Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 1 juli 2021

Voedselagentschap start specifieke bemonstering van PFAS-stoffen in vervuilde zone in Zwijndrecht

HLN
Voedselagentschap start specifieke bemonstering van PFAS-stoffen in vervuilde zone in Zwijndrecht
Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) gaat zijn algemene monitoring op PFAS-stoffen heroriënteren in de regio Zwijndrecht. De resultaten van de stalen die binnen de algemene monitoring vallen, zijn geruststellend. Daarnaast heeft het FAVV een specifieke bemonsteringscampagne opgezet bij landbouwbedrijven in de verontreinigde zone rond de 3M-fabriek. Dat maken het FAVV en federaal minister van Landbouw David Clarinval bekend.
Lees verder

REPORTAGE. Eerste openluchtbad in 40 jaar opent de deuren in Brussel: "Met zwembad alleen los je de problemen niet op"
Aan het kanaal in Anderlecht is vandaag het eerste Brusselse openluchtzwembad in 40 jaar opengegaan. Wij doken er al eens in, om te polsen hoe belangrijk dit is voor de Brusselse jeugd. "We weten allemaal dat de gemoederen hier sneller verhitten. Bouw er 19, in elke gemeente één."
Lees verder

Kamer keurt steunmechanisme voor artiesten goed
De plenaire Kamer heeft het licht op groen gezet voor een compensatiemechanisme voor artiesten die inkomsten uit auteursrechten hebben verloren omdat hun muziek maandenlang niet kon worden gedraaid op café of op andere plaatsen of omdat ze niet meer konden optreden. Dat gebeurde met 88 stemmen voor, 44 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Lees verder

Na opmars zorgwekkende varianten in Portugal: politici beraden zich over dubbele test en verplichte quarantaine voor wie terugkeert
Een portootje drinken in Porto deze zomer? Ja, maar... Het toeristisch hoogseizoen is nog maar net gestart, of er wordt al naar de handrem gegrepen. Met de gevreesde Deltavariant in opmars, ziet na Duitsland nu ook ons land Portugal als een 'hoogrisicozone' voor zorgwekkende varianten. Wie eruit terugkeert, zal zich wellicht tweemaal moeten laten testen. Of er ook een verplichte quarantaine van 10 dagen komt - slik -, is nog voer voor een politieke discussie.
Lees verder

Warmterecord op continent Antarctica naar beneden bijgesteld
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft het record voor hoogste temperatuur gemeten op het continent Antarctica naar beneden bijgesteld. De hoogste temperatuur is nu 18,3 graden Celsius, die werd gemeten op 6 februari 2020 bij een Argentijns station. Een mogelijk record, 20,8 graden, dat op 9 februari 2020 in een Braziliaans station werd gemeten is verworpen omdat het betreffende meetstation onbetrouwbaar bleek.
Lees verder

Retrofabriekje DotEmu scoort met nostalgische videogamevibes
Het Franse videogamelabel DotEmu heeft maar één doel voor ogen: ooit immens populaire maar vandaag vergeten gametitels terugbrengen naar een hedendaags publiek. Na het immense succes van hun beat 'em up-vervolg Streets of Rage 4 zijn ze uit de marge van de videogame-industrie geraakt. En komend najaar zetten ze hun succes verder met Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge, een game die de Turtles-vechtgames uit de vroege nineties terugbrengt.
Lees verder

An-Sophie Mestach in het Belgische team op EK padel: "Tegen Spanje spelen was een ongelooflijke ervaring"
In Marbella wordt deze week het EK padel gespeeld. Zowel de Belgische mannen als vrouwen werkten zich door de poulefase en troffen vandaag in kwartfinale Frankrijk. Twee keer bleken onze zuiderburen sterker. "We vormen een mooie groep en hebben hier veel kunnen bijleren", zegt An-Sophie Mestach.
Lees verder

Emotionele Linda De Win neemt afscheid van het scherm: "Kijkers, ik ga jullie missen"
Vanavond was het Linda De Win (65) haar laatste vragenuurtje tijdens 'Villa Politica'. Bijna twintig jaar was ze een vaste waarde in het politieke programma waarin ze verschillende politici het vuur aan de schenen legde. Na een lange carrière bij de VRT gaat de journaliste nu op pensioen. "Ik heb het moeilijk op dit moment en moet even op mijn plooi komen", zegt ze in tranen.
Lees verder

Kesha wil dat Dr. Luke haar gerechtskosten terugbetaald
Zangeres Kesha (34) wil dat muziekproducent Dr. Luke (47) haar gerechtskosten terugbetaald. Dat schrijft Page Six op basis van gerechtsdocumenten.
Lees verder

Kesha wil dat Dr. Luke haar gerechtskosten terugbetaalt
Zangeres Kesha (34) wil dat muziekproducent Dr. Luke (47) haar gerechtskosten terugbetaalt. Dat schrijft Page Six op basis van gerechtsdocumenten.
Lees verder

