Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 juli 2021

Versoepelingen Franse coronapas: al één week na tweede prik geldig, uitstel voor jongeren tot 30 augustus

HLN
Versoepelingen Franse coronapas: al één week na tweede prik geldig, uitstel voor jongeren tot 30 augustus
Frankrijk verplicht de 'pass sanitaire' of gezondheidspas vanaf 21 juli voor alle volwassenen die grote evenementen, pretparken of culturele instellingen willen bezoeken, en vanaf 1 augustus ook voor wie op café of restaurant wil, of naar een winkelcentrum. Op de coronapas moet het bewijs van dubbele vaccinatie staan, of van immuniteit na een eerdere coronabesmetting, of het resultaat van een negatieve PCR- of antigeentest van hoogstens 48 uur. Voor dubbel gevaccineerden is er meteen een versoepeling: zij kunnen de pas al verkrijgen vanaf één week - en dus niet langer twee weken - na hun tweede prik. Eerder kregen kinderen tussen 12 en 18 jaar al uitstel tot 30 augustus.
Lees verder

Meerdere Waalse waterlopen bereiken alarmdrempels
Meerdere waterlopen in Wallonië hebben de alarmdrempels voor hoogwater bereikt. Dat meldt de overheidsdienst die bevoegd is voor de Waalse waterwegen woensdagochtend op zijn website.
Lees verder

Paus Franciscus verlaat ziekenhuis na operatie
Paus Franciscus heeft woensdag aan het einde van de voormiddag het ziekenhuis in Rome verlaten. Daar herstelde hij van een darmoperatie die op 4 juli was uitgevoerd. Dat is ter plaatse vastgesteld.
Lees verder

"Zo sluw dat hij zelfs vrienden zou maken in de hel": portret van Real-voorzitter Pérez, in nauwe schoentjes door uitlekken 'Florentino-tapes'
Auwtch. Florentino Pérez (74) bevindt zich in een lastig parket. Er lekten audiotapes uit waarin de huidige voorzitter van Real Madrid enkele van de grootste sterren uit de clubgeschiedenis met de grond gelijkmaakt. Een nieuwe deuk in het imago van de apothekerszoon, een alleenheerser die met veel wegkomt. Ook met de 'Florentino-tapes'?
Lees verder

OPROEP. Ben jij ook terug verliefd op je ex-partner?
Naar aanleiding van de liefdevolle reünie tussen Marco Borsato en zijn (ex-)vrouw Leontine zoeken we Vlaamse koppels die - na een echtscheiding of breuk door overspel - tóch weer stapelverliefd zijn op elkaar en de Liefde een tweede kans geven. Zagen jullie jullie relatie op de klippen lopen na overspel, maar is de wonde weer geheeld? En willen jullie jullie liefdesverhaal graag delen met onze lezers? Stuur dan snel een mailtje naar anke.michiels@persgroep.be. Let love rule!
Lees verder

Komt er ook bij ons binnenkort een 'recht op 'deconnectie'? Prof: "Slechte balans tussen werk en privé is recept voor vroegtijdig uitvallen"
Sinds we thuiswerken vervaagde de grens tussen ons privé- en professionele leven steeds meer. Want na een lange werkdag aan je geïmproviseerd bureau de knop omdraaien, is moeilijk. Daarnaast zijn we volgens een grootschalige studie ook een pak meer beginnen te werken sinds de pandemie. Dat wakkerde het debat aan om een algemeen 'recht op deconnecteren' in te voeren in de bedrijfscultuur, zoals in Spanje, Italië en Frankrijk al het geval is. Kan dat ook bij ons? Christophe Vanroelen, professor arbeidssociologie aan de Vrije Universiteit Brussel: "Het is de verantwoordelijkheid van de baas om ervoor te zorgen dat de werkdag goed afgebakend is."
Lees verder

NMBS raadt treinreizen in Luik, Namen en Luxemburg voorlopig af
Spoorwegmaatschappij NMBS raadt klanten voor de provincies Luik, Namen en Luxemburg aan om hun treinreis indien mogelijk uit te stellen. Door de slechte weersomstandigheden zijn er ernstige storingen bij het treinverkeer, vooral in het oosten van het land. Dat deelt de NMBS woensdagmiddag mee via Twitter.
Lees verder

OPROEP. Heb je als tiener vragen over vaccinatie? Stuur je vraag in, wij bezorgen je een antwoord!
Beste jonge lezers van HLN, nu ook tieners in aanmerking komen voor een coronavaccin roept dit bij hen een heleboel vragen op. Ben je tussen 12 en 18 jaar en zit je met een prangende vraag rond vaccinatie, stuur die dan door naar marc.coppens@persgroep.net. Wij verzamelen al die vragen (we gaan geen enkele uit de weg) en gaan vandaag en morgen op zoek naar antwoorden. Vergeet bij je vraag ook je telefoonnummer niet te vermelden zodat we contact kunnen opnemen. Hartelijk dank!
Lees verder

China bouwt eerste kleine, modulaire kernreactor
In China is de bouw van een nieuw type kernreactor gestart: kleiner en gemakkelijker op te bouwen en dus ook goedkoper dan de meeste huidige reactoren. De reactor, Linglong One (ACP100), zou met een vermogen van 125 megawatt 526.000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien, of bijna twee keer de stad Antwerpen. Dat meldt het Chinese nucleaire bedrijf CNNC.
Lees verder

VAKANTIEVINDER SUPERTIPS. 8 dagen Zwitserland voor 302 euro: dit zijn de beste vakantiedeals van het moment
De hele zomer lang deelt reisexpert Christoph Godin (28) elke woensdag de beste vakantiedeals met de lezers van HLN. Deze week vertelt hij onder meer hoe je voordelig op vakantie kan naar Zwitserland en de Costa Brava. Ook voor wie liever in eigen land blijft, heeft Christoph een supertip.
Lees verder

