Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 4 juli 2021

Zo wil je je vakantie niet eindigen: Belgen ruim 10 uur vast op luchthaven Alicante na probleem met toestel van TUI

HLN
Zo wil je je vakantie niet eindigen: Belgen ruim 10 uur vast op luchthaven Alicante na probleem met toestel van TUI
Enkele tientallen Belgen hebben zondag ruim 10 uur vastgezeten op de luchthaven van het Spaanse Alicante. Oorzaak was een technisch probleem met een vliegtuig van TUI. De passagiers zaten eerst vier uur op het snikhete toestel en moesten vervolgens nog uren in de luchthaven wachten. Om 19.45 uur konden ze eindelijk vertrekken. "Maar ondertussen werden wel zowat alle coronamaatregelen overtreden", getuigen reizigers.
Lees verder

Zoon van dodelijk slachtof­fer ho­me-invasion Dilbeek spreekt: "Ik hoop dat de overvallers beseffen dat ze iemands vader vermoord hebben"
Jessy Pittomvils (25) kan drie dagen na de feiten nog steeds niet vatten waarom zijn vader Jean-Louis (55) dood moest bij de fatale home-invasion in Dilbeek. Zijn grootmoeder raakte gewond tijdens de nachtelijke overval. "Mijn pa had een groot hart en stond voor iedereen klaar", zegt Jessy. "Ik hoop dat de overvallers beseffen dat ze iemands vader en zoon vermoord hebben." De daders zijn nog altijd spoorloos, het parket houdt alle mogelijke pistes open.
Lees verder

INTERVIEW. Cartoonist Lectrr schreef een pamflet over vrije meningsuiting: "De krant kreeg al vaak het dwingende verzoek van politici om me te ontslaan"
In de marge van de coronacrisis werd er al heel wat gediscussieerd over vrije meningsuiting en de neiging van overheden en megabedrijven zoals Facebook om zich daarmee te bemoeien. "Ook domme en achterlijke meningen moeten kunnen geuit worden", vertelt cartoonist Lectrr, pseudoniem van Steven Degryse (42), die daarover het pamflet 'We mogen niks meer zeggen' schreef. Hij kwam zelf al meermaals in aanraking met censuur en kritiek, en geeft zijn kijk op de zaak. "Ik ben twee keer echt bedreigd, en heb heel wat gedoe gehad met China", vertelt hij in een interview.
Lees verder

Jasper Stuyven maakt indruk bergop: "Vanachter of vooraan, het was voor iedereen lastig"
Het was klimmen geblazen in de Tour de France vandaag. Een naam die je dan niet meteen verwacht is die van Jasper Stuyven, maar de Leuvenaar klom lang mee met de beteren. "Het weer speelde in mijn voordeel", aldus onze 29-jarige landgenoot.
Lees verder

Van Aert lost bijna met de glimach en ploegmaat van Pogacar duikt wel heel bizar de gracht in: de opvallendste momenten van 9de Tourrit
De regen viel met bakken uit de lucht op de negende dag van de Tour de France. De etappe tussen Cluses en Tignes was een slijtageslag door de Alpen, met de Australiër Ben O'Connor als indrukwekkende winnaar. Door de omstandigheden stond ook deze rit bol van de opvallende momenten. Van prangende sprintjes om enkele punten over een eresaluut van Wout van Aert tot de vreemde val van Brandon McNulty: u ziet het allemaal in onderstaande video's.
Lees verder

Van Aert lost bijna met de glimlach en ploegmaat van Pogacar duikt wel heel bizar de gracht in: de opvallendste momenten van rit 9
De regen viel met bakken uit de lucht op de negende dag van de Tour de France. De etappe tussen Cluses en Tignes was een slijtageslag door de Alpen, met de Australiër Ben O'Connor als indrukwekkende winnaar. Door de omstandigheden stond ook deze rit bol van de opvallende momenten. Van prangende sprintjes om enkele punten over een eresaluut van Wout van Aert tot de vreemde val van Brandon McNulty: u ziet het allemaal in onderstaande video's.
Lees verder

O'Connor ziet droom uitkomen: "Moest eigenlijk niet eens in de vlucht zitten"
Ben O'Connor won vorig jaar al een etappe in de Giro, maar vandaag maakte de Australiër pas écht een droom waar. De klimmer van AG2R Citroën won na een sterk nummer de negende etappe in de Ronde van Frankrijk. "Hier zijn is al een droom die uitkomt."
Lees verder

"Sterk ontgoocheld, maar veel vertrouwen richting toekomst mét Martínez": voetbalbond-CEO Bossaert spreekt na "sportieve mislukking" op EK
Peter Bossaert, de CEO van de Belgische voetbalbond, sprak vóór het EK de ambitie uit om het toernooi te winnen met de Rode Duivels. Dat is niet gelukt - de kwartfinale tegen Italië was het eindstation. EURO 2020 zal de geschiedenis ingaan als een teleurstelling voor ons land. Waar liep het mis? Wat nu? Wat met het WK in Qatar en de toekomst van de Gouden Generatie? En waarom koos bondscoach Roberto Martínez er gisteren voor de pers niet meer te woord te staan? Bossaert besprak het allemaal in een uitgebreid interview met ons nieuwsanker Maarten Breckx (zie video boven).
Lees verder

Volgens vernietigend rapport Comité I heeft militaire inlichtingendienst ADIV zware fouten gemaakt in zaak-Jürgen Conings
De militaire inlichtingendienst ADIV heeft zware fouten gemaakt in de zaak-Jürgen Conings: dat staat zwart op wit te lezen in het laatste rapport van toezichthouder Comité I, zo verneemt VTM NIEUWS. Zo was ADIV niet aanwezig op een cruciale vergadering waar mogelijke maatregelen tegen de terreurdreiging van militair Conings besproken gingen worden.
Lees verder

Premier Luxemburg opgenomen in ziekenhuis na coronabesmetting
De premier van Luxemburg, Xavier Bettel, is deze ochtend opgenomen in het ziekenhuis nadat hij op 27 juni positief testte op het coronavirus. De premier ondergaat momenteel verdere testen en analyses. Bettel zou de komende 24 uur uit voorzorg onder observatie blijven, tenzij zijn artsen daar anders over oordelen.
Lees verder

Onze F1-watcher ziet Max Verstappen met verbazend groot gemak winnen: "Deze Oostenrijkse grand prix was misschien wel een keerpunt"
Tweede race op rij in Spielberg, tweede overwinning van Max Verstappen. Alleen: deze keer met bangelijk vlotte dominantie. Bij Mercedes zagen ze het ook: halverwege koers gooiden ze al de handdoek. "Zou het seizoen in zijn definitieve plooi gevallen zijn?", vraagt onze F1-watcher zich nu al af.
Lees verder

INTERVIEW. Ismaël Ben-Al Lal is de eerste Voka-bestuurder met allochtone roots: "Diversiteit is echt een toegevoegde waarde voor je bedrijf, geen hype"
Het Vlaams netwerk van ondernemingen Voka vzw heeft haar Raad van Bestuur vernieuwd, en voor de eerste keer zitten daar drie bestuurders met buitenlandse roots bij. Vooral Ismaël Ben-Al-Lal valt daarbij op. Sinds hij als ingenieursstudent aan een prestigieuze zonnewagenwedstrijd meedeed, racet de 36-jarige ondernemer uit Zoutleeuw door het leven. Terwijl zijn energiebedrijven Futech en iLumen jaar na jaar groeien, rende hij in 2019 zelf nog extra energie achterna tijdens het WK Ironman in Hawaï. Waar komt die keiharde drang tot ondernemen vandaan? Een Q&A met Ismaël Ben-Al Lal.
Lees verder

