Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 17 juli 2021

Overwegend droog weer, vanaf zaterdag zonnig

Overwegend droog weer, vanaf zaterdag zonnig

Het is vrijdag meestal droog in het westen en het centrum van het land, met opklaringen die in de namiddag geleidelijk breder worden. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het zwaarbewolkt met soms nog wat regen of enkele buien.

Lees verder

Voorzitter Benfica stapt op vanwege onderzoek naar belastingfraude

De voorzitter van voetbalclub Benfica, die vorige week zijn taken bij de club al neerlegde nadat hij was gearresteerd in een onderzoek naar belastingfraude en witwassen, is opgestapt.

Lees verder

Biden wil niet militair ingrijpen op Haïti

President Joe Biden is voorlopig niet van plan om met Amerikaanse troepen in te grijpen op Haïti, dat na de moord op president Jovenel Moïse in chaos is vervallen. Dat zei het Amerikaanse staatshoofd donderdag.

Lees verder

Kustgemeenten voeren paspoortcontroles in om incidenten te vermijden

De badsteden Blankenberge en Oostende gaan paspoortcontroles uitvoeren om incidenten aan zee te vermijden deze zomer. Dat gebeurt aan de hand van de nieuwe databank voor mensen die al een plaatsverbod kregen. Dat schrijft de Krant van West-Vlaanderen vrijdag.

Lees verder

Ravage in Verviers: nu water is gezakt blijft drassig autokerkhof over

Het Luikse Verviers werd zwaar getroffen door het noodweer. Het hart van de stad werd omgetoverd tot een kolkende rivier (zie onder vanaf 0.57). Donderdagavond was het meeste water stilaan weg. Onze man ter plaatse filmde hoe de straten er nu bij liggen.

Lees verder

In beeld | Ravage na de zondvloed

Nu het waterpeil in het zuiden van het land stilaan daalt, wordt de schade die is aangericht door het water duidelijk. Duizenden mensen zullen terugkeren naar een beschadigd of verwoest huis. 14 doden zijn geteld, zeker vier mensen zijn nog vermist.

Lees verder

Beklijvende beelden uit Verviers tonen hoe vrouw via gat in muur gered wordt

In het Luikse Verviers is donderdag een vrouw gered die vastzat op de ondergelopen benedenverdieping van haar woning. Enkele mannen sloegen met een hamer een gat uit de muur waarlangs ze de vrouw naar een hoger gelegen droge plek konden brengen. Bekijk de reddingsactie in bovenstaande video.

Lees verder

Drone filmt hoe huizen afbranden tijdens zondvloed in Chaudfontaine

In Vaux-sous-Chèvremont, een deelgemeente van Chaudfontaine, zijn donderdag enkele huizen in vlammen opgegaan. Op dronebeelden is te zien hoe het vuur vrij spel krijgt, omdat de brand onbereikbaar is voor de hulpdiensten omwille van de zware overstromingen.

Lees verder

Merkel en Biden raken het niet eens over Russische gaspijplijn

De Amerikaanse president Joe Biden en de Duitse bondskanselier Angela Merkel slaagden er niet in om hun geschil over de aardgaspijpleiding Nord Stream 2 op te lossen. Wel zijn ze het erover eens dat Moskou energie niet mag gebruiken als onderhandelingswapen.

Lees verder

Veerle Heeren is weer burgemeester: 'Ik respecteer het onderzoek van Audit Vlaanderen'

Veerle Heeren (CD&V) keert vandaag terug naar het Truiense stadhuis als burgemeester. 'Mijn ziekteperiode is nu voorbij en dus hervat ik het werk', zegt Heeren.

Lees verder

Militaire inlichtingendienst Adiv krijgt nieuwe chef

Er rollen dan toch koppen bij Defensie in de nasleep van de zaak-Jürgen Conings. Generaal-majoor Philippe Boucké wordt vervangen als chef van de militaire inlichtingendienst Adiv. Die wordt voortaan geleid door vice-admiraal Wim Robberecht. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bekendgemaakt.

Lees verder

Stuwdam van Monsin houdt voorlopig stand en voorkomt erger

Alle ogen waren gericht op de stuwdam van Monsin, net boven Luik. Als die dam niet standhield, zou een massa water naar Limburg vloeien. Voorlopig lijkt het gevaar geweken. Het waterpeil van de Maas blijft in sommige gemeenten wel stijgen.

