Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 juli 2021

Lega-politicus schiet Marokkaanse migrant dood, maar volgens Salvini is zijn partijgenoot het slachtoffer

Lega-politicus schiet Marokkaanse migrant dood, maar volgens Salvini is zijn partijgenoot het slachtoffer
Een Italiaanse politicus van de rechts-nationalistische Lega partij heeft dinsdagavond een Marokkaanse migrant doodgeschoten na een aanvaring in een café. Terwijl het politieonderzoek nog loopt, schoot Lega-leider Matteo Salvini meteen in de verdediging.
Lees verder

'Doodsbedreigingen zijn echt normaal geworden'
In vergelijking met Nederland en het Verenigd Koninkrijk doen we het op coronavlak momenteel goed. Toch blijft expert Pierre Van Damme met twee woorden spreken. 'Laten we op 1 september niet alles lossen.'
Lees verder

'Veel contacten en verschillende overnachtingen: Pukkelpop zou een rode loper zijn voor virus en mutaties'
In vergelijking met Nederland en het Verenigd Koninkrijk doen we het op coronavlak momenteel goed. Toch blijft expert Pierre Van Damme met twee woorden spreken. 'Laten we op 1 september niet alles lossen.'
Lees verder

Dankwoordje van Bezos valt slecht bij Amazon-medewerkers: 'Jullie hebben betaald voor deze ruimterit'
'Ik wil ook elke Amazon-medewerker en elke Amazon-klant bedanken, want jullie hebben voor dit alles betaald,' zei Jeff Bezos na zijn ruimtetrip op dinsdag. Hij had kunnen weten dat die uitspraak niet best zou vallen.
Lees verder

Defensieminister Dedonder zette op eigen houtje generaal opzij. Vandaag mag ze het uitleggen in de Kamer
Defensieminister Ludivine Dedonder (PS) moet vandaag spitsroeden lopen in de Kamer. Ze zette de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, generaal-majoor Philippe Boucké, op een zijspoor. Dat deed ze zonder rugdekking van de regering, zo vernam De Morgen.
Lees verder

'Deltavariant is besmettelijker dan we eerst hadden voorspeld'
Zo goed als alle besmettingen in ons land zijn nu deltagevallen. In ons land blijkt die variant zelfs nog iets besmettelijker dan wat experts op basis van de cijfers in andere landen hadden berekend. Vier vragen aan biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven).
Lees verder

Chinese maaltijdbezorgers hebben het gehad en komen in opstand
Het gist onder de maaltijdbezorgers in Chinese steden, die lange dagen maken en aan extreme eisen moeten voldoen. Een bezorger die opriep tot actie werd gearresteerd.
Lees verder

Regisseur dag voor openingsceremonie Olympische Spelen ontslagen
De regisseur van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio is ontslagen. De Japanner Kentaro Kobayashi had het evenement vrijdag moeten regisseren, maar kwam in opspraak door opmerkingen die hij in het verleden had gemaakt over de Holocaust.
Lees verder

Chaotische taferelen op jetset-eiland Mykonos na explosie van besmettingen
Chaotische taferelen op Mykonos, nadat het Griekse jetset-eiland afgelopen weekend in gedeeltelijke lockdown ging na een explosie van het aantal coronabesmettingen. Toeristen die weg wilden, stonden uren in de rij voor een PCR-test, waardoor sommigen hun vlucht misten.
Lees verder

Bomaanslag in Oslo en bloedbad op eiland Utoya eisten tien jaar geleden 77 levens
Op 22 juli is het precies tien jaar geleden dat de extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik een bomaanslag pleegde in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo en daarna op het eiland Utoya een bloedbad aanrichtte op een kamp van de jeugdafdeling van de sociaaldemocratische Arbeiderspartij. Op Utoya bracht Breivik 69 mensen om, in Oslo vielen er acht doden. Iets meer dan een jaar na de feiten werd Breivik toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot de maximumstraf van 21 jaar.
Lees verder

