Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 3 juli 2021

Kunnen twintigers en dertigers nog een huis kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken?

Kunnen twintigers en dertigers nog een huis kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken?
Hoe koortsig is de vastgoedmarkt dezer dagen? Kunnen twintigers en dertigers nog een huis kopen zonder de spaarpot van hun ouders open te breken? De Morgen ploos het voor u uit.
Lees verder

Tussen veilig en voornaam: enkele tips om samen te leven na de coronacrisis
De ziekenhuisopnames dalen, de vaccinatiecampagne loopt vlot en straks belanden we met wat geluk in het rijk der vrijheid. Al is het onhelder hoe we ons daarin zullen gedragen. Steeds vaker zijn er conflicten over welk gedrag virologisch verantwoord en voornaam is. Hoe ziet de post-corona-etiquette eruit?
Lees verder

Zijn de Rode Duivels de 'overachievers' op dit EK? Dit zeggen de data
Voor de vierde keer op rij staat België in de kwartfinale van een groot toernooi. Wat leren de data ons tot nu toe over de prestaties van de Rode Duivels?
Lees verder

Specialisten KU Leuven: 41 procent kans dat Rode Duivels EK winnen
Dromen mag. De kans dat de Rode Duivels op zondag 11 juli de finale van het EK spelen is 52 procent. Dat hebben computerspecialisten van de KU Leuven becijferd.
Lees verder

Fase 1 in de ontwikkeling van een Europese kampioen is succesvol afgerond. Vanavond volgt fase 2
Fase 1 in de ontwikkeling van een nieuwe Europese kampioen is succesvol afgerond. Vanavond fase 2. Volgen bij verlengd succes: fase 3 en 4, de halve finale en finale. Maar eerst is er België-Italië, de best voetballende ploeg van de World Cup 2018 tegen de best voetballende ploeg van Euro 2021.
Lees verder

Is dit alweer een reclameblok? Productplacement is steeds minder subtiel
In de VTM-telenovelle Lisa gaat het promoten van producten of merken verder dan we gewoon zijn: personages praten er honderduit over de uitvaartverzekeraar op wie ze een beroep doen en de elektroketen voor wie ze een slogan moeten bedenken. 'Er is geen ontkomen aan reclame', zegt mediaprof Tom Evens.
Lees verder

Megaproces van start tegen farmaceuten wegens veroorzaken opiatenepidemie in VS: 'Dode pillbillies, feest in directiekamers'
'De winsten schoten omhoog en onze gemeenschappen raakten verwoest.' Met hun leger aan advocaten luisterden opiatenfabrikanten deze week naar de openingsrede van de aanklagers in Central Islip, Long Island. Niet zoals gebruikelijk in een rechtszaal maar in een collegezaal van een rechtenopleiding, waar het gezelschap wel in paste.
Lees verder

Vier jaar geleden ten dode opgeschreven na aanslag, nu Mont Ventoux op: 'De enige weg is omhoog'
Vier jaar geleden raakten Aristide Melissas (50) en zijn vrouw Marion Van Reeth (57) zwaargewond bij een aanslag in New York. Volgende week fietsen ze samen met andere terreurslachtoffers de legendarische Mont Ventoux op, mét steun van de Tour en het peloton. 'Ik hoop dat ik niet moet stoppen halfweg.'
Lees verder

Een berekende gok: zowel Kevin De Bruyne als Eden Hazard start vanavond
Fase 1 in de ontwikkeling van een nieuwe Europese kampioen is succesvol afgerond. Vanavond fase 2. Volgen bij verlengd succes: fase 3 en 4, de halve finale en finale. Maar eerst is er België-Italië, de best voetballende ploeg van de World Cup 2018 tegen de best voetballende ploeg van Euro 2021.
Lees verder

