Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 5 juli 2021

Slangen op maandag. Flaneren langs winkels maakte plaats voor scrollen en klikken, maar wordt er nog met gelijke wape...

HLN
Slangen op maandag. Flaneren langs winkels maakte plaats voor scrollen en klikken, maar wordt er nog met gelijke wapens gestreden?
Langzaamaan gaan de zijwieltjes van onze economie en is het de bedoeling dat bedrijven opnieuw op eigen benen staan. Niemand twijfelt eraan dat heel wat ondernemingen al maanden virtueel failliet zijn en vooral in de handel zullen er heel wat stekkers uit de muur gaan. De winnaars kijken geamuseerd toe, en die zitten vooral bij de webwinkels.
Lees verder

Onze chef voetbal blikt een laatste keer terug op het EK van de Rode Duivels: "Te gast op een foute party"
De bondscoach had dit weekend zichzelf alweer bijeen geraapt. Hij doet door. Toch al zeker tot en met de eindronde van de Nations League begin oktober. Het lijkt ons een goed, nieuw evaluatiemoment. Want mag Martínez iets aangewreven worden na dit EK? Of zijn onze vette jaren gewoon voorbij? Onze chef voetbal een laatste keer over het mislukte EK van de Rode Duivels: "We waren een elftal dat bleef hangen terwijl de rest vooruit dendert."
Lees verder

50 jaar geleden kwam 1 op de 5 Vlamingen in beweging, nu 4 op de 5: we sporten massaal, maar wel vaak in ons eentje
8 op de 10 Vlamingen doen aan sport. Dat klinkt veel, en dat is het ook. Zeker wanneer je dat cijfer vergelijkt met 50 jaar geleden: toen waren er amper 2 op de 10 sporters. Dat blijkt uit onderzoek van de KULeuven. "Bijna iedereen sport, op eigen ritme, volgens eigen planning, in een discipline die hen boeit. Sport is amusement geworden", zegt sportsocioloog Jeroen Scheerder.
Lees verder

Deze drie jonge beleggers laten in hun portefeuille kijken: "Sinds februari all-in op bitcoin"
Of het nu met 2.000 of 20.000 euro is: de stijgende aandeelkoersen en de lage rente op het spaarboekje lokken jongeren ook dit jaar massaal naar de beurs. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Febelfin. Van passief beleggen tot ETF's en bitcoin: drie jongeren getuigen over hun budget en beleggingen.
Lees verder

Restant ingestort flatgebouw Miami gesloopt met oog op mogelijke tropische storm
Het deel van het ingestorte appartementencomplex in Florida dat nog overeind stond, is zondagavond (lokale tijd) gesloopt. Dat moest omdat gevreesd werd dat ook dit gedeelte anders in zou storten. Naar verwachting zullen arbeiders tot ongeveer 3 uur 's nachts (9 uur 's morgens Belgische tijd) bezig zijn met de afronding van de sloopwerkzaamheden. Dat meldt Daniella Levine Cava, de burgemeester van Miami-Dade County.
Lees verder

Bpost betaalde ontslagen Van Avermaet half miljoen euro
Jean-Paul Van Avermaet, die in maart werd ontslagen als CEO van bpost, kreeg een half miljoen euro van het postbedrijf. Hij dreigde met een rechtszaak, waarna bpost koos voor een onderling akkoord. Dat melden de Mediahuis-kranten.
Lees verder

Nog ruim honderd vermisten na modderstroom in Japan
113 mensen worden nog vermist in de Japanse kuststad Atami, nadat een aardverschuiving met modderstroom daar in het weekend een deel van de stad onder water zette en beschadigde. Zeker drie mensen zijn overleden.
Lees verder

Geen celstraf meer voor lichtste criminaliteit
Met het nieuwe strafwetboek dat in 2022 in werking moet treden, zullen rechters bij de laagste categorie misdrijven geen vrijheidsberovende straf meer kunnen opleggen. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in De Standaard.
Lees verder

Opvallende beelden uit Frankrijk: kleinzoon van Eddy Planckaert, maar pas aan het koersen, sprint overtuigend naar eerste zege
Dat was snel. Minder dan een maand nadat hij zijn eerste koers reed, heeft Mageno Timmerman al zijn eerste zege gepakt. De 14-jarige zoon van Stephanie Planckaert en Christopher en kleinzoon van ex-prof Eddy Planckaert won afgelopen weekend een koers in Frankrijk.
Lees verder

James Cooke bekent geheim aan zijn verloofde: "Tommy heeft al in ons bed geslapen"
James Cooke is een warme, authentieke mens. You see is what you get, dat merkte ook Laurence in haar volgend gesprek van Planet Lolo. Bij James staat gezinsgeluk centraal en dat gezin telt 4 leden: James & Dorian, kat Baziel en ook hun Australian Labradoodle Tommy. James praat open en eerlijk over hun gezinsleven. Hij moet ook iets bekennen aan zijn verloofde Dorian. Zo heeft hij al een paar keer iemand anders meegenomen naar bed, zonder medeweten van z'n partner. 'Bij deze liefje, ik leg hem altijd in bed.'
Lees verder

'Aanvaller der aanvallers' Thomas De Gendt komt er niet aan te pas, en dat doet pijn: "Normaal rijd ik de boel aan stukken, nu kan ik niet volgen"
Het is een Tour waarin slag om slinger wordt aangevallen. Van vroeg, van ver, en met succes. Maar de aanvaller der aanvallers komt er niet aan te pas. Thomas De Gendt (34) wordt, zoals hij het zelf zegt, van het kastje naar de muur gereden. En dat komt hard aan, klinkt het in een openhartig gesprek. "Er komt een moment dat het gedaan is. Rondrijden zoals dit, dat ga ik niet blijven doen."
Lees verder

