Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 9 juli 2021

Reisorganisatie stuurt alle jongeren op feestbestemmingen meteen naar huis: ‘We willen geen risico meer nemen’

Reisorganisatie stuurt alle jongeren op feestbestemmingen meteen naar huis: 'We willen geen risico meer nemen'

Reisorganisatie Summer Bash heeft beslist om alle reizen te stoppen en de 350 jongeren vroegtijdig naar huis te sturen nu steeds meer besmettingen met het coronavirus worden vastgesteld bij andere reisorganisaties op de feestbestemmingen in Spanje – Lloret De Mar en Calella – en Albufeira in Portugal. 'We willen geen risico meer nemen', zegt woordvoerder Jordy S'Jongers.

Lees verder

Vier vermoedelijke moordenaars van Haïtiaanse president gedood, twee opgepakt

De Haïtiaanse politie heeft vier 'huurlingen' gedood die betrokken waren bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse. Er werden ook twee verdachten gearresteerd. Dat heeft het hoofd van de nationale politie van Haïti, Léon Charles, woensdagavond bekendgemaakt.

Lees verder

Binnenkijken: Britse Queen stelt tuinen Buckingham Palace open voor publiek

Voor het eerst krijgen bezoekers de kans om het domein van de officiële residentie van de Britse koninging Elizabeth II in Londen te verkennen. Het grote publiek is in de tuinen van Buckingham Palace welkom om er van een rondleiding te genieten of te picknicken op een van de uitgestrekte grasvelden. Kijk in bovenstaande video mee binnen in het riante domein.

Lees verder

Oud-president Jacob Zuma heeft zichzelf aangeboden bij de gevangenis

Jacob Zuma heeft zichzelf woensdag dan toch aangemeld aan de gevangenis. Dat heeft zijn stichting bekendgemaakt. De Zuid-Afrikaanse oud-president is eerder veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden.

Lees verder

'Half mens, half brommer': Wout van Aert oogst lof na zijn machtsontplooiing op de Mont Ventoux

Het was woensdag weer zover. Een nieuw exploot van Wout van Aert. In een etappe waarin het twee keer over de legendarische Mont Ventoux ging, liet hij geen spaander heel van de tegenstand. Van Aert oogst de dag nadien dan ook niets anders dan lof.

Lees verder

VN bekijkt of België mensenrechten sans-papiers in hongerstaking schendt

Olivier De Schutter, professor aan UC Louvain en speciaal rapporteur Mensenrechten en Extreme Armoede voor de Verenigde Naties komt in die laatste hoedanigheid poolshoogte nemen van de situatie van de hongerstakende sans-papiers in de Brusselse Begijnhofkerk.

Lees verder

Man redt slapende echtgenote van bosbrand door intercom

De Amerikaan Aaron Hulse heeft beelden gedeeld die werden opgenomen door de intercom aan zijn woning in Oregon. Midden april brak daar een bosbrand uit die gevaarlijk dicht bij het huis van het echtpaar Hulse kwam terwijl de echtgenote lag te slapen. Aaron slaagde erin zijn vrouw te waarschuwen door door te intercom te schreeuwen. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Verplichting vaccinatie voor zorgpersoneel weer op tafel, maar nog veel obstakels

De kopzorgen door de lage vaccinatiegraad voor zorginstellingen in het Brusselse lijken niet snel te verdwijnen. Hoewel er wel wat voorstanders zijn van een verplichte prik voor het zorgpersoneel, blijkt dat niet zo eenvoudig. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) denkt aan andere manieren, zoals de vaccinatiegraad van het personeel per ziekenhuis openbaarmaken.

Lees verder

Peter Sagan start door kniepijn niet meer in twaalfde rit Tour de France

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) zal donderdag niet meer van start gaan in de twaalfde etappe van de Tour de France. De 31-jarige Slovaak sukkelt al sinds zijn zware val in de derde rit met kniepijn en geeft er de brui aan.

Lees verder

Koorddansers steken dal van ruim 2 kilometer over

Vier Duitsers hebben een nieuw wereldrecord gevestigd door in het noorden van Zweden een dal over te steken op een slackline. De koorddansers spanden daarvoor een touw van liefst 2.150 meter lang op 600 meter hoogte. Dat leverde adembenemende beelden op.