Goede vriend Peter R. de Vries heeft hoop na ziekenhuisbezoek, partner laat voor het eerst van zich horen
Simon Vuyk, een goede vriend van Peter R. de Vries, zegt dat zijn 'hoop is gevoed' nadat hij de neergeschoten misdaadverslaggever in het ziekenhuis bezocht. Dat zei hij gisteravond bijde Nederlandse talkshow Op1. Eerder op de avond las Vuyk een brief voor namens De Vries' vriendin. "Alles wat mijn liefste Peter doet, doet hij met liefde en toewijding."
Lees verder

Onze olympiërs voorgesteld (#1). Een ereburger, heel wat boekenwurmen en een opvallende tattoo: deze Lions gaan voor goud
66 mannen. 55 vrouwen. Verspreid over 25 sporten. Team Belgium zakt met maar liefst 122 atleten af naar Tokio, met maar één doel: eeuwige glorie op de Olympische Spelen. Van wielrennen over kajak tot boogschieten: in een tiendelige reeks stellen wij ze allemaal aan u voor. Vandaag deel 1: de 19 Red Lions, die met minder dan goud niet tevreden zijn.
Lees verder

'Tien Om Te Zien', werkt dat nog wel in deze tijden? "Als enkel de grote namen aan bod komen, wordt het geen succes"
Na het succes van een 'eenmalige' aflevering van 'Tien Om Te Zien' keert het programma nu toch écht terug naar tv. Dat tot grote vreugde van een aantal Vlaamse artiesten zoals Sam Gooris, Pat Krimson, Margriet Hermans, Bart Kaëll en Koen Wauters. Maar kan het programma nog scoren anno 2021? Onze BV's voorspellen de toekomst van 'TOTZ' én blikken terug op die wilde jaren in Blankenberge. "Ze moesten mij in een flightcase naar buiten duwen, zodat ik niet overrompeld werd door gillende meisjes."
Lees verder

OPROEP. Werkt u in de zorg? En bent u (nog) niet gevaccineerd?
De regering gaat zorgverleners mogelijk verplichten om zich te laten vaccineren met het coronavaccin. Werkt u in de zorg en liet u zich niet of nog niet vaccineren? Bent u bereid om in onze krant te vertellen waarom u die keuze maakt? Stuur dan een mailtje naar astrid.roelandt@dpgmedia.be.
Lees verder

Scouts Heuvel dagje vroeger terug van kamp: "We konden echt niet blijven, want water stond centimeters hoog"
Alle ongeveer 250 leden van de Scouts & Gidsen Heuvel zijn weer veilig in Kalmthout aangekomen. Het noodweer in het Luxemburgse Couvin zorgde ervoor dat hun kamp een dag vroeger dan verwacht stopgezet moest worden. "Jammer natuurlijk, maar de situatie was onhoudbaar. Op sommige plaatsen stond het water al tot aan de enkels", zegt leider Florian Vanhees.
Lees verder

LIVE TOUR. Opgave Kruijswijk, zes koplopers op Franse nationale feestdag
Quatorze juillet, dan mag je wat verwachten in de Tour de France. Ook vandaag. Het peloton rijdt op de Franse nationale feestdag de koninginnenrit van deze ronde, een zware bergrit over 178,4 kilometer van Muret naar Saint-Lary-Soulan. De aankomst ligt bovenop de Col du Portet (BC), na de beklimmingen van de Col de Peyresourde (cat. 1) en de Col de Val Louron-Azet (cat.1). Wie verzorgt het spektakel? En kunnen de Belgen zich tonen? Het antwoord krijgt u op deze pagina!
Lees verder

Voorlopig geen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel in ons land
Er komt voorlopig geen verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid zonet beslist. Er zal wel gewerkt worden met een actieplan om de zorgmedewerkers verder te sensibiliseren, zoals federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al voorstelde.
Lees verder

Eind goed, al goed. Francisco (21) riskeerde celstraf met uitstel nadat achtervolging op inbrekers verkeerd afloopt. De rechter spreekt hem nu vrij.
Een 21-jarige man uit Beersel is vrijgesproken voor het aanrijden van een inbreker. Vorige maand moest Francisco Da Silva voor de rechter verschijnen voor een roekeloze actie. Hij achtervolgde twee jaar geleden drie mannen die in de wagen van zijn buurman hadden ingebroken. Hierbij kwam het tot een lichte aanrijding. Het parket had 5 maanden cel met uitstel gevorderd voor slagen en verwondingen. De rechtbank achtte het niet bewezen dat hij de inbreker wilde verwonden en sprak hem vrij.
Lees verder

Football Talk. Rashford na schouderoperatie drie maanden aan de kant - Benfica roept verkiezingen uit na interne crisis
Manchester United kan bij de start van het nieuwe seizoen niet over Marcus Rashford beschikken. De 23-jarige aanvaller laat zich aan zijn schouder opereren en staat daarna ongeveer drie maanden aan de kant. Dat meldt de BBC.
Lees verder

Israël kort quarantaine in tot één week
Israël kort de quarantaineperiode van minstens tien dagen in tot zeven dagen om de bevolking te motiveren zich af te zonderen als dat nodig is tijdens de pandemie. Na zeven dagen kunnen de betrokkenen een coronatest laten afnemen en als het resultaat negatief is, mogen ze de quarantaine beëindigen, zo deelde het bureau van premier Naftali Bennett dinsdagavond mee.
Lees verder