Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 juli 2021

LIVE. Dodentol door noodweer loopt op tot twaalf - Waterpeil Maas lijkt te dalen, maar gevaar is nog niet geweken - R...

HLN
LIVE. Dodentol door noodweer loopt op tot twaalf - Waterpeil Maas lijkt te dalen, maar gevaar is nog niet geweken - Ruim 21.000 mensen in Wallonië zonder stroom
De dodentol na de zware overstromingen in ons land staat inmiddels op twaalf. Zeker vier mensen zijn nog vermist. De Maas is vannacht gestaag blijven stijgen tot op een bijzonder kritisch punt, maar het hoogste punt lijkt nu achter de rug. Alle Maasgemeenten in Limburg zijn gisteravond tot evacuatie overgegaan. Ook in Waals-Brabant vonden er evacuaties plaats. In Wallonië zitten ruim 21.000 mensen zonder stroom. Volg alle ontwikkelingen over het noodweer in onze liveblog en volg hier om 8 uur een extra VTM NIEUWS met de laatste stand van zaken.
Lees verder

LIVE. Dodentol door noodweer loopt op tot elf - Ruim 21.000 mensen in Wallonië zonder stroom
De dodentol na de zware overstromingen in ons land staat inmiddels op elf. Vier mensen zijn nog vermist. In Luik hebben inwoners langs de Maas de raad gekregen hogere oorden op te zoeken. Ook in Limburg is de situatie penibel. Alle Maasgemeenten in de provincie gaan over tot evacuatie, bevestigt gouverneur Jos Lantmeeters. In Verviers voerde het stadsbestuur een avondklok in nadat winkels geplunderd werden. Volg alle ontwikkelingen over het noodweer in onze liveblog en volg hier om 8 uur een extra VTM NIEUWS met de laatste stand van zaken.
Lees verder

Biden wil niet militair ingrijpen op Haïti, maar stuurt wel mariniers naar ambassade
President Joe Biden is voorlopig niet van plan om met Amerikaanse troepen in te grijpen op Haïti, dat na de moord op president Jovenel Moïse in chaos is vervallen. Dat zei het Amerikaanse staatshoofd donderdag. "We sturen alleen mariniers naar onze ambassade om de veiligheid te garanderen, maar het idee dat we Amerikaanse troepen zouden sturen naar Haïti is momenteel niet aan de orde", aldus Biden.
Lees verder

Zo fel flirt de Maas met oevers in Maasland: "Maar we zijn er nog niet"
De Maas is vannacht gestaag blijven stijgen tot op een bijzonder kritisch punt. Vooral in Heppeneert bij Maaseik en Kotem bij Maasmechelen flirtte een zee aan water met de rand van de stenen dijkrand. In Kotem ging het letterlijk om 10 centimeter. Toch was er her en der wateroverlast via het grondwater.
Lees verder

Ex-olympiër Jelena Peeters ontwierp knalgele outfits voor onze olympische atleten: "We dachten aan een zijprojectje en plots mochten we outfits voor Tokio ontwerpen"
Het was een knalgeel legioen, dat deze week richting Tokio vloog. De opvallende outfits van onze delegatie olympiërs? Van de hand van een ex-olympiër: schaatster Jelena Peeters ontwierp ze samen met Henk Willems. Twee grafisch ontwerpers die nooit eerder iets in de mode deden. En zeggen dat het allemaal begon met oubollige schaatspakjes.
Lees verder

20.000 Afghanen die voor Amerikaans leger werkten willen asiel
Tot nu toe hebben zowat 20.000 Afghanen die het Amerikaanse leger onder meer als tolk of chauffeur hielpen in hun vaderland, gevraagd om door de Verenigde Staten geëvacueerd te worden. Dat zei de woordvoerster van het Witte Huis donderdag.
Lees verder

Het kamp-Christophe Henrotay laat van zich horen via advocaat De Béco: "Wat Anderlecht doet, is te makkelijk"
Anderlecht hoopt een openstaande schuld van een paar miljoen euro aan de omstreden makelaar Christophe Henrotay niet meer te betalen. Diens advocaat Dimitri De Béco denkt dat paars-wit van een kale reis zal thuiskomen. "De politiek op Anderlecht is misschien veranderd, maar dat maakt contracten uit het verleden niet ineens ongeldig. Er is zelfs een overeenkomst met Coucke…"
Lees verder

REEKS. Tine Rabau (43) verhuisde met haar 3 kinderen naar Oostende na de zelfdoding van haar zoon: "Bij de waterlijn is het verdriet af en toe draaglijk"
De zee geeft lucht. Ook al draag je je hart en longen in een kistje onder je arm. Nadat haar zoon Timon uit het leven stapte, keerde Tine met haar drie andere kinderen vanuit de hoofdstad finaal terug naar de kust. "Het rouwen gaat in golven. Soms rolt het wat af, dan bruist het opnieuw heel hevig."
Lees verder

Vooral de kracht van het kolkende water deed huizen instorten: "Het kan in Vlaanderen ook gebeuren"
In Pepinster, nabij Luik, was een tiental huizen niet opgewassen tegen de sterke stroming van het water dat het dorpje binnenliep. Professor bouwkunde Johan Blom (UAntwerpen) legt uit hoe het komt dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen.
Lees verder

