Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 2 juli 2021

Mao-aanhanger Zhang vroeg om de executie van zijn eigen moeder: ‘Ik zag haar als een hatelijke klassenvijand’

Mao-aanhanger Zhang vroeg om de executie van zijn eigen moeder: 'Ik zag haar als een hatelijke klassenvijand'
Over de Chinese Communistische Partij, die donderdag haar honderdjarig bestaan viert, praat hij niet. Partijlid Zhang Hongbing wil alleen boete doen voor de dood van zijn moeder, waar hij als jonge aanhanger van Mao op aandrong.
Lees verder

Het beleid van Sammy Mahdi (CD&V) is niet revolutionair: 'Ik zie vooral continuïteit'
Door de hongerstaking van sans-papiers in Brussel botst staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) voor het eerst op het migratiedilemma: wanneer het over het leven van mensen gaat, volg je dan strikt de wet of maak je toch een uitzondering?
Lees verder

Martínez staat familiebezoekje toe op EK: 'Eigenlijk is hij geen trainer, maar een mentor'
Familie komt op de eerste plaats voor Roberto Martínez. Daarom liet hij enkele spelersvrouwen op bezoek komen tijdens dit EK. Dat was in het verleden niet anders. 'Het geeft die jongens een stimulans', zegt Paul Van Himst, bondscoach op het WK 1994.
Lees verder

Vlaamse ex-undercoveragent spreekt: 'Ik had een penthouse in Brussel, een flat in Londen en reisde de wereld rond'
Hij was bijna tien jaar actief als undercoveragent en kliste zo tal van topcriminelen. Nu hij al vijf jaar afgezwaaid is, schreef hij er een boek over. Maar niet onder zijn echte naam. 'Ik neem liever geen risico.'
Lees verder

100 jaar Chinese Communistische Partij: Jonathan Holslag verklaart het geheim van haar succes
Jonathan Holslag doceert internationale politiek aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn volgende boek, Van muur tot muur: de wereldpolitiek sinds 1989, verschijnt in september.
Lees verder

Krachtigste telescoop ter wereld krijgt groen licht om 'fascinerende geheimen' te onderzoeken
De bouw van een reusachtige radiotelescoop in de woestijnen van Australië en Zuid-Afrika gaat officieel van start, werd deze week bekend. De vier belangrijkste vragen over de Square Kilometer Array.
Lees verder

Open Vld wil via talentenprogramma nieuw bloed rekruteren: 'Ook mensen zonder partijkaart'
Met de hulp van zes onafhankelijke coaches – onder wie Heidi De Pauw van Child Focus en politicoloog Fouad Gandoul – wil Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zeker tien beloftevolle nieuwelingen aantrekken voor zijn partij. 'Anders lijden we straks aan bloedarmoede.'
Lees verder

Allemaal met dank aan Ketnet: waarom starten entertainers bijna altijd op de kinderzender?
#LikeMe-ster Camille Dhont lijkt permanent in de Ultratop te verblijven, terwijl ze de jongste Vlaamse artiest ooit wordt met een headlineshow in de Lotto Arena. Ze is het zoveelste talent dat de oversteek maakt van Ketnet naar de grotemensenwereld. Waarom passeren entertainers zo vaak via de jeugdzender?
Lees verder

15-jarigen per ongeluk uitgenodigd door vaccinatiecentra
Dertien vaccinatiecentra hebben per ongeluk uitnodigingen verstuurd naar 15-jarigen. Dat komt door een fout in het databestand van Vlaanderen.
Lees verder

Online shoppen duurder, uitkeringen omhoog: dit verandert vanaf 1 juli
Nieuwe maand, nieuwe regels. Dat is in juli niet anders. Zo is onder meer vanaf vandaag, 1 juli, het coronacertificaat geldig in alle EU-landen, gaan vanaf vandaag heel wat uitkeringen omhoog en worden kleine aankopen van buiten de EU duurder. In dit stuk bundelen we de belangrijkste veranderingen:
Lees verder

Rechter weigert vader Britney Spears te ontslaan als bewindvoerder
Het verzoek van de advocaat van Britney Spears om haar vader Jamie te ontslaan als toezichthouder, is volgens TMZ afgewezen. Wel hield de rechter in Los Angeles in stand dat financiële instelling Bessemer Trust gaat optreden als co-curator.
Lees verder

