Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 3 juli 2021

Russische vrachtruimteschip koppelt aan ruimtestation ISS

Russische vrachtruimteschip koppelt aan ruimtestation ISS

Een onbemand Russisch vrachtruimteschip heeft zich vrijdagmorgen vroeg succesvol aan het Internationaal Ruimtestation ISS gekoppeld, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa bekendgemaakt.

Lees verder

VS en coalitietroepen verlaten Afghaanse luchtmachtbasis Bagram

Na bijna twintig jaar daar aanwezig te zijn geweest hebben alle Amerikaanse soldaten en troepen van de coalitie de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan vaarwel gezegd. Dat heeft een leidinggevende van het Amerikaanse leger vrijdag bekendgemaakt.

Lees verder

Emotionele Linda De Win krijgt het even moeilijk bij afscheid 'Villa Politica'

Linda De Win stond donderdag voor een laatste keer de federale parlementsleden op te wachten voor 'Villa Politica'. De VRT stuurt de 65-jarige journaliste verplicht op pensioen. Het werd een opvallend emotionele uitzending van het programma, waarbij talloze politici afscheid namen van De Win. Bij het afscheid had de VRT-journaliste even moeite om de juiste woorden te vinden.

Lees verder

Topfavoriet op de sprint Richardson test positief op cannabis, Spelen hoogst onzeker

De Amerikaanse sprintster Sha'Carri Richardson heeft positief getest op cannabis, zo hebben bronnen gemeld aan persbureau Reuters. Door de positieve test mist ze mogelijk de Olympische Spelen van Tokio, waar ze als één van de topfavorieten voor goud gold.

Lees verder

Veldrijdster Jolien Verschueren op 31-jarige leeftijd overleden

Triest nieuws uit de wielerwereld. Jolien Verschueren is op 31-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Belgian Cycling op sociale media. In 2018 werd bij Verschueren een hersentumor vastgesteld.

Lees verder

Veldrijdster Jolien Verschueren (31) verliest strijd tegen kanker

Veldrijdster Jolien Verschueren is op 31-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Belgian Cycling op sociale media. In 2018 werd bij Verschueren een hersentumor vastgesteld.

Lees verder

Waarom Bezos een 82-jarige pionier kiest als buurvrouw voor eerste ruimtevlucht

Al in de jaren 60 kwam ze in aanmerking om de eerste astronaute te worden. Maar pas op haar 82ste maakt Wally Funk haar eerste ruimtereis. Zo wordt ze de oudste astronaute ooit, met dank aan miljardair Jeff Bezos, die haar als compagnon kiest voor zijn maidenvlucht. 'Ik dacht niet dat ik er ooit nog zou raken', geeft ze toe.

Lees verder

Vlieghe zet Portugal naast India en Brazilië

Infectiologe Erika Vlieghe zet Portugal op dezelfde lijn als India, Zuid-Afrika en Brazilië: landen waar zorgwekkende varianten van het coronavirus heel dominant zijn én waar de epidemie aantrekt. Dat zei ze in 'De ochtend' op Radio 1. Of en hoe de politiek zal ingrijpen, is nog onduidelijk.

Lees verder

Dertig orka's beuken in op luxejacht in Straat van Gibraltar

In de Straat van Gibraltar heeft een school orka's voor problemen gezorgd. Zo'n dertig dieren achtervolgden er twee uur lang een luxejacht en beukten ook op de boot in. De feiten dateren al van enkele weken terug, maar beelden van het incident doken pas deze week op. In de zomer van vorig jaar kwam het ook al tot meerdere incidenten tussen de orka's en de plaatselijke zeevaarders.

Lees verder

Hevige branden in Canada veroorzaken zeldzaam weerfenomeen

De hitte in Canada leidde tot hevige branden. Daardoor ontstaan zogenaamde pyrocumulonimbuswolken, waarin donder en bliksem fel tekeergaan. Door de bliksem en de droogte verspreidt het fenomeen het vuur mogelijk verder.

Lees verder

Spoorbonden wijzen voorstel sociaal akkoord af

Het laatste sociaal akkoord bij de spoorwegen dateert al van de periode 2016-2018. De bonden willen meer middelen voor het personeel, maar de financiële situatie van NMBS en Infrabel staat zwaar onder druk door corona.

Lees verder

Amerikaanse scouts betalen 850 miljoen dollar aan slachtoffers seksueel misbruik

De Amerikaanse afdeling van de scouts BSA betaalt aan zo'n 60.000 slachtoffers van seksueel misbruik een vergoeding uit. De totale omvang van de schikking bedraagt 850 miljoen dollar, omgerekend zo'n 720 miljoen euro. Het gaat om een van de grootste schikkingen ooit in de VS.

Lees verder

Zwijndrecht overhandigt lijstje met eisen aan Lantis

De gemeente Zwijndrecht heeft vijf randvoorwaarden voor het verderzetten van de Oosterweelwerken op haar grondgebied overhandigd aan bouwheer Lantis. De voornaamste zijn dat de verontreinigingstoestand zeker niet erger zou worden en dat saneringskansen worden gegrepen als ze zich voordoen.

