Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 19 juli 2021

Von der Leyen en De Croo steken inwoners Rocherfort en Pepinster hart onder de riem

Von der Leyen en De Croo steken inwoners Rocherfort en Pepinster hart onder de riem

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en onze premier Alexander De Croo (Open VLD) hebben zaterdag een bezoek gebracht aan de zwaar getroffen gemeenten Rochefort en Pepinster. De twee namen de schade op en spraken lokale bewoners moed toe. 'We helpen jullie met de heropbouw', klonk het onder andere. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Al ruim 8.500 vrijwilligers melden zich aan bij Rode Kruis

Op het platform 'Helpen Helpt' van het Rode Kruis hebben zich al meer dan 8.500 mensen aangemeld als crisisvrijwilliger. Dat meldt het Rode Kruis zondagochtend.

Lees verder

Pepinster: wel stemmen onder het puin, maar weinig kans op overleven

In de zwaargetroffen gemeente Pepinster in de provincie Luik is de zoekactie naar slachtoffers van de watersnood hervat. Gisteravond hoorden getuigen nog één of twee stemmen vanonder het puin.

Lees verder

Pijnlijke blunder in Cannes: Spike Lee verklapt winnaar Gouden Palm

Ontsteltenis tijdens de uitreiking van de prestigieuze filmprijs Gouden Palm in Cannes: de Amerikaanse regisseur Spike Lee verklapte in een moment van verwarring veel te vroeg dat Titanede winnaar zou zijn. Het pijnlijke moment werd daarna als klap op de vuur­pijl nog eens overgedaan. 'Ik heb het verknald', zei Spike Lee achteraf.

Lees verder

Bewakingscamera filmt hoe moeder 5-jarig zoontje nipt van ontvoering redt

De politie van New York heeft een 24-jarige man gearresteerd die op klaarlichte dag een kind van de stoep griste en in een wagen gooide. De moeder van het vijfjarige jongetje zag het gebeuren en kon het kind nipt redden. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Federale regering overlegt met verzekeraars over snelle aanpak

De federale regering zoekt met de verzekeraars naar een gezamenlijke aanpak. Morgen is er overleg. 'Het gaat om honderden getroffen huizen. Men kan niet wachten tot overal iemand fysiek is langsgeweest.'

Lees verder

Valse reis- en toegangsbewijzen in Nederlandse app CoronaCheck

Door een groot datalek bij een Nederlands coronatestbedrijf liggen niet alleen de privégegevens van ruim 60.000 mensen op straat, iedereen kon ook valse negatieve tests invoegen. Het bedrijf heeft ook locaties in België.

Lees verder

Britse premier toch in quarantaine na felle kritiek

Een opmerkelijke U-bocht: nog geen drie uur nadat Boris Johnson verklaarde niet in zelfisolatie te gaan na een hoogrisicocontact, gaat hij nu toch de coronaregels volgen die zijn eigen regering oplegt aan alle burgers.

Lees verder

'Titane' wint Gouden Palm in Cannes dankzij dolle rit met scherpe bochten én imperfectie

'Perfectie is een hersenschim, een doodlopend straatje', zo zei Julia Ducournau toen ze zaterdag de Gouden Palm won met haar grandioos imperfecte film Titane. Het mag niet verbazen dat uitgerekend juryvoorzitter Spike Lee dat had begrepen. Kunst komt tot leven in de imperfectie.

Lees verder

Waalse man klampt zich vier uur vast aan tak en wordt gered

Een 61-jarige man die werd meegesleurd in het kolkende water tijdens de overstromingen in Durbuy, kan alles nog navertellen dankzij een tak, zijn zoon, de hulpdiensten en stevige portie geluk.

Lees verder

Moet premier ingrijpen? Partijvoorzitters kibbelen op Twitter over hongerstakers

De voorzitters van Groen, Ecolo en PS roepen premier Alexander De Croo (Open Vld) op om het dossier van de hongerstakende sans-papiers in handen te nemen.

Lees verder

Pas op voor blauwe jerrycans aan de kust

Er kunnen vandaag en de komende dagen jerrycans met gevaarlijke chemische stoffen aanspoelen aan de Belgische kust. Niet aanraken en 112 bellen, is de boodschap. 'Open ze in geen geval.'

Lees verder

Opschudding op Silverstone: Verstappen vliegt in muur, Hamilton wint

Lewis Hamilton heeft voor eigen publiek een immense zaak gedaan in de titelstrijd. De Mercedes-rijder botste in de openingsronde met titelrivaal Max Verstappen, die als gevolg daarvan een enorme smak maakte. Hamilton kon wel door en slaagde er ondanks een tijdstraf van 10 seconden nog in om de race te winnen.

Lees verder

Schade op Vlaamse camping in La Roche-en-Ardenne niet te overzien: 'Caravans hangen in de bomen'

Na de zware overstromingen van de afgelopen dagen blijft er niet veel meer over van de camping van de Kortrijkse Grégory Marysse aan de oever van de Ourthe. Net zoals op andere plekken in het oosten van België hield het noodweer lelijk huis in La Roche-en-Ardenne. Hij kan alleen nog puinruimen.

Lees verder

Wout Van Aert wint massasprint op Champs-Elysées

Wout van Aert heeft de allerlaatste etappe van de Ronde van Frankrijk editie 2021 gewonnen. Op de Champs-Elysées reed hij een indrukwekkende sprint en won hij op de macht met een half wiel voorsprong. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) is eindwinnaar.

Lees verder

Merkel bezoekt rampgebied: 'Ander beleid nodig voor natuur en klimaat'

Te midden van het puin zei Angela Merkel geen woorden te hebben voor wat ze aantrof. Haar sereniteit staat in schril contrast met die van partijleider Armin Laschet, die bij zijn bezoek werd betrapt op jolige grappen.

Lees verder

Van honger- naar dorststakers met falende nieren, federale onrust neemt toe

De fysieke en mentale gezondheidstoestand van de hongerstakers in de Begijnhofkerk en op de VUB- en ULB-campussen gaat pijlsnel achteruit. Enkelen onder hen weigeren nu ook te drinken. Intussen neemt de druk binnen de federale regering toe.

Lees verder

Wereldberoemde cartoonist Kurt Westergaard overleden

De Deense cartoonist Kurt Westergaard is op 86-jarige leeftijd overleden, zo heeft zijn familie zondag bekendgemaakt. Hij werd in 2005 wereldberoemd door een tekening van de profeet Mohammed met in diens tulband een bom met de islamitische geloofsbelijdenis.

Lees verder

'Ik voel me completer sinds ik mijn halfzussen ken'

Na de foto van Filip en Delphine vroegen velen het zich af: hoe bouw je nog een band op? Halfbroers en -zussen zijn even nauw verwant als grootouders en kleinkinderen, maar wie ze pas op latere leeftijd leert kennen, wint en verliest tegelijk. 'Ik heb hard geweend om alles wat niet in te halen was.'

Lees verder

Egypte laat zes activisten vrij na internationale kritiek

Egypte heeft zondag zes activisten op vrije voeten gesteld, onder wie journaliste en blogster Esraa Abdel-Fattah, een van de symbolen van de revolutie in 2011.

Lees verder

Amerikaanse regering geeft sociale media schuld voor coronadoden: 'Zij vermoorden mensen'

De Amerikaanse regering beschuldigt socialemediabedrijven ervan verantwoordelijk te zijn voor de recente toename van overlijdens door covid-19 in het land. Platformen zoals Facebook zouden onvoldoende optreden tegen misinformatie over de coronavaccins. 'Ze zijn mensen aan het doden.'

Lees verder

Zon steekt zich weg achter de wolken

De nieuwe week begint met plaatselijk ochtendgrijs, maar zijn er vaak eerst nog brede opklaringen. Geleidelijk wordt het vanaf het noorden wisselend tot soms zwaarbewolkt met eventueel wat lokaal gedruppel of een buitje.

Lees verder

We blijven vakantiedagen opsparen, en dat zou wel eens problemen kunnen opleveren

Belgische werknemers namen in de eerste jaarhelft opvallend weinig vakantiedagen op. In vergelijking met pre-coronajaar 2019 werd 15 procent minder opgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

Lees verder

Bondscoach Sven Vanthourenhout na verkenning parcours in Tokio: 'Net wel of net niet voor Van Aert'

Remco Evenepoel en bondscoach Sven Vanthourenhout hebben het intussen met eigen ogen gezien. Terwijl Wout van Aert nog volop in Frankrijk in de weer was, gingen zij afgelopen weekend het parcours van de Olympische wegrit in Tokio verkennen. Wat ze zagen, verwonderde hen niet. 'Het wordt een slopend parcours met amper vlakke meters.'

Lees verder

Ophef rond lachende toppoliticus Laschet tijdens bezoek aan Duits rampgebied

In Duitsland is er heel wat ophef ontstaan nadat Armin Laschet (CDU) al lachend gefilmd werd, terwijl hij een bezoek bracht aan het zwaar door het noodweer getroffen Erftstadt. Laschet is deelstaatpremier en de mogelijke opvolger van Angela Merkel als bondskanselier.

Lees verder