Topman van Trump Organization beschuldigd van belastingontduiking
Financieel topman Allen Weisselberg (73) van The Trump Organization, het familiebedrijf van ex-president Donald Trump en zijn kinderen, wordt ervan beschuldigd belasting te hebben ontdoken over 1,7 miljoen dollar aan inkomen, zo hebben aanklagers in New York donderdag gemeld. Er zijn niet minder dan vijftien tenlasteleggingen. Weisselberg en het bedrijf pleitten "niet schuldig". Het gaat om de eerste strafrechtelijke zaak die aan het opdoemen is met betrekking tot de oud-president en diens manier van zaken doen.
Lees verder

Populaire beleggingsapp Robinhood bevestigt beursgang
De populaire beleggingsapp Robinhood heeft zijn beursgang officieel aangekondigd. Daarbij maakte het platform voor particuliere beleggers ook bekend dat de omzet de voorbije periode hard omhoog is gegaan. Robinhood speelde een centrale rol bij de gekte rond afgeschreven aandelen die door beleggers op forumsite Reddit de hoogte in werden gestuwd.
Lees verder

Ex-echtgenoot Meghan Markle verwacht tweede kindje
Trevor Engelson (44), de eerste echtgenoot van Meghan Markle (39), wordt voor de tweede keer papa. Dat maakt de tv-producent zelf bekend op sociale media.
Lees verder

Seizoensfinale van 'Lisa' eindigt met ijskoude douche
En ze leefden nog lang en gelukkig? Not! De seizoensfinale van 'Lisa' is donderdag niet geëindigd als een sprookje, maar met een ijskoude douche. Lisa ontdekte in de slotaflevering van het eerste seizoen dat haar droomprins Jonas overhaast getrouwd is met haar eeuwige rivale, Katja. En dat terwijl het er lange tijd naar uitzag, dat die hatelijke halfzus voorgoed uit haar leven zou verdwijnen. De zussenoorlog is dus nog niet voorbij.
Lees verder

Ook in Denemarken stemproblemen bij finale Songfestival
Net als in Nederland hebben ook Deense kijkers van het Eurovisie Songfestival tijdens de finale niet allemaal hun stem uit kunnen brengen. Een klein deel is niet meegeteld, laat de verantwoordelijk omroep DR weten.
Lees verder

Roodhooft ziet geen probleem nadat Alpecin-Fenix nieuwe ritzege mist: "Ze zeggen dat we dom bezig zijn, ik vind van niet"
Eerst het goede nieuws. De Tour de France is uitstekend begonnen voor Alpecin-Fenix. Ritzege voor Tim Merlier, ritzege voor Mathieu van der Poel die morgen al voor de zesde dag in de gele trui start. Dat kan al niet meer stuk. En toch: alles kan beter. Misschien had er nog ritwinst in gezeten in Fougères en in Châteauroux. Jasper Philipsen werd er derde en tweede. Had dat anders gekund?
Lees verder

"Hij keek me aan alsof ik net op z'n bolletje had getuft": Thijs Zonneveld irriteert Mark Cavendish met vraag na zege, maar neemt vooral ook z'n hoed af
De carrière van Mark Cavendish leek vorig jaar dood en begraven. Maar kijk: de Britse pocketsprinter won vandaag zijn tweede etappe in de Tour de France. Thijs Zonneveld spreekt in zijn column met lof over Cav, al irriteerde de Nederlander hem vandaag wel met één bepaalde vraag. "Zijn humeur was plots bedorven zoals de banaan die ik vanmorgen in mijn dashboardkastje vond."
Lees verder

Spaanse pers weet het zeker: "Sergio Ramos vertrekt naar PSG en vangt er zo'n 10 miljoen euro per seizoen"
Sergio Ramos, niet langer onder contract bij Real Madrid sinds donderdag, zou een akkoord hebben bereikt met de Franse club Paris Saint-Germain. Dat melden Spaanse sportmedia donderdagavond, na berichtgeving erover door het Franse RMC Sport.
Lees verder

Karsten Warholm verbreekt 29 jaar oude wereldrecord op de 400m horden
De Noor Karsten Warholm heeft donderdag bij de Diamond League in Oslo het 29 jaar oude wereldrecord van de Amerikaan Kevin Young op de 400 meter horden verbeterd. Voor eigen volk deed Warholm de klok stoppen na 46.70.
Lees verder

Fransen onderzoeken Uniqlo en Zara-moeder om katoen uit Xinjiang
Franse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar vier grote modeconcerns die mogelijk gebruikmaken van katoen uit de Chinese regio Xinjiang. Dat meldt persbureau AFP op basis van een ingewijde. Het zou onder andere gaan om het Japanse merk Uniqlo en Inditex, het Spaanse moederbedrijf van modeketen Zara.
Lees verder