Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 juli 2021

LIVE TOUR. Op de slotklim! Twee Fransmannen aan de leiding, wie juicht op Quatorze Juillet?

HLN
LIVE TOUR. Op de slotklim! Twee Fransmannen aan de leiding, wie juicht op Quatorze Juillet?
Quatorze Juillet, dan mag je wat verwachten in de Tour de France. Ook vandaag. Het peloton rijdt op de Franse nationale feestdag de koninginnenrit van deze ronde, een zware bergrit over 178,4 kilometer van Muret naar Saint-Lary-Soulan. De aankomst ligt bovenop de Col du Portet (BC), na de beklimmingen van de Col de Peyresourde (cat. 1) en de Col de Val Louron-Azet (cat.1). Wie verzorgt het spektakel? En kunnen de Belgen zich tonen? Het antwoord krijgt u op deze pagina!
Lees verder

Werken Oosterweelverbinding kunnen verder, maar bouwheer Lantis moet "aanbevelingen" opvolgen: twee maanden vertraging door extra werken
De werken aan de Antwerpse Oosterweelverbinding kunnen verdergezet worden, op voorwaarde dat bouwheer Lantis een aantal aanbevelingen opvolgt om de veiligheid voor de volksgezondheid te verzekeren. Dat is de conclusie van de 'Commissie Grondverzet', die de voorbije weken de vervuiling in kaart bracht. De extra werken om de aanbevelingen uit te voeren zullen een vertraging van ongeveer twee maanden veroorzaken, aldus Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).
Lees verder

LIVE. Kunnen de Oosterweelwerken doorgaan ondanks de PFOS-vervuiling? Volg hier de persconferente
Kunnen de werken aan de Oosterweelverbinding verder gaan na de PFOS-grondvervuiling op en rond de site van de chemische fabriek 3M in Zwijndrecht? Daarover geven Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en de speciale opdrachthouder in het hele dossier, Karl Vrancken, zometeen een persconferentie. U kan die hier live volgen.
Lees verder

Bijna 10.500 nieuwe coronagevallen in Nederland (hoogste aantal sinds kerst) en ook meer opnames in ziekenhuizen
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is de voorbije 24 uur gestegen tot 10.492, bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar. Dat meldt woensdag het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano. Ook het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis belandt, stijgt verder.
Lees verder

Ihsane Haouach vraagt onderhoud met Staatsveiligheid na uitlekken nota
Ihsane Haouach, de regeringscommissaris bij het Instituut voor de gelijkheid van Vrouwen en Mannen die eind vorige week ontslag nam na wekenlange commotie rond haar persoon, vraagt "zo snel mogelijk" een ontmoeting met de Staatsveiligheid. Dat zegt ze op haar Facebookpagina. Ze doet dat nadat de nota van de Staatsveiligheid over haar banden met Moslimbroeders is uitgelekt in de media.
Lees verder

Betogingen in Frankrijk tegen invoering van coronapas
In meerdere steden zijn Fransen op de nationale feestdag de straat opgegaan om te betogen tegen de coronapas. In Parijs zette de politie bij Place de Clichy traangas in. Ordetroepen probeerden de honderden demonstranten uiteen te drijven. Ook in onder meer Avignon werd gedemonstreerd.
Lees verder

Europese Centrale Bank schakelt versnelling hoger voor digitale euro
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat sneller werken aan de mogelijke invoering van een digitale euro. Het bankinstituut zette woensdag de volgende stap voor een CBDC of 'central bank digital currency'. Zo komt er een onderzoeksfase van twee jaar. In die periode zal de ECB onder meer de technologische aspecten en de gegevensbescherming uitpluizen.
Lees verder

LIVE TOUR. Pogacar valt aan op de slotklim, wie juicht op Quatorze Juillet?
Quatorze Juillet, dan mag je wat verwachten in de Tour de France. Ook vandaag. Het peloton rijdt op de Franse nationale feestdag de koninginnenrit van deze ronde, een zware bergrit over 178,4 kilometer van Muret naar Saint-Lary-Soulan. De aankomst ligt bovenop de Col du Portet (BC), na de beklimmingen van de Col de Peyresourde (cat. 1) en de Col de Val Louron-Azet (cat.1). Wie verzorgt het spektakel? En kunnen de Belgen zich tonen? Het antwoord krijgt u op deze pagina!
Lees verder

Mulberry en Alexa Chung creëren stijlvolle handtassencollectie in seventies-stijl
Mulberry blaast vijftig kaarsjes uit en viert dat met een spraakmakende samenwerking. Tien jaar na de lancering van de Alexa, een op Alexa Chung geïnspireerde it-bag, kroop het Britse mode-icoon zelf mee achter de ontwerptafel. Het resultaat, een duurzame capsulecollectie in seventies-stijl, mag er wezen. "De handtassen zijn strak en gestroomlijnd, toekomstige klassiekers."
Lees verder

38 miljard begrotingstekort: als je het naar deze cijfers omzet, wordt duidelijk hoe astronomisch dat is
De Belgische begroting stevent af op een gigantisch tekort van bijna 38 miljard euro. Bij zo'n bedrag kunnen we ons nog nauwelijks iets concreets voorstellen. Pas als we het omzetten naar enkele andere cijfers, wordt duidelijk hoe enorm veel 38 miljard wel is.
Lees verder

