Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 3 juli 2021

PORTRET. Lucratief stripvirtuoos Willy Vandersteen, een man van het volk die niet ophield met fantaseren: “Suske en...

HLN
PORTRET. Lucratief stripvirtuoos Willy Vandersteen, een man van het volk die niet ophield met fantaseren: "Suske en Wiske mochten veel, maar wij als kinderen niet"
Als we het coronajaar er niet bijtellen, bestaan de Antwerpse striphelden Suske en Wiske 75 jaar. De twee vrienden worden vandaag in de bloemetjes gezet op het stripfestival aan het De Coninckplein. Tijd om even stil te staan dus bij het leven van bezieler Willy Vandersteen, een Sinjoor tot in de kist en grondlegger van de Belgische stripcultuur zoals we ze nu kennen: "Wanneer we sliepen, liep mijn vader de Antwerpse straten in op zoek naar inspiratie", blikt zijn oudste dochter Helena 'Wiske' Vandersteen terug.
Lees verder

België zakt met 122 atleten af naar Olympische Spelen in Tokio: grootste delegatie sinds 1952
De selectie van Team Belgium voor de Olympische Spelen in Tokio telt 122 atleten. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) voegde zaterdag tijdens een vijfde en laatste selectiemoment 50 namen toe aan het team.
Lees verder

Wanneer er geen plaats meer in de textielcontainer is…
Wie oude kledij naar een textielcontainer in Machelen wil brengen, kan zich de moeite besparen om naar het exemplaar aan sporthal Bosveld langs de Heirbaan te trekken. Omdat de container er vol zit, liggen er ondertussen al tientallen zakken naast. Enkele inwoners laten weten dat ze Curitas, de firma die instaat voor het ledigen van de textielcontainer, vorige week al op de hoogte brachten van de problematiek. Zaterdag was het euvel alvast nog niet verholpen. Integendeel.
Lees verder

Kardinaal en negen anderen voor rechtbank wegens financiële misdrijven
De rechtbank van het Vaticaan heeft zaterdag bevolen dat tien mensen, onder wie een Italiaanse kardinaal, terecht moeten staan wegens vermoedelijke financiële misdrijven. Het gaat onder meer om verduistering, witwassen van geld, fraude, afpersing en ambtsmisbruik.
Lees verder

Netflix-hit 'Fargo' stopt na vijf seizoenen
De Netflix-hit 'Fargo' zal na vijf seizoenen stoppen. Dat heeft showrunner Noah Hawley verteld in een interview met Vanity Fair. Hij wil nog niet zeggen in welke periode het vijfde seizoen zich afspeelt.
Lees verder

Opnieuw problemen in de Tour: truck rijdt zich vast op Côte de Mont-Sassonex en blokkeert de weg
De renners zijn momenteel bezig aan de achtste etappe in de Tour de France. Met drie cols van eerste categorie in de laatste vijftig kilometer belooft het een lastige etappe te worden. Een beklimming die ze moeten trotseren is de Côte de Mont-Sassonex. Hopelijk is straks wel de weg vrijgemaakt, want een uur voor de passage van de renners is de weg nog volledig geblokkeerd door een vrachtwagen die zich heeft vastgereden.
Lees verder

Opnieuw problemen in de Tour: truck reed zich vast op Côte de Mont-Sassonex en blokkeerde de weg
De renners zijn momenteel bezig aan de achtste etappe in de Tour de France. Met drie cols van eerste categorie in de laatste vijftig kilometer belooft het een lastige etappe te worden. Een beklimming die ze moeten trotseren, is de Côte de Mont-Sassonex. Een uur voor de passage van de renners was de weg nog volledig geblokkeerd door een vrachtwagen die zich had vastgereden. Gelukkig is de truck toch op tijd weggeraakt en kunnen de renners zonder problemen passeren.
Lees verder

LIVE TOUR. Opnieuw spectaculaire etappe: Van Aert toont zich, Teuns en Benoot in kopgroep
Vandaag staat de eerste bergetappe van de Tour de France op het programma. De rit van Oyonnax naar Le Grand-Bornand telt 'slechts' 150,8 kilometer, maar onderweg moeten wel vijf cols (waaronder drie van eerste categorie) bedwongen worden. Wout van Aert staat op amper dertig seconden van leider Mathieu van der Poel. Kan de Belg een gooi doen naar de gele trui? Volg alle actie hier LIVE!
Lees verder

De Wever: "N-VA wil na 2024 onderhandelen over staatshervorming met PS, zeker geen samenwerking met Vlaams Belang"
N-VA-voorzitter Bart De Wever wil na de verkiezingen van 2024 over een staatshervorming onderhandelen met de Franstalige socialisten, om tot een "ordentelijk scheidingsakkoord" te komen. Dat zei hij zaterdagochtend in De Ochtend op Radio 1. Met Vlaams Belang wil N-VA zeker niet samenwerken, zelfs al blijkt uit peilingen dat beide partijen een comfortabele meerderheid zullen hebben bij de verkiezingen.
Lees verder

Splinternieuwe Tesla Model S Plaid vat plots vuur: chauffeur weet op nippertje aan vlammen te ontsnappen
In Haverford, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, heeft een splinternieuwe Tesla Model S Plaid vuur gevat. De chauffeur van de wagen raakte even ingesloten door de vlammen, maar wist uiteindelijk zonder enige verwonding te ontkomen. Volgens een van de advocaten van de chauffeur zou de auto plots vanzelf in brand zijn gevlogen. Onderzoek naar de oorzaak van de brand loopt nog.
Lees verder

