Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 20 juli 2021

Straffen van 20 en 24 maanden cel voor hulp bij ontsnapping Carlos Ghosn uit Japan

Straffen van 20 en 24 maanden cel voor hulp bij ontsnapping Carlos Ghosn uit Japan

Een rechtbank in Tokio heeft maandag gevangenisstraffen opgelegd aan een Amerikaanse zoon en vader die automagnaat Carlos Ghosn hielpen ontsnappen uit Japan.

Lees verder

Burgerbewegingen vragen in open brief aan koning Filip om hongerstakers te bezoeken

De burgerbewegingen die de hongerstakers in de Begijnhofkerk, de VUB en de ULB bijstaan, hebben een open brief geschreven aan koning Filip. Ze vragen de koning de hongerstakers een bezoek te brengen, in de hoop dat dat de onderhandelingen met de federale regering zou deblokkeren. Volgens de burgerbewegingen wordt de toestand van de hongerstakers kritiek.

Lees verder

Buitenlandse media vol verwondering over Van Aert: 'Hij doet wat eigenlijk niet kan'

Ook in onze buurlanden zijn ze onder de indruk van de prestaties van Wout van Aert in de Ronde van Frankrijk. Van Aert won een bergrit, een tijdrit en een sprint en is de eerste renner die daarin slaagt na Eddy Merckx in 1974 en Bernard Hinault in 1979.

Lees verder

Op stap door Pepinster, vier dagen na de ramp: puin ruimen en zoeken naar overlevenden

In de provincie Luik is de opkuis na het verwoestende noodweer van vorige week volop aan de gang. Pepinster, een gemeente van 9.500 inwoners, werd bijzonder zwaar getroffen. Fotograaf Ivan Put trok zondag met zijn camera door de Luikse gemeente. Bekijk hierboven hoe de straten en huizen er bijliggen.

Lees verder

Britse columniste gedeporteerd uit Australië na niet naleven quarantaine

De Australische regering heeft het visum van Katie Hopkins ingetrokken en de extreemrechtse columnste het land uitgezet nadat ze opschepte over het overtreden van de quarantainevoorwaarden in het land.

Lees verder

Nieuwe kleuren op coronakaart: delen van Frankrijk oranje, andere vakantiebestemmingen zelfs rood

Op de nieuwste kaart met reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken kleuren Spanje en Portugal volledig rood, Griekenland, Denemarken en toeristische streken in Frankrijk en Kroatië worden oranje zones.

Lees verder

Voor deze wedstrijden moet u tijdens de Olympische Spelen uw wekker zetten

Het tijdsverschil met Tokio bedraagt zeven uur en vele wedstrijden beginnen al vanaf 2 uur 's nachts Belgische tijd. Gelukkig zijn de meeste grote finales pas rond de middag. Toch zijn er enkele veelbelovende disciplines die 's nachts doorgaan.

Lees verder

Groot lek in Nederlands coronatestbedrijf met ook locaties in België

Door een groot lek bij een Nederlands testbedrijf was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen in de Nederlandse app CoronaCheck te krijgen. Ook zijn de privégegevens van ruim 60.000 mensen die bij dit bedrijf een coronatest hebben gedaan gelekt. Dat bleek zondag uit onderzoek van het Nederlandse nieuwsprogramma RTL Nieuws.

Lees verder

Racing Genk kent met Shakhtar Donetsk lastige tegenstander in voorlaatste voorronde Champions League

Racing Genk neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen Shakhtar Donetsk. Als niet-reekshoofd krijgt Genk met de Oekraïense nummer twee van vorig seizoen een zware dobber om te verwerken.

Lees verder

PS stapt uit regering als er dode valt bij hongerstaking

De federale regering zit in zeer zwaar weer. Bovenop de coronacrisis en de watersnoodramp komt de politieke hoogspanning rond de hongerstakers. De PS dreigt ermee de regering te laten vallen als er één van de hongerende sans-papiers overlijdt.

Lees verder

Huisartsen roepen op: 'Laat Pukkelpop of Francorchamps niet doorgaan, mensen begrijpen dat ook'

Huisartsenvereniging Domus Medica roept de politici op om de massa-events in augustus nog niet te laten doorgaan. 'De politiek moet hun vergissing nu op tijd rechtzetten, anders volgt er straks echt een mentale knak.'

Lees verder

Verlinden: 'Dit is een van de grootste natuurrampen die ons land ooit gekend heeft'

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaf maandag een persconferentie over de nasleep van de overstromingen in ons land. 'Het is nu vijf dagen geleden sinds het noodweer in een groot deel van ons land heeft losgebarsten. Het water is grotendeels weggetrokken, en de ravage wordt stilaan zichtbaar. En die ravage is enorm', zegt de minister. 'Dit is een van de grootste natuurrampen die ons land ooit gekend heeft.'

Lees verder

Leidt Freedom Day tot een Engelse oorlog om het mondmasker?

