Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 17 juli 2021

Papa neemt vandaag afscheid van meisje dat doodgebeten werd door hond: “Mijn ex zei sorry. Maar dat brengt Talya ni...

HLN
Papa neemt vandaag afscheid van meisje dat doodgebeten werd door hond: "Mijn ex zei sorry. Maar dat brengt Talya niet terug"
Sébastien Caty (36) durft er amper aan te denken hoe zijn dochtertje heeft geleden toen ze zondag bij haar mama thuis werd aangevallen door een American staffordshireterriër. Het enige wat hij nu nog voor haar kan doen, is haar vandaag de mooiste afscheidsplechtigheid geven. Daags voor haar dood had hij nog een videogesprek met Talya (8). "Ze lachte en deed gek", zegt hij. "Nooit vergeet ik haar laatste woorden: 'Papa, je t'aime'. Ik hou van je."
Lees verder

Geen loonsverhoging voor leraar, wel vrijgestelde uren
De sociale partners en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts hebben een nieuwe cao afgesloten om de werkdruk in het onderwijs te verlagen. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
Lees verder

TIJDLIJN. Repatriëring van IS'ers: de lange weg terug uit Syrië
Het is de eerste keer dat België volwassen Syriëstrijders terughaalt. De regering heeft dat lang geweigerd, zeggend dat alleen minderjarigen welkom zijn. Zo werden er al zeven kinderen zonder ouders teruggehaald uit de Koerdische kampen en ook zeven uit buurland Turkije. Daarnaast viel niet te beletten dat Turkije zes volwassen vrouwen en hun zeven kinderen terug naar België stuurde nadat ze in Syrië waren ontsnapt. Een overzicht van heel die voorgeschiedenis.
Lees verder

SEXPLOSIE (1): Of hoe illegale seksfeestjes in coronatijd gewoon zijn blijven doorgaan: "Gel om te masseren, dàt hebben wij in huis"
Voor veel libertijnen - aanhangers van de vrije liefde - zal er op seksueel vlak niks exploderen. Om de simpele reden dat ze hun erotische hobby heel de coronaperiode door vlotjes zijn blijven praktiseren. In de vorm van illegale seksfeestjes thuis. "Hoe we ons indekten? We reden rond met potgrond op de achterbank, zodat we bij politiecontroles konden zeggen dat we naar een tuincentrum waren geweest."
Lees verder

Nafi Thiam en Felix Denayer dragen Belgische vlag in bijzondere openingsceremonie in Tokio
Vrijdag ontbrandt het olympisch vuur in Tokio: Nafi Thiam en Felix Denayer krijgen de eer om de Belgische vlag te dragen in de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het atletiekboegbeeld en de kapitein van de Red Lions mogen zich opmaken voor een bijzonder spektakel, zonder fans.
Lees verder

VK plant grootste griepvaccinatiecampagne ooit: gratis prik voor miljoenen Britten
Het Verenigd Koninkrijk wil komende winter de grootste vaccinatiecampagne tegen de griep ooit organiseren. Meer dan 35 miljoen mensen zullen gratis een griepvaccin kunnen krijgen.
Lees verder

Golf van solidariteit na overstromingen: "Financiële steun en vrijwilligers, dààr kunnen we veel mee doen"
Terwijl het water langzaam wegtrekt uit de zwaarst getroffen gebieden, trekt een golf van solidariteit zich op gang. Rode Kruis-Vlaanderen en zijn Franstalige tegenhanger Croix-Rouge de Belgique openen een rekeningnummer en roepen vrijwilligers op om zich aan te melden. "Mensen zijn ongeduldig en willen helpen, wij brengen momenteel in kaart wat echt nodig zal zijn", klinkt het.
Lees verder

Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen neemt 76% toe
Tussen 7 en 13 juli zijn er gemiddeld 1.231 nieuwe besmettingen per dag met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een stijging met 76 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen, zo blijkt zaterdag uit de cijfers van het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

OVERZICHT. Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen neemt opnieuw met 76% toe, ziekenhuisopnames stijgen licht
De coronabesmettingen blijven fors de hoogte ingaan. Ook het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames per dag neemt voor de tweede dag op rij toe. Het aantal overlijdens aan Covid-19 blijft gelukkig nog dalen. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

REPORTAGE. Ongeziene misère in Pepinster, maar de solidariteit is groot: "In zulke barre tijden zijn we allemaal Belgen"
Auto's op hun dak, een volledige boom in een supermarkt. En nog steeds kronkelen kolkende beekjes die zich een weg banen naar, ja naar waar eigenlijk? En ondanks de ravage en het gigantische leed houden de Pépins zich sterk. Wij trokken naar de Vesder, naar Pepinster en constateerden vol bewondering dat solidariteit echt geen loos begrip is.
Lees verder

Twee derde Vlamingen wil coronavaccinatie verplichten, meerderheid ook voorstander van coronapas voor café- en restaurantbezoek
Twee derde van de Vlamingen is voorstander van een algemene vaccinatieverplichting tegen het coronavirus. De eensgezindheid is zelfs nog groter als het gaat om de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel én het onderwijspersoneel. Een café- of restaurantbezoek gaat voor de meeste Vlamingen bovendien best gepaard met een vaccinatie- of testbewijs. Dat blijkt uit een peiling bij 1.000 Vlamingen door iVox in opdracht van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Extra versoepelingen zijn voor de meerderheid nog niet aan de orde.
Lees verder

PORTRET. Wie zijn de Belgische IS-vrouwen die mogen terugkeren uit Syrië?
België haalt voor het eerst volwassen IS'ers terug uit de Koerdische kampen. Het gaat om zes moeders die samen tien kinderen hebben. Vier zijn afkomstig uit Brussel en twee vertrokken uit Vlaanderen. Hun leeftijd varieert van 25 tot 52 jaar oud en ze zaten allemaal vast in het kamp van Roj. In dat van Al-Hol zou het op dit ogenblik niet veilig genoeg zijn om vrouwen te gaan halen. Wij vertellen wie de terugkeerders zijn — en welke Belgische vrouwen er nog achterblijven in Syrië.
Lees verder

Wout van Aert staat als topfavoriet aan de start van de tweede tijdrit: "Ik sta er beter voor dan bij eerste tijdrit"
Je zou bijna zeggen: de opdracht is volbracht. Maar zo is het niet voor Wout van Aert. Vandaag wil hij de tijdrit van Libourne naar Saint-Emilion winnen. En wie weet, misschien, is de Belgische kampioen zondag degene die Mark Cavendish ervan weerhoudt om het record van Eddy Merckx te breken.
Lees verder

"Vlamingen willen vooral geen jojo-beleid"
Nee, de Vlaming zit niet te wachten op grote versoepelingen van de coronamaatregelen. Voor vier op de tien mag alles zelfs wat strenger, zo blijkt uit de Coronapeiling van Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws. Ook voor een festival of sfeervolle voetbalmatch staan de meesten niet te springen. De bezorgdheid om wat nog kan komen is groot. "Vooral op psychologisch vlak is dit heel lastig."
Lees verder

Zonnig weekeinde brengt verlichting na noodweer
Er hangen zaterdagochtend in vele streken lage wolken die vooral in de Ardennen het zicht soms belemmeren. Na dit ochtendgrijs verschijnen er opklaringen die in de namiddag over het noorden en in het centrum vrij breed worden. Over de zuidelijke landshelft kan het bewolkter blijven, vooral dan langs de noordelijke flanken van de Ardennen. Het wordt warmer bij maxima van 19 à 22 graden aan zee en in de Hoge Venen tot 24 à 25 graden elders, meldt het KMI.
Lees verder

Dodentol na overstromingen loopt op, velen blijven vermist: "Ze stierven terwijl ze anderen van dienst wilden zijn"
De officiële dodentol van de overstromingen in ons land loopt op. Stilaan krijgen die vreselijke cijfers ook een naam en een gezicht. Die van Yannick, Eric, Frédéric of Angelo, bijvoorbeeld. De oudste 62, de jongste amper 22. Yannick werd meegesleurd door het water van de Vesder toen hij op weg was om zijn dochter te gaan helpen, Frédéric werd opgeslokt door de Maas toen hij de verstopte afvoerpijp in zijn straat wilde vrijmaken.
Lees verder

Eerste coronageval in olympisch dorp
In het olympisch dorp is een eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio.Het eerste geval van corona in het atletendorp werd vastgesteld bij aankomst van de persoon, zegt woordvoerder Takaya Masa. Hij verduidelijkte niet of het om een atleet of iemand uit de omkadering gaat. Het is ook niet duidelijk bij welke delegatie de besmetting vastgesteld werd.
Lees verder

REPORTAGE. Durbuy likt zijn wonden, luxehotel Marc Coucke wil volgende week al heropenen: "Ook ik heb staan bleiten, maar nu moeten we weer vooruit"
Het water stond er vanmiddag nog altijd, maar de eerste wonden waren gelikt en dus keek men in Durbuy gisteren alweer vooruit. Met – wat had je gedacht — het kamp-Coucke als grote motivator. "Tegen volgende dinsdag of woensdag hopen we een deel van het hotel alweer te heropenen. Net als één van Wout Bru's restaurants", verrast Couckes medevennoot Bart Maerten. "Ook ik heb donderdag een paar keer staan bleiten, maar nu moet het weer vooruitgaan."
Lees verder

Eva Daeleman adopteerde mopshond Olav tijdens haar burn-out: "Toen ik hem ging halen waren alletwee bang van elkaar"
Ondanks haar angst voor honden adopteerde Eva Daeleman (31) toch een hond, dat deed ze tijdens haar burn-out, ze was toen zwaar depressief. "Ik droomde nachten op een rij over een hond, toen zei ik dat tegen een vriend en zijn we gaan kijken, ondanks mijn angst." Maar dat liep niet van een leien dakje, na één stap was ze al terug uit het asiel. Uiteindelijk adopteert ze mopshond Olav, die wordt uiteindelijk haar "compagnon de route in goede en slechte tijden", al is hun eerste rit samen eentje om nooit meer te vergeten... Bekijk het in bovenstaande video!
Lees verder

Topkinesist Lieven Maesschalck toont hoe je je lichaam ook tijdens de vakantie in vorm houdt: "Door korte, maar regelmatige trainingen hou je je lichaam wakker"
Tijdens de vakantie kan het een hele klus zijn om je sportroutine vol te houden. Daarom stelde het team van Lieven Maesschalck voor de HLN Summer Challenges een reeks oefeningen op zodat jij de hele zomer in shape blijft. Vandaag vertelt de topkinesist hoe je ook op vakantie voldoende in beweging blijft. "Wees creatief en vervang dat rondje joggen op reis eens door een namiddagje kajakken."
Lees verder