Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 21 juli 2021

Loeiende sirenes, een minuut stilte en een speciaal lied: zo ziet de dag van nationale rouw eruit

Loeiende sirenes, een minuut stilte en een speciaal lied: zo ziet de dag van nationale rouw eruit

Vandaag is een dag van nationale rouw voor de slachtoffers van het noodweer dat ons land vorige week teisterde. Het officiële dodental blijft voorlopig op 31 staan, maar er zijn nog tientallen mensen vermist.

Lees verder

Vanaf vandaag aan te vragen: premie voor eigenaars van zonnepanelen met digitale meter

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kunnen vanaf vandaag een retroactieve premie aanvragen, die hun financiële verlies na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof moet compenseren.

Lees verder

Paul Magnette: 'Er is geen regeringscrisis'

'Het is niet de bedoeling een politieke crisis te veroorzaken, maar om met oplossingen te komen', zei PS-voorzitter Paul Magnette op de Franstalige radiozender RTBF, in een reactie op het dreigement van zijn partij om de regering te verlaten als er een hongerstaker overlijdt. Hij heeft veel vertrouwen in de bemiddelaar die moet overleggen met de hongerstakers.

Lees verder

Bodycam filmt hoe agent neergestoken man redt met zakje chips

De New Yorkse politieagent Ronald Kennedy reageerde begin juli op een oproep over een steekpartij in de wijk Harlem en trof een 29-jarig slachtoffer in kritieke toestand met een wonde in zijn long aan. Kennedy reageerde snel en kon het bloed met een zakje chips stelpen tot de ambulance arriveerde. 'Een voorbeeld van het heroïsche werk dat onze agenten dagelijks doen', schrijft politiecommandant Rodney Harrison op Twitter.

Lees verder

Pedro Castillo wint de betwiste presidentsverkiezingen van Peru

In Peru is de 51-jarige Pedro Castillo uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. De linkse kandidaat haalt het in de tweede ronde van de rechtse presidentskandidate Keiko Fujimori. Dat meldt de Peruviaanse kiesautoriteit.

Lees verder

Frankrijk ziet (voorlopig) af van zeer strenge boetes en regels om vierde coronagolf te vermijden

De ingrijpende maatregelen die de Franse overheid op korte termijn wilde invoeren om een vierde golf van de coronapandemie tegen te gaan, worden voorlopig teruggeschroefd. De forse boetes worden lager, en in eerste instantie zal er ook vooral worden ingezet op controle en aanmoediging. Maar vergis u niet: de nadruk ligt op 'voorlopig', het strenge beleid met een coronapas komt er.

Lees verder

Overstroming veroorzaakt enorme explosie in Chinese aluminiumfabriek

Rond 6 uur vanmorgen is in het oosten van China een ontploffing geweest in een aluminiumfabriek. De rivier nabij de vestiging was daar buiten haar oevers getreden, waardoor water de fabriek binnenstroomde. Uiteindelijk kwam het tot een enorme explosie toen dat water in contact kwam met een heet mengsel in een legeringstank. Niemand raakte gewond. Bekijk de indrukwekkende explosie in bovenstaande video.

Lees verder

Boekenbeurs-organisator Boek.be failliet verklaard

Boek.be, de belangenorganisatie van de Vlaamse boekensector en de organisator van de Boekenbeurs, is failliet verklaard. Het faillissement van de organisatie werd vorige week donderdag uitgesproken door de ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen. Dat heeft curator Nathalie Vermeersch dinsdag bevestigd.

Lees verder

Demir: 'Potentiële kopers moeten beter ingelicht worden over mogelijke overstromingen'

Wie in Vlaanderen een gebouw of perceel wil kopen, moet beter geïnformeerd worden over het mogelijke overstromingsrisico. De Vlaamse regering heeft een aanpassing van de waterwetgeving goedgekeurd die moet zorgen voor die betere informatie, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

Controversieel Congreslid tijdelijk verbannen van Twitter

Het Republikeinse Congreslid Marjorie Taylor Greene is tijdelijk van Twitter gebannen, nadat ze misleidende informatie over het coronavirus en het vaccin had gedeeld.

Lees verder

Koning Filip in 21 juli-toespraak: 'Ik vertrouw op onze kracht om op te veren'

Koning Filip houdt zijn traditionele 21 juli-toespraak, die staat in teken van de pandemie en de overstromingen in ons land. 'Deze tragedie komt bovenop de lange gezondheidscrisis.'

Lees verder

'Het zou een mirakel zijn als we nu nog mensen levend terugvinden'

In het Luikse rampgebied wordt nog volop gezocht naar vermiste personen. De hoop om slachtoffers levend vanonder het puin te halen, heeft men opgeborgen. Cockerspaniël Turbo zocht in het puin aan de oevers van de Vesder naar lichamen. Buurtbewoners hoorden er afgelopen weekend nog kreten vanonder het puin.

Lees verder

Live | Volg hier de ruimtevlucht van Jeff Bezos

Vandaag klimt multimiljardair Jeff Bezos in het ruimtetuig New Shepard om koers te zetten naar de ruimte. De lancering staat gepland om 15 uur Belgische tijd. Vanaf 13.30 uur zendt de website van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin het gebeuren uit. U kunt het hier live volgen.

Lees verder

Opnieuw geen overrompeling in Mekka tijdens Offerfeest

Voor de pandemie trokken zo'n 2,5 miljoen moslims uit de hele wereld naar de heilige stad Mekka in Saudi-Arabië om het Offerfeest te vieren. Door het virus is de pelgrimstocht voor het tweede jaar op rij drastisch teruggeschroefd.