▶ Wat zijn de kansen van de Rode Duivels tegen Italië? Neem nu deel aan het gesprek met Hans Vandeweghe
Na de slopende partij voetbal van de Rode Duivels tegen Portugal volgt vanavond de kwartfinale tegen de Italianen. Waar schuilt het grootste gevaar in het Italiaanse elftal? En zullen we de geblesseerde sterkhouders Kevin De Bruyne en Eden Hazard terug op het veld zien? Stel nu uw vraag aan sportjournalist Hans Vandeweghe.
Lees verder

▶ 'Mentaal hebben de Italianen een streepje voor': Hans Vandeweghe blikt vooruit op België-Italië
Na de slopende partij voetbal van de Rode Duivels tegen Portugal volgt vanavond de kwartfinale tegen de Italianen. Waar schuilt het grootste gevaar in het Italiaanse elftal? En zullen we de geblesseerde sterkhouders Kevin De Bruyne en Eden Hazard terug op het veld zien? Sportjournalist Hans Vandeweghe beantwoordt uw vragen in deze De Morgen LiveQ&A.
Lees verder

Erika Vlieghe zet coronasituatie in Portugal op dezelfde lijn als India, Zuid-Afrika en Brazilië
Infectiologe Erika Vlieghe zet Portugal op dezelfde lijn als India, Zuid-Afrika en Brazilië: landen waar zorgwekkende varianten van het coronavirus heel dominant zijn én waar de epidemie aantrekt. Dat zei ze in 'De Ochtend' op Radio 1. Of en hoe de politiek zal ingrijpen, is nog onduidelijk.
Lees verder

Johnson & Johnson: 'Vaccin beschermt zeker acht maanden, én is effectief tegen deltavariant'
Het Johnson & Johnson-vaccin blijft minstens acht maanden na de eerste - en enige - prik bescherming bieden tegen de gevolgen van Covid-19. Daarnaast zou het 'adequaat' moeten zijn tegen de oprukkende deltavariant. Dat zegt de vaccinproducent in een verklaring donderdag.
Lees verder

Veldrijdster Jolien Verschueren (31) overleden na lange strijd tegen kanker
Veldrijdster Jolien Verschueren is donderdagnacht op 31-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Belgian Cycling bekendgemaakt op Twitter.
Lees verder

Wie vanavond ook huilend in het gras ligt, wat ik wil is één goede wedstrijd
Frederik De Backer ziet wat u niet ziet tijdens het EK. Vandaag: de pronostiek.
Lees verder

Klaar om op reis te vertrekken? Hier kunt u zich nog laten testen
Op reis binnen de Europese Unie deze zomer, maar nog geen twee weken volledig gevaccineerd? Dan moet je een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Elke Belg die nog niet helemaal ingeënt is, heeft recht op twee gratis PCR-tests. Op verscheidene plaatsen in Vlaanderen zijn daarom testcentra ingericht. Waar kunnen de Vlamingen met reisplannen hiervoor terecht? Je ontdekt hier de locaties per provincie. Vergeet zeker niet op je stad of gemeente te klikken voor alle praktische info.
Lees verder

Langdurige bescherming, goed te mixen: coronavaccins tonen steeds meer kunstjes
Na de fase van sombere berichten over zeldzame bijwerkingen en krappe voorraden, hebben de coronavaccins de wind eronder. Greep uit de nieuwe inzichten: de vaccins beschermen mogelijk langdurig en zijn met elkaar te combineren. Nu maar hopen dat er geen nieuwe virusvariant de jubelstemming komt verpesten.
Lees verder

Hoe (on)betaalbaar is een huis voor jongeren? Check de prijzen in uw gemeente
Het regent berichten over een oververhitte vastgoedmarkt. Hoe onbetaalbaar zijn huizen echt geworden voor starters? En: was het vroeger beter? Wij zochten het uit in 'JONGERE ZKT. HUIS', een serie van drie afleveringen. In deel 1: experts en jonge kopers over de lastige zoektocht naar een huis, en waarom jongeren steeds vaker op hun ouders rekenen.
Lees verder

SOS vastgoed: wie nu een nieuwe woning wil kopen, is eigenlijk te laat of te vroeg
Heb je als jongere gespaard? Ook dan lijkt een eigen huis amper nog haalbaar. Zeker in de centrumsteden swingen de prijzen de pan uit. Experts en jonge kopers over de lastige zoektocht naar een huis, en waarom jongeren steeds vaker op hun ouders rekenen.
Lees verder

Aanhouding van meerderjarige verdachten van groepsverkrachting in Gent verlengd
De twee meerderjarige verdachten van de verkrachting van een meisje van 14 op een kerkhof in Gent blijven in de cel. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist.
Lees verder

Live - Italianen knielen vanavond uit solidariteit mee met Rode Duivels
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Dit uitgestorven gewaand muisje kon zich decennialang verborgen houden door van identiteit te wisselen
Het Goulds muisje (Pseudomys gouldii) ging in 1990 te boek als een uitgestorven knaagdier, officieel doodverklaard. Totdat er dertig jaar later, in 2020, opeens weer een Goulds muisje opduikt tijdens een wetenschappelijk onderzoek. In een uitgebreide studie in het vaktijdschrift PNAS beschrijven en verklaren de onderzoekers hun verrassende vondst.
Lees verder

Waarom we beter lang bij ons lief blijven: '30 jaar een constante partner is beter dan iedere 5 jaar een nieuwe'
We leven langer, gezonder én gelukkiger wanneer we lang bij ons lief blijven, schrijft de Duitse wetenschapper en gevierd auteur Werner Bartens. Hij geeft meteen ook de nodige tips mee: 'Ruziemaken is een teken dat je de ander nog ziet.'
Lees verder

Man (55) sterft bij home invasion in Dilbeek, ook 75-jarige moeder zwaargewond
Bij een overval vannacht in Dilbeek is een man van 55 jaar om het leven gekomen. Omstreeks 4 uur trof de politie in Dilbeek het levenloze lichaam van de 55-jarige man aan in zijn woning in de Hoogveldlaan in Dilbeek.
Lees verder

Canadees dorp dat hitterecord brak in vlammen opgegaan
De extreme hittegolfdie het westen van de Verenigde Staten en Canada teistert, leidt ook tot natuurbranden. Lytton, het dorpje dat eerder deze week drie dagen op rij het hitterecord brak, is in vlammen opgegaan.
Lees verder

Canadees dorp dat hitterecord brak is in vlammen opgegaan
De extreme hittegolf die het westen van de Verenigde Staten en Canada teistert, leidt ook tot natuurbranden. Lytton, het dorpje dat eerder deze week drie dagen op rij het hitterecord brak, is in vlammen opgegaan.
Lees verder

Dit is de Italiaanse ploeg: een betrouwbaar sluitstuk, een blessuregevoelige sneltrein en Mickey Mouse
Vanavond nemen de Rode Duivels het op tegen Italië op het EK. La Squadra Azzurra is al 31 matchen op een rij ongeslagen. Wij stellen de verwachte basisploeg aan u voor aan de hand van een opvallend cijfer per speler.
Lees verder

Laatste C-130 blijft gemoederen verhitten. 'Pure schande'
Een TikTok-filmpje over de standplaats van de laatste Belgische C-130 verhit de politieke gemoederen. 'Een pure schande', vindt Theo Francken (N-VA).
Lees verder

Van Gucht: 'Daling aantal nieuwe coronabesmettingen heeft bodem bereikt, morgen alvast lichte stijging'
De daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus heeft 'op zijn minst de bodem bereikt'. Dat zegt Steven Van Gucht, viroloog bij gezondheidsinstituut Sciensano. 'Morgen gaan we alvast een lichte stijging rapporteren.'
Lees verder