Lees verder

Fabrikant: 'Janssen-vaccin beschermt minstens 8 maanden, ook tegen gevreesde deltavariant'

Eén prik, en je bent minstens acht maanden beschermd tegen het coronavirus, zelfs al gaat het om de agressievere deltavariant. Dat besluit producent Johnson & Johnson uit recente proeven.

Lees verder

Trump-getrouwen lanceren eigen sociaal netwerk

Is Gettr het nieuwe sociaal netwerk van Donald Trump, waarover sinds maart wordt gespeculeerd? Achter Gettr zitten in ieder geval een aantal getrouwen van de ex-president, maar de man zelf heeft zich er nog niet vertoond.

Lees verder

Voetbalbond verplicht Noa Lang tot bezoek aan Kazerne Dossin na respectloos gedrag bij titelviering

Club Brugge-speler Noa Lang moet een educatief en gegidst bezoek te brengen aan Kazerne Dossin in Mechelen, een museum over de Holocaust en mensenrechten. Dat heeft de KBVB beslist nadat de Nederlander zich bij de titelviering van blauw-zwart respectloos had uitgelaten over de joodse gemeenschap.

Lees verder

Italianen wikkelen smeltende gletsjer in witte doeken tegen de hitte

In het noorden van Italië zetten ze alles op alles om de Presena-gletsjer te redden. Net zoals de voorbije jaren wikkelen ze 120.000 vierkante meter van de gletsjer opnieuw in met witte doeken. Zo hopen ze de gletsjer te beschermen tegen de zon. De hele operatie duurt een goede maand.

Lees verder

Bashir Abdi hakt de knoop door: geen 10.000 meter in Tokio, alles op de marathon

Bashir Abdi past voor de 10.000 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Hij zet alles op de marathon. Dat liet de Gentenaar vrijdag weten aan Belga.

Lees verder

Gigantisch graffitiportret van Messi onthuld aan eerste school in geboortestad Rosario

In het Argentijnse Rosario, de geboortestad van Lionel Messi (34), is een gigantisch graffitiportret onthuld van de Argentijnse voetbalster.

Lees verder

Van Gucht: 'Vanaf zaterdag lichte stijging van aantal coronabesmettingen'

De daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus heeft 'op zijn minst de bodem bereikt'. Dat zegt Steven Van Gucht, viroloog bij gezondheidsinstituut Sciensano, vrijdag. 'Morgen gaan we alvast een lichte stijging rapporteren.'

Lees verder

Wordt de deltavariant straks Europees kampioen voetbal?

Hoe dichter bij de finale, hoe groter het feest. Helaas is dat ook zo voor de oprukkende deltavariant. Wordt het EK eerder memorabel als superverspreider-evenement dan als sportief evenement?

Lees verder

Libische kustwacht beschiet boot met migranten

Op beelden op sociale media is te zien hoe een felblauw bootje met migranten aan boord wordt beschoten door de Libische kustwacht.

Lees verder

Italië versus Lukaku, volgens buitenlandse pers: 'Maar Chiellini is de geknipte man om de kolos te temmen'

De buitenlandse kranten besteden veel aandacht aan de kwartfinale tussen België en Italië. De man waar het in de vrijdagedities om draait: Romelu Lukaku, 'de wereldspits die alle wapens in huis heeft'.

Lees verder

Japanse premier waarschuwt: 'Olympische Spelen mogelijk zonder publiek'

De Japanse premier Yoshihide Suga heeft laten optekenen dat de Olympische Spelen in Tokio mogelijk achter gesloten deuren zullen plaatsvinden. De Japanse autoriteiten zijn bezorgd om het toenemend aantal coronabesmettingen in de Japanse hoofdstad.

Lees verder

Mohoric wint spektakelrit met veel Belgen en gele trui Mathieu van der Poel in de aanval, Roglic en Thomas verliezen tijd

Matej Mohoric heeft een waanzinnige Tourrit op zijn naam geschreven. De langste etappe van deze Tour de France zorgde van begin tot einde voor spektakel.

Lees verder

Vanaf zaterdag ook inreisverbod voor Rusland en Indonesië, India verdwijnt van de lijst

Vanaf zaterdag geldt een inreisverbod voor Indonesië en Rusland, gezien het toenemende aantal coronabesmettingen in die landen. Opvallend: het inreisverbod voor India is vanaf zaterdag niet meer van kracht. Dat blijkt vrijdag uit de geüpdatete lijst van landen die als 'heel hoog risico' worden beschouwd.

Lees verder

Dubbelduo Minnen en Van Uytvanck raken niet verder dan tweede ronde op Wimbledon

Greet Minnen en Alison Van Uytvanck hebben zich vrijdag niet voor de achtste finales van het dubbelspel kunnen plaatsen op Wimbledon.

Lees verder

Standbeelden Konining Victoria en Elisabeth II neergehaald in Canada

Tijdens protesten tegen behandeling van inheemse kinderen op de notoire kostscholen in Canada, richtten de protesteerders hun woede op beelden van de Britse vorsten.

