Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 juli 2021

“Wat is die rode troep in onze tuin?”: Machelaars vragen onderzoek naar mogelijke kerosineneerslag door druk vlie...

HLN
"Wat is die rode troep in onze tuin?": Machelaars vragen onderzoek naar mogelijke kerosineneerslag door druk vliegverkeer
Inwoners van Machelen maken zich zorgen over een rode stof die ze al enkele weken in hun tuinen aantreffen. Dat ze het vuile goedje net ontdekken wanneer er meer vliegtuigen boven hun woningen vliegen, doet hen vermoeden dat het om kerosine gaat. De inwoners vragen dat de gemeente de stof onderzoekt. De gemeente op haar beurt zegt de zaak ernstig te nemen, maar vraagt geduld.
Lees verder

Felle brand op Covid-afdeling van Iraaks ziekenhuis kostte al aan 83 mensen het leven
De dodentol na de hevige brand op de corona-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis in de Iraakse stad Nasiriya loopt verder op. Intussen zijn al zeker 83 mensen om het leven gekomen, aldus de lokale gezondheidsautoriteiten.
Lees verder

Bekladde muurschildering van Marcus Rashford al in ere hersteld, buurtbewoners zorgen voor pakkend eerbetoon
De muurschildering van Marcus Rashford in Withington (Manchester) die door vandalen beklad werd met aanstootgevende graffiti, is al herschilderd. Na Rashfords penaltymisser in de EK-finale tegen Italië werd die muurschildering het mikpunt van vandalisme en racisme. Maar gisteren waren enkele buurtbewoners er al snel bij om er net een pakkend eerbetoon van te maken, met hartjes en boodschappen van liefde voor de speler van Manchester United die zich inzet tegen kinderarmoede. Vandaag werd de beeltenis van Rashford hersteld en inmiddels ziet de muurschildering er dus weer uit als vanouds.
Lees verder

Biografe buigt zich over familiedrama Meghan Markle: "Ze brak met haar vader om geheimen te verbergen"
Ze brak met de Britse royals, maar ook binnen haar eigen familie rommelt het. Meghan Markle (39) wil niets meer te maken hebben met haar vader. Hoe vaak Thomas Markle haar ook smeekt om contact op te nemen - en om zijn kleinkinderen eindelijk te ontmoeten - de hertogin van Sussex houdt voet bij stuk. Royalty-experte en biograaf Lady Colin Campbell meent te weten waarom Thomas nog steeds 'the cold shoulder' krijgt van zijn dochter. "Ze wil enkele onwaarheden in stand houden."
Lees verder

"Bill Cosby eist honderdduizenden dollars terug na onrechtmatige opsluiting"
Bill Cosby (83) is nu al twee weken lang weer op vrije voeten. De acteur zat een straf van 3 tot 10 jaar uit voor seksuele geweldpleging, maar dat werd door het Hooggerechtshof in Pennsylvania plots geannuleerd. Cosby lijkt echter niet van plan te zijn om nu geruisloos naar de achtergond te verdwijnen: zijn juridische team wil de staat Pennsylvania zelf aanklagen voor 'onrechtmatige opsluiting' en eist 'honderdduizenden dollars' terug als schadevergoeding.
Lees verder

Meer dan 50.000 nieuwe besmettingen in Nederland op een week tijd: nooit eerder stegen de coronacijfers zo snel
Nederland kampt met een sterk stijgend aantal coronabesmettingen. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer op het hoge niveau van begin mei beland. Dat is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week. Met zo'n vaart gingen de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de hele coronacrisis nog niet omhoog.
Lees verder

Vijf jaar na mislukte coup in Turkije kregen al 3.000 Turken levenslange gevangenisstraf
Vijf jaar na de mislukte couppoging in Turkije zijn al 3.000 mensen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Dat meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu dinsdag.
Lees verder

LIVE TOUR. Konrad in z'n eentje tegen de andere vluchters, wie wint overgangsrit in de Pyreneeën?
Daags na de rustdag wacht het peloton de zestiende etappe in deze Tour de France, van Pas de la Case naar Saint-Gaudens. De etappe is 169 kilometer lang en telt onderweg vier gecategoriseerde beklimmingen. De aankomst ligt niet op een col, maar opnieuw na een afdaling. Al moeten de renners vlak voor de streep wel nog een puistje van 500 meter aan 7 procent overwinnen om te zegevieren. Toont Wout van Aert zich, zoals de bookmakers verwachten? Op deze pagina krijgt u het antwoord.
Lees verder

Inflatie in VS stijgt naar hoogste niveau in bijna 13 jaar
De inflatie in de Verenigde Staten is in juni verder opgelopen naar het hoogste niveau in bijna dertien jaar. Volgens de Amerikaanse overheid namen de consumentenprijzen met 5,4 procent toe in vergelijking met een jaar eerder. Dat is sterker dan economen hadden verwacht.
Lees verder