Boer David uit 'Boer zkt Vrouw' is weer vrijgezel: "Als je elkaar beter leert kennen, kan je soms alleen maar vaststellen dat het toch niet helemaal klikt"
Zijn deelname aan 'Boer zkt Vrouw' afgelopen najaar leverde perenboer David Franssens (37) uit Sint-Gillis-Waas geen partner op en de relatie die hij kort nadien begon is na vier maanden op de klippen gelopen. Maar zitten kniezen is er niet bij: zijn perenkwekerij en zijn kinderen Bo (6) en Marie (9) zorgen voor genoeg afleiding. Een gesprek over zijn stukgelopen relatie, of hij zijn finalistes nog hoort en het nieuwe concept van 'Boer zkt Vrouw'. "Het lijkt me op voorhand al een gemiste kans."
Lees verder

RECENSIE. 'The White Lotus': "Andermans dure vakantie in het water zien vallen, is de beste staycation"
Nu we weer volop van onze vrijheid willen proeven en het liefst van al vanop een strandstoel onder een zo ver mogelijke palmboom, komt Streamz met 'The White Lotus' alvast de juiste toon zetten. Maar ook in het paradijs steken problemen de kop op waar we het liefst van al zo ver mogelijk van wegblijven. Moet u deze satirische dramareeks streamen of skippen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
Lees verder

Vrouw van Koksijdse terreurverdachte (36) hoopt op snelle vrijlating, collega's vallen uit de lucht: "Banden met Al-Qaida? Zou je hem niet geven"
"Ismaïl is een modelcollega. Niets is te veel gevraagd en altijd komt hij werken met de glimlach. Hij spreekt vlot Nederlands en is goed ingeburgerd." Collega's bij de groendienst van Veurne hebben geen slecht woord te vertellen over de 36-jarige Irakees uit Koksijde die is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een terreuraanslag. "Hij is zelfs vrij Westers ingesteld." De vrouw en kinderen van Ismaïl A. hopen zelfs dat hun echtgenoot en papa binnen een maand al vrij komt. Of hoe iedereen uit z'n omgeving stomverbaasd is over het plotse terreurstatuut van de dertiger.
Lees verder

Moeder die hielp bij 'kettingzaagmoord': "Ik ben geen monster"
"Ik ben geen monster." Dat was woensdag in de rechtbank in Breda de boodschap van Edna V., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de 'kettingzaagmoord' op loodgieter Johan van der Heyden (56) uit Lint. Zij bekende dat ze hielp bij het op gruwelijke wijze laten verdwijnen van het lichaam.
Lees verder

Braziliaans president Bolsonaro in ziekenhuis na tien dagen hik
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro kampt met hevige buikpijn en is opgenomen in een ziekenhuis. De 66-jarige conservatieve populist heeft al meer dan tien dagen last van de hik.
Lees verder

Australië wil geen bedreigde status rif en snorkelt daarom met diplomaten
Australië wil een bedreigde status voor het Groot Barrièrerif te allen tijde vermijden en zet daar nu alle diplomatieke middelen voor in. Zo zullen volgens het Franse persbureau AFP ambassadeurs van zowel de Europese Unie als een tiental landen morgen het rif bewonderen tijdens een snorkeltochtje. Australië wil de diplomaten zo laten zien dat het goed zorgt voor het koraalrif.
Lees verder

Gele trui Pogacar zet puntjes op de i in koninginnenrit op Quatorze Juillet
Tadej Pogacar heeft op de Franse nationale feestdag de koninginnenrit in de Tour de France gewonnen. De Sloveense geletruidrager rekende in de sprint af met Jonas Vingegaard en Richard Carapaz. De puntjes op de i.
Lees verder

Onze weerman legt haarfijn uit wat de enorme zondvloed verklaart, en waarom onze zomers steeds extremer worden
Nee, dit kan niet langer een typisch Belgische kwakkelzomer genoemd worden. Zelfs zonder de zondvloed in Limburg en Luik is er zelfs in de meer 'gespaarde' delen van ons land met zo'n 220 liter (per m²) al evenveel neerslag gevallen als in een ganse zomer samen. En ja, ook de klimaatverandering zit daar voor iets tussen: "Die veroorzaakt de weerfenomenen niet, maar versterkt ze wel", zegt onze weerman David Dehenauw. "Nu al voor de derde opeenvolgende maand is er meer regen gevallen dan normaal."
Lees verder

EMA: "Twee dosissen van vaccin onontbeerlijk voor bescherming tegen deltavariant"
De toediening van twee dosissen van een van de bestaande vaccin is absoluut noodzakelijk voor een bescherming tegen de deltavariant van het coronavirus, zo heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gezegd. De Europese regulator riep de lidstaten van de Europese Unie nogmaals op hun vaccinatieprogramma's te versnellen.
Lees verder

Tadej Pogacar wint voor het eerst in het geel en vertelt over gesprek met Vingegaard: "Hij zei dat Carapaz blufte"
Nog altijd maar 22 lentes jong, maar ondertussen is het al de vijfde ritzege in de Tour de France voor Tadej Pogacar. De Sloveen mocht voor het eerst vieren in zijn gele trui in Saint-Lary-Soulan. "Winnen in geel, dat is onbeschrijfelijk."
Lees verder