Lees verder

Shell in beroep tegen vonnis in klimaatzaak

Het energieconcern Shell gaat in beroep tegen de veroordeling door de rechter in Den Haag. Het bedrijf vindt een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf echter 'niet effectief'.

Lees verder

Ben & Jerry's stopt met ijsverkoop op Westelijke Jordaanoever

Ben & Jerry's stopt eind volgend jaar met het verkopen van ijs in door Israël bezette Palestijnse gebieden. Die beslissing heeft 'ernstige gevolgen', waarschuwt Israëlisch premier Naftali Bennett.

Lees verder

Gezocht: een 'bankpunt'in elke gemeente

De elf grootste banken gaan hun niet-digitale klanten een goedkoop dienstenpakket aanbieden, met loketverrichtingen en geldafhalingen. Maar wat in gemeenten zonder bankkantoor of geldautomaat?

Lees verder

Ikea in Wilrijk preventief ontruimd na dreigbericht

De Ikea-vestiging langs de Boomsesteenweg in Wilrijk wordt dinsdagmiddag preventief ontruimd. Volgens de Antwerpse politie is er een dreigbericht binnengelopen. Verwacht wordt dat de winkel om 17 uur kan heropenen.

Lees verder

Luchtaanval nabij presidentieel paleis live te zien op Afghaanse tv

Dinsdag trof een luchtaanval de Afghaanse hoofdstad Kaboel tijdens de gebeden voor het islamitische Offerfeest. De bommen landden dicht bij het presidentiële paleis, waar president Ashraf Ghani op dat moment met vele anderen in grote groep aan het bidden was. De bommen gierden boven hun hoofden, zo bleek uit heftige tv-beelden die live werden uitgezonden. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Dylan Groenewegen wint massasprint en pakt eerste zege na schorsing

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) kwam als eerste over de streep in Heron na afloop van de eerste etappe van de Ronde van Wallonie. De Nederlander won in een sprint na 185,7 kilometer aan de start in Genappe voor de Fransman Hugo Hofstetter (Israel Start-Up Nation) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix). Dat maakt hem ook de eerste leider van het klassement.

Lees verder

Waalse regering trekt 2 miljard uit voor heropbouw. Di Rupo: 'We hebben kolossaal veel geld nodig'

De Waalse regering trekt 2 miljard euro uit voor heropbouw na het noodweer van vorige week. Dat kondigde Waals premier Elio Di Rupo aan in een persconferentie. Hij waarschuwde ook dat dit bedrag nog kan oplopen.

Lees verder

Oesterplaag teistert watersite Olympische Spelen

De 'Sea Forest Waterway' in Tokio, waar alle roei-en kanowedstrijden doorgaan, wordt bedreigd door een oesterplaag. Het kostte de organisatie tot nu toe al meer dan een miljoen euro.

Lees verder

Ook in China slaat noodweer toe: metropassagiers ingesloten door hevige regen

De provincie Henan in China wordt geteisterd door zware regenval. Een dozijn steden in de provincie zijn overstroomd, dat meldt het internationaal persagentschap Reuters.

Lees verder

Dertigtal actievoerders naar ziekenhuis afgelopen dagen

De voorbije dagen zijn een dertigtal hongerstakende sans-papiers overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging. De meeste van hen hebben intussen hun medeactievoerders opnieuw vervoegd en zetten hun actie voort. Dat melden Dokters van de Wereld en woordvoerders van de hongerstakers dinsdag.

Lees verder

Recordaantal migranten maakt oversteek naar Verenigd Koninkrijk. Britse regering wil celstraffen voor illegale migranten

Minstens 430 migranten hebben maandag het Kanaal overgestoken richting het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

Lees verder

69-jarige vrouw uit Pepinster raakt huis en moeder kwijt: 'Ook nog begrafenis regelen'

Christiane Mathonet Sluse woon al heel haar leven in Pepinster, maar het is onduidelijk of haar huis na de overstroming zal mogen blijven staan. Dat is niet haar grootste zorg. 'Mijn moeder werd meegesleurd door de golven. Het is wachten tot ze haar vinden', zegt ze. 'We moeten niet enkel deze overstroming zien te regelen, maar ook nog een begrafenis. Dat is zwaar.'

Lees verder

Ziekenhuisopnames blijven licht stijgen

Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe, maar minder dan de voorbije dagen. De ziekenhuisopnames blijven licht stijgen. In de week van 11 tot 17 juli waren er wel dagen zonder overlijdens. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Nationale feestdag wordt zonnig en warm

Het wordt woensdag zonnig en vrij warm met enkele stapelwolken in de namiddag en maxima van 21 tot 26 graden. Donderdag en vrijdag blijft het vrij warm zomerweer met maxima rond of boven 25 graden. In het weekend en begin volgende week wordt het weer wisselvallig met soms felle buien en lokaal onweer. Geleidelijk zal het minder warm worden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Zware overstromingen dwingen bijna 200.000 Chinezen tot evacuatie

In de Chinese miljoenenstad Zhengzhou, hoofdstad van de door hevige regenval geteisterde provincie Henan in centraal China, zijn bijna 200.000 mensen geëvacueerd. Dat zeggen de lokale autoriteiten woensdag.

Lees verder

Dimitri Van den Bergh bij laatste acht in World Matchplay darts

Dimitri Van den Bergh heeft zich geplaatst voor de kwartfinale in de World Matchplay darts (817.000 euro). In het Engelse Blackpool gaf hij in de tweede ronde de Engelsman Dave Chisnall met 11-8 het nakijken en dit met een recordaantal van veertien 180 maximumworpen.

Lees verder