Doorgaan naar hoofdcontent

Taliban claimen belangrijkste grenspost met Iran in handen te hebben

Taliban claimen belangrijkste grenspost met Iran in handen te hebben

De taliban hebben naar eigen zeggen de controle verworven over Islam Qala. Dat is de belangrijkste grenspost tussen Afghanistan en Iran.

Lees verder

Fonteinen spuiten opnieuw kraampjes nat tijdens wekelijkse markt

De marktkramers in Harelbeke zijn opnieuw het slachtoffer geworden van een fonteindouche. Voor de tweede maal op korte tijd begonnen de fonteinen water te spuiten tijdens de wekelijkse markt. Burgemeester Alain Top is boos en verontwaardigd door het voorval: 'Dit is heel jammer en in mijn ogen niet goed te praten.'

Lees verder

Verdachten aanslag op De Vries worden voorgeleid

De twee mannen die verdacht worden van de aanslag op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. De Vries verschijnen vandaag voor de rechter. Die moet beslissen over de verdere aanhouding van Delano G. en Kamil E., worden morgen voorgeleid.

Lees verder

Straaljager moet plots opstijgen en onderbreekt persconferentie

De Spaanse premier en de Litouwse president gaven donderdag een persconferentie op de militaire luchthaven van Šiauliai, in Litouwen. Ze deden dat voor een gestationeerd gevechtsvliegtuig dat onverwacht moest opstijgen. In bovenstaande video ziet u hoe in allerijl de hangar vrijgemaakt moest worden zodat de Spaanse Eurofighter kon vertrekken.

Lees verder

Al meer dan 50 doden bij brand in voedselfabriek Bangladesh

Bij een enorme brand in een fabriek in Bangladesh zijn nu al zeker 52 mensen om het leven gekomen. Dat is vernomen van de politie. Mogelijk loopt dat aantal nog op: het is nog niet geweten hoeveel mensen zich binnen het fabrieksgebouw bevonden.

Lees verder

Prinses Elisabeth rondt militaire opleiding af met kamp

Kroonprinses Elisabeth neemt momenteel deel aan een tactische opleiding in het militaire kamp Lagland in Aarlen. Het kamp is voor haar de laatste fase van de eerstejaarsopleiding als leerling-officier aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Vrijdagmorgen werd ze een halve dag gevolgd door de pers en moest ze een hindernissenparcours afleggen.

Lees verder

Nederlandse voetbalbond in gesprek met Louis van Gaal voor derde termijn als bondscoach

De KNVB zet Louis van Gaal met stip op nummer één in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Hiertoe kwam de Nederlandse voetbalbond na een interne evaluatie van het mislukte EK. De directie van de KNVB was gisteren in Portugal, waar Van Gaal geregeld verblijft, voor een gesprek met hem. Volgende week hoopt de bond om Van Gaal te kunnen presenteren voor een derde termijn als bondscoach van Oranje.

Lees verder

Twee verdachten van overval op scoutskamp Temse en steekpartij in Belsele voorgeleid

Na de gewapende overval woensdag in Temse op een scoutskamp voor kinderen van 9 tot 11 jaar en de overval donderdag in Belsele waarbij een man neergestoken werd, zijn twee verdachten opgepakt. Ze worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen. Het gaat om jongemannen van 19 en 20 jaar oud uit Beveren.

Lees verder

Gesjoemel met Adblue breekt autofabrikanten zuur op

Autobouwers spraken af hun wagens niet té proper te maken. Dat breekt hen nu zuur op. De Europese Commissie legt hen een boete op van 875 miljoen ­euro.

Lees verder

Retroactieve premie zonnepanelen goedgekeurd, aanvragen kan vanaf 20 juli

Vanaf 20 juli kan de retroactieve premie voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter worden aangevraagd. De Vlaamse regering heeft de regeling vrijdag definitief goedgekeurd, meldt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

Tour past 3 kilometer-regel aan na valpartijen

De wedstrijdjury van de Tour heeft laten weten de tijdopname in de dertiende etappe aan te passen. Normaal wordt deze op drie kilometer van de finish geregistreerd, maar in de etappe richting Carcassonne is besloten om dat al op 4,5 kilometer van de aankomst te doen. Hierdoor zou er minder kans op valpartijen zijn, omdat enkel sprinters zich in de finale wagen.