Lees verder

Lichaam van zevenjarig meisje aangetroffen in puin van ingestort flatgebouw

Negen dagen na de instorting van een flatgebouw in Miami blijven de reddingswerken moeizaam verlopen. Vrijdag werden nog twee lichamen geborgen, waaronder dat van een zevenjarig meisje.

Lees verder

Wimbledon voorbij voor Elise Mertens

Elise Mertens (WTA-13) heeft zich niet kunnen plaatsen voor de vierde ronde op Wimbledon. Het werd 7-5, 6-3 voor de Amerikaanse Madison Keys (WTA-27).

Lees verder

Merkel drukt bezorgdheid over EK uit tijdens vaarweltour in UK

Het was Merkels' laatste reis als bondskanselier naar het Verenigd Koninkrijk, bedoeld om de relaties tussen de twee landen te consolideren na de Brexit.

Lees verder

Van schlemiel naar held: Unai Simon redt twee Zwitserse strafschoppen, Spanje naar halve finale

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Spanje verzekerde zich tegen Zwitserland na strafschoppen van een plaats bij de laatste vier op het EK. Daarin wacht België of Italië.

Lees verder

Actiegroep vraagt verblijfsvergunningen voor sans-papiers via uitzonderingsprocedure

Dertig actievoerders hebben vrijdagmiddag in naam van de ruim 400 hongerstakende sans-papiers de inkomhal van het kabinet van Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) bezet. Ze vragen verblijfsvergunningen voor de sans-papiers via een uitzonderingsprocedure.

Lees verder

Insigne schiet Belgische EK-droom aan flarden

Gegokt, gevochten maar verloren. Na een zinderende partij voetbal gingen de Rode Duivels in München strijdend ten onder tegen Italië. Insigne dompelde België in rouw. Exit Duivels.

Lees verder

Man van de match: Gianluigi II breekt de ban

Italië won verdiend, maar toch had deze geweldige wedstrijd anders kunnen verlopen. Daarbij zal vooral worden gedacht aan de onkans bij net-niet-momenten, maar dé sleutelfase was een wereldsave van Gianluigi Donnarumma.

Lees verder

Kevin De Bruyne zocht grenzen op: 'Zat met scheur in ligamenten'

Kevin De Bruyne wist de uitschakeling op het EK voetbal vrijdag met de Rode Duivels tegen Italië opvallend goed te relativeren. 'Ik zat met een scheur in de ligamenten. Het is al een mirakel dat ik kon spelen', klonk het.

Lees verder

In beeld | Zo werd België-Italië beleefd in Gent

Er werd gejuicht, er werd geroepen. De driekleur en de ambiance ontbraken niet in Ledeberg, net als op zoveel andere plekken, maar ondanks de massale steun overal in het land, zit het verhaal van de Rode Duivels op het EK voetbal er op.

Lees verder

Koning wil vijftig 'alledaagse helden' in de bloemen zetten

Wie is de held of heldin in uw leven? De koning wil het graag weten. En zeg nu niet allemaal tegelijk: 'mijn grootmoeder' of 'mijn lief.'

Lees verder

Aantal coronabesmettingen neemt toe, maar vormt geen reden tot paniek

Na een wekenlange daling gaat de curve van het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw opwaarts, met vijf procent. Dat kan je niet los zien van de stijging van het aantal afgenomen tests, met 23 procent, grotendeels te wijten aan vertrekkende reizigers. De positiviteitsratio bleef constant, ziekenhuisopnames en overlijdens blijven dalen.

Lees verder

Ongehoord | 'De VAR is een geweldige uitvinding, er wordt twee keer zoveel gejuicht als vroeger'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Journaliste Corry Hancké blikt terug: 'In Afghanistan dingen gezien waarvan ik dacht: dit is onmogelijk'

Al twintig jaar lang vechten in Afghanistan buitenlandse troepen tegen bewapende groeperingen. Maar tegen 11 september moeten de laatste Amerikaanse soldaten het land hebben verlaten, dag-op-dag twintig jaar na 9/11. Hoe komt het dat dit conflict zo lang geduurd heeft? Buitenlandjournaliste Corry Hancké reisde tijdens die twintig jaar verscheidene keer naar het oorlogsgebied en blikt terug op wat er allemaal foutging.

Lees verder

Dag begint droog, maar kans op buien of onweer in namiddag

Zaterdag is het eerst overwegend droog met soms brede opklaringen. Het kwik kan klimmen tot 26 graden in het centrum van het land. In de namiddag neemt de bewolking echter toe vanaf het westen. Er kunnen buien vallen, en lokaal kan het onweren, zo voorspelt het KMI.

Lees verder

Kust-Express van start

Vanaf zaterdag rijdt de zogenaamde Kust-Express uit. Het gaat om rechtstreekse treinen naar Oostende, De Panne, Knokke en Blankenberge waarvoor je een zitplaats dient te reserveren.

Lees verder

VN waarschuwen voor toenemende hongersnood in Tigray

Ondanks het staakt-het-vuren dreigt voor steeds meer mensen in de noordelijke Ethiopische regio Tigray hongersnood. Daarvoor hebben de Verenigde Naties vrijdag gewaarschuwd.

Lees verder