Lees verder

Aardverschuiving in Duitse stad: 'Veel noodoproepen, maar redding vaak niet mogelijk'

De regionale regering van Keulen (Regierungsbezirk Köln) heeft op Twitter beelden gedeeld van Blessem, deel van de gemeente Erftstadt. In een veld naast de woonkern heeft het water een aardverschuiving veroorzaakt. De beelden slaan met verstomming, reddingsacties verlopen erg moeilijk.

Lees verder

Inwoners Pepinster ontwaken in rampgebied: 'We zaten 14 uur op het dak, maar niemand kwam ons helpen'

'Ik heb mijn buurvrouw uit haar instortende woning gered. Samen zaten we veertien uur op het dak. Te wachten op hulp, maar niemand kwam.' De inwoners in de omgeving van Pepinster ontwaakten vrijdagochtend in een regelrecht rampgebied. Het lijkt soms wel een tsunamigebied. Hallucinante taferelen met ingestorte of compleet verwoeste woningen en gekantelde wagens. 'Alles kwijt, maar we leven gelukkig nog.'

Lees verder

'We hopen dat Onze-Lieve-Vrouw de dijk overeind houdt'

Het Limburgse Heppeneert houdt zijn hart vast, want de Maas flirt er met de allerlaatste muur die de bewoonde wereld afschermt van het water. 'We zouden gaan slapen zodra het water stabiliseerde. Dat is niet gebeurd.'

Lees verder

De jongste en de oudste rivaal van Mark Cavendish

Wie houdt Mark Cavendish van zijn 35 ste ritzege in de Tour? Wij polsten bij zijn jongste en zijn oudste rivaal: Jasper Philipsen (23) en André Greipel (39).

Lees verder

Sirenes gaan af na dijkbreuk in Nederland, inwoners moeten snel weg

De sirenes loeien in de gehuchten Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle van de gemeente Meerssen. De dijk van het Julianakanaal is er gebroken, inwoners moeten zo snel mogelijk het gebied verlaten.

Lees verder

Voor- en nabeelden tonen impact van overstromingen op ons land

De zware regenbuien en de daarop volgende overstromingen hebben een ravage aangericht in ons land. In bovenstaande video is op beelden van voor het noodweer en van tijdens of na de zondvloed te zien hoe groot de impact van de wateroverlast al is geweest.

Lees verder

In het Duitse Euskirchen liggen de etalagepoppen in het puin

In het zwaar getroffen Duitse Euskirchen, waar zeker twintig doden vielen, is de ravage enorm. Achtergebleven bewoners ruimen puin en proberen de moed erin te houden.

Lees verder

Live | Premier De Croo kondigt op 20 juli dag van nationale rouw aan

Premier Alexander De Croo (Open VLD) geeft een persconferentie over het het extreme noodweer in ons land. 'Wat mooie zomerdagen moesten worden, zijn plots donkere en gitzwarte momenten voor veel mensen', klinkt het.

Lees verder

IS-moeders en kinderen terug uit Syrië

Ons land brengt vannacht - als alles volgens plan verloopt - zes vrouwen en tien kinderen over naar ons land die in het Syrische vluchtelingenkamp Roj verbleven. Dat werd aan De Standaard bevestigd. Koerdische media maakten het nieuws deze ochtend al bekend.

Lees verder

Matej Mohoric pakt tweede ritzege in de Tour

Matej Mohoric (Bahrein-Victorioius) heeft de negentiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Op een dertigtal kilometer van de streep sprong de Sloveen weg uit een ruime kopgroep, met onder meer Jasper Stuyven, Brent Van Moer en Edward Theuns . Daar was de samenwerking zoek, waardoor Mohoric naar zijn tweede ritzege van deze Tour kon stomen. Het peloton liet ondanks een stevige openingsfase begaan.

Lees verder

1.284 kandidaat-artsen en 183 kandidaat-tandartsen geslaagd voor toelatingsexamen

Wie heeft deelgenomen aan de toelatingsexamens voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde, heeft vrijdag zijn examenresultaten ontvangen. Volgend academiejaar mogen 1.284 studenten de opleiding geneeskunde en 183 studenten de opleiding tandheelkunde aanvangen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vrijdag gemeld.