De lambdavariant is de schrik van Zuid-Amerika, waarom krijgt hij hier geen voet aan de grond?
Alweer zorgt een nieuwe virusvariant voor ophef – zij het aan de andere kant van de wereldbol, in Zuid-Amerika. Wat is er toch aan de hand met de 'lambdavariant', die inmiddels in Peru haast alle besmettingen veroorzaakt?
Lees verder

Alweer zorgt een nieuwe virusvariant voor ophef: wat is er aan de hand met de lambdavariant?
Alweer zorgt een nieuwe virusvariant voor ophef – zij het aan de andere kant van de wereldbol, in Zuid-Amerika. Wat is er toch aan de hand met de 'lambdavariant', die inmiddels in Peru haast alle besmettingen veroorzaakt?
Lees verder

▶ Dedonder moet ontslag generaal Boucké uitleggen in de Kamer: kijk hier live
Ludivine Dedonder (PS) moet vandaag verantwoording afleggen in de Kamercommissie Defensie. De defensieminister zette de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, generaal-majoor Philippe Boucké, op een zijspoor. Dat deed ze zonder rugdekking van de regering, zo vernam De Morgen. U kan de zitting hieronder live volgen vanaf 10 uur.
Lees verder

▶ 'Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen': Dedonder over ontslag generaal Boucké: kijk hier live
'Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen.' Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verdedigt in het federaal parlement haar beslissing om generaal Philippe Boucké, de voormalige topman van de militaire inlichtingendienst ADIV, zijn functie te ontnemen. U kan de zitting hieronder live volgen.
Lees verder

'Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen': Dedonder verdedigt ontslag generaal Boucké
'Dit was geen botte hakbijl om een kop te doen rollen.' Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verdedigt in het federaal parlement haar beslissing om generaal Philippe Boucké, de voormalige topman van de militaire inlichtingendienst ADIV, zijn functie te ontnemen.
Lees verder

Meskerem Mees in OLT Rivierenhof: stem van de toekomst ★★★★☆
Meskerem Mees pakte het OLT Rivierenhof helemaal in met haar prachtige stem. De Gentse singer-songwriter staat nog maar aan het begin van een veelbelovende carrière, maar de klankkleur die in haar jonge lichaam zit bevat zoveel maturiteit dat die een eigen doctoraat verdient aan de Universiteit van de Ziel.
Lees verder

Yoghurtvaccin voor Russen die Spoetnik wantrouwen: 'Ik voelde me uitstekend nadat ik het had opgedronken'
Nu er in Rusland nieuwe sterfterecords worden gebroken, roept president Poetin de Russen op om zich eindelijk te laten vaccineren. Maar het wantrouwen tegen de officiële vaccins is groot. Sommige Russen proberen liever een drinkbaar vaccin uit Sint-Petersburg.
Lees verder

'Ik rap al zes jaar over racisme. Het steekt dat de media nu pas aandacht hebben voor Black Lives Matter'
Voor sommige muzikanten betekende corona juist de doorbraak. De Brusselse rapper Frenetik (echte naam David Elikya) loste helemaal in het begin van de pandemie het nummer 'Virus BX-19' en zag met iedere nieuwe release zijn aanhang groeien.
Lees verder

Jong Vld Gent gaat lijnrecht in tegen stadsbestuur. 'Terugbetaling slachtkosten is voor liberalen uit den boze'
Opvallend. Jong Vld Gent gaat lijnrecht in tegen het Gentse stadsbestuur, waarvan de burgemeester de liberale Mathias De Clercq is. Thema is de terugbetaling van de kosten aan moslims die voor het Offerfeest een schaap of rund laten slachten. 'Dit druist in tegen de scheiding tussen kerk en staat en dus ook de neutraliteit van de staat', klinkt het.
Lees verder

Brussel kleurt opnieuw rood op Europese coronakaart
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kleurt opnieuw rood op de Europese coronakaart van het Europese centrum voor Ziektebestrijding ECDC. De verandering komt er door het stijgend aantal besmettingen, vooral in en rond Brussel. Vlaanderen en Wallonië behouden de oranje kleur.
Lees verder

Pukkelpop legt opbouw en ticketverkoop stil door 'onverwachte wijzigingen Overlegcomité'
De beslissingen van het vorige overlegcomité zitten de organisatie van Pukkelpop dwars. De voorbereidingen zijn twee dagen stilgelegd. Ook de ticketverkoop is offline gehaald.
Lees verder

Pukkelpop legt opbouw voor twee dagen stil, ticketverkoop offline gehaald
De organisatie van Pukkelpop heeft tijdelijk de werken op de weide stopgezet voor twee dagen. Dat bevestigt mede-organisator van het muziekfestival Patrick Breugelmans aan Het Laatste Nieuws. Ook de ticketverkoop werd stilgelegd.
Lees verder

Autoriteiten in Hongkong arresteren auteurs wegens opruiing – met kinderboeken over schapen
De politie in Hongkong heeft vijf mensen gearresteerd op verdenking van opruiing middels de publicatie van kinderboeken. De boeken zouden jonge kinderen aanzetten tot opstand tegen de regering van de door China gedomineerde semi-autonome stadstaat.
Lees verder

Vriendin van Peter R. de Vries geeft interview: 'Ik kreeg hoop dat het goed zou komen. Toen kwam de tweede klap'
De vriendin van de vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) heeft een uitgebreid interview gegeven aan de collega's van de Volkskrant. 'Dit is mijn manier om hem publiekelijk te eren', zegt ze. 'Eigenlijk wil ik alsnog zeggen: lieve Peter, hier ben ik.'
Lees verder

Grondwettelijk Hof verwerpt vorderingen tot schorsing eindtermen secundair onderwijs
Het Grondwettelijk Hof verwerpt de vorderingen tot schorsing van de eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs.
Lees verder

Eindtermen secundair onderwijs blijven voorlopig overeind: Grondwettelijk Hof verwerpt vorderingen tot schorsing
De eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs worden voorlopig niet geschorst. Het Grondwettelijk Hof verwerpt de vorderingen tot schorsing door het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de Steinerscholen en een aantal kunstscholen.
Lees verder

'Om Olympisch atleet te worden, moet je alle dingen laten die het leven zo leuk maken'
Met 122 zijn ze, de Belgische atleten die het over vijf dagen moeten waarmaken in Tokio. Aan het hoofd van Team Belgium staat Olav Spahl (46), een Duitser die zelf op aardig niveau heeft gezwommen. De delegatieleider gidst ons door de selectie en wikt en weegt de kansen op olympisch goud.
Lees verder

▶ Leger zet helikopter in om auto's op te ruimen na overstromingen: 'Werken zullen nog weken duren'
Nu het water gezakt is, komt de schade van de overstromingen in Wallonië echt naar boven. Door de overstromingen zijn naar schatting 50.000 voertuigen klaar voor de sloop. Alleen al op de as Luik-Eupen liggen ongeveer 90 wagens langs of in de rivier. Onder meer in Trooz zet het leger helikopters in om de auto's op moeilijk bereikbare plekken op te ruimen.
Lees verder

Hevige regenstormen, zoals die in Wallonië, worden 14 keer frequenter in Europa: 'De wake-up call die we nodig hebben'
Intense, langzaam bewegende zomerstormen zoals boven de Ardennen zullen in Europa tot veertien keer frequenter voorkomen tegen het einde van deze eeuw. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
Lees verder

Hans Vandeweghe ziet 'vervloekte Spelen' in Tokio: angst voor wat moet komen
De vlam wordt vrijdag pas ontstoken, maar nu al staan de Olympische Spelen in Tokio bekend als de vervloekte Spelen. Of ook: de lege Spelen, de stille Spelen, de overbodige Spelen, de ongewenste Spelen, de orwelliaanse Spelen, de laatste Spelen... Maar, covid of niet en publiek of niet: the Games must go on.
Lees verder