Iggy Azalea onder vuur omwille van 'te donkere' huidskleur in videoclip: "Ik draag nochtans dezelfde make-up als altijd"
De Australische rapper Iggy Azalea (31) ligt onder vuur omdat haar huid er donkerder uitziet in haar meeste recente videoclip, voor het nummer 'I Am The Stripclub'. Volgens critici gaat het om een fenomeen genaamd 'blackfishing', waarbij er bewust wordt gedaan alsof iemand zwart is om het publiek te misleiden en te beïnvloeden. "Onzin", zo slaat Iggy terug. "Ik draag dezelfde tint make-up die ik al drie jaar draag!"
Lees verder

Boerkini toegelaten en apart zwemuur voor vrouwen: openluchtzwembad Flow krijgt meteen kritiek uit politieke hoek
Donderdag opende in Brussel voor het eerst in veertig jaar opnieuw een openluchtzwembad de deuren, maar de organisatie van FLOW krijgt al meteen stevige kritiek uit politieke hoek. Zowel Georges-Louis Bouchez (MR) als Theo Francken (N-VA) begrijpen niet dat vrouwen een apart zwemuurtje krijgen en dat boerkini's er toegelaten zijn. "We zien niet in wat we mis doen", klinkt het bij de organisator.
Lees verder

Apart zwemuur voor vrouwen en boerkini toegelaten: openluchtzwembad Flow krijgt kritiek uit politieke hoek
Donderdag opende in Brussel voor het eerst in veertig jaar opnieuw een openluchtzwembad de deuren, maar de organisatie van FLOW krijgt al meteen stevige kritiek uit politieke hoek. Zowel Georges-Louis Bouchez (MR) als Theo Francken (N-VA) begrijpen niet dat vrouwen een apart zwemuurtje krijgen en dat boerkini's er toegelaten zijn. "We zien niet in wat we mis doen", klinkt het bij de organisator.
Lees verder

"Ik geef niet op, zeker nu niet": peetvader van het Wase nachtleven Walter Vermeulen over wachten zonder perspectief
En daar sta je dan, als discotheekuitbater, met nog steeds geen enkel perspectief. Walter Vermeulen, de 77-jarige peetvader van het Wase nachtleven en uitbater van dancing Baia in Sint-Niklaas, heeft er flink de pest in. Na intussen een jaar en drie maanden weten discotheken nog steeds niet wat ze mogen verwachten. "We worden gewoon doodgezwegen, en dat is wraakroepend."
Lees verder

Nieuwe pop-ups aan de kust: deze Belgische merken zijn het ontdekken waard
De kust lonkt met zon, zee, strand, verse garnaalkroketjes én een heleboel nieuwe adresjes. Deze zomer openen verschillende pop-upwinkels de deuren en zetten ze (vooral) knappe spullen van Belgische merken in de kijker. Wij selecteerden enkele hotspots die een bezoekje waard zijn.
Lees verder

KOERS KORT. Anna van der Breggen slaat dubbelslag in Ronde van Italië voor vrouwen
Wereldkampioene Anna van der Breggen heeft zaterdag de macht gegrepen in de tweede etappe van de Ronde van Italië voor vrouwen. De Nederlandse van SD Worx won met ruime voorsprong bovenop Prato Nevoso, voor twee ploeggenoten. Ze is ook de nieuwe rozetruidraagster.
Lees verder

"Misschien moet ik gewoon niét eten": hoe Victoria's Secret wanhopig probeert om haar negatieve imago om te buigen
"Het is en blijft een fantasie", oreerde topman Ed Razek over de Victoria's Secret Fashion Show. Al klinkt het eerder als een nachtmerrie, want niet alleen werden pluss-size en transseksuele modellen geweerd, ook werden de hyperslanke Angels het slachtoffer van seksuele intimidatie, extreme competitie en kwamen ze zelfs in de klauwen van Epstein terecht. Nu het bedrijf dat slechte imago weer wil omdraaien, is het nog maar de vraag of het niet allemaal too little, too late is.
Lees verder

Derde pole op rij: Max Verstappen maakt Oranje-legioen gek met snelste chrono in Oostenrijk
Er is op dit moment weinig te doen aan Max Verstappen. Net als vorige week start hij morgen vanop de eerste plek op de Red Bull Ring voor de GP van Oostenrijk, de negende manche van het F1-seizoen. De 23-jarige Nederlander en WK-leider klokte in de kwalificaties een rondje van 1.03.720 en was daarmee nipt sneller dan Lando Norris en Sergio Perez. Duizenden Nederlandse fans genoten mee.
Lees verder

Is dit het kaartje waarop het standbeeld van Diana gebaseerd is?
Op 1 juli, de dag die haar 60ste verjaardag had moeten zijn, onthulden prins William en prins Harry een standbeeld van prinses Diana. Een mooi eerbetoon aan hun moeder, die wordt afgebeeld met drie kinderen. "Een symbool voor al het humanitaire werk waarmee ze de maatschappij heeft verdergeholpen", klinkt het bij het paleis. Bovendien wordt Diana vandaag nog altijd gezien als een beschermengel voor jonge mensen. Opvallend genoeg zijn het niet haar eigen kinderen die we naast haar zien. Al zou het best kunnen dat de beeldhouwer daar wél zijn mosterd haalde.
Lees verder

Onderzoekers analyseren bloemvoorkeur van bijen langs 82 bloemenranden
Onderzoekers van de UGent analyseren de voorkeur die bijen en andere bestuivers hebben voor bepaalde zaadmengsels. Verschillende combinaties zijn al aangeplant op 19 hectare bloemenranden in Vlaanderen. Om de biodiversiteit te verbeteren, komen er ook 'bestuivingskaarten' die landbouwers tonen hoe geschikt een gebied is voor bestuivers en welke ingrepen de bestuiving van gewassen kunnen verbeteren.
Lees verder