Lees verder

Vanaf maandag kunnen reizigers zich ook bij apotheek laten testen

Vanaf maandag kan je ook bij meer dan 1.000 van de zowat 4.800 apotheken in ons land terecht voor een negatieve coronatest, bijvoorbeeld om op reis te vertrekken.

Lees verder

Inwoners New York zwemmen in metro na doortocht storm Elsa

De tropische storm Elsa heeft donderdag zwaar uitgehaald boven de Amerikaanse staten New York, New Jersey en Connecticut. In New York City kwamen enkele snelwegen blank te staan, en ook verschillende metrostations kregen bakken water te verduren. Voor de pendelaars was het allesbehalve evident om de voeten droog te houden.

Lees verder

Ook China schrapt reuzenpanda van lijst bedreigde diersoorten

De internationale natuurorganisatie IUCN bepaalde enkele jaren geleden dat de reuzenpanda niet meer 'ernstig bedreigd' is. China vond dat toen voorbarig.

Lees verder

Geloof in herstel grootst bij handelaars

Driekwart van de Belgische bedrijven gelooft dat hun economische activiteit tegen eind dit jaar weer op het niveau zit van vóór de coronapandemie, of zelfs hoger. Vooral in de handel is het optimisme groot.

Lees verder

Ontwikkelaar van prenatale test werkt samen met het Chinese leger

Het Chinese bedrijf BGI verkoopt wereldwijd miljoenen prenatale tests. Uit onderzoek van Reuters blijkt dat data van zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen in de handen kunnen vallen van de Chinese overheid.

Lees verder

Politieagent pleit schuldig voor moord Sarah Everard

De Britse politieagent die werd opgepakt voor de moord op de 33-jarige Sarah Everard heeft schuldig gepleit.

Lees verder

Elise Mertens naar finale dubbelspel op Wimbledon

Mertens en haar Taiwanese partner Hsieh Su-wei wonnen in de halve finale van het dubbelspel op Wimbledon van het Japanse duo Aoyama en Shibahara in drie sets (6-4, 1-6, 6-3).

Lees verder

KLM onderzoekt gecontesteerd filmpje van juichend grondpersoneel

In Nederland is ophef ontstaan over een filmpje waarop grondpersoneel met een hesje van luchtvaartmaatschappij KLM te zien is. Zij staan te juichen nadat een vliegtuig richting Marokko de lucht is ingegaan. 'Oprotten, oprotten', roepen ze. KLM zegt 'met afschuw' kennis te hebben genomen van de video en stelt een onderzoek in.

Lees verder

EMA: Ontstekingen aan hart moeten in bijsluiter coronavaccins

Ontsteking van de hartspier en ontsteking van het hartzakje worden opgenomen in de bijsluiter van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna als mogelijke bijwerkingen, zo laat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vrijdag weten.

Lees verder

Met de coronapas naar opera, voetbal en huwelijk

Zowel de evenementensector als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) als de Vlaamse regering is voorstander van een massale uitrol van de coronapas. 'Het is het instrument bij uitstek om onze vrijheid te organiseren.'

Lees verder

Belastingaangifte al ingevuld?

Voor wie het nog niet gedaan heeft: dit is het laatste weekend waarin u uw belastingaangifte kunt invullen op Tax-on-web.

Lees verder

'Bevrijdingsfeest' zoon van Pierre Van Damme krijgt vorm: 'Feestvieren met 5.000 mensen'

Het Grote Bevrijdingsfeest dat Tom Van Damme, zoon van vaccinoloog Pierre, al geruime tijd mee wil organiseren, heeft een definitieve locatie gevonden. Op 30 juli worden in het Martinuspark in Deinze 5.000 jongeren verwacht voor een namiddag en avond feestvieren. Dat bevestigt Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze.

Lees verder

Rolstoeltennisser Joachim Gérard haalt finale Wimbledon

Joachim Gérard (ITF 4) heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van Wimbledon in het rolstoeltennis. De 32-jarige Brusselaar versloeg de vijftigjarige Fransman Stéphane Houdet (ITF 5) in twee sets: 7-5, 7-6 (18-16). De wedstrijd duurde 2 uur en 7 minuten.