Taliban beheersen al meer dan de helft van Afghaanse districtshoofdsteden. Afgelopen maand was dat nog geen kwart
De opmars van de taliban aan de vooravond van het vertrek van de Amerikaanse en andere westerse troepen uit Afghanistan gaat onverminderd door. De radicaal-islamitische opstandelingen beheersen meer dan de helft van alle Afghaanse districtshoofdsteden.
Lees verder

Beleggen vanuit je broekzak: hoe riskant is Robinhood?
De populaire Amerikaanse broker Robinhood wil 2,2 miljard dollar ophalen met een beursgang. Zijn app vergroot de kracht van beginnende beleggers, maar maakt ze ook kwetsbaar.
Lees verder

Arno annuleert op doktersadvies optredens tot eind dit jaar
Muzikant Arno Hintjens neemt op doktersadvies een pauze van enkele maanden en annuleert daarom al zijn concerten tot eind dit jaar. Dat staat op de website van de Parijse concertzaal Le Trianon, waar de zanger op 1 december zou optreden.
Lees verder

Live - Dodentol na noodweer loopt op tot 37, nog 6 mensen vermist
De officiële dodentol na de zware overstromingen in ons land staat inmiddels op 37. Daarnaast zijn 6 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
Lees verder

Daten in dierenpak: zijn deze singles echt té knap?
Santusha Staelens zet de blik op oneindig. Vandaag: de nieuwe Netflix-datingshow Sexy Beasts
Lees verder

Live - Zeldzame zenuwaandoening als mogelijke bijwerking in bijsluiter Janssen-vaccin
Nu de deltavariant oprukt, worden in verschillende landen de maatregelen tegen het coronavirusweer verstrengd. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Waarom moest Pukkelpop de pauzeknop indrukken en wat zijn nu de opties?
Kan Pukkelpop nog doorgaan? Een beslissing van het Overlegcomité om de geldigheid van PCR-testen in te korten, heeft volgens de organisatoren zware gevolgen. De voorbereidingswerken en de ticketverkoop zijn momenteel stilgelegd.
Lees verder

Waarom moest Pukkelpop de pauzeknop indrukken en wat zijn de opties?
Kan Pukkelpop nog doorgaan? Een beslissing van het Overlegcomité om de geldigheid van PCR-testen in te korten, heeft volgens de organisatoren zware gevolgen. De voorbereidingswerken en de ticketverkoop zijn momenteel stilgelegd.
Lees verder

Waar komt de bocht van Pukkelpop vandaan? En hoe groot is de kans dat het festival wordt afgeschaft?
Kan Pukkelpop nog doorgaan? Een beslissing van het Overlegcomité om de geldigheid van PCR-testen in te korten, heeft volgens de organisatoren zware gevolgen. De voorbereidingswerken en de ticketverkoop zijn momenteel stilgelegd.
Lees verder

Waarom de nieuwe eindtermen van het secundair onderwijs voorlopig 'gered' zijn
De nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair blijven voorlopig van kracht. Het Grondwettelijk Hof besliste om die niet te schorsen, al moet het later wel nog oordelen over een definitieve vernietiging ervan.
Lees verder

Nieuwe eindtermen secundair onderwijs voorlopig 'gered'
De nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair blijven voorlopig van kracht. Het Grondwettelijk Hof besliste om die niet te schorsen, al moet het later wel nog oordelen over een definitieve vernietiging ervan.
Lees verder

Blijf je thuis tijdens je vakantie? Zo lukt het toch te ontspannen
Loskomen van het werk kan lastig zijn tijdens een 'staycation'. Je hebt tenslotte al je programma's en werkdocumenten op je laptop staan en je huiskamer is misschien dezelfde ruimte als je (thuis)kantoor. Hoe kun je toch ontspannen en een vakantiegevoel ervaren?
Lees verder

Dubieus viraal filmpje: Britse vrouw claimt niet meer te kunnen lopen na coronavaccinatie
Antivaxers zien in de beelden – ten onrechte – een bewijs dat vaccins onveilig zouden zijn: trillend en met zwikkende benen strompelt een vrouw door haar huis in Londen. Maar het lijkt erop dat zij getroffen is door een aandoening die in heel zeldzame gevallen optreedt, en alles te maken heeft met angst of stress.
Lees verder

Britse vrouw claimt niet meer te kunnen lopen na coronavaccinatie. De echte oorzaak is haar angst
Antivaxers zien in de beelden – ten onrechte – een bewijs dat vaccins onveilig zouden zijn: trillend en met zwikkende benen strompelt een vrouw door haar huis in Londen. Maar het lijkt erop dat zij getroffen is door een aandoening die in heel zeldzame gevallen optreedt, en alles te maken heeft met angst of stress.
Lees verder

Live - China wijst verder onderzoek naar oorsprong coronapandemie af: 'Onverantwoord en gevaarlijk'
Nu de deltavariant oprukt, worden in verschillende landen de maatregelen tegen het coronavirusweer verstrengd. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder

Live - Dodentol loopt op tot 37, nog 4.500 huishoudens zonder elektriciteit in omgeving Verviers en Eupen
De officiële dodentol na de zware overstromingen in ons land staat inmiddels op 37. Daarnaast zijn 6 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
Lees verder

Californië gaat 16.000 kilometer nutsleidingen ondergronds leggen nu bosbranden uitbreiden
De Amerikaanse energieleverancier PG&E heeft een miljardenproject aangekondigd om 10.000 mijl, of ongeveer 16.000 kilometer, bestaande elektriciteitsleidingen ondergronds te leggen. In het westen van de Verenigde Staten blijven de natuurbranden uitbreiden, en de leidingen van PG&E spelen daar een rol in.
Lees verder

'Stop met te zeggen dat dit een overstroming was': wat gebeurde er na middernacht in de Vesdervallei?
Inwoners van de Vesdervallei zeggen allemaal hetzelfde: het water steeg niet razendsnel, het kwam in golven. Het feitenrelaas van een bedrijf langs de Vesder sluit aan bij de hypothese dat enkele stuwdammen niet langzaam leegliepen, maar in grote hoeveelheden. 'Stop met te zeggen dat dit een overstroming was.'
Lees verder

Waren de lockdowns schadelijker dan Covid-19 zelf? Er is nu een studie die het onderzocht heeft
Er is geen bewijs voor de stelling dat lockdowns onze gezondheid meer hebben aangetast dan Covid-19 zelf. Dat concluderen wetenschappers die alle relevante studies analyseerden, in het vakblad British Medical Journal Global Health.
Lees verder

Neutrale zone blijkt ook populair bij niet-actievoerders: 'Enkel wie in hongerstaking was, ziet zijn dossier sneller behandeld'
De hongerstaking van de sans-papiers in Brussel is definitief van de baan. Terwijl enkele tientallen onder hen werden afgevoerd naar het ziekenhuis, meldden zich al een aantal mensen in de neutrale zone voor uitleg bij hun dossier.
Lees verder

Corona sluipt voor het eerst Team Belgium binnen: triatleet Jelle Geens blijft in België na positieve test
Triatleet Jelle Geens (28) geeft forfait voor de individuele triatlon op de Olympische Spelen in Tokio. Onze landgenoot testte in de aanloop naar de Spelen positief op het coronavirus, zo meldt het BOIC. Een deelname met de Belgian Hammers in de Mixed Team Relay behoort wel nog tot de mogelijkheden, want Geens testte intussen al negatief.
Lees verder

Live - Helft van alle Belgen nu volledig gevaccineerd
Nu de deltavariant oprukt, worden in verschillende landen de maatregelen tegen het coronavirusweer verstrengd. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Lees verder