Afro-Amerikaanse ontwerper Kerby Jean-Raymond schrijft geschiedenis met coutureshow
Kerby Jean-Raymond doet bij het grote publiek misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar het is een naam die je moet onthouden. Hij is namelijk de eerste zwarte ontwerper ooit die werd uitgenodigd door het befaamde Chambre Syndicale de la Couture om een couture-collectie te tonen. Zijn modeshow was in één woord: briljant. Een tot de verbeelding sprekende ode aan de zwarte cultuur en een heleboel uitvindingen.
Lees verder

3M stootte jarenlang veel meer broeikasgassen uit dan gedacht: "Ik ben met verstomming geslagen door gevolgen van rapportering"
Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht stootte jarenlang een pak meer broeikasgassen uit dan gedacht. Dat heeft minister van Leefmilieu Zakia Khattabi (Ecolo) bevestigd in de Kamer. Omdat de emissies in 2017 uiteindelijk naar boven werden herzien, kan er in het komende decennium bovendien meer vervuild worden. De Europese emissiereductiedoelstellingen worden immers berekend op basis van de uitstoot in de periode daarvoor. "Het zal u niet verwonderen dat ik met verstomming geslagen ben door de gevolgen van zulke rapportering", aldus Khattabi.
Lees verder

Romantische zoen tijdens picknick: Marco Borsato beleeft liefdevolle momenten met Leontine
Marco Borsato (54) en zijn ex-vrouw Leontine (53) zijn weer een koppel als vanouds. Dat mag wel blijken uit de liefdevolle beelden die de Nederlandse zanger heeft gedeeld via sociale media. Zo'n maand geleden zei Borsato nog voor het eerst bij ons op de radio dat het "weer aan" was met zijn Leontine.
Lees verder

Schotland versoepelt vanaf maandag coronamaatregelen, maar blijft voorzichtig
De coronamaatregelen in Schotland worden vanaf komende maandag versoepeld, maar nog niet volledig losgelaten. Premier Nicola Sturgeon heeft dinsdag aangekondigd dat het land naar niveau 0 van lockdown-achtige maatregelen zal gaan.
Lees verder

Colruyt roept Salame Cotto terug wegens aanwezigheid listeriabacterie
Winkelketen Colruyt roept in overleg met het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) Salame Cotto uit de eigen beenhouwerij terug vanwege de aanwezigheid van de bacterie listeria monocytogenes. De betrokken vleeswaren werden verkocht in alle winkels van Colruyt in België en Luxemburg.
Lees verder

Ook bij ons niet meer op café zonder coronapaspoort? "Nuttig, maar niet voor elke gelegenheid nodig"
In Frankrijk kan je vanaf volgende week niet meer op café als je niet kan bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent of recent een negatieve test hebt afgelegd. Ook in ons land ligt een coronapaspoort op tafel, dat zeker op grote evenementen zal worden gebruikt. Maar wat met kleinere concerten? Of wat met een cafébezoek? Viroloog Steven Van Gucht laat er zijn licht op schijnen.
Lees verder

HET DEBAT. Moet het coronavaccin verplicht worden voor zorgmedewerkers in ons land? Dit is jullie mening
Frankrijk en Griekenland maken het coronavaccin verplicht voor zorgmedewerkers. Ook in ons land wordt hierover fel gediscussieerd. Wat denk jij? Moet het coronavaccin ook hier verplicht worden voor zorgverleners? Eerder vandaag lieten we enkele experts en politici aan het woord, nu is het jullie beurt.
Lees verder

Ook horecazaken krijgen korting van Sabam
Ook horecazaken, hotelbars en -restaurants die zwaar getroffen werden door de coronalockdowns krijgen korting op hun auteursrechtenfactuur. Sabam heeft daarover een akkoord gesloten met de sectororganisaties. Vrijdag meldden ondernemersorganisaties Unizo en UCM al dat er een akkoord was voor de getroffen sectoren.
Lees verder

Max Walscheid rijdt tijdens 'Wheelie Contest' 174(!) meter op één wiel en verpulvert zo record van Oliver Naesen
Nu de Tour de France in de Pyreneeën is neergestreken, is het weer afzien geblazen voor het peloton. Toch vonden enkele renners afgelopen zaterdag nog wat ruimte voor plezier tijdens de beklimming van de Col de Beixalis, zij het onder aanmoediging van de bende van Tour de Tietema.
Lees verder

Experten waarschuwen voor eindeloze cyclus van extreme hitte, droogte en vuur aan Amerikaanse westkust
De westkust van de Verenigde Staten en Canada kreunt opnieuw onder de hittegolven en de bosbranden die eruit voortkomen. Experten zeggen nu dat de regio vastzit in een ongenadige cyclus van extreme hitte, droogte en vuur, versterkt door de klimaatcrisis.
Lees verder

Iran bevestigt gesprekken over mogelijke gevangenenruil met Verenigde Staten
Iran heeft dinsdag bevestigd dat er onderhandelingen lopen met de Verenigde Staten over een eventuele gevangenenruil. Daarmee onderschrijft het de uitspraken van Robert Malley, de Amerikaanse gezant voor Iran, van afgelopen weekend.
Lees verder