Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 juli 2021

Paus plant ontmoeting met Hongaarse premier Victor Orban

HLN
Paus plant ontmoeting met Hongaarse premier Victor Orban
Paus Franciscus ontmoet op 12 september de Hongaarse premier Viktor Orban. Dat meldt het Vaticaan. Het Vaticaan gaf details over het programma van de paus tijdens zijn bezoek aan Hongarije. Op 12 september staat er een ontmoeting van een half uur tussen de paus en Orban gepland.
Lees verder

Bijna 80 groenestroomprojecten krijgen Vlaamse steun
Vlaanderen kent niet langer automatisch groenestroomcertificaten toe voor middelgrote zonne- en windprojecten, maar er wordt een call georganiseerd. De projecten die met de minste steun de meeste groene stroom produceren, krijgen dan steun. Uiteindelijk werden 79 projecten uitgekozen, meldt De Tijd vandaag.
Lees verder

Amper 7 procent van bruggepensioneerden gaat opnieuw aan de slag
Slechts 532 SWT'ers (de vroegere bruggepensioneerden) op een totaal van 7.917 niet-werkende werkzoekenden die sinds april 2016 instroomden in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT-stelsel), stroomden ook opnieuw uit naar werk. Dit is amper 7 procent, ondanks de honderden jobaanbiedingen die elk van hen krijgt.
Lees verder

Vrees voor nog veel meer vermisten na overstromingen
De officiële dodentol na de verwoestende overstromingen is opgelopen tot 32. Het aantal mogelijk vermisten daarentegen is gedaald naar 18 - al wordt gevreesd dat dit een zware onderschatting is. Veel mensen zouden immers niet als vermist gemeld worden, omdat ze bijvoorbeeld illegaal aan het werk waren.
Lees verder

Olympische atleten zijn rolmodellen, vindt de Vlaming: "Zien sporten doet sporten" (al geldt dat niet voor élke discipline)
De overgrote meerderheid van de Vlamingen is van oordeel dat onze olympische topsporters - Nafi Thiam, Nina Derwael en Wout Van Aert op kop - rolmodellen zijn voor jongeren. Topsporters inspireren de jeugd om ook zelf te gaan sporten, zo blijkt uit onderzoek van de VUB.
Lees verder

1 op 10 Nederlanders die positief testen, is volledig ingeënt: "En toch blijft prikken, prikken, prikken dé oplossing"
Nieuwe info is het niet, maar het zorgt toch voor wat verwarring: wie volledig gevaccineerd is, kan nog steeds andere mensen besmetten met het coronavirus. Zijn die twee prikken in de bovenarm dan nutteloos? "Integendeel. Als de deltavariant had gecirculeerd in een wereld zonder vaccins, dan was dat een catastrofe geweest met duizenden extra overlijdens."
Lees verder

Vrees voor nog veel meer vermisten
De officiële dodentol na de verwoestende overstromingen is opgelopen tot 32. Het aantal mogelijk vermisten daarentegen is gedaald naar 18 - al wordt gevreesd dat dit een zware onderschatting is. Veel mensen zouden immers niet als vermist gemeld worden, omdat ze bijvoorbeeld illegaal aan het werk waren.
Lees verder

Als gewone burgers helden worden: "Over daken tot bij m'n ouders geklommen"
Eén week na de overstromingen wordt duidelijk hoe talloze gewone burgers zich in de nasleep van de ramp hebben ontfermd over hun buren en familieleden. Drie helden delen hun verhaal.
Lees verder

SEXPLOSIE (4). Alle remmen los deze zomer volgens de jeugd: "Kom ik nu een griet tegen, die gaat mee naar huis. Sowieso"
"Kom ik nu een griet tegen, die gaat mee naar huis. Sowieso." Het is slechts één quote van één jonge gast, maar: de uitspraak zegt veel over hoezeer jongeren staan te popelen om opnieuw... voluit jong te kunnen zijn, zo blijkt uit de verhalen tijdens een beachbar-avondje in Hasselt. De meisjes daarbij nog eens extra geholpen door de Hot Girl Summer-trend, die nu echt wel iedereen lijkt te hebben opgepikt. "Iemand commentaar op mijn sexy topje? Het kan me echt niet meer boeien. Ik draag wat ik wil."
Lees verder

Recordaantal Belgische technologiebedrijven werkt mee aan Olympische Spelen
Onze olympische delegatie is met 122 atleten de grootste ooit, maar ook de Belgische technologiebedrijven vestigen een record: maar liefst twintig bedrijven leveren diensten en goederen aan de Spelen die morgen in Tokio van start gaan. Dat gaat van audiovisuele apparatuur voor de openingsceremonie over tenten die bestand zijn tegen tropische stormen tot zand voor de paardenpistes.
Lees verder

