Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 8 juli 2021

Van paracetamol tot bleekwater: deze potentieel levensgevaarlijke middelen heb je in huis (en zo ga je ermee om)

HLN
Van paracetamol tot bleekwater: deze potentieel levensgevaarlijke middelen heb je in huis (en zo ga je ermee om)
Van een overdosis paracetamol tot spatten bleekwater op de huid en handgel in de ogen. Het zijn maar enkele van de tienduizenden oproepen die het Antigifcentrum jaarlijks te verwerken krijgt. "Covid-19 is een belangrijke oorzaak van het stijgend aantal oproepen", zegt adjunct-directeur professor Dominique Vandijck van het Antigifcentrum. Waarvoor wordt het Antigifcentrum voornamelijk gebeld? Wat kun en moet je zelf doen wanneer je in aanraking komt met giftige stoffen? En welke zaken zijn goed om in huis te hebben, 'voor het geval dat'?
Lees verder

Verliest Anderlecht supertalent Bounida aan Ajax? Of was de rondleiding niet meer dan een beleefdheidsbezoekje?
Het hart van de Anderlecht-supporters stond even stil, want in Nederland bericht men dat supertalent Rayane Bounida (15) op bezoek was bij Ajax. Verkast de balkunstenaar naar Amsterdam voordat het Lotto Park van hem kan genieten? Anderlecht probeert alvast te bekomen dat Bounida gewoon bij hen een profcontract tekent, de gesprekken lopen. Een situatieschets.
Lees verder

'Mogen mannen nog mannen zijn?': genderexpert en filosoof over de zoektocht de nieuwe mannelijkheid
Er lijkt in onze maatschappij steeds minder plaats voor ouderwetse mannelijkheid. De 'echte vent' zit in het verdomhoekje. 'Mogen mannen nog mannen zijn?', hoor je weleens. Ja, maar ze kunnen best op zoek gaan naar een nieuwe vorm van mannelijkheid, in hun eigen belang, zegt filosoof Koen Dendoncker. Hij werkt met jongens en mannen rond gendergelijkheid en legt haarscherp uit hoe de ouderwetse man geen geschenk is voor zichzelf en voor de maatschappij. "Het traditionele rollenpatroon maakt mannen ongezond, ongelukkig en onvrij."
Lees verder

"Ouderwetse mannelijkheid kan destructieve gevolgen hebben." Genderexpert legt uit waarom de 'nieuwe man' nodig is
Er lijkt in onze maatschappij steeds minder plaats voor ouderwetse mannelijkheid. De 'echte vent' zit in het verdomhoekje. 'Mogen mannen nog mannen zijn?', hoor je weleens. Ja, maar ze kunnen best op zoek gaan naar een nieuwe vorm van mannelijkheid, in hun eigen belang, zegt filosoof Koen Dendoncker. Hij werkt met jongens en mannen rond gendergelijkheid en legt haarscherp uit hoe de ouderwetse man geen geschenk is voor zichzelf en voor de maatschappij. "Het traditionele rollenpatroon maakt mannen ongezond, ongelukkig en onvrij."
Lees verder

Drie ratelslangen en een cobra in beslag genomen bij man uit Pelt: lag in coma door beet
In Pelt is de eigenaar van giftige slangen aan de dood ontsnapt. De man lag in coma nadat hij gebeten werd. Bij hem thuis werden deze week drie Texaanse ratelslangen en een Indische cobra in beslag genomen. Dat meldt TVL.
Lees verder

Flitsgranaat gevonden in voortuin Bisschoppenhoflaan: "Geen gevaar voor de omgeving."
De Antwerpse politie en DOVO ontmijningsdienst waren donderdagochtend aan het werk in de Bisschoppenhoflaan in Deurne. Daar had een voorbijganger een verdacht object in een voortuin zien liggen. Het bleek te gaan om een zogenaamde 'flitsgranaat', die gebruikt wordt om mensen te desoriënteren. Het voorwerp is verwijderd en gecontroleerd tot ontploffing gebracht.
Lees verder