Live - Thomas Meunier: 'Mijn doel? Een nieuwe Vertonghen of Vermaelen worden'
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Oudste geval van de pest gevonden bij een jager-verzamelaar die 5.000 jaar geleden stierf
In de tanden en oorbotjes van een 5.000 jaar oude jager-verzamelaar ontdekten Duitse wetenschappers erfelijk materiaal van de pestbacterie. De vondst – de oudste pestbesmetting tot nog toe – laat zien dat de bacterie al 2.000 jaar eerder om zich heen greep dan werd aangenomen.
Lees verder

Live - Thomas Meunier verwacht 'zege en niets anders' tegen Italië
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Woordvoerder Bill Cosby noemt vrijlating 'gerechtigheid voor zwart Amerika'
Acteur en komiek Bill Cosby (83) is weer op vrije voeten. De hoogste rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania schrapte zijn veroordeling wegens seksueel misbruik omdat er volgens het hof fouten zijn gemaakt in het proces tegen Cosby. 'Gerechtigheid voor zwart Amerika', zegt zijn woordvoerder daarover bij Amerikaanse media.
Lees verder

'Ik adviseer mensen altijd om af en toe 5 minuten naast een boom te gaan zitten en ermee te communiceren'
Suzanne Simard (60), professor aan de Canadese University of British Columbia, is één van de opmerkelijkste wetenschappers van het moment. Al bijna vier decennia verricht ze baanbrekend onderzoek naar de geheimen van het bos, en ze ontdekte onder meer dat bomen met elkaar communiceren. In haar boek Op zoek naar de moederboom, dat ook verfilmd zal worden in Hollywood, spoort ze ons aan tot meer zorg voor oude bossen.
Lees verder

Liam Gallagher, Editors en dEUS: Pukkelpop dropt eerste lading namen
Chokri zijt geprezen, want Pukkelpop heeft de eerste namen voor de editie van 2021 bekendgemaakt. Komen al zeker naar Kiewit: Editors, Liam Gallagher en Anne-Marie. Ook Belgium's finest dEUS, Balthazar, Netsky, Charlotte de Witte en Whispering Sons prijken op de affiche.
Lees verder

Met verkrampte nekken oorverdovend het volkslied meeblèren
Frederik De Backer ziet wat u niet ziet tijdens het EK. Vandaag: Italië.
Lees verder

Belgische F-16 botst tegen gebouw op Nederlandse vliegbasis, piloot gebruikt schietstoel
Een Belgische F-16 is op de vliegbasis in het Nederlandse Leeuwarden (Friesland) rijdend tegen een technisch gebouw gebotst. De piloot heeft zijn schietstoel gebruikt om zichzelf in veiligheid te brengen en raakte gewond. Volgens de Nederlandse luchtmacht ging er iets mis bij het opstarten van het toestel. Ook een aanwezige in het gebouw raakte gewond.
Lees verder

Zelftests voor covid-19 voortaan ook in supermarkten verkrijgbaar
Zelftests zijn voortaan niet meer exclusief verkrijgbaar in apotheken, maar zullen ook te koop zijn in supermarkten. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Hij wijst er op dat de ruimere beschikbaarheid van de tests een logische toepassing is van de Europese regels, maar benadrukt ook dat voor wie een eerste keer de tests gebruikt, het advies van een apotheker erg nuttig kan zijn.
Lees verder

Topman van Trump geeft zich over in kader van strafrechtelijk onderzoek
De financieel directeur van de Trump Organization Allen Weisselberg geeft zich over aan de autoriteiten in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf van voormalig president Donald Trump. Dat meldt The New York Times.
Lees verder

Tour-organisatie laat klacht tegen 'de vrouw met het bordje' vallen, Française blijft wel nog even aangehouden
Tourorganisator ASO heeft laten weten dat ze hun klacht tegen de vrouw die zaterdag een hallucinante crash veroorzaakte, heeft laten vallen. Sinds gisteren zit de 31-jarige Française in hechtenis nadat ze zichzelf had aangegeven bij de politie van Bretagne. ASO had de klacht in eerste instantie ingediend nadat de vrouw de benen had genomen en enkele dagen spoorloos bleef.
Lees verder

SOS Immostress: kunt ú nog een huis kopen zonder de spaarpot van uw ouders open te breken?
Hoe koortsig is de vastgoedmarkt dezer dagen? Kunnen twintigers en dertigers nog wel hun favoriete stek kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken? De Morgen ploos het voor u uit.
Lees verder