Koningskinderen Elisabeth en Gabriël staan voor studiekeuze: "Wellicht gaan ze naar het buitenland, om discussies te vermijden"
Prinses Elisabeth (19) is bijna soldaat af. Volgende week is ze nog op kamp en op 21 juli doet ze mee aan het nationale defilé, daarna begint haar zomervakantie. Maar wat gaat de kroonprinses in september studeren? En welke studiekeuze maakt haar broer, prins Gabriël (17)? "Wellicht gaan ze verder studeren in het buitenland zoals hun vader, om alle discussies in eigen land te vermijden", zegt monarchiekenner Mark Van den Wijngaert.
Lees verder

Football Talk. Antwerp gaat op stage zonder Lamkel Zé
Antwerp vertrekt vandaag met 28 spelers op stage naar het Nederlandse Horst. Didier Lamkel Zé is "niet voldoende fit" en zal een week extra individueel trainen. De Kameroense aanvaller zorgde het voorbije jaar met de regelmaat van de klok voor een relletje en leek al meermaals op vertrekken te staan bij Antwerp. Voorlopig is hij echter nog altijd speler bij The Great Old, al moet hij de stage aan zich voorbij laten gaan. "Didier Lamkel Zé werd door de medische staf niet voldoende fit bevonden en zal een week extra individueel trainen", klinkt het.
Lees verder

Tropische storm Elsa bereikt Cuba
Tropische storm Elsa heeft zondag lokale tijd Cuba bereikt. Daar zal ze naar verwachting maandag nog de hele dag huishouden. Elders op de Caraïben heeft de storm al drie levens gekost.
Lees verder

Als een leeuw die uit zijn kooi ontsnapt: Willy Sommers zingt Ghelamco Arena plat en Christoff brengt ode aan overleden meter
De meest druilerige zomerdag. Maar in de Ghelamco Arena scheen de zon. Alle credits voor de meter van Christoff (45), zo verklaart hij, die onlangs overleed. "Mijn eerste optreden zonder haar in het publiek was zwaar, maar haar kracht deed wonderen." Na anderhalf jaar bestegen hij en Willy Sommers (68) weer het podium en héérsten. Een koor van duizend fans zong alsof ze met twintigduizend waren. Sommers kreeg enkele bh's naar zijn kop geslingerd. "Maar best dat ik die niet aanneem, want anders mag ik thuis niet meer binnen", lacht de zanger.
Lees verder

Vlaanderen zet deze week ruim 781.000 prikken, tegen eind juli 80 procent Vlaamse volwassenen volledig gevaccineerd
In de loop van volgende week krijgen 781.552 mensen een vaccin tegen het coronavirus, 165.000 meer dan eerst aangekondigd dankzij een levering van J&J en een aantal dosissen uit Brussel. Ongeveer een derde daarvan is een eerste prik, de rest zijn tweede dosissen.
Lees verder

Ooit één en al zwoele sensualiteit, nu teruggetrokken dierenactiviste: Brigitte Bardot is de levende mythe van Saint-Tropez
Wie Saint-Tropez zegt, zegt Brigitte Bardot. Het voormalige Franse sekssymbool zette het dorp in de jaren '50 en '60 op de internationale kaart. Toen ze halfweg de jaren '70 het gezelschap van dieren verkoos boven dat van mensen, trok ze zich terug op La Madrague, haar domein langs de kust. Daar leeft ze vandaag, op haar 86ste, nog steeds. Samen met tien honden, twintig katten en haar vierde echtgenoot. Portret van een icoon.
Lees verder

Adriaan Van Den Hoof trapt 'Switch' opnieuw op gang: "Erik Van Looy vraagt me al jaren voor 'De Slimste Mens', maar ik durf niet"
Daar is de zomer, daar is Adriaan Van Den Hoof. Met zijn kwajongensachtige zomerquiz 'Switch', verlost de quizmaster vanaf vanavond elke kijker van een sportindigestie. Een hartelijke terugkeer na "een frustrerend jaar", zegt de presentator. Al lonken nu ook tal van nieuwe projecten. "Ik ben bezig aan mijn eigen sitcom."
Lees verder

De vijf duo's ontdekken hun te renoveren chalet in 'Vakantiehuis for Life'
Op maandag 5 juli start bij VTM het nieuwe programma 'Vakantiehuis for Life'. Vijf duo's staan voor een quasi onmogelijke opdracht: ze moeten én een pittoreske chalet in de Ardennen restaureren én een groot deel van hun materiaal verdienen met survival-opdrachten in de nabijgelegen natuur. De inzet is groot: het winnende duo mag gedurende 20 jaar zijn vakantie doorbrengen in hun volledig gerenoveerde vakantiewoning. Presentatrice Julie Van den Steen leidt alles in goede banen.
Lees verder

Goed nieuws vanuit hoogtestage in Livigno: "Evenepoel en Vansevenant zijn hard aan het werk"
Bondscoach Sven Vanthourenhout kijkt met argusogen naar zijn kransje uitverkorenen voor Tokio. Hij ziet Greg Van Avermaet positief evolueren in de Tour, Tiesj Benoot likt de wonden van zijn valpartij. In Livigno zijn intussen Remco Evenepoel en Mauri Vansevenant op hoogtestage.
Lees verder