Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 7 juli 2021

Ruim 6.000 deelnemers voor toelatingsexamens arts en tandarts

Ruim 6.000 deelnemers voor toelatingsexamens arts en tandarts

Op meer dan honderd locaties in Vlaanderen leggen 4.822 geïnteresseerden vandaag het toelatingsexamen af om te kunnen beginnen aan de universitaire opleiding geneeskunde. Morgen wagen 1.190 anderen zich aan het toelatingsexamen voor de opleiding tandheelkunde.

Lees verder

Vliegtuig met 28 inzittenden aan boord vermist in Rusland

In het oosten van Rusland is alle contact verloren met een vliegtuig met 28 passagiers aan boord. Dat melden Russische persagentschappen, die de nationale veiligheidsdiensten citeren.

Lees verder

13-jarige skatesensatie gaat als jongste Britse ooit naar Olympische Spelen

De tiener Sky Brown wordt de jongste olympische atleet ooit van het Verenigd Koninkrijk. De skatesensatie zal 13 jaar en 11 dagen oud zijn op de Olympische Spelen in Tokio en breekt daarmee het record van de Britse zwemster Margery Hinton die 13 jaar en 44 dagen oud was op de Spelen van Amsterdam in 1928. 'Voor mij is skaten als een prachtige dans', zegt Brown in bovenstaande video.

Lees verder

Zwarte doos gevonden na vliegtuigcrash op Filipijnen

De zwarte doos van het militaire vliegtuig dat zondag neerstortte op de Filipijnen is gevonden. Bij de crash vielen 52 doden, onder wie drie burgers, en 47 gewonden.

Lees verder

Tadzjikistan mobiliseert tienduizenden reservisten om grens met Afghanistan te bewaken

Tadzjikistan mobiliseert zo'n 20.000 reservisten om de 900 kilometer lange grens met Afghanistan te bewaken. President Emomalii Rachmon gaf daar opdracht toe nadat meer dan duizend Afghaanse soldaten naar zijn land waren gevlucht na gevechten met de taliban.

Lees verder

Wit-Russische opposant Viktor Babariko veroordeeld tot veertien jaar cel

Viktor Babariko, de voormalige kandidaat bij de Wit-Russische presidentsverkiezingen en een van de belangrijkste opposanten van president Aleksandr Loekasjenko, is dinsdag veroordeeld tot veertien jaar cel voor corruptie. Dat melden zijn aanhangers.

Lees verder

Pairi Daiza opent pinguïngrot voor grote publiek

In Pairi Daiza is de pinguïngrot, een van de grootste technische hoogstandjes van het park, nu ook open voor het grote publiek. Door de coronamaatregelen konden enkel mensen die een kamer huurden met zicht op de grot de pinguïns al zien.

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad geeft fiat voor vaccinatie 12- tot 15-jarigen

De Hoge Gezondheidsraad, het onafhankelijk orgaan dat de overheid adviseert, staat toe dat na de volwas­senen en de 16- tot 17-jarigen ook de 12- tot 15-jarigen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat staat in een rapport van de Raad dat aan de federale en regionale ministers van Zorg is bezorgd en dat De Tijd kon inkijken.

Lees verder

Waarom Martinez nu niet vertrekt als bondscoach

Roberto Martinez geeft donderdag dan toch uitleg bij de uitschakeling tegen Italië. De kans dat de Spaanse bondscoach zelf vertrekt of wordt ontslagen, is zo goed als uitgesloten. En daar zijn meer redenen voor dan u denkt.

Lees verder

Franse champagneboeren beledigd door nieuwe Russische wet

Een nieuwe Russische wet zet kwaad bloed in Frankrijk. Die stelt namelijk dat enkel Russische champagnemakers hun product 'shampanskoye' mogen noemen. Alle andere buitenlandse producenten moeten het op het etiket hebben over een 'mousserende wijn'.

Lees verder

Brug uit Tweede Wereldoorlog over Dijle gelegd

In Rijmenam bij Mechelen werd een zogenaamde Baileybrug over de Dijle gelegd. De brug dateert al uit de Tweede Wereldoorlog, maar het is nog altijd zo'n sterk staaltje techniek, dat het de meest efficiënte manier is om een tijdelijke oversteek te bouwen. De brug moet ervoor zorgen dat tonnen uitgegraven grond uit natuurgebied Pikhaken niet via het dorpscentrum naar de andere oever moeten.

Lees verder

'Voor de Letse oorlogsmisdadigers is Zedelgem een poort naar de vrijheid geweest'

Volgens de Amerikaanse schrijver Lev Golinkin is het beeld 'De Letse bijenkorf voor vrijheid' in Zedelgem een 'onverdedigbare poging om nazicollaborateurs wit te wassen'. Historicus Pieter Lagrou (ULB) is twee weken geleden al ter plaatse geweest om het gemeentebestuur hierover te adviseren. 'De manier waarop het monument daar stond was niet aanvaardbaar.'

Lees verder

Spaanse protesten na dodelijke aanval op homoseksuele man

De dood van een jongeman heeft maandagavond in verschillende Spaanse steden protestbewegingen op de been gebracht. De 24-jarige Samuel Luiz zou in elkaar zijn geslagen omdat hij homoseksueel was, en overleefde de aanval niet.

Lees verder

Man die door kolkend water werd meegesleurd in riool dood teruggevonden

Het lichaam van Emmanuel Meeûs is dood teruggevonden in Waals-Brabant. Zijn lichaam werd meegesleurd door een kolkende beek, waarin hij gevallen was, na het noodweer op zondag.

Lees verder

Britse tienersensatie Emma Raducanu geeft op met ademhalingsproblemen op Wimbledon

De Britse Emma Raducanu (WTA 338), die dankzij een uitnodiging op de hoofdtabel van Wimbledon stond, heeft het toernooi maandag moeten verlaten met een opgave door ziekte tegen Ajla Tomljanovic (WTA 75). De Australische leidde op dat moment met 6-4 en 4-0.

Lees verder

Aantal besmettingen in Spanje stijgt fors, vooral bij jongeren

De coronasituatie in Spanje is de voorbije dagen fors achteruitgegaan. Vooral bij de jongeren is er sprake van een duidelijke stijging van het aantal besmettingen. Verschillende regio's overwegen om opnieuw strengere maatregelen in te voeren.

Lees verder

Pippi Langkous mag niet langer haar eigen zin doen

Een nieuw Pippi Langkous-lied moet de 'wiedewiede wie wil van mij leren'-tekst vervangen, zo hebben de erven van schrijfster Astrid Lindgren bepaald.

Lees verder

Soudal vertrekt na 2022 bij Lotto, wordt bedrijf nieuwe hoofdsponsor van Patrick Lefevere?

Soudal verlaat eind 2022 Lotto na acht jaar sponsoring, maar zou vanaf 2023 mee hoofdsponsor worden bij het Quick-Step van Patrick Lefevere. Het Nieuwsblad stelt dat er tussen beide partijen een overeenkomst zou bestaan waarbij ze samen het nodige sponsorgeld bijeenbrengen, met een aandeel dat langs de kant van Quick-Step daalt en bij Soudal stijgt. Lefevere zelf wou het nieuws bevestigen noch ontkennen.

Lees verder

Kunstproject neemt gsm-gebruik Vlaams Parlement onder de loep, voorzitter Homans sust: 'Noodzakelijke werkmiddelen'

Het kunstproject en Twitteraccount 'The Flemish Scrollers' poogt via artificiële intelligentie te detecteren welke politici op hun gsm zitten te scrollen in het Vlaams Parlement, en hoeveel van de tijd ze op hun scherm zitten te turen. Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans benadrukt dat smartphones, naast tablets en laptops, nu eenmaal noodzakelijke werkmiddelen zijn in het halfrond.

Lees verder

Waarom u de pandemie voelt in uw portefeuille

Van hout over suiker tot olie: het laatste halfjaar zijn zowat alle grondstoffen schaarser en dus fors duurder geworden. En toch voelt de consument dat niet altijd in zijn portefeuille. In de doe-het-zelfzaak stijgen de prijzen met pieken tot wel 50 procent, maar in de supermarkt betaalt de prijsbewuste consument zelfs minder. Wat is er aan de hand?

Lees verder

Mark Zuckerberg viert 4 juli op hooverboard met Amerikaanse vlag

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wenste zijn landgenoten een fijne nationale feestdag zondag op zijn eigen manier: met een ongemakkelijke video. Daarin surft hij op een zwevende 'hydrofoil' plank met een wapperende Amerikaanse vlag in de handen op het nummer 'Take Me Home, Country Roads' van John Denver. Zelfs de memes die het internet terstond produceerde, zijn ongemakkelijk.

Lees verder

Meteoor verlicht hemel in VS met grote lichtflits

Jordan Ragsdale uit de Amerikaanse staat Idaho kon zaterdag vanuit zijn tuin een meteoor filmen. Het is onduidelijk of de meteoor volledig is opgebrand of niet, maar het veroorzaakte in elke geval een grote lichtflits.

Lees verder

Dochter Bruce Springsteen trekt met Belgisch paard naar Tokio

Op de Olympische Spelen in Tokio zal Jessica Springsteen, de dochter van de Amerikaanse rockzanger Bruce Springsteen, voor het eerst aantreden met het Amerikaanse ruiterteam, en ze doet dat met een Belgisch paard.

Lees verder

Boot met Antwerpse zeescouts slaat om op Oosterschelde: 21 personen gered

Op de Oosterschelde in het Nederlandse Zeeland zijn dinsdag vier bootjes met Antwerpse zeescouts in de problemen gekomen. Alle 21 opvarenden konden gered worden, één persoon werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder

Pool Hurkacz stunt tegen tweede reekshoofd Medvedev, Pliskova naar halve finales

Hubert Hurkacz (ATP 18) heeft dinsdag in de achtste finales op Wimbledon voor een stunt gezorgd. De Pool was in vijf sets te sterk voor tweede reekshoofd Daniil Medvedev (ATP 2): 2-6, 7-6 (7/2), 3-6, 6-3 en 6-3. De partij werd gespeeld over twee dagen.

Lees verder

Besmettingen tijdens feestvakanties voor jongeren lopen op: 'Er zijn niet echt veel regels'

Al zeker 20 jongeren en twee monitoren raakten besmet tijdens een feestreis in het Spaanse Lloret de Mar aan de Costa Brava. De jongeren waren op een feestvakantie met reisorganisaties Summer Bash en Jongerentravel uit Mechelen en zijn met het coronavirus terug naar huis gekeerd. Dat bevestigen de organisaties.

Lees verder

Mark Cavendish pakt derde ritzege voor de neus van Philipsen en Van Aert

Er staat geen maat op Mark Cavendish. In Valence pakte The Manx Missile al zijn derde sprintzege op rij. Voor de neus van Jasper Philipsen die voor de derde keer tweede werd en Wout van Aert die in zijn eerste sprint derde werd.Met deze triple zit de spurtbom van Deceuninck – Quick Step ondertussen aan Tourritzege nummer 33. Daarmee is hij één rit verwijderd van het historisch record van Eddy Merckx. Het hoeft geen betoog dat Cav opnieuw steviger in het groen zit.

Lees verder

'Elon Musk' van de Balkan gidst Bugatti nieuw tijdperk in

Europa's antwoord op Elon Musk komt uit Kroatië. Daar specialiseert de 33-jarige Mate Rimac zich in technologie voor supersnelle elektrische wagens. Hij zit voortaan ook aan het stuur van het iconische Bugatti.

Lees verder

Voorlopig vijf jeugdkampen stopgezet of geannuleerd door besmettingen

Voorlopig zijn er vijf Vlaamse jeugdkampen stopgezet of geannuleerd wegens coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondvraag bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen.

Lees verder

Celstraffen tot veertien jaar in Duitse kindermisbruikzaak

Vier mannen hebben twee jongens meermaals gedrogeerd en verkracht. De moeder van een veroordeelde was volgens de rechter betrokken.

Lees verder

'Pittige discussie' op komst over vaccinatie 12- tot 15-jarigen

Gaat Vlaanderen alle 12- tot 15-jarigen een uit­nodiging sturen voor een vaccinatie? De Hoge Gezondheidsraad laat die jongeren en hun ouders liever zelf de keuze maken.

Lees verder

Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam

De Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries is dinsdagavond in het centrum van Amsterdam neergeschoten. De dader is nog niet opgepakt.

Lees verder

Geschokte reacties op neerschieten Peter R. de Vries

In Nederland wordt met afschuw gereageerd op het neerschieten van Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd dinsdagavond in het centrum van Amsterdam op straat neergeschoten.

Lees verder

Peter R. de Vries, speurneus met sterallures

De bekendste misdaadjournalist van Nederland. Peter R. de Vries, die dinsdagavond werd neergeschoten in hartje Amsterdam, mag volgens sommigen een groot ego hebben, hij heeft zeker ook zijn verdiensten. Want wanneer hij ergens zijn tanden in zet, lost hij niet meer.

Lees verder

De kogels die Nederlands bekendste misdaadjournalist zelf verwacht had

Peter R. de Vries, Nederlands bekendste misdaadjournalist, is in hartje Amsterdam in het hoofd geschoten. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gevoerd.

Lees verder

Zwak Italië ontsnapt na penaltythriller

Nauwelijks balbezit en toch in de finale. Met één rake counter en strafschoppen kegelde Italië een sprankelend Spanje uit het EK. Jorginho voltrok het lot

Lees verder

Moet de handel in cryptomunten aan banden worden gelegd?

Wie investeert in cryptomunten, kan snel geld verdienen maar ook even snel grote verliezen maken. Moet het 'Wilde Westen' van de financiële markten getemd worden?

Lees verder

Moet de handel in bitcoins aan banden worden gelegd?

Wie investeert in cryptomunten, kan snel geld verdienen maar ook even snel grote verliezen maken. Moet het 'Wilde Westen' van de financiële markten getemd worden?

Lees verder

Aantal vastgestelde besmettingen blijft stijgen in lijn met toename tests

Tussen 27 juni en 3 juli hebben elke dag gemiddeld 545 Belgen positief getest op het coronavirus. Dat is 66 procent meer dan de zeven dagen voordien. Ook het aantal afgenomen tests stijgt met meer dan de helft, zodat de positiviteitsgraad stabiel blijft.

Lees verder

Overzicht | De aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries

Gisterenavond vuurde een onbekende verschillende schoten af op de bekende Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij werd geraakt in het hoofd en vecht voor zijn leven in het ziekenhuis in Amsterdam. Drie verdachten zijn opgepakt, waaronder de vermoedelijke schutter.

Lees verder