Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 juli 2021

Los Angeles trekt recordbedrag uit voor aanpak daklozencrisis

HLN
Los Angeles trekt recordbedrag uit voor aanpak daklozencrisis
De gemeente Los Angeles heeft voor 2022 een recordbedrag van 527,1 miljoen dollar (447,5 miljoen euro) begroot voor de bestrijding van de groeiende daklozencrisis in de stad. Het geld zal onder meer worden besteed aan maatschappelijk werk, huisvesting en initiatieven ter preventie van dakloosheid.
Lees verder

Overlegcomité van vrijdag zal toch niet het laatste zijn: dit staat op de agenda
16 juli werd beschouwd als de datum van 'het laatste Overlegcomité', dat de laatste beperkingen zou loslaten. Dat bleek te optimistisch. Verder versoepelen zit er door de stijgende coronacijfers niet meer in en de politiek denkt aan een coronapas voor kleinere evenementen, een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel en strengere controles voor terugkerende reizigers.
Lees verder

Onze chef wielrennen ziet geen steekvlampolitiek richting Tokio: "Niet omwille van gouden medaille dat Van Avermaet in selectie is opgenomen"
Stappen zondag in Parijs de verkeerde helpers in het vliegtuig naar Tokio? De vraag lijkt stilaan pertinent, vijf dagen voor het einde van de Tour de France die er vooral bij Tiesj Benoot en Greg Van Avermaet zwaar heeft ingehakt.
Lees verder

Wie is het nieuwe Warmste Week-gezicht Stéphan Tanganagba? Van feestpraeses en een vakantiejob bij Kinepolis tot 'de meest sympathieke student'
Stéphan Tanganagba (23) wordt samen met MNM-gezicht Kawtar Ehlalouch (24) en Ketnet-wrapster Gloria Monserez (20) een van de drie uithangborden voor De Warmste Week. Stéphan wie? U kan de student met Congolese roots en Kortrijkse tongval hoogstens kennen van zijn vlog in Iedereen Beroemd, maar verder reikt zijn ervaring niet. "Ik heb er aan de universiteit mijn missie van gemaakt om een groep vrienden rond me te verzamelen die me aanvaardde om wie ik was."
Lees verder

Btw maakt niet-therapeutische behandelingen in een klap vijfde duurder: voor deze consultaties bij tandarts, kinesist en diëtist betaalt u 21 procent meer
De behandeling van een spierscheur zal u niet extra in de portemonnee voelen, maar de kinesist die u begeleidt om de Marathon van Antwerpen in een toptijd te lopen, wordt wel 21 procent duurder. Dat komt er ook bij op het ereloon voor de tandarts die uw rokerstanden weer hagelwit maakt, of de huisarts die een verzekeringsattest aflevert. Zorgverstrekkers moeten vanaf 1 januari btw rekenen voor alle niet-therapeutische behandelingen en ingrepen. Maar wat is dat, niet-therapeutisch? Betaal ik ook voor die al dure beugel van de kinderen 21% meer?
Lees verder

Naar het Louvre, naar Disneyland, op de Eiffeltoren of op restaurant: binnenkort enkel met pasje
De strengere Franse coronapas is bij onze zuiderburen ingeslagen als een bom. Wie daar binnenkort nog naar een restaurant, pretpark of museum wil, moet een bewijs van dubbele vaccinatie, immuniteit of een hoogstens 48 uur oude negatieve PCR-test voorleggen. Een maatregel die vrijwel zeker ook voor buitenlandse toeristen zal gelden. "Maar beter dit dan een nieuwe gedwongen sluiting", zegt chef-kok Cyriel Huysentruyt van Likoké in Zuid-Frankrijk.
Lees verder

Overlegcomité van vrijdag zal toch niet het laatste zijn
16 juli werd beschouwd als de datum van 'het laatste Overlegcomité', dat de laatste beperkingen zou loslaten. Dat bleek te optimistisch. Verder versoepelen zit er door de stijgende coronacijfers niet meer in en de politiek denkt aan een coronapas voor kleinere evenementen, een verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel en strengere controles voor terugkerende reizigers.
Lees verder

Twee zwaargewonden en enorme ravage op E17 na ongeval met twee auto's en vrachtwagen
Op de E17 in Waregem is in de nacht van dinsdag op woensdag een heftig ongeval gebeurd in de richting van Antwerpen. Twee automobilisten raakten daarbij gewond. Het verkeer kon nog door maar moest urenlang tussen de brokstukken gelaveerd worden die over een afstand van zowat 150 meter verspreid lagen. De weg is inmiddels weer vrijgegeven.
Lees verder

Boetes tot 200.000 euro voor bedrijven die aan greenwashing doen
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) wil bedrijven die hun producten onterecht als natuurlijk, milieuvriendelijk of duurzaam aanprijzen - ook wel greenwashing genoemd - strenger ­controleren en met fikse boetes bestraffen. Dat staat vandaag in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.
Lees verder

Sporta-jongeren weer thuis nadat bus in Frankrijk in vlammen opging: "Door deze gebeurtenis hebben we een nog hechtere band gekregen"
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de 49 jongeren en tien monitoren van Sporta zijn sinds dinsdagnacht eindelijk weer thuis nadat hun bus in Frankrijk een klapband kreeg en daardoor volledig uitbrandde. Om 3 uur werd een deel van hen afgezet aan het Sporta-centrum in Tongerlo (Westerlo), waarna de opwachtende ouders hun kinderen in de armen vielen. "Iedereen zocht steun bij iedereen. Deze gebeurtenis heeft onze groep nog hechter gemaakt."
Lees verder

Buitengewone internaten verhuizen van Onderwijs naar Welzijn
21 buitengewone internaten die nu nog beheerd worden als onderwijsinstellingen zullen ondergebracht worden bij het beleidsdomein Welzijn. Aan de verhuis zijn extra middelen gekoppeld waardoor de circa 1.000 betrokken leerlingen met bijzondere zorgnoden in de toekomst ook meer ondersteuning zullen kunnen krijgen. Dat hebben de ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Welzijn Wouter Beke (CD&V) beslist. Volgens de twee ministers wordt met de ingreep "na meer dan 30 jaar een historisch ontstane situatie rechtgezet".
Lees verder

CD&V wil burgers meer bij beleidsvorming betrekken via internetconsultaties
CD&V-Kamerlid Steven Matheï wil dat de commissies in de Kamer in de toekomst burgers kunnen betrekken bij de opmaak van wetsvoorstellen en -ontwerpen. Het Kamerreglement zou aangepast kunnen worden zodat burgers online suggesties kunnen doen, oppert hij.
Lees verder

CD&V wil burgers meer betrekken bij beleidsvorming via internetconsultaties
CD&V-Kamerlid Steven Matheï wil dat de commissies in de Kamer in de toekomst burgers kunnen betrekken bij de opmaak van wetsvoorstellen en -ontwerpen. Het Kamerreglement zou aangepast kunnen worden zodat burgers online suggesties kunnen doen, oppert hij.
Lees verder

27 miljoen voor asbestverwijdering jeugdlokalen
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir trekt 27,6 miljoen euro uit voor asbestverwijdering bij jeugdlokalen en asbestophaling aan huis. Het is volgens de minister niet meer van deze tijd om verouderde daken te laten liggen op plaatsen waar kinderen spelen.
Lees verder

Bioscopen profiteren van regenbuien: "Capaciteit in zalen tot 75% benut"
Ze zijn intussen een maand open, de bioscopen, en noteren een betere start dan vorige zomer. "Dat het grijs is buiten en veel regent, daar profiteren wij van", zeggen ze bij Kinepolis. De capaciteit in de zalen is al tot 75% benut. "Vanaf oktober hopen we op volledige capaciteit te draaien én zonder coronamaatregelen zoals mondmaskers."
Lees verder

Wetstraat-reporter Pieterjan De Smedt is deze zomer 'Terzake'-anker: "Zonder gel mag ik niet op het scherm"
De VRT-nieuwsdienst heeft er een nieuw anker bij. Politiek reporter Pieterjan De Smedt (35) transfereert deze zomer van de stoep van de Wetstraat naar de desk van 'Terzake'. "In een studio moet ik me meer gedragen", vertelt de politieke pitbull, die dan misschien een beetje van zijn streken verliest, maar niet zijn wilde haren. "Toen ik net begon, zei Kathleen Cools 'dat ik misschien toch eens naar de kapper moest'."
Lees verder

Riemst en Bilzen getroffen door hevige regenval, Nederlandse snelweg volledig versperd. Onze weerman geeft een live update.
In Bilzen en vooral in Riemst werden gisterenavond verschillende straten blank gezet door de hevige regenval. De brandweer van de hulpverleningszone Oost-Limburg kreeg veertig meldingen binnen. In Limburg vindt deze ochtend overleg plaats met gouverneur Jos Lantmeeters, aangezien het risico op overstroming nog groot is. De meeste wateroverlast situeerde zich gisteren echter in verschillende delen van Nederlands-Limburg, zo verdween de A79 ter hoogte van Heerlen volledig onder water, aldus een woordvoerder van de politie.
Lees verder

Nog twee regendagen en dan droger weer
Het blijft vandaag zwaarbewolkt tot betrokken met vooral in de oostelijke landshelft veel regen of soms hevige buien, mogelijk met onweer. In het centrum valt er bij momenten regen, in het westen blijft het overwegend droog. De maxima schommelen tussen 15 graden in de Hoge Venen en lokaal 20 graden in het centrum. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig tot krachtig uit het noordwesten tot noorden. Aan zee zijn rukwinden tot 60 kilometer per uur mogelijk. Dat zegt het KMI.
Lees verder

Zondvloed trekt over oosten van het land: 1/5 regen van wat normaal in heel jaar valt
De komende dagen gaat er enorm veel regen vallen in het oosten van het land, in Limburg en de Ardennen. Tot morgen (donderdag) is code oranje er van kracht, met grote kans op overstromingen. In de provincie Luik kan tot 150 liter per vierkante meter vallen, lokaal zelfs meer. Historisch: op sommige plekken zal er een vijfde vallen van wat normaal in een heel jaar valt.
Lees verder

OVERZICHT. Opnieuw meer dan 1.000 nieuwe bevestigde coronabesmettingen in ons land
Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus ligt in België weer boven de duizend per dag. Er worden ook weer meer mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen, al is dat laatste cijfer gelukkig nog altijd laag. Dat blijkt deze ochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder