Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 3 juli 2021

LIVE (18u). Tsjechië en Denemarken gaan strijd aan voor plek in halve finales

HLN
LIVE (18u). Tsjechië en Denemarken gaan strijd aan voor plek in halve finales
• Aftrap: 18u • Kwartfinale EK • Baku • Björn Kuipers (Ned)
Lees verder

LIVE (21u). Ontdoet Engeland zich eenvoudig van Oekraïne?
• Aftrap: 21u • Kwartfinale EK • Rome • Felix Brych (Dui)
Lees verder

Grote hackaanval 'gijzelt' tweehonderd bedrijven
Een aan Rusland gelinkte hackersgroep heeft met een grootschalige cyberaanval, die nog altijd aan de gang is, ongeveer tweehonderd bedrijven getroffen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van informatie van het cyberbeveiligingsbedrijf Huntress Labs. De bedrijven zouden zijn getroffen door zogenaamde gijzelsoftware.
Lees verder

Carl Devos: "O politieke vernieuwing, waer bestu bleven?"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl.
Lees verder

Onze opinie. Iedereen zijn verantwoordelijkheid zou de Belgische politiek veel deugd doen
In België zijn er zoveel bestuursniveaus, dat uiteindelijk niemand bestuurt. Zo vatte het Britse magazine 'The Economist' het vorige week nog samen in een stuk over ons land. De manier waarop gezocht wordt naar strengere reisregels voor Portugal is daar een schoolvoorbeeld van. Nadat acht ministers van Volksgezondheid zich erover hadden gebogen, kwam het op tafel van de federale regering, en dan nog drie regionale regeringen. Om uiteindelijk te beslissen dat er niets beslist kan worden omdat de regeringen het niet eens raken. "Amanhã tambem é dia", zeggen ze in Portugal. Morgen is er weer een dag.
Lees verder

Regeringen oneens, en dus beslissen we niets
"Als er straks niet snel beslist wordt, is het te laat." Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) duwt de gaspedaal in om wie terugkeert uit Portugal te testen, maar de regionale regeringen staan op de rem. Zij vragen Europees overleg. "Net omdat we het serieus nemen." Het gevolg? Voorlopig niks.
Lees verder

Plastic rietjes en bestek mogen niet meer in Europese Unie
Vanaf zaterdag zijn zaken als plastic bestek en bordjes, plastic wattenstaafjes en plastic rietjes verboden in de hele Europese Unie. Winkels mogen dan geen nieuwe voorraden van dergelijke producten inslaan. De oude voorraden mogen nog wel verkocht worden.
Lees verder

Gedood terwijl hij moeder wilde beschermen
In de Hoogveldlaan in het Vlaams-Brabantse Dilbeek is donderdagnacht een 55-jarige man om het leven gekomen bij een home-invasion. Zijn 75-jarige moeder raakte zwaargewond nadat twee daders hun woning waren binnendrongen. De buit? Wat cash geld. De buurt is in shock. "Jean Louis was zo'n lieve mens, ze waren twee handen op één buik", klinkt het.
Lees verder

Home invasion in Dilbeek: zoon (55) gedood met de blote vuist, bejaarde moeder (75) in ziekenhuis geslagen
In de Hoogveldlaan in het Vlaams-Brabantse Dilbeek is donderdagnacht een 55-jarige man om het leven gekomen bij een home-invasion. Zijn 75-jarige moeder raakte zwaargewond nadat twee daders hun woning waren binnendrongen. De buit? Wat cash geld. De buurt is in shock. "Jean Louis was zo'n lieve mens, ze waren twee handen op één buik", klinkt het.
Lees verder

Dansen, drinken en zweten op anderhalve tegel en dat mág gewoon: 1.500 Nederlanders én onze reporter feesten in Amsterdamse Paradiso
Het EK zullen zíj niet winnen, maar feesten doen Nederlanders vandaag weer gewoon als vroeger. Een technofuif in de Amsterdamse poptempel Paradiso flitste 1.500 danceliefhebbers donderdagnacht even terug naar toen corona nog Mexicaans bier was. Samen dansen, drinken, zingen en zweten op anderhalve tegel: da's even wennen.
Lees verder

Brazilië na nipte zege op Chili naar laatste vier Copa América
Brazilië heeft de halve finales bereikt van de Copa América in eigen land, door een minimale 1-0 zege op Chili. Het gastland speelde vrijwel de gehele tweede helft met een man minder, nadat aanvaller Gabriel Jesus kort na rust met een rode kaart van het veld was gestuurd. Brazilië ontmoet maandag in de halve finale Peru, dat eerder op de avond in een spektakelstuk en na strafschoppen Paraguay versloeg.
Lees verder

Meer dan honderd branden in Canada en Californië: leger klaar voor evacuatie
In het westen van Canada en de Amerikaanse staat Californië woeden zaterdag meer dan honderd branden. Ze worden aangewakkerd door de ongeziene hittegolf die al honderden doden eiste.
Lees verder

BEKENDE VIERVOETERS. James Cooke maakte gênante situate mee met zijn Labradoodle Tommy: "Ik dacht: dit gaat te ver"
James Cooke praat in Planet Lolo openhartig over zijn gezinsleven met trouwe viervoeter Tommy, kat Baziel en verloofde Dorian. Australian Labradoodle Tommy is de nieuwste telg in het gezin en kruipt 's ochtends gezellig mee in bed. Maar dat leverde al gênante situaties op. "Ik dacht: dit gaat te ver," deelt James.
Lees verder

Op bezoek bij de Verhulstjes in Saint-Tropez: "Brigitte Bardot woont om de hoek, ik heb haar al horen niezen"
"Het is er belachelijk duur, maar ik voel me er gelukkig". Gert Verhulst (53) was kort en bondig toen hij dit voorjaar bekendmaakte dat hij in Saint-Tropez een tweede verblijf had gekocht. Tijdens ons bezoekje aan zijn villa is hij uitvoeriger: "Brigitte Bardot woont hier om de hoek, de geest van Louis de Funès is bijna tastbaar én ik kan 's morgens te voet naar de bakker: ik kan hier heel oud worden, denk ik."
Lees verder

Vijfvoudig winnaar Eddy Merckx ziet niet in wie Tadej Pogacar van nieuwe eindzege kan houden: "De Tour is gereden"
Alaphilippe, Van der Poel, Pogacar: smullen lieten ze Eddy Merckx (76) in de eerste Tourweek. Net als Mark Cavendish, zowaar tot op twee lengten geslopen van zijn fenomenale ritzegerecord. Het is hem van harte gegund, zegt Merckx. "Records zijn er om gebroken te worden. En ik zal er altijd nog wel een paar overhouden."
Lees verder

Kurt (58) drie jaar lang in kamertje in eigen woning opgesloten door eigen zus: "Moest al langer uit die hel ontsnapt zijn maar was bang"
Een kamertje van 2,5 op 3 meter, met een bed, een nachtkastje en een mobiel toilet. Dat was drie jaar lang de leefwereld van Kurt Ducatteeuw (58) uit Waregem. In zijn eigen woning op de wijk Torenhof in Waregem werd hij opgesloten door zijn zus. Beiden kampen met psychische problemen. "Maar niets kan zo'n opsluiting rechtvaardigen", zegt de advocaat van Kurt Ducatteeuw. Samen met zijn cliënt vertelt hij het hallucinante verhaal. "Uiteindelijk ontsnapte hij met lakens door het raam."
Lees verder

Warme zaterdag met mogelijk natte namiddag
Zaterdag is het eerst overwegend droog met soms brede opklaringen. Het kwik kan klimmen tot 26 graden in het centrum van het land. In de namiddag neemt de bewolking echter toe vanaf het westen. Er kunnen buien vallen, en lokaal kan het onweren, zo voorspelt het KMI.
Lees verder

Eerst Oktoberfest, dan de kater: 2.000 supporters troosten Rode Duivels na verlies tegen Italië
Een Oktoberfest begin juli? Kan perfect. Bijna tweeduizend landgenoten hebben niet tot het najaar gewacht om München op stelten te zetten en bouwden in de namiddag een feestje in de stad. Het contrast met de kater na de verloren kwartfinale kon niet groter.
Lees verder

Rode Duivels vannacht al geland op Charleroi, spelers verlaten meteen Basecamp in Tubeke en trekken huiswaarts
De Rode Duivels zijn in het holst van de nacht geland op de luchthaven van Charleroi, enkele uren na hun pijnlijke uitschakeling tegen Italië. Daarna ging het meteen naar het Basecamp in Tubeke, waar een handvol supporters hun helden toch kwamen opwachten. De Duivels trokken meteen na aankomst huiswaarts. Sommige fans hoopten nog een handtekening te scoren, maar enkel bij Jason Denayer hadden ze succes. De rest van de Rode Duivels verliet Tubeke meteen, ongetwijfeld zwaar ontgoocheld.
Lees verder

OVERZICHT. Zoals voorspeld neemt na wekenlange daling aantal nieuwe besmettingen weer toe
Na een wekenlange daling gaat de curve van het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw opwaarts. Tussen 23 juni en 29 juni waren er dagelijks gemiddeld 378 besmettingen, een stijging met 5 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Dat blijkt zaterdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder