En dat werd gisteren bevestigd door de 4.500 krijsende toeschouwers bij de opnames van 'Tien om te Zien'. Kers op de taart: een platendeal bij de stal van Bazart en Oscar & The Wolf. Begin oktober verschijnt hun nieuw album.
Lees verder

Israëlische premier Bennett bezoekt voor het eerst Amerikaanse president Biden
De Israëlische premier Naftali Bennett gaat bij de Amerikaanse president Joe Biden op bezoek in het Witte Huis. Het bezoek wordt overschaduwd door de crisis in Afghanistan, maar de twee zullen het in ieder geval ook hebben over Palestina en Iran. De VS zijn de belangrijkste steunpilaar en geldschieter van Israël en beide leiders willen uitstralen dat dat zo blijft.
Lees verder

Koele en bewolkte dag met enkele buien, weinig beterschap op komst
Vandaag verwachten we eerst veel bewolking met vooral over de zuidelijke landshelft wat lichte regen of motregen. Daarna wordt het vanaf het noorden wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buitjes. Het is koel voor de tijd van het jaar met slechts maxima van 12 graden op de Ardense hoogten tot 19 graden in het centrum. De wind is matig en aan de kust soms vrij krachtig uit noord tot noordwest. Dat meldt het KMI.
Lees verder

OVERZICHT. Minder ziekenhuisopnames, meer overlijdens
De coronacijfers vertonen nog altijd een licht stijgende trend. Het aantal overlijdens neemt toe, maar het aantal ziekenhuisopnames neemt af. Dat blijkt uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Europa League of Conference League? Vooral verschil in tv-geld
Financieel lijkt het verschil tussen de Europa League of de Conference League op het eerste gezicht nog best mee te vallen, maar dat is buiten de 'market pool' gerekend. Waarom Antwerp toch maar beter wint vanavond.
Lees verder

"Het lijkt echt alsof we hier vorige week nog stonden": backstage bij de opnames van 'Tien om te Zien' in Middelkerke
Een overrompeling was het. Met fans tot in de zee. En aan de zijde van het overwoestbare duo Willy Sommers en Anne De Baetzelier een vuurdoop voor Laura Tesoro en Aaron Blommaert. De sfeer van de grote dagen verruilde gisteren Blankenberge voor Middelkerke. De uitzending is pas voor volgende week, maar wij waren er achter de schermen bij tijdens die unieke avond in de zomer van 2021. Eindelijk weer een nieuwe zomer van 'Tien om te Zien'.
Lees verder

Maak kennis met Nederlands hitfenomeen Mart Hoogkamer: "Ik een boefje? Nee, ik wil een gezin én ik ben fan van Dana Winner"
Vanuit het niets bestormt Mart Hoogkamer (23) de hitlijsten met zijn meezinger 'Ik ga zwemmen'. Daarmee stond hij vorige week zelfs bovenaan de Global Viral Top 50 van Spotify. Zijn lijf staat bijna vol met tatoeages, meisjes gooien zich voor z'n voeten, jaloerse jongens gooien drank naar z'n hoofd. Maar Mart blijft er nuchter bij, en is vastberaden om het niet bij die ene zomerhit te laten. "De oude Hazes is m'n grote voorbeeld."
Lees verder

Opnieuw twee forfaits voor US Open: Sofia Kenin heeft corona, Milos Raonic sukkelt met beenblessure
Tennisster Sofia Kenin, het nummer vijf op de wereldranglijst, geeft forfait voor de US Open. Via Twitter liet ze weten dat ze positief heeft getest op corona. Ook Milos Raonic (ATP 34) geeft forfait: een beenblessure houdt hem weg uit New York.
Lees verder

Kleinere klassen en minder administratie zouden onderwijs ten goede komen
Het onderwijs heeft nood aan kleinere klassen, minder administratieve taken, meer professionalisering, meer overleg met collega's en meer handen of meer lestijden. Dat blijkt uit een bevraging via Teacher Tapp, een app van de Gentse Arteveldehogeschool.
Lees verder

Al meer dan de helft vroeg retroactieve premie zonnepanelen aan
Al meer dan de helft van de rechthebbenden vroeg de retroactieve premie voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter aan. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir.
Lees verder

Minder politieke benoemingen in raad van bestuur VRT
Het aantal politiek benoemde zetels in de raad van bestuur van de VRT daalt van twaalf naar acht. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op de laatste ministerraad voor het zomerreces, meldt minister van Media Benjamin Dalle. In de praktijk zal het erop neerkomen dat CD&V, N-VA, Open Vld en Vlaams Belang een zetel verliezen.
Lees verder

Waarom padel zo waanzinnig populair is bij (ex-)voetballers
Ze delen niet alleen 126 interlands en 19 Belgische landstitels, maar ook een énorme liefde voor padel. Yves Vanderhaeghe, Tom De Sutter, Olivier Deschacht en Tomasz Radzinski, vier ex-profs die de populariteit van het spelletje onder voetballers proberen te verklaren. "Altijd die voetbal, altijd die druk, altijd die matchen! Het ganse jaar door… Gewoon eens een racket vasthouden en iets anders doen, mentaal is dat goed denk ik."
Lees verder

Amerikaan veroordeeld voor beramen ontvoering gouverneur Michigan
Een man die de gouverneur van de Amerikaanse staat Michigan wilde ontvoeren is woensdag veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. De man, Ty Garbin, maakte deel uit van de Wolverine Watchmen, een anti-overheidsmilitie die de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer wilde ontvoeren en berechten uit onvrede over haar coronabeleid.
Lees verder