Akkoord over vrijgave schip dat Suezkanaal blokkeerde
De Suez Canal Authority (SCA) heeft zondag bekendgemaakt dat er een akkoord is om het reusachtige containerschip Ever Given woensdag vrij te geven. Het schip werd aan de ketting gelegd nadat het eind maart het Suezkanaal had geblokkeerd, een cruciale waterweg voor de internationale handel.
Lees verder

Marine Le Pen houdt vast aan belofte Frans uiterst rechts te zuiveren
Op een bijeenkomst van de uiterst rechtse Franse partij Rassemblement National (RN) heeft de pas herkozen partijleider Marine Le Pen zondag haar belofte uit 2018 herhaald om de anti-immigratie- en anti-EU-retoriek van haar partij af te zwakken. "We zullen niet teruggaan naar het Front National", zei ze, verwijzend naar de oude naam van de partij, die ze in 2018 veranderde als onderdeel van een imagowijziging.
Lees verder

De goudklompjes na de Gouden Generatie? Deze 10 jonkies staan te popelen
Het einde is nabij voor een deel van de Gouden Generatie. De Rode Duivels zijn aan vernieuwing toe. Geen nood voor zij die twijfelen – denk aan Youri Tielemans en Jérémy Doku, allebei ontbolsterd de voorbije weken en maanden. En er staat nóg jong geweld klaar om zich te bewijzen. Van een teamplayer à la Witsel tot een Duracell-konijn. De samensmelting kan beginnen.
Lees verder

Rode Duivels zwermen uit met gezin: Kevin De Bruyne zit met Michèle in Amsterdam, Thibaut Courtois gaat naar Ibiza
Het EK voetbal zit erop voor onze Rode Duivels, die over de ganse wereld uitzwermen na een wekenlang samenzijn.
Lees verder

De Belg voor wie het EK er nog altijd niet opzit: al 12 dagen vast in Sint-Petersburg omdat hij telkens weer positief test
De Waalse voetbalsupporter Arnaud Bonmariage (34) zit al 12 dagen vast in Sint-Petersburg. Na de match België-Finland testte hij positief op corona en sindsdien blijft hij keer op keer positief testen. Hoe dat komt, weet niemand. "Dit is het geheim van het virus zeker?"
Lees verder

Alynka (13) krijgt 0 op 20 op toets... vanwege haar blote navel: "Ik wist niet wat ik hoorde. In mijn blootje? Ik droeg gewoon een topje"
De 13-jarige Alynka Thomas van het Sint-Michielscollege in Schoten heeft een 0 op 20 gekregen op een schriftelijke toets omdat ze haar blote navel niet wilde bedekken. Het was die dag bijna 30 graden en het meisje droeg een kort topje, wat tegen de kledingvoorschriften van de school was. Ze werd voor de keuze gesteld: ofwel deed ze haar jas volledig dicht, ofwel moest ze de klas verlaten en zou ze een 0 krijgen op haar toets. De Vlaamse Scholierenkoepel vindt de straf overdreven. "Een 0 op 20 voor een blote buik: dat gaat wel héél ver."
Lees verder

Kuipers fluit EK-finale op Wembley, Makkelie leidt halve finale Engeland
Voor Oranje liep het EK uit op een teleurstelling, maar voor Bjorn Kuipers komt een droom uit: de 48-jarige arbiter uit Oldenzaal mag volgende week zondag de finale op Wembley fluiten. Dat bevestigen bronnen aan het Algemeen Dagblad.
Lees verder

Klassement is nú, na twee bergritten, al immens slagveld: "Maar wat Pogacar doet, is pure reclame voor de koers"
Tadej Pogacar heerste als een keizer over de Alpen. Zelfs Carapaz krijgt al vijf minuten aan z'n broek. "Ik viel aan en pakte tijd." Koers kan soms simpel zijn. Voor Pogacar. Voor de rest is het snoeihard.
Lees verder