'Blokken' is onbespreekbaar geworden. Een conversationeel vacuüm
Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: de seizoensfinale van Blokken.
Lees verder

Klimaathel op aarde in Canadees dorpje: 'Hitte is de dodelijkste natuurramp die er is'
Inwoners van het Canadese dorp Lytton belandden deze week in een klimatologische hel. Eerst hitte van bijna 50 graden, daarna een vernietigende bosbrand. Een gevolg van de opwarming van de aarde?
Lees verder

Live - Wie wordt mogelijk de volgende tegenstander van België? Spanje en Zwitserland beginnen aan kwartfinale
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Zwitsers komen op gelijke hoogte in kwartfinale tegen Spanje: 1-1
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Rode Duivels Live - Kevin De Bruyne speelt tegen Italië, Jérémy Doku vervangt Hazard
Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van België-Italië en lees hier tijdens de rust een tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.
Lees verder

Live - IJzersterke doelman Sommer houdt de Zwitsers overeind tijdens eerste verlenging
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Spanje gaat naar de halve finales na knotsgekke penaltyreeks tegen Zwitserland
Volg het belangrijkste nieuws over de nationale voetbalploeg van België en nieuws over EK 2021 in de liveblog hieronder, onder de resultaten.
Lees verder

Live - Kevin De Bruyne speelt tegen Italië, Jérémy Doku vervangt Hazard
Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van België-Italië en lees hier tijdens de rust een tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.
Lees verder

Rode Duivels Live - De Belgen moeten achtervolgen: Barella knalt Italië op voorsprong
Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van België-Italië en lees hier tijdens de rust een tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.
Lees verder

Live - 'Twee klasseflitsen van de Italianen': de tussentijdse analyse van Hans Vandeweghe
Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van België-Italië en lees hier tijdens de rust een tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.
Lees verder

Live - Rode Duivels kunnen het tij niet meer keren: Italië naar halve finales na 1-2-overwinning
Volg hieronder de belangrijkste hoogtepunten van België-Italië en lees hier tijdens de rust een tussentijdse analyse van De Morgen-sportjournalist Hans Vandeweghe. Bekijk onderaan deze pagina live statistieken over de wedstrijd.
Lees verder

Italië was te sterk, te slim, te goed, te gehaaid: EK-droom voor Rode Duivels ligt aan diggelen
Net als vijf jaar geleden eindigt het Europees kampioenschap voor de Rode Duivels in de kwartfinale. Ook zoals in Frankrijk (toen in de groepsfase) was Italië te sterk, te slim, te goed, te gehaaid voor een weliswaar gehavend België. Deze Azzurri zijn samen met Engeland favoriet voor de eindwinst.
Lees verder

Italië was te sterk, te slim, te goed, te gehaaid: weer geen titel voor Rode Duivels
Net als vijf jaar geleden eindigt het Europees kampioenschap voor de Rode Duivels in de kwartfinale. Ook zoals in Frankrijk (toen in de groepsfase) was Italië te sterk, te slim, te goed, te gehaaid voor een weliswaar gehavend België. Deze Azzurri zijn samen met Engeland favoriet voor de eindwinst.
Lees verder

Kevin De Bruyne speelde met scheur in de ligamenten: 'Mirakel dat ik erbij was'
En of Kevin De Bruyne gehavend was. Na de exit tegen Italië, onthulde De Bruyne de exacte diagnose na Portugal: gescheurde ligamenten van de enkel. Toch stond De Bruyne er. 'Ik voelde veel druk om te spelen. Maar eigenlijk is dat een mirakel.'
Lees verder

► Grimmige sfeer in centrum Brussel na nederlaag Rode Duivels: politie zet waterkanon in
Aan het Beursplein in het centrum van Brussel heerst momenteel een grimmige sfeer na de uitschakeling van de Rode Duivels op het EK voetbal. De politie heeft het waterkanon al ingezet nadat jongeren er met bommetjes gooiden en amok maakten. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Hete herfst