Lees verder

Slecht nieuws voor de Olympische Spelen: Tokio gaat voor de vierde keer in lockdown

Geen toeschouwers tijdens de Olympische Spelen, dat lijkt de enige logische conclusie nu de Japanse eerste minister Yoshihide Suga de noodtoestand - voor de vierde keer - afkondigt over Tokio.

Lees verder

China voert gezichtsherkenning in om gameverslaving bij kinderen tegen te gaan

Het Chinese technologieconcern Tencent, een wereldspeler in de game-­industrie, voert gezichtsherkenning in om te voorkomen dat kinderen 's nachts blijven gamen. Die maatregel moet gameverslaving tegengaan.

Lees verder

Vlaamse schuld stijgt pijlsnel

De economie herstelt wel, maar de overheidsfinanciën volgen niet. Een schuld die even groot is als de Vlaamse ontvangsten, dreigt het gevolg te zijn.

Lees verder

Reddingswerkers staken zoektocht naar overlevenden van de instorting in Miami

Na twee weken zoeken naar overlevenden van de instorting van een flatgebouw in Surfside, bij Miami in de Verenigde Staten, geven reddingswerkers de hoop op. Ze concentreren zich nu op het vinden en bergen van lichamen van slachtoffers. Dat zouden er nog 84 kunnen zijn.

Lees verder

Man neergestoken bij overval op oprit in Belsele

In de Oost-Vlaamse gemeente Belsele is een man donderdagmorgen neergestoken toen hij overvallen werd op de oprit van zijn woning.

Lees verder

Tokio in de ban van reusachtige 3D-kat op reclamescherm

In de straten van Tokio verschijnt er sinds enige tijd een enorme virtuele kat op een van de LED-reclameschermen aan het station van Shinjuku. Het mysterieuze dier gedraagt zich als een echte kat en werd door het Japanse bedrijf Unika in het leven geroepen om weer vreugde in de straten van Tokio te brengen. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Japanse minister: 'Geen toeschouwers op Olympische Spelen'

Na het afkondigen van de covid-19-noodtoestand in Tokio, zal de organisatie de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad organiseren zonder toeschouwers. Dat heeft de bevoegde minister, Tamayo Marukawa, verklaard.

Lees verder

Portugal en bijna heel Spanje kleuren rood op Europese kaart

Op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die wekelijks wordt geüpdatet, kleuren Portugal en bijna heel Spanje opnieuw rood.

Lees verder

Martinez blijft én de 'gouden generatie' ook

Geen vertrek, slechts geleidelijke verjonging. Bondscoach Martinez en de Duivels willen samen terugvechten na de uitschakeling. 'Als ik niet meer kan brengen wat nodig is, zal ik de eerste zijn om de handdoek te gooien.'

Lees verder

Steve B. naar assisen voor moord en verkrachting Julie Van Espen

Steve B. wordt doorverwezen naar het hof van assisen voor de moord en verkrachting van Julie Van Espen.

Lees verder

Hevige explosie in haven van Dubai kilometers ver te zien

In Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, heeft woensdagavond een hevige explosie plaatsgevonden. Dat heeft de communicatiedienst van het emiraat bevestigd.

Lees verder

Vertrekhal van Brussels Airport ontruimd na vondst verdacht pakket

De vertrekhal van Brussels Airport is iets na 16 uur ontruimd wegens een verdacht pakket. Dat gebeurde op initiatief van de politie.

Lees verder

Limburger verliest vinger en ligt tien dagen in coma na beet van uiterst giftige cobra

Het Natuurhulpcentrum in het Limburgse Oudsbergen heeft enkele giftige slangen in beslag genomen. De eigenaar van de dieren verloor een vinger na een beet en lag dagenlang vergiftigd in het ziekenhuis. Het Natuurhulpcentrum waarschuwt: tegen dergelijk gif bestaat geen geneesmiddel, de slangen zijn dodelijk.

