Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 juli 2021

REPORTAGE. Trooz, waar de helft van de bevolking bijna alles kwijt is: “Na de eerste dag vroeg mijn baas wanneer ik...

HLN
REPORTAGE. Trooz, waar de helft van de bevolking bijna alles kwijt is: "Na de eerste dag vroeg mijn baas wanneer ik weer kwam werken. Hij heeft makkelijk praten vanuit zijn grote huis in Sprimont"
Waar de Vesder onder de N61 stroomt, is iets heel bizars gebeurd: de volledige oprit van de woonst van Joseph (84) en Martine Dewitte (53) is naar beneden gestort en opgeslokt door de rivier. De auto werd meegesleurd en is niet meer teruggevonden. Om te weten hoe het er uitzag, moet je er Google Streetview bijnemen. Waanzin. Welkom in Trooz, waar duizenden mensen na de waterellende van vorige week in primitieve omstandigheden overleven. In de directe omgeving is geen enkele voedingswinkel. "Wij hebben bijna niks meer, maar 's avonds passeren hier mensen in bestelwagens die onze laatste waardevolle spullen komen stelen."
Lees verder

Drama voor Jelle Geens (28): triatleet kan door coronabesmetting niet afreizen naar Tokio en moet al zeker individuele triatlon laten schieten
Triatleet Jelle Geens (28) geeft forfait voor de individuele triatlon op de Olympische Spelen in Tokio. Onze landgenoot testte in de aanloop naar de Spelen positief op het coronavirus, zo meldt het BOIC. Een deelname met de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay behoort wel nog tot de mogelijkheden. Geens testte intussen al een eerste keer negatief, bij een tweede negatieve test zou hij maandag kunnen afreizen naar Japan.
Lees verder

Triatleet Jelle Geens kan door coronabesmetting niet afreizen naar Tokio en moet al zeker individuele triatlon laten schieten
Triatleet Jelle Geens (28) geeft forfait voor de individuele triatlon op de Olympische Spelen in Tokio. Onze landgenoot testte in de aanloop naar de Spelen positief op het coronavirus, zo meldt het BOIC. Een deelname met de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay behoort wel nog tot de mogelijkheden. Geens testte intussen al een eerste keer negatief, bij een tweede negatieve test zou hij maandag kunnen afreizen naar Japan.
Lees verder

Vandaag nog droog en zonnig, maar nat weekend staat voor de deur: intense buien en onweer mogelijk
Vrijdag wordt het zonnig met in de namiddag hoge wolkensluiers vanaf Frankrijk, die een weersverandering aankondigen. Over het Ardense reliëf komen er ook stapelwolken voor. Het blijft droog bij maxima van 22 graden aan zee, 23 of 24 graden in het centrum en tot 25 graden nabij de Franse grens. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind. Aan zee is er meer wind; eerst matig uit oost, toenemend naar matig tot soms vrij krachtig en krimpend naar noordoost. Dat meldt het KMI.
Lees verder

AUTOSNELWEGVERHALEN. En toen lag de E40 eindelijk tot in De Panne: "Zonder die afrit hadden we een economische ramp meegemaakt"
60 jaar: zo lang heeft het geduurd voor de E40 naar onze kust er helemaal lag. Pas in 1997 werd het laatste deel in Adinkerke geopend. Johan Degrieck (77) uit De Panne was burgemeester toen de plannen op tafel lagen, maar bij de opening was hij niet - "zo gaat dat in de politiek". O toeval: zijn zoon Bram, huidig burgemeester, heeft met de omleidingsweg voor Plopsaland een gelijkaardig dossier op zijn bord. Johan blikt voor ons terug op een opmerkelijk stukje geschiedenis, over nerveuze Fransen, het mysterie van afrit 1a en een nutteloze brug die er móést komen.
Lees verder

Sean Penn weigert om te werken met ongevaccineerden
De 60-jarige Sean Penn staat duidelijk op zijn strepen. De acteur is namelijk niet van plan om de opnames van de serie 'Gaslit' te hervatten als de rest van zijn collega's niet gevaccineerd zijn. Dat bevestigde de woordvoerder van Penn aan het Amerikaanse magazine Variety.
Lees verder

VAB noteert meer pechgevallen: met deze tips geniet je van een zorgeloze autovakantie
De VAB-Alarmcentrale heeft al een behoorlijk drukke maand juli achter de rug. Volgens VAB hebben nog meer mensen dan vorige zomer gekozen voor een autovakantie, wat zich ook vertaalt in een toename van het aantal pechgevallen met 10 procent. Ook in het binnenland noteerde de VAB-centrale meer pechgevallen, met name door de overstromingen in Wallonië en Limburg.
Lees verder

EXPLAINER. Vijf nieuwe disciplines in Tokio, maar hoe wordt een sport nu eigenlijk olympisch?
Tandemsprinten, hinderniszwemmen en schieten op levende duiven waren ooit een olympische sport. Zelfs beeldhouwers en muzikanten konden meedingen voor een medaille. Maar hoe wordt een sport nu een olympische discipline?
Lees verder

Olivia Borlée, in 2016 nog onze vlaggendraagster: "Nu meer stress dan toen"
Vijf jaar terug heette de eerste Borlée die tijdens de Spelen van zich deed spreken niet Jonathan of Kevin maar wel Olivia. Zij was in Rio de voorgangster van Nafi Thiam en Felix Denayer, die vanavond in het Olympic Stadium in Tokio de Belgische vlag dragen. Aan de vooravond van de 32ste editie van de Spelen praat Olivia Borlée over het heden en verleden en over haar broers: "Met al hun medailles schreven ze al Belgische sportgeschiedenis."
Lees verder

72% verandert nooit van ziekenfonds: toch kan overstappen goedkoper uitkomen
De meeste Vlamingen veranderen nooit van ziekenfonds. Hoewel de basisopdracht van de verschillende ziekenfondsen in essentie dezelfde is, kunnen hun prijzen en voordelen wel sterk verschillen. Spaargids.be vat de belangrijkste zaken die je moet weten voor je samen.
Lees verder

Ziekenfondsen leggen eigen accenten: welk is het voordeligst voor jou?
De meeste Vlamingen veranderen nooit van ziekenfonds. Hoewel de basisopdracht van de verschillende ziekenfondsen in essentie dezelfde is, kunnen hun prijzen en voordelen wel sterk verschillen. Spaargids.be vat de belangrijkste zaken die je moet weten voor je samen.
Lees verder

Hoe echt is de beroemde douchescène uit 'Sex/Life'?
Wie de Netflix-reeks 'Sex/Life' heeft gezien, heeft naar alle waarschijnlijkheid grote ogen getrokken bij de ondertussen al berucht geworden douchescène. Maar is wat we te zien kregen ook de werkelijkheid? Newsweek zocht het uit.
Lees verder

Nieuwe seizoen Belgian Padel Tour startte in Gent: "Kans om tegen Spaanse toppers te spelen is een mooie surplus"
De fraaie padelaccommodatie van het Gentbrugse Padel 4U2 vormt deze week het decor voor het eerste toernooi van het seizoen om de Belgian Padel Tour. Het merendeel van de Belgische top tekent present. Er wordt dan ook gestreden om tickets voor het BK 2022 én er is de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor de Knokke Padel Exhibition. Voor de beste Belgische spelers een unieke kans om de wereldtoppers in de ogen te kijken.
Lees verder

Wim Leys viert zijn 20-jarig bestaan met eenmalige reünie van de jongensgroep Boysband
Op 17 oktober viert Wim Leys (45) zijn 20-jarig bestaan in Cultuurhuis EMotia in Erpe-Mere. Voor deze feestelijke gelegenheid kreeg hij sowieso al het gezelschap van Luc Steeno (57) en Davy Gilles (45), maar er was ook sprake van een optreden van een surprise act. De verrassing van de avond werd ondertussen ook bekendgemaakt door de organisatie. Zo maakt Wim dit najaar een eenmalige comeback met Boysband, de jongensgroep waar hij in het verleden lid van was.
Lees verder

Man probeert Nederlandse toeriste (19) te verkrachten bij club in Genua
Een avondje uit tijdens de vakantie is voor een 19-jarige Nederlandse toeriste afgelopen maandag uitgelopen op een nachtmerrie. In een discotheek in de Italiaanse stad Genua bood een man uit Gambia haar aan samen buiten marihuana te roken. Eenmaal buiten probeerde hij haar te verkrachten, zo melden Italiaanse kranten.
Lees verder

Jarno De Smedt sluit als eerste Belg op de Spelen in Tokio zijn kwalificatieronde boogschieten af op 43ste plaats
Jarno De Smedt is op de Olympische Spelen in Tokio in het Yumenoshima Park Archery Field in de kwalificatieronde in het boogschieten op de 43ste plaats geëindigd. De 21-jarige De Smedt was de eerste Belg die in actie kwam tijdens de Spelen in Japan.
Lees verder

LIVE. Wout van Aert op pad met Super GT-kampioen - Openingsceremonie start om 13u Belgische tijd
• Dag 1 Olympische Spelen • Jarno De Smedt eerste Belg in actie om 6u Belgische tijd in het boogschieten • Openingsceremonie in olympisch stadion om 13u • Alle uitslagen en nieuws live op deze pagina
Lees verder

Nieuwe benzine- en dieselauto's minder vaak gekocht
Het aandeel nieuw verkochte Europese auto's dat rijdt op een fossiele brandstof neemt af. Daartegenover staat een opmars van elektrische en hybride auto's tijdens het afgelopen kwartaal. Volgens de Europese autobrancheorganisatie ACEA was ongeveer een derde van de nieuwe wagens (deels) elektrisch.
Lees verder

Onze columnist Cédric Van Branteghem: "Olympische vlam symboliseert de passie van elke deelnemende atleet"
Gisteren begonnen in Tokio de Olympische Spelen, maar vandaag gaan die eindelijk ook officieel van start met de Openingsplechtigheid. "Soberder dan gewoonlijk, maar toch blijft het een moment waar de hele sportwereld naar kijkt", blikt onze columnist Cédric Van Branteghem vooruit.
Lees verder

PROMOJAGERS SUPERTIP. In deze frituren kan je tot en met zondag gratis pak friet met mayonaise krijgen
Nog tot en met zondag kan je in een hele reeks frituren in Vlaanderen een gratis pak friet met mayonaise scoren. De leden van Promojagers België laten het zich geen twee keer zeggen en maken er meteen hun supertip van voor de lezers van HLN.
Lees verder