Engeland heft vandaag veel beperkingen op. Vooral de vraag of het mondmasker nog op moet, verdeelt de natie.

Lees verder

Directeur Crisiscentrum krijgt het even moeilijk tijdens persconferentie over noodweer

Bart Raeymaekers, directeur-generaal van het Crisiscentrum, heeft maandagmorgen een persconferentie gegeven met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) over de wateroverlast in het zuiden van het land. Op het einde van zijn tussenkomst bedankte Raeymaekers de hulpdiensten en kreeg hij het zichtbaar moeilijk.

Lees verder

Marc Brys wint trofee Raymond Goethals voor beste trainer van het jaar 2020

De Trofee Raymond Goethals, de prijs voor beste Belgische voetbaltrainer, van het jaar 2020 gaat naar Antwerpenaar Marc Brys, de trainer van OH Leuven. Club Brugge-speler is de beste nieuwkomer in de Jupiler Pro League.

Lees verder

Meer keuzevrijheid voor ouders en scholen

Eindelijk, na jarenlang gesmeek heeft de Vlaamse regering een nieuw inschrijvingsdecreet voor het onderwijs klaar. Bij een eventueel voorrangsbeleid krijgt de gemeenteraad het laatste woord.

Lees verder

Albert Sambi Lokonga verlaat Anderlecht en trekt naar Arsenal

De kogel is door de kerk: Anderlecht-middenvelder Albert Sambi Lokonga verbindt zich 'voor lange duur' aan Premier League-club Arsenal. Dat maakten de Londenaren maandag bekend op de clubwebsite.

Lees verder

Dit heeft het Overlegcomité beslist

Sinds 14 deze namiddag zat het Overlegcomité samen om te bekijken welke coronamaatregelen nog nodig zijn. Zoals verwacht wordt de Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus ingevoerd voor kleinere buitenevenementen vanaf 1.500 aanwezigen. Lees hieronder wat het Overlegcomité heeft beslist.

Lees verder

Al 3,9 miljoen opgehaald via Rode Kruis voor slachtoffers watersnood

Er is al voor 3,9 miljoen euro aan giften gestort op het speciale rekeningnummer dat Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique openden. Daarnaast stelden meer dan 10.700 Vlamingen zich kandidaat als crisisvrijwilliger.

Lees verder

Kartonnen bedden in Olympisch atletendorp dan toch geen anti-seksbedden

De eerste atleten die in Tokio aankwamen postten verrast foto's van hun tijdelijke slaapplaats: een bed uit karton. Volledig recycleerbaar klonk het bij de Japanners. Of om te vermijden dat de atleten te veel 'nauw contact' zouden hebben, klonk het op sociale media.

Lees verder

Adiv-topman Boucké zegt dat kabinet zijn vervanging al langer beslist had

Adiv-baas Philippe Boucké doorbreekt de stilte. Al op 8 juli was volgens hem beslist dat hij moest gaan. Er hing hem zelfs een disciplinaire boven het hoofd.

Lees verder

Turkana, de kanarie in de koolmijn van het klimaat

Turkana is de kanarie in de koolmijn van het klimaat. Terwijl mannen vechten voor het laatste gras, moeten vrouwen geitjes de borst geven en worden meisjes uitgehuwelijkt in ruil voor vee. De Standaard reisde naar de Keniaanse provincie. 'Iedereen hier heeft honger.'

Lees verder

Stijgende trend covid-besmettingen en ziekenhuisopnames zet zich door

Het aantal overlijdens daalt, terwijl het aantal besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames opnieuw toenemen. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Droog en zonnig met stapelwolken

Het wordt dinsdag eerst zonnig, met in het binnenland in de loop van de dag stapelwolken. 's Avonds verdwijnen deze wolken opnieuw. De maxima liggen tussen 20 en 22 graden in de Ardennen en tussen 23 en 25 graden elders. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Einde verhaal voor Hazard in Madrid? 'Eden staat op de transferlijst', weet Spaanse sportkrant

Als we de Madrileense huiskrant 'Marca' mogen geloven, wil Real Madrid af van Eden Hazard. het berichtte maandag immers dat de Koninklijke de Rode Duivel op de transferlijst geplaatst heeft. Nochtans zegt diezelfde krant dat Real-trainer Carlo Ancelotti Hazard net wel aan boord wil houden.

Lees verder

Prins Harry schrijft zijn memoires

De Britse prins Harry schrijft zijn memoires. Die zouden eind 2022 verschijnen, aldus uitgeverij Penguin Random House. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Lees verder

Nieuwe beelden tonen dat August en Noëlla dit jaar minstens vijf welpen kregen

August en Noëlla kregen dit jaar minstens vijf welpen. Dat maakte het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) bekend. Nieuw is ook dat in het voorjaar een wolf voorbij een cameraval passeerde in het natuurgebied Hageven in Pelt.

Lees verder