Chinese Communistische Partij viert 100ste verjaardag met één centrale boodschap
Een triomfantelijke toespraak van de grote leider, een uitbundig zingende mensenmassa en in formatie overvliegende helikopters en straaljagers. De viering van de honderdste verjaardag van de Chinese Communistische Partij, donderdag op het Tiananmenplein in Peking, is er een volgens het klassieke recept. Een mix van autoriteit, massaliteit en machtsvertoon, met als boodschap: niemand kan om de CCP heen.
Lees verder

'Was ik mededader van de seksuele aanranding waarvan ik het slachtoffer was? Ten dele wel'
Twee jaar na haar bestseller Drie vrouwen komt Lisa Taddeo (41) met Beest, een snoeiharde roman waarin de strijd tussen de seksen ontaardt in geweld. In de openingsscène schiet de oudere, getrouwde ex-minnaar van het hoofdpersonage zich voor haar ogen door het hoofd, in het restaurant waar zij zit te flikflooien met alweer haar volgende oudere, getrouwde minnaar. Drie vrouwen werd in Humo getypeerd als 'Elena Ferrante op speed', in Beest ontpopt Lisa Taddeo zich tot de Quentin Tarantino van de romantische komedie. Correctie: tragedie.
Lees verder

'Ik was het meisje dat bij ­wildvreemden in de auto stapte. Ik dacht dat ik overal mee zou weg­komen'
Twee jaar na haar bestseller Drie vrouwen komt Lisa Taddeo (41) met Beest, een snoeiharde roman waarin de strijd tussen de seksen ontaardt in geweld. In de openingsscène schiet de oudere, getrouwde ex-minnaar van het hoofdpersonage zich voor haar ogen door het hoofd, in het restaurant waar zij zit te flikflooien met alweer haar volgende oudere, getrouwde minnaar. Drie vrouwen werd in Humo getypeerd als 'Elena Ferrante op speed', in Beest ontpopt Lisa Taddeo zich tot de Quentin Tarantino van de romantische komedie. Correctie: tragedie.
Lees verder

Spanje zet 6.000 mensen in quarantaine na enorme corona-uitbraak door feestende tieners op Mallorca
Bijna 6.000 mensen zitten in Spanje in quarantaine nadat middelbare scholieren tijdens hun vakantie een grote corona-uitbraak hebben veroorzaakt op Mallorca. Honderden jongeren moesten op het mediterrane eiland gedwongen in isolatie in een viersterrenhotel met politiebewaking. Er zijn al bijna 2.000 positieve gevallen gemeld, verspreid over heel Spanje.
Lees verder

Sterke affiche, ook in coronatijden: Pukkelpop kleurt vooral Belgisch en Brits
De aanloop werd amechtig genomen, maar Pukkelpop raakt dan toch op kruissnelheid. Een eerste vracht namen werd donderdag gelost. Britse kleppers als Editors, Liam Gallagher en Lianne La Havas zullen aantreden op het festival, naast nationale gangmakers als dEUS, Balthazar, 2manydj's en Charlotte de Witte.
Lees verder

Niezen, snotteren, jeukende ogen: wat te doen tegen hooikoorts?
1 op de 6 Belgen heeft hooikoorts. Voor wie last heeft van bomen en struiken is het seizoen alweer (bijna) voorbij, maar pollen van kruiden en grassen blijven nog wel even actief. Hoe bestrijd je hooikoorts effectief?
Lees verder

Een half uur zoenen tegen hooikoorts? Deze tips werken wel/niet
1 op de 6 Belgen heeft hooikoorts. Voor wie last heeft van bomen en struiken is het seizoen alweer (bijna) voorbij, maar pollen van kruiden en grassen blijven nog wel even actief. Hoe bestrijd je hooikoorts effectief?
Lees verder

'Het mRNA-verhaal stopt niet na covid. Dit wordt een revolutie in de geneeskunde'
Bij de bestrijding van corona kreeg een kleine molecule, mRNA, een heldenstatus. Dat succes is goed nieuws, meent professor Zwi Berneman (UZA), die kankerpatiënten in klinische studies behandelt met mRNA. 'We krijgen nu beter uitgelegd waarmee we bezig zijn.'
Lees verder

Deze kleine molecule redt ons niet alleen van Covid-19, maar mogelijk ook van kanker
Bij de bestrijding van corona kreeg een kleine molecule, mRNA, een heldenstatus. Dat succes is goed nieuws, meent professor Zwi Berneman (UZA), die kankerpatiënten in klinische studies behandelt met mRNA. 'We krijgen nu beter uitgelegd waarmee we bezig zijn.'
Lees verder