Kan een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? Epidemioloog Pierre Van Damme beantwoordt 10 belangrijke vragen
De Hoge Gezondheidsraad, het onafhankelijk orgaan dat de overheid adviseert, staat toe dat ook de 12- tot 15-jarigen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Kan een kind zelf beslissen of het gevaccineerd wordt? Hoe krijgt mijn kind zijn of haar uitnodiging? En kan ik mijn zoon of dochter ook inschrijven op de reservelijst? Epidemioloog Pierre Van Damme beantwoordt in deze video 10 prangende vragen.
Lees verder

Gigi Hadid schrijft open brief aan paparazzi: "Om als nieuwe moeder mijn kindje te beschermen"
Via een open brief op sociale media doet Gigi Hadid (26) een beroep op fotografen, pers en fan accounts om haar dochtertje Khai niet te laten zien op foto's die van haar, Gigi en vader Zayn Malik (28) gemaakt worden. Het topmodel hoopt dat haar wens gerespecteerd wordt, omdat Zayn en zij graag willen dat hun kind in vrijheid kan opgroeien en zelf kan bepalen wanneer ze zichzelf aan de wereld wil laten zien.
Lees verder

Beste Belgische klimmer ooit Lucien Van Impe keek met bewondering naar Wout van Aert: "Hij klimt potverdikke mooier dan ik deed"
Hoe straf is het nummer dat Wout van Aert gisteren opvoerde? Wie beter om dat uit te leggen dan de beste Belgische klimmer aller tijden, Lucien Van Impe (74). De zesvoudige bergkoning en winnaar van de Tour 1976 neemt zijn spreekwoordelijke hoed af. "Een klassement, ik zou het toch een keer willen zien. Van Aert is een alleskunner: hij kan sprinten, hij kan tijdrijden en hij kan klimmen."
Lees verder

LIVE TOUR. Nieuwe kans voor snelle mannen in Nîmes: evenaart Cavendish Merckx? Of verrast Van Aert opnieuw?
Daags na het kabinetstuk van Wout van Aert op de Mont Ventoux is het woord weer aan de sprinters in de Tour de France. Om 13u30 start het peloton in Saint-Paul-Trois-Châteaux aan een etappe van zo'n 160 kilometer richting Nîmes. Evenaart Mark Cavendish vandaag het mythische record van Eddy Merckx? Of tonen Van Aert en Jasper Philipsen vandaag ook hun snelle benen? Volg alles hier LIVE!
Lees verder

Cavendish naast Merckx, of Van Aert met unicum? "Na zege in bergen een sprint winnen... Met Wout weet je nooit"
We zijn nog aan het bekomen van gisteren, maar het is goed mogelijk dat Wout van Aert in de Tour de France vandaag opnieuw meedoet voor de zege. "Stel je eens voor. Eerst een bergrit winnen en de dag nadien een sprintetappe. Het zou een unicum zijn", vertelt Stijn Vlaeminck, onze man in Frankrijk, aan HLN Live. Of toch Mark Cavendish en dus de evenaring van Eddy Merckx?
Lees verder

Hoe kan je op voorhand weten of een telefoon lang zal meegaan?
Wanneer je een nieuwe smartphone koopt, kan het gebeuren dat je toestel na een jaar al redelijk waardeloos is. Welke smartphones gaan lang mee en welke niet? En moet je op bepaalde specificaties letten wanneer je een smartphone koopt? Wij vroegen raad aan Frank Everaardt, tech-expert bij Hardware.Info.
Lees verder

Losgeslagen kudde olifanten China: eenzame stier gevangen en teruggebracht naar reservaat
Een nieuwe ontwikkeling in het verhaal van de kudde Aziatische olifanten die al ruim een jaar doorheen China zwerft: de mannetjesolifant die zich had afgescheiden, is verdoofd en teruggebracht naar het natuurreservaat waar de groep leefde.
Lees verder

Pandemie heeft "onmiskenbaar" impact op Vlaams onderwijs
De coronapandemie heeft ook zijn effect op het Vlaams onderwijs. Over het algemeen waren er in het schooljaar 2019-2020 meer afwezigheden in het leerplichtonderwijs (5 tot 18 jaar), steeg het studierendement in het lager en hoger onderwijs, schreven meer studenten zich in voor zorgopleidingen en haalden minder volwassenen een diploma basiseducatie of secundair onderwijs. Dat blijkt uit de coronamonitor.
Lees verder

Europese Commissie beboet Duitse automakers met 875 miljoen euro wegens kartelvorming
De Europese Commissie beboet autoproducenten BMW, Volkswagen, Audi en Porsche met totaal bijna 875,2 miljoen euro vanwege kartelvorming. Alle producenten hebben toegegeven dat zij deel uitmaakten van de groep waarin afspraken werden gemaakt over de uitstoot van het schadelijke stikstofoxide (NOx) in dieselauto's.
Lees verder

Genieten op jacht in Ibiza: dansende Courtois spoelt EK-kater door met zon, zee en schoon gezelschap
Thuis zitten piekeren, daar heeft niemand wat aan. Rode Duivel Thibaut Courtois (29) ook niet. Hij probeert de uitschakeling op het EK te vergeten op een (gehuurd) luxejacht aan de kust van Ibiza. Een fotograaf spotte hem met z'n nieuwe vriendin Mishel Gerzig (24), een Israëlisch model, en enkele vrienden. Speelse kusjes, een arm rond het middel, een hand op de buik: Courtois heeft duidelijk weer de liefde gevonden, en geniet volop. Getuige daarvan ook het TikTokfilmpje waarop onze nationale nummer één zijn beste dansmoves bovenhaalt.
Lees verder

Redactrice Sophie test de menstruatielegging: "Alleen voor de mentale rust zou ik 'm al kopen"
Uit recent onderzoek blijkt dat zeven op de tien vrouwen een bezoek aan de gym overslaan wanneer ze ongesteld zijn. De reden? Krampen en een rothumeur, maar vooral: bang om door te lekken. Daar hebben ze bij Adidas iets op gevonden: het merk lanceert een 'period proof' sportlegging. Redactrice Sophie deed een grondige test.
Lees verder

Studie universiteit Berkeley: "Gsm-gebruik verhoogt kans op kanker"
Er bestaat een sterke link tussen de straling van gsm's en het ontwikkelen van kanker. Dat blijkt uit een nieuwe studie-analyse van de gerenommeerde universiteit van Berkeley. Wie zijn gsm tien jaar lang zeventien minuten per dag gebruikt, loopt 60 procent meer risico op tumoren, en dan vooral een hersentumor.
Lees verder

LIVE (13u). Wat heeft bondscoach Roberto Martínez te zeggen enkele dagen na pijnlijke EK-uitschakeling?
Vanmiddag om 13 uur spreekt bondscoach Roberto Martínez de pers toe. Over de pijnlijke EK-uitschakeling van afgelopen vrijdag tegen Italië, natuurlijk, maar ook over zijn eigen toekomst. Zet hij met volle goesting de weg richting Nations League-finale en WK-eindronde in? Of kiest hij ervoor om de handdoek te gooien? Alle updates vanop de virtuele persconferentie, straks hieronder in tekst!
Lees verder

LIVE TOUR. Start met tien minuten uitgesteld door hevige wind: krijgen we waaiers op weg naar Nîmes?
Daags na het kabinetstuk van Wout van Aert op de Mont Ventoux is het woord weer aan de sprinters in de Tour de France. Om 13.30 uur start het peloton in Saint-Paul-Trois-Châteaux aan een etappe van zo'n 160 kilometer richting Nîmes. Evenaart Mark Cavendish vandaag het mythische record van Eddy Merckx? Of tonen Van Aert en Jasper Philipsen vandaag ook hun snelle benen? Volg alles hier LIVE!
Lees verder