Lees verder

Ouders halen besmette jongeren op na terugkeer uit Spanje: 'Ambulances besteld zodat ik niet in quarantaine moet'

De 'covid-bussen' uit Spanje zijn vrijdagmorgen toegekomen in ons land, met aan boord 122 jongeren die op reis besmet waren geraakt met het coronavirus. Voor sommige ouders, die nu ook in quarantaine moeten, is dat een streep door de rekening. Eén moeder liet ambulances aanrukken om haar dochter en zeven vriendinnen naar huis te brengen.

Lees verder

Mark Cavendish evenaart record van Eddy Merckx met 34ste ritzege in Tour

De Brit van Deceuninck - Quick-Step was na 219 kilometer tussen Nîmes en Carcassonne de snelste in een massasprint en verstevigt zijn groene trui. Michael Mørkøv wordt tweede en de Belg Jasper Philipsen pakt brons.

Lees verder

Expert bodemsanering: 'Verpakte PFOS-grond vraagt quasi eeuwigdurende opvolging'

De inkapseling van met PFAS verontreinigde grond vraagt een quasi eeuwigdurende opvolging. Dat heeft expert bodemsanering William Leys vrijdag gezegd in de Vlaamse onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling. 'Zeggen dat een folie een garantie van 100 jaar heeft, zou ik zelf nooit doen', aldus Leys.

Lees verder

Italiaan Berrettini eerste finalist Wimbledon

De Italiaan Matteo Berrettini (ATP-9) speelt zondag in Wimbledon zijn eerste grandslamfinale. De 25-jarige Italiaan versloeg vrijdag in de halve finale de Pool Hubert Hurkacz (ATP-18) in vier sets (6-3, 6-0, 6-7 (3-7), 6-4). De wedstrijd duurde 2 uur en 36 minuten.

Lees verder

Vlaams Verkeersveiligheidsplan: conflictvrije kruispunten worden de norm

Fietsers en voetgangers staan centraal in het nieuwe Vlaamse Verkeersveiligheidsplan. Kruispunten waarop zij gelijktijdig met auto's groen licht hebben, gaan in de ban.

Lees verder

Prijs elektriciteit en aardgas op hoogste peil in meer dan tien jaar tijd

Elektriciteit en aardgas zijn momenteel peperduur. Reden: de grondstoffenhausse en de piek in CO2-uitstootrechten. De consument dreigt voor een duur najaar te staan.

Lees verder

Afro-Amerikaanse studente schrijft spellinggeschiedenis op prestigieuze wedstrijd

Zaila Avant-Garde heeft donderdag de Scripps National Spelling Bee gewonnen. Ze is daarmee de eerste Afro-Amerikaanse deelneemster die de prestigieuze wedstrijd wint en de eerste zwarte deelneemster sinds de Jamaicaainse Jody-Anne Maxwell in 1998. Opmerkelijk is ook dat de studente uit New Orleans slechts twee jaar competitief spelt. Avant-Gardner is slechts 14 en zit in de achtste graad (tweede middelbaar).

Lees verder

WK tijdrijden zou 200.000 toeschouwers naar Brugge lokken: 'Dat is goed voor vijf bloedprocessies tegelijk'

Pas over twee maanden gaat het WK tijdrijden van start, maar in Brugge zijn de voorbereidingen daarvoor al volop bezig. Dat moet ook, want de impact op het verkeer zal enorm zijn. 'We moeten eerlijk zijn: een groot deel van Brugge zal onbereikbaar zijn met de auto.'

Lees verder

'Minstens twintig jongeren die positief testten, vlogen terug vanuit Spanje'

Zeker twintig jongeren die in Spanje positief testten op het coronavirus zijn de afgelopen dagen toch gewoon op het vliegtuig gestapt richting België. Dat bevestigt reisorganisatie Jongerentravel.

Lees verder

'Litouwen gaat muur bouwen aan grens met Wit-Rusland'

Litouwen heeft een 550 kilometer lange muur aangekondigd aan de grens met Wit-Rusland, nu het aantal migranten vanuit dat land sterk toeneemt.

Lees verder

Ihsane Haouach neemt ontslag als regeringscommissaris

Ihsane Haouach heeft haar ontslag aangeboden als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Lees verder

Nederlands nachtleven weer op slot tot half augustus

De Nederlandse regering treft maatregelen om grip te krijgen op het aantal coronabesmettingen dat weer sterk is gaan stijgen. Ze stapt af van 'Testen voor Toegang' voor horeca, discotheken en festivals en wil dat de horeca opnieuw om middernacht sluit.