Moet je al dat geweld zo uitgebreid in beeld brengen?
Belinda van de Graaf zet de blik op oneindig. Vandaag: Lisey's Story.
Lees verder

EK voetbal onder vuur voor verspreiden van coronavirus
Het Europees kampioenschap voetbal ligt onder vuur omdat het de verspreiding van het coronavirus zou aanzwengelen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen de rondreizende fans, in combinatie met de versoepelde sociale beperkingen, voor een stijging van 10 procent in het aantal besmettingen.
Lees verder

Hoe kunnen wij ons wapenen tegen extreme hittegolven zoals in Canada?
Na honderden doden door de hitte zijn er nu ook bosbranden in het westen van Canada. De westkust van het Noord-Amerikaanse continent kreunt onder de aanhoudende hoge temperaturen. Hoe komt dat? En moeten wij ons zorgen maken?
Lees verder

De hitte in Canada bewijst dat Vlaamse steden groene parken nodig hebben
Na honderden doden door de hitte zijn er nu ook bosbranden in het westen van Canada. De westkust van het Noord-Amerikaanse continent kreunt onder de aanhoudende hoge temperaturen. Hoe komt dat? En moeten wij ons zorgen maken?
Lees verder

'Vrouw met het bordje' die val veroorzaakte moet langer in cel blijven
De aanhouding van de toeschouwster die ervan beschuldigd wordt aan de basis te liggen van een massale val in de eerste rit van de Ronde van Frankrijk, is donderdag verlengd. Dat deelde het parket van Brest mee. Het parket gaf ook mee dat de vrouw zich schaamde.
Lees verder

Live - Thomas Meunier verwacht 'zege en niets anders' tegen Italië
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Na 40 jaar heeft Brussel eindelijk opnieuw een openluchtzwembad
Deze zomer kunnen de Brusselaars eindelijk in openlucht zwemmen in Anderlecht. Wel liefst niet allemaal tegelijk: het openluchtbad Flow is slechts 17 op 7 meter groot.
Lees verder

Brussels openluchtzwembad is anticlimax: 45 minuten zwemmen in een bad van 17 op 7 meter
Deze zomer kunnen de Brusselaars eindelijk in openlucht zwemmen in Anderlecht. Wel liefst niet allemaal tegelijk: het openluchtbad Flow is slechts 17 op 7 meter groot.
Lees verder

Live - Martínez over speelkansen Eden Hazard en De Bruyne: 'Tot laatste minuut wachten om te beslissen'
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Vandenbroucke: 'We moeten ons wapenen tegen invoer deltavariant vanuit Portugal'
Aan welke regels zullen terugkerende reizigers uit Portugal moeten voldoen? Daarover bestaat discussie tussen de federale en de deelstaatregeringen. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zijn strengere regels noodzakelijk omwille van de opmars van de deltavariant in Portugal. Dat zegt hij in VTM NIEUWS. Naar verluidt is er vooral discussie over twee verplichte coronatesten en zelfs een quarantaineperiode.
Lees verder

Sloveens EU-voorzitterschap begint in ijzige sfeer: von der Leyen hekelt kruising tussen Orbán en Trump
De gezichten van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Sloveense premier Janez Jansa spreken boekdelen: tussen de twee bestaat totaal geen chemie. De start van het Sloveense EU-voorzitterschap verliep – zeer ongebruikelijk – in een ijzige en stekelige sfeer.
Lees verder

▶ Emotionele Linda De Win neemt afscheid van het scherm: 'Kijkers, ik ga jullie missen'
Vanavond was het Linda De Win (65) haar laatste vragenuurtje tijdens Villa Politica. Bijna twintig jaar was ze een vaste waarde in het politieke programma waarin ze verschillende politici het vuur aan de schenen legde. Na een lange carrière bij de VRT gaat de journaliste nu op pensioen. 'Ik heb het moeilijk op dit moment en moet even op mijn plooi komen', zegt ze in tranen.
Lees verder

Topman Trump Organization beschuldigd van belastingontduiking
Financieel topman Allen Weisselberg van The Trump Organization wordt ervan beschuldigd belasting te hebben ontdoken over 1,7 miljoen dollar aan inkomen, zo hebben aanklagers in New York donderdag gemeld. Er zijn niet minder dan vijftien tenlasteleggingen.
Lees verder

Zó goed zijn de Rode Duivels: de harde cijfers
Voor de vierde keer op rij staat België in de kwartfinale van een groot toernooi. Wat leren de data ons tot nu toe over de prestaties van de Rode Duivels?
Lees verder