Lees verder

Hoe de aanslag op Peter R. de Vries de samenleving in het hart treft

Peter R. de Vries, de bekendste misdaadjournalist van Nederland, werd dinsdagavond neergeschoten op straat in Amsterdam. Alles wijst op een afrekening vanuit het drugsmilieu.

Lees verder

Waarom iedereen voor aanslag op Peter R. de Vries naar Ridouan Taghi kijkt

Wie was de opdrachtgever achter de moordaanslag op Peter R. de Vries? Officieel zijn alleen twee verdachten opgepakt. Het lijken kleine garnalen die in opdracht handelden van een grote vis. De meeste ingewijden in de Nederlandse onderwereld wijzen naar Ridouan Taghi.

Lees verder

Nils Politt bezorgt Bora-Hansgrohe eerste ritzege in de Tour

De Duitse hardrijder Nils Politt was in de Ronde van Frankrijk, in een typische overgangsetappe, duidelijk de sterkste van een vluchtersgroep van dertien. Politt pakte uit met een solo van 12 kilometer. Goed voor pas zijn tweede zege als prof, en de eerste Duitse ritzege in drie jaar tijd. Tegelijkertijd veegde hij de nul uit voor Bora-Hansgrohe, dat donderdagochtend nog de geblesseerde Peter Sagan verloor.

Lees verder

Scoutsleider is rijbewijs kwijt omdat hij 27 leden vervoert in bestelbus: 'hallucinant tafereel'

De politie van Veurne heeft het rijbewijs van een jonge bestuurder ingetrokken voor gevaarlijk rijgedrag: de jongere twintiger had maar liefst 27 jongeren van zijn scoutsgroep vervoerd in een gehuurde bestelwagen. De groep uit het Mechelse was het wandelen beu geraakt en wou zo naar het station van Veurne.

Lees verder

86 procent van meerderjarige Vlamingen kreeg eerste prik

De laatste 7.000 uitnodigingen voor 18-plussers gaan deze week de deur uit, net als nog 30.000 uitnodigingen voor 16- en 17-jarigen.

Lees verder

Nummer één van de wereld Ashleigh Barty en Karolina Pliskova spelen vrouwenfinale op Wimbledon

Nummer één van de wereld Ashleigh Barty en Karolina Pliskova hebben zich donderdag geplaatst voor de vrouwenfinale op Wimbledon.

Lees verder

Jongeren die positief testten mogen naar huis, maar moeten daar opnieuw testen

De bussen van reisorganisatie Jongerentravel hebben toestemming om via Frankrijk naar ons land reizen met aan boord 110 besmette jongeren, overwegend minderjarigen. De twee autobussen vertrekken wellicht tegen 19 uur in Lloret de Mar en worden morgenvoormiddag in ons land verwacht. Bij aankomst zullen de jongeren zich opnieuw laten testen en moeten ze eventueel in isolatie gaan.

Lees verder

Podcasttips | Was Moeder Teresa een sekteleidster? En wat zijn de beste culinaire podcasts?

Elke week vist redacteur Max De Moor uit het onmetelijke podcastaanbod de verhalen of gesprekken op die je gehoord moet hebben. Ze verschijnen eerst in de nieuwsbrief en daarna als artikel.

Lees verder

Vlaams Belang stemt tegen resolutie Hongaarse homowet

Het Europees Parlement heeft donderdag de resolutie tegen de Hongaarse homowet goedgekeurd.

Lees verder

VS eind augustus weg uit Afghanistan: 'Afghanen moeten zelf kiezen hoe ze land willen leiden'

Tegen 31 augustus zullen alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan zijn teruggetrokken. Amerikaans president Joe Biden heeft dat gezegd in een eerste uitgebreide verklaring over de toekomst van het land. Ondertussen zou de oprukkende Taliban opnieuw een belangrijke grenspost veroverd hebben.

Lees verder

Vergrijzingsfactuur dikt fors aan

Door de verhoging van de minimumpensioenen zal de kostprijs van de vergrijzing zwaarder doorwegen én zullen de kosten ook pas tien jaar later plafonneren. Tegen 2050 gaat bijna een derde van de economie naar vergrijzingskosten, waar dat nu nog een kwart is.

Lees verder

Nachtploeg voorlopig niet aan de slag bij Volvo Car Gent

Bij autobouwer Volvo Car Gent is de nachtploeg donderdagavond voorlopig niet aan de slag gegaan, nadat eerder de middagploeg maar voor een deel aan het werk ging. Donderdagvoormiddag was een spontane werkonderbreking uitgebroken uit onvrede met de nieuwe uurroosters die volgend jaar ingevoerd worden.

Lees verder

Loopt de oplossing voor het plasticprobleem rond op de wei?

Het plasticprobleem wordt almaar groter, de wereldzeeën liggen steeds voller met afval dat amper afbreekt. Koeien zouden wel eens de oplossing kunnen zijn.

Lees verder

Loopt de oplossing voor het plasticprobleem rond op de wei?

Het plasticprobleem wordt almaar groter, de wereldzeeën liggen steeds voller met afval dat amper afbreekt. Koeien zouden wel eens de oplossing kunnen zijn.

Lees verder

Aantal nieuwe ziekenhuisopnames in stijgende lijn

Het aantal covid-patiënten bij wie een opname in Belgische ziekenhuizen noodzakelijk is, is de voorbije week met bijna een vijfde gestegen. De voorbije week moesten gemiddeld 17,9 patiënten per dag worden opgenomen.

Lees verder

Engelsen willen vrije dag als Engeland het EK wint, Johnson wacht af: 'Laat ons het lot niet tarten'

Boris Johnson lijkt er nog niet voor gewonnen te zijn alle Engelsen maandag een vrije dag te geven als Engeland zondagavond de finale van het Europees kampioenschap voetbal wint tegen Italië. Daarvoor wordt op dit moment massaal opgeroepen in het VK. Maar de Britse premier wil nog niets in steen beitelen. 'Dat zou het lot tarten zijn.'

Lees verder

Zon en wolken wisselen elkaar hele dag af

We krijgen vrijdag na het verdwijnen van het lokale ochtendgrijs een afwisseling van zon en wolken, met in het binnenland enkele lokale buien. Aan zee wordt het dan zonnig. De maxima liggen tussen 18 graden in de Hoge Venen en 23 graden in de Kempen. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Pfizer gaat goedkeuring aanvragen voor derde vaccindosis: 'Tot tien keer beter beschermd'

Een derde dosis of zogenaamde 'booster' van het Pfizer en BioNTech-coronavaccin verlengt en versterkt de bescherming significant, volgens een studie van de farmabedrijven. Ze zijn van plan binnenkort goedkeuring voor het gebruik daarvan aan te vragen en werken intussen ook aan een nieuwe versie van het vaccin tegen de besmettelijkere deltavariant.

Lees verder

Moord op Haïtiaanse president uitgevoerd door Colombiaans-Amerikaans commando

Het commando dat verantwoordelijk was voor de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse bestond uit 26 Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst. De meesten van hen zijn opgepakt.

Lees verder

Olympische vlam in mineur aangekomen in Japan

De Olympische vlam is vrijdag in de Japanse hoofdstad Tokio aangekomen. De traditionele overdracht vond plaats in een leeg stadion, en ook het ronddragen van de toorts door het gastland zal niet zoals gepland kunnen doorgaan

Lees verder

Portugal breidt coronamaatregelen uit: certificaat of negatieve test nodig om op restaurant te gaan

Portugal heeft bijkomende maatregelen genomen om de snelle stijging van het aantal coronagevallen tegen te gaan. Wie in de gemeenten met de hoogste besmettingsgraad nog toegang wil krijgen tot een hotel of restaurant, zal een certificaat of een negatieve test moeten voorleggen. Dat heeft de regering donderdag beslist.

Lees verder

Populaire boekenreeks 'De zeven zussen' krijgt toch een vervolg

De populaire boekenreeks van Lucinda Riley, 'De zeven zussen', krijgt een achtste deel. Daarbij zal de Ierse schrijfster niet langer zelf de pen vasthouden: Riley overleed in juni aan kanker.

Lees verder