Lees verder

Vanuit de lucht: zo ziet the day after eruit in Verviers en Pepinster

Het noodweer heeft deze week het hardst toegeslagen in de provincie Luik. Verviers, Pepinster, Chaudfontaine, Theux… het water viel er met bakken uit de hemel. Na de kolkende rivieren van gisteren zijn ze er vandaag aan de opkuis begonnen. Wij vlogen met onze drone over het zwaar getroffen Verviers en Pepinster om de schade op te meten.

Lees verder

Te hoge PFOS-concentraties op 7 van de 23 onderzochte locaties in Antwerpen

Een reeks bodemonderzoeken op 23 locaties op het Antwerpse grondgebied heeft op zeven plaatsen te hoge concentraties aan PFOS aangetoond. Dat meldt de stad vrijdag. De omvang van de vervuiling moet nog verder onderzocht worden.

Lees verder

Reuters-fotograaf gedood in Afghanistan

Danish Siddiqui, een Indiase fotograaf voor het persbureau Reuters, is vrijdag omgekomen in Afghanistan. Daar deed hij verslag over de strijd tussen de Afghaanse veiligheidsdiensten en de taliban in de buurt van een grenspost met Pakistan.

Lees verder

Professor Patrick Willems: 'We moeten accepteren dat we tegen zulke extreme regenval weinig vermogen'

De waterbom in Wallonië zou in de toekomst vaker kunnen voorkomen, zegt professor hydrologie Patrick Willems (KULeuven). 'In valleien moeten ze nadenken of het risico om er te blijven wonen verantwoord is.'

Lees verder

Tilda Swintons honden winnen Palm Dog

Zaterdag is het aan de Palme d'Or, maar de Palm Dog is alvast uitgereikt: die gaat naar de spaniels van Tilda Swinton, voor hun vertolking in 'The souvenir: part II'.

Lees verder

Reproductiegetal in Nederland stijgt naar bijna 3, het hoogste niveau ooit

In Nederland is het reproductiegetal van het coronavirus gestegen naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91. Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt. De afgelopen 24 uur werden opnieuw meer dan 11.000 besmettingen geregistreerd.

Lees verder

Vlaamse film wint prijs voor de moed

De Vlaamse film 'La civil' kreeg in Cannes de prijs voor de moed.

Lees verder

Steentje bijdragen? Rode Kruis roept op tot giften en vrijwilligers

Rode Kruis Vlaanderen en Rode Kruis België slaan de handen in elkaar om de noodhulp naar aanleiding van de overstromingen te coördineren. Er werd een rekeningnummer voor giften geopend en vrijwilligers kunnen zich melden om te assisteren bij opruimacties.

Lees verder

Lukas Nmecha (ex-Anderlecht) verhuist van Mancester City naar Wolfsburg

Lukas Nmecha zet zijn carrière verder bij Wolfsburg, dat hem definitief overneemt van Manchester City, zo maakte de club vrijdagavond bekend. Eerder was Nmecha in het seizoen 2019-2020 al op uitleenbasis bij Wolfsburg aan de slag. Dat werd toen geen onverdeeld succes.

Lees verder

Corona-epidemie wint aan kracht

Het reproductiecijfer dat aangeeft hoeveel andere mensen door één besmet persoon worden besmet, ligt weer boven de één: 1,22. Het toont duidelijk aan dat de epidemie weer aan kracht wint.

Lees verder

Ongehoord | 'Werken met mijn dochter en werken met mijn honden is bijna hetzelfde'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Zonnige dagen, een hele week lang

Het blijft een hele week vrij mooi, droog weer.

Lees verder

Groenland laat olie in de grond zitten

Groenland geeft zijn ambitie op om een olieproducerend land te worden. Het zoeken naar olie wordt stilgelegd en het zal in de toekomst geen licenties meer toekennen.

Lees verder

Geen regen meer, maar waterpeil kan nog stijgen

Op de meeste kritieke plaatsen daalt het waterpeil en omdat er veel droog weer wordt voorspeld, lijkt het ergste achter de rug. Maar dat is niet overal het geval.

Lees verder

Topless topeditie in Cannes: welke films maken kans op de Gouden Palm?

Veel blote tieten, een enkele grote pik en niet al te veel sociaal drama: het 74ste filmfestival van Cannes had vaak letterlijk niet veel om het lijf, maar was wel een onbedekte viering van het vrije beeld. Cinéma!

Lees verder