De zwarte Willie Jones hing zichzelf op, zijn schoonvader krijgt de rekening. Wat is er gebeurd?
In 2019 onderzocht VS-correspondent Michael Persson de dood van Willie Jones. Na een ruzie met zijn witte vriendin had de zwarte Jones zichzelf opgehangen. Of was het moord? De rechtbank oordeelde het laatste en presenteert schoonvader Harold O'Bryant – die niet zo tuk is op zwarten – de rekening: 11 miljoen dollar. Is er nu gerechtigheid? Persson keert terug naar Jackson, Mississippi.
Lees verder

'Trek fietsvergoeding voor leerkrachten op'
De ambtenaren van de Vlaamse overheid en de bijna 200.000 mensen van het onderwijzend personeel krijgen fietsvergoedingen. Maar leerkrachten krijgen een derde minder dan andere Vlaamse ambtenaren. 'Deze discriminatie moet de wereld uit', vindt Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V).
Lees verder

'Verspreiding van PFOS via de lucht? Dat valt niet uit te sluiten'
\Werd de PFOS in Zwijndrecht ook via de lucht verspreid? Volgens Peter Vermeulen, directeur van 3M in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, bekijkt het bedrijf bij het nieuwe bodemonderzoek ook deze piste. 'Het valt zeker niet uit te sluiten', zegt milieutoxicologe Greet Schoeters (VITO & Vlaams Steunpunt Milieu & Gezondheid).
Lees verder

Socialisten willen 'killerrobots' verbieden: 'Kan zo'n wapen zien wie een vijand is en wie een burger?'
Vooruit wil het gebruik en de handel in 'killerrobots' verbieden in ons land. Dat zijn dodelijke oorlogswapens die door artificiële intelligentie autonoom zijn. 'De gevaren zijn te groot.'
Lees verder

Verstoppertje spelen met Kevin De Bruyne en Eden Hazard voor kwartfinale
Fase 1 in de ontwikkeling van een nieuwe Europese kampioen is succesvol afgerond. Vanavond fase 2. Volgen bij verlengd succes: fase 3 en 4, de halve finale en finale. Maar eerst is er België-Italië, de best voetballende ploeg van de World Cup 2018 tegen de best voetballende ploeg van Euro 2021.
Lees verder

Schone schijn of heeft mama Diana de broers weer verzoend?
Het heeft bijna 24 jaar geduurd, maar eindelijk hebben de Britten op eigen bodem een standbeeld van prinses Diana. Haar zonen Harry en William legden hun meningsverschillen even bij en stonden broederlijk zij aan zij in de tuin van Kensington Palace. Keeping up appearances?
Lees verder

Hoe lastig wordt de match van onze Rode Duivels tegen Italië? Stel nu uw vraag aan Hans Vandeweghe
Na de slopende partij voetbal van de Rode Duivels tegen Portugal volgt vanavond de kwartfinale tegen de Italianen. Waar schuilt het grootste gevaar in het Italiaanse elftal? En zullen we de geblesseerde sterkhouders Kevin De Bruyne en Eden Hazard terug op het veld zien? Stel nu uw vraag aan sportjournalist Hans Vandeweghe.
Lees verder

Ex-topman Bpost riskeert in VS tot 10 jaar cel en geldboete van 1 miljoen dollar
Jean-Paul Van Avermaet, ex-topman van Bpost, is door een Amerikaanse recht­bank in staat van beschuldiging gesteld. Dat schrijft De Standaard vandaag. Van Avermaet moet voor een 'grand jury' verschijnen wegens verboden prijsafspraken in de beveiligingssector.
Lees verder

Financiële instelling wil stoppen met curatorschap Britney Spears
De financiële instelling die mede toezicht houdt op de eigendommen van Britney Spears heeft bij de rechter in Los Angeles een verzoek ingediend om te stoppen met het curatorschap. Bessemer Trust - samen met de vader van Spears co-curator - heeft daartoe besloten na het emotionele verhaal dat de Amerikaanse zangeres vorige week deed bij de rechter.
Lees verder

Nog minder dan 300 covidpatiënten in ziekenhuizen
Er liggen nu minder dan 300 Covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Tussen 25 juni en 1 juli werden elke dag nog gemiddeld 15 coronapatiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een daling met 48 procent in vergelijking met een week eerder, blijkt uit de voorlopige cijfers op het dashboard van Sciensano.
Lees verder

Live - Italianen knielen vanavond uit solidariteit mee met Rode Duivels
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder