Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 juli 2021

Weg met de BeNeLiga? Nederlandse plannen zouden gezamenlijke competitie met ons land opblazen

HLN
Weg met de BeNeLiga? Nederlandse plannen zouden gezamenlijke competitie met ons land opblazen
Hopen de Belgische topclubs tegen beter weten in op de BeNeLiga? Nederlandse plannen voor een nieuwe NL League zouden een gezamenlijke competitie met ons land opblazen, hooguit een alternatief Blockbusters-toernooi ligt op tafel. Al geven de Belgische topclubs zich niet zomaar gewonnen.
Lees verder

Catalonië en Valencia doen nachtleven weer op slot
De Spaanse toeristische regio's Catalonië en Valencia hebben nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het nachtleven gaat weer deels op slot, nu in heel het land het aantal besmettingen snel stijgt. En ook in buurland Portugal komen er veel besmettingen bij. Beide landen zijn rood op de Europese coronakaart.
Lees verder

Noorse professor legt uit waarom het fout liep voor Engeland: "Vooral voor Rashford en Sancho was het een helse opdracht"
Nauwelijks minuten of ervaring. Toch trapten – en misten – jonkies Marcus Rashford (23), Jadon Sancho (21) en Bukayo Saka (19) de beslissende Engelse strafschoppen in "de shoot-out met de grootste druk ooit". Was het de leeftijd, het gebrek aan ervaring? Nee, zegt professor Geir Jordet. De Noor, gespecialiseerd in psychologie bij penaltyreeksen, ziet andere oorzaken voor de mislukking.
Lees verder

Brandweer zoekt naar auto die in Gavere de Schelde is ingedoken
Nabij de industriezone Legen Heirweg in Gavere zijn verschillende teams van de brandweer op zoek naar een auto die er rond negen uur maandagavond het water is ingedoken.
Lees verder

Minstens 36 doden bij brand in Iraaks ziekenhuis
Bij een hevige brand op de corona-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis in Nasiriya, een stad in het zuiden van Irak, zijn maandagavond minstens 36 patiënten omgekomen. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de woordvoerder van de lokale gezondheidsautoriteiten. Volgens de woordvoerder raakten ook vijf mensen gewond, twee van hen verkeren in kritieke toestand.
Lees verder

Alleen gevaccineerde toeristen mogen nog Grieks café of restaurant in
Alleen wie volledig tegen corona gevaccineerd is, mag in Griekenland nog een café, restaurant of bioscoopzaal binnen. De maatregel gaat vanaf vrijdag in en geldt ook voor toeristen. Zij zullen dus gedurende de hele zomer een inentingsbewijs moeten voorleggen. Niet-gevaccineerden blijven wel welkom op het terras.
Lees verder

Dieumerci Mbokani verlaat Antwerp voor avontuur bij Al Kuwait
Dieumerci Mbokani (35) speelt komend seizoen niet langer voor Antwerp. De Congolese spits verlaat 'The Great Old' voor Al Kuwait. Zo maakte de club uit het Midden-Oosten bekend.
Lees verder

Nieuwe zeldzame bijwerking bij Johnson & Johnson-vaccin: "Syndroom van Guillain-Barré kan tot plotse spierverlammingen leiden"
De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwt voor een nieuwe, ernstige bijwerking bij het coronavaccin van Johnson & Johnson. Volgens de autoriteiten is er een zeldzaam, maar wel verhoogd risico op het syndroom van Guillain-Barré.
Lees verder

Franse marine redt ruim 120 migranten op Kanaal
De Franse autoriteiten hebben maandag in het Nauw van Calais in totaal 123 migranten gered die aan boord van verschillende gammele boten het Kanaal probeerden over te steken om Engeland te bereiken. Dat heeft de maritieme prefectuur gemeld.
Lees verder

Helft agenten van interventieploeg Brussel-Zuid meldt zich ziek uit protest
Een vijftiental agenten van de politiezone Brussel-Zuid hebben zich gisteren ziek gemeld om te protesteren tegen de reorganisatie van hun dienst. Ze zeggen extreem vermoeid te zijn. Dat hebben verschillende media gemeld en werd nadien bevestigd door korpschef Jurgen De Landsheer. Om het gebrek aan personeel te compenseren, werden politieagenten van andere diensten gemobiliseerd.
Lees verder

Minstens 52 doden bij brand in Iraaks ziekenhuis
Bij een hevige brand op de corona-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis in Nasiriya, een stad in het zuiden van Irak, zijn nu al zeker 52 patiënten omgekomen. Dat blijkt uit de meest recente balans van de woordvoerder van de lokale gezondheidsautoriteiten over de brand die gisteren uitbrak. Volgens de woordvoerder raakten ook 22 mensen gewond.
Lees verder

Moordverdachte president Haïti had band met veiligheidsdienst VS
Een van de twee Haïtiaanse Amerikanen die vorige week zijn gearresteerd op verdenking van de moord op de president van Haïti, had eerder banden met een Amerikaanse veiligheidsdienst. De man zou informant zijn geweest van de antidrugsdienst DEA, meldt persbureau Reuters op basis van een DEA-functionaris.
Lees verder

Bondgenoot Venezolaanse oppositieleider Guiadó gearresteerd
Oppositiepoliticus Freddy Guevara is maandag lokale tijd op een snelweg in de hoofdstad Caracas in Venezuela aangehouden. Volgens Venezolaanse aanklagers wordt hij aangeklaagd voor onder meer terrorisme en verraad. Guevara is een nauw bondgenoot van oppositieleider Juan Guaidó die door de Verenigde Staten en andere landen wordt gezien als de legitieme president van het Zuid-Amerikaanse land.
Lees verder

Btw-vrijstelling op medische zorg wordt fors ingeperkt
Momenteel geldt dat een behandeling bij onder anderen een arts, diëtist, tandarts en kinesitherapeut vrijgesteld is van btw: zij hoeven dus geen btw op het ereloon aan te rekenen. De enige uitzondering zijn louter esthetische ingrepen door een arts. Dat verandert drastisch vanaf 1 januari 2022. Alleen voor therapeutische behandelingen is er vanaf dan nog een btw-vrijstelling. Over welke dat zijn, zal nog stevig gestreden worden. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Professor Steven Callens: "Covid-19 uitroeien is een illusie maar we kunnen het virus wel onder controle houden"
"Niemand gaat er nog vanuit dat we Covid-19 kunnen uitroeien", zegt professor infectieziekten Steven Callens (UGent). "Maar op termijn zal de ziekte ons gezondheidssysteem niet zwaarder belasten dan een seizoensgebonden infectie zoals griep of RSV. Dan kunnen alle maatregelen die de overheid ons oplegt, veilig verder afgebouwd worden."
Lees verder

Strenger toezicht op terugkerende reizigers: "We kunnen nooit iedereen controleren"
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geeft gehoor aan de oproep van haar collega Frank Vandenbroucke (Vooruit): ze verhoogt het aantal politiecontroles aan de grenzen, om terugkerende reizigers op hun plichten te wijzen. "Hoe meer controles, hoe groter de kans dat mensen hun PLF invullen."
Lees verder

De Croo spreekt zich niet uit over hoofddoek
Het ontslag van Ihsane Haouach, de voormalige regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IVGM), had niets te maken met de nota die de Staatsveiligheid over haar had bezorgd, zo benadrukten staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) en premier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren in het parlement. Daarmee is deze zaak voorlopig gesust. Maar of een regeringscommissaris al dan niet een hoofddoek mag dragen? "Daar blijft een kloof gapen binnen de regering."
Lees verder

American Stafford bijt alleengelaten meisje van acht dood: "Zo'n hond breekt makkelijk benen van volwassene"
Een achtjarig meisje uit het Henegouwse Strépy-Bracquegnies is zondagavond overleden nadat het door een Amerikaanse Stafford meerdere keren was gebeten. Haar moeder vond het lichaam, toen ze om elf uur thuiskwam. De hond werd door de politie afgemaakt. "Laat een hond nooit met een kind alleen", zegt hondenexpert Isabelle Sels.
Lees verder

Onze opinie. Als Veerle Heeren vrijdag kan terugkeren alsof er geen vuiltje aan de lucht is, is dat omdat CD&V dat toestaat
'J'y suis, j'y reste.' Hier ben ik, hier blijf ik. Het waren naar verluidt de woorden van de Franse maarschalk Mac-Mahon na de bestorming van de Malakowtoren bij Sebastopol in 1855. Het zouden vandaag de woorden van Veerle Heeren kunnen zijn. Haar ziektebriefje loopt donderdag af, vrijdag gordt ze de burgemeesterssjerp opnieuw om.
Lees verder

Voor Bart is de zee zijn grootste inspiratiebron: "Alle grote beslissingen nam ik op het strand. Logisch dat ik hier kwam wonen"
Was het leven een kunstwerk, dan is de zee voor Bart Bostoen (36) zijn muze. Geen kopzorg ging voorbij - over zijn sierteeltbedrijf, over zijn politieke toekomst, over zijn geaardheid - zonder dat de boerenzoon uit Staden nieuwe moed kwam scheppen aan de kust. In Koksijde vond hij zichzelf: "Hier kan ik gewoon Bart zijn."
Lees verder