EXCLUSIEF. Didier Lamkel Zé over zijn vertrekwens en 'de vele hypocrieten': "Ik heb hier geen contract dat overeenstemt met mijn waarde"
Nadat hij eerder deze week de Bosuil nog eens op stelten zette en zijn naam op de muren van de kleedkamer schreef, geeft Antwerp-speler Didier Lamkel Zé in een exclusief gesprek met HLN een kleine inkijk in zijn hoofd. "Als ik een contract zou hebben dat mij naar waarde schat, zou ik veel rustiger zijn."
Lees verder

ONZE OPINIE. In een land met overheidsuitgaven als België zou een inzamelingsactie niet nodig mogen zijn bij een ramp
De dag van nationale rouw is gepasseerd, en ook de aandacht zal langzaam verslappen, maar in de getroffen gemeenten is de ramp nog niet voorbij. Nog lang niet. Minstens 9.000 mensen kunnen de komende maanden niet in hun huis. Dit was geen overstroming. Deze dorpen zijn weggevaagd. Dat zoveel Belgen geld storten voor de hulpactie is een prachtig gebaar. Maar in een land waar de overheidsuitgaven meer dan de helft uitmaken van het bruto binnenlands product -nergens in Europa ligt dat hoger- zou dat niet nodig mogen zijn. Er moet geld genoeg zijn om deze mensen te helpen.
Lees verder

Ventilatie wordt belangrijker wapen in strijd tegen corona
De overheid neemt in de strijd tegen het coronavirus extra maatregelen om de ventilatie in binnenruimten te verbeteren. Sinds de heropening op 9 juni zijn cafés, restaurants en fitnesscentra verplicht een voor hun klanten zichtbare CO2-meter in huis te hebben. Horecazaken waar te weinig ventilatie is, moeten investeren in extra verluchting. Dat schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Drie op de tien willen niet overstappen op elektrische bedrijfswagen
Drie op de tien werknemers met een bedrijfswagen (31 procent) willen niet overstappen op een elektrische bedrijfswagen. Vier op de tien zouden bereid zijn om de overstap te wagen, maar enkel onder bepaalde voorwaarden. Dat blijkt uit een bevraging van HR-dienstverlener Securex. Belangrijkste reden is dat elektrische voertuigen volgens de bevraagden niet voldoen aan hun professionele behoeften omdat ze bijvoorbeeld lange afstanden afleggen.
Lees verder

EXCLUSIEF. "Goud win je niet óp de Spelen": bekijk aflevering 3 van miniserie 'Red Lions: de slag om goud'
De slag om goud. Na zilver op de Spelen in Rio is de missie duidelijk voor onze nationale hockeymannen. Met minder dan een gouden plak in Tokio zijn ze niet tevreden. In een driedelige docureeks volgen we de Red Lions in hun jacht op Olympische roem. Vandaag aflevering 3: de voorbereiding. Een bezoekje van koning Filip en een blik op de ideale voorbereiding van de Lions richting Olympische Spelen, zowel mentaal als fysiek.
Lees verder

Biden bespreekt vaccins in eerste 'vragenuurtje': kinderen onder de 12 mogelijk in augustus al aan de beurt
De Amerikaanse president Joe Biden gaf woensdagavond (lokale tijd) zijn eerste zogenoemde 'town hall meeting' sinds zijn aantreden als president. Het 'vragenuurtje' werd live uitgezonden door CNN vanuit de staat Ohio.
Lees verder

Halve Noor David Brocken ziet de Buffalo's doorstoten: "Ik denk niet dat Gent zich zorgen moet maken"
David Brocken (50) woont, werkt en leeft al veertien jaar in Noorwegen - Fjellhamar als uitvalsbasis, een dorpje tussen Lilleström en Oslo. Over het duel van de Buffalo's tegen zijn ex-club Valerenga zegt hij: "Ik denk niet dat Gent zich zorgen moet maken."
Lees verder

Wetterse brandweerploeg redt leven van veertiger in Pepinster
Een ploeg van de Wetterse vrijwillige brandweer die woensdag in het gehucht Olne bij Pepinster kelders aan het leegpompen was, heeft daar het leven van een bewoner gered. De man zeeg plots neer na een hartstilstand. De brandweermannen aarzelden geen seconde en startten de hartmassage in afwachting van de ambulance en Mug-dienst.
Lees verder

Klassieke winkel is nog niet dood: verhuurder Wereldhave Belgium legt sterke resultaten voor
Ondanks de forse vooruitgang van het online shoppen, is de klassieke winkel nog niet dood. Tijdens het eerste semester werden in ons land huur- of koopcontracten getekend voor 215.000 m² aan handelsruimte. Dat is het beste resultaat van de afgelopen tien jaar, zegt de winkelverhuurder Wereldhave Belgium in zijn halfjaarverslag.
Lees verder

Transfer Talk. KV Mechelen dicht bij definitieve transfer Shved
Het nieuwe voetbalseizoen gaat bijna van start, en dus draait ook de transfermolen op volle toeren. Welke smaakmakers vertrekken uit de Jupiler Pro League? Wie gooit met de miljoenen? Alle transferontwikkelingen in binnen- én buitenland volgt u dagelijks in onze Transfer Talk.
Lees verder