Vooral de kracht van het kolkende water deed huizen instorten: "'Waterbom' kan ook in Vlaanderen gebeuren"
In Pepinster, nabij Luik, was een tiental huizen niet opgewassen tegen de sterke stroming van het water dat het dorpje binnenliep. Professor bouwkunde Johan Blom (UAntwerpen) legt uit hoe het komt dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen.
Lees verder

Familie maakte overlijden neergeschoten Peter R. De Vries zelf bekend: "Ontroostbaar, maar onnoemelijk trots"
Bijna anderhalve week heeft hij nog gevochten, maar het mocht niet zijn: misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) is gisteren overleden in het ziekenhuis. Zijn partner en naasten waren bij hem. "We zijn ontroostbaar en tegelijk onnoemelijk trots op hem."
Lees verder

Kustgemeenten voeren paspoortcontroles in om vechtpartijen te vermijden
De badsteden Blankenberge en Oostende gaan paspoortcontroles uitvoeren om incidenten aan zee te vermijden deze zomer. Dat gebeurt aan de hand van de nieuwe databank voor mensen die al een plaatsverbod kregen. Dat schrijft de Krant van West-Vlaanderen vandaag.
Lees verder

Voor het eerst Afrikaanse varkenspest ontdekt bij tamme varkens in Duitsland
Voor het eerst in Duitsland is bij tamme varkens de Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat meldde het ministerie van Landbouw. Tot nu toe was de ziekte in Duitsland alleen nog maar bij wilde varkens voorgekomen.
Lees verder

Welke weg legt het water af? Een blik op de hydrografie van Wallonië
De Maas wordt niet voor niets een 'regenrivier' genoemd: door haar ligging in steile gebieden kan het water er in een mum van tijd aanzwellen. Een blik op de hydrografie van Wallonië, voor drie vierde ingekleurd door het Maasbekken.
Lees verder

Omwonenden van de Maas over keuze tussen vluchten voor overstroming of vechten voor je huis: "We nemen het zekere voor het onzekere"
Ook in Luik is de Maas donderdagnamiddag uit zijn oevers getreden. Omwonenden kregen de raad om hogere oorden op te zoeken, en hun woning te verlaten. Onze redactie sprak met enkele bewoners die tot op het laatste nippertje hebben gewacht met een keuze te maken: blijf ik nog? Of vertrek ik? Niet wetende wanneer en hoe ze hun woning nadien zullen aantreffen.
Lees verder

EXCLUSIEF. "Ze werken al hun hele leven voor dit moment": bekijk aflevering 1 van miniserie 'Red Lions: de slag om goud'
De slag om goud. Na zilver op de Spelen in Rio is de missie duidelijk voor onze nationale hockeymannen. Met minder dan een gouden plak in Tokio zijn ze niet tevreden. In een driedelige docureeks volgen we de Red Lions in hun jacht op Olympische roem. Vandaag aflevering 1: de groep. Onder het motto 'het moet plezant blijven' trekt een hechte vriendengroep naar de Spelen.
Lees verder

REPORTAGE. In de vallei van de Vesder wachten mensen urenlang op hulp, desnoods op het dak van hun huis: "Dit is een oorlogszone"
Vijftien huizen ingestort, bewoners die urenlang in de gietende regen op hun dak zitten, hulpdiensten die simpelweg niet ter plaatse geraken: de overstroming houdt het stadje Pepinster een hele dag gegijzeld. "Mijn oma heeft geen elektriciteit meer, water van de kraan is niet meer drinkbaar en al haar eten is slecht door het water in de keuken. Ik hoop dat ik op tijd bij haar geraak." Zo erg is het gesteld in de vallei van de Vesder.
Lees verder

Openbare omroep verbetert kijkcijferrecord: Eén en Canvas zijn de échte EK-winnaars
Met gemiddeld net geen 40 procent marktaandeel, of 4 kijkers op 10, is Eén de grote winnaar van het voorbije EK voetbal. Ook Canvas profiteerde mee. In alle voetbalgeweld hield VTM behoorlijk stand, terwijl Play4 een forse tik kreeg. Het absolute kijkcijferrecord, sinds het WK van 2018 op naam van de Rode Duivels, werd net niet verbeterd.
Lees verder

'Vive le Vélo' hergebruikt 'Ronde van Vlaanderen'-tafel
Voor één weekje Ronde van Frankrijk wilden de makers van 'Vive le Vélo' geen zotte kosten doen. En dus zit Karl Vannieuwkerke (50), zoals aandachtige kijkers al hebben opgemerkt, aan de veel te ruime maar coronaproof praattafel die vorig jaar werd gebruikt voor de Vlaamse versie van het programma.
Lees verder

Zon, zee en BV's: op deze idyllische plekken laadt bekend Vlaanderen de batterijen op
Nu de zomer bij ons ver weg lijkt, zoeken veel BV's warmere oorden op. Van heerlijk zonnen op Curaçao tot lekkere dinertjes aan de Italiaanse kust en een safari in Tanzania: op deze prachtige plekken komen ze tot rust.
Lees verder