Lees verder

Situatie hongerstakers wat minder geblokkeerd

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil geen sans-papiers toelaten in knelpuntberoepen. Toch gloort er wat hoop.

Lees verder

Paul Verhoeven schudt Cannes op met een nonnenfilm

Paul Verhoeven moest en zou het filmfestival van Cannes shockeren, prikkelen en amuseren met Benedetta, zijn film over een 17de-eeuwse non.

Lees verder

Ihsane Haouach is aanvallen beu en neemt zelf ontslag

De 'onophoudelijke persoonlijke aanvallen' hebben Ihsane Haouach doen besluiten haar ontslag in te dienen als regerings­commissaris. Dat de regering haar donderdag openlijk terugfloot, maakte haar beweegruimte erg krap.

Lees verder

Akkoord over artsen-specialisten in opleiding in KB gegoten

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor het Koninklijk Besluit dat het akkoord uitvoert dat einde mei werd bereikt over de minimale voorwaarden die moeten opgenomen worden in de opleidingsovereenkomsten van artsen-specialisten in opleiding.

Lees verder

Enkele honderden deelnemers tonen zich in Gent solidair met hongerstakende sans-papiers

Onder de stadshal in Gent nemen enkele honderden personen vrijdagavond deel aan een solidariteitsactie voor de mensen zonder papieren in hongerstaking in Brussel. De actievoerders riepen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, premier Alexander De Croo en UGent-rector Rector Rik Van de Walle om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Lees verder

Wouter Deprez vindt 'kiplekker' maar niks

Onze moedertaal verstaat niets van het dierenrijk. Het is de enige mogelijke conclusie wanneer we een aantal spreekwoorden van naderbij bekijken. Kiplekker? De dieren zitten vol botmisvormingen en andere kwaaltjes. Als een vis in het water? Dan moet u aan de milieumaatschappij maar eens vragen hoe zuiver onze waterlopen zijn.

Lees verder

Djokovic stoot door naar zevende Wimbledonfinale

Novak Djokovic (ATP-1) heeft zich geplaatst voor de finale van Wimbledon, zijn zevende al op het toernooi. Daarin treft de 34-jarige Serviër de Italiaan Matteo Berrettini (ATP-9).

Lees verder

Erika Vlieghe: 'Het is niet omdat wij beslissen dat corona gedaan is, dat het voorbij is'

Gooien de sterk stijgende besmettingscijfers opnieuw roet in ons zomereten? We moeten toch ooit met het restrisico leren leven? 'Zeker en vast', zegt Erika Vlieghe. 'Maar dit is niet het moment om los te laten.'

Lees verder

Nederlandse festivalorganisator sleept overheid voor de rechter

De grote Nederlandse festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid omwille van de verscherpte coronamaatregelen. 'Het is een disproportioneel besluit', zegt ceo Ritty van Straalen tegen nieuwsagentschap ANP.

Lees verder

Hoe hitte onze steden 's nachts doet zweten

Waar we overdag met groen en schaduw verkoeling kunnen brengen in onze tuin, zijn we 's nachts behoorlijk weerloos tegen stedelijke koorts. De 5.000 gazondolken van CurieuzeNeuzen in de Tuin geven een unieke inkijk in die dynamiek.

Lees verder

Ongehoord | 'Ik heb Brigitte Bardot al horen niezen'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Blijft hitte langer hangen in steden? En wat is het effect van een onweer op onze tuinen?

Welke fascinerende temperatuurschommelingen zien we doorheen de nacht? In verschillende animaties zien we de 5.000 tuindolken van CurieuzeNeuzen in de Tuin opwarmen en weer afkoelen in de stad en op het platteland.

Lees verder

Aantal nieuwe besmettingen met 82 procent gestegen

In de week van 30 juni tot en met 6 juli hebben elke dag gemiddeld 697 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is een stijging met 82 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de gegevens van Sciensano.

Lees verder

Lokaal onweer met veel regen

De maxima schommelen van 19 graden aan zee en op de Ardense hoogten tot 23 graden in de Kempen, maar lokaal kan er veel regen vallen.

Lees verder

Haïtiaanse Senaat roept eigen voorzitter uit tot interim-president

Senaatsvoorzitter Joseph Lambert is vrijdag door de Haïtiaanse Senaat als interim-president gekozen, dat meldt persagentschap Belga. De politieke chaos in het land groeit sinds de moord op president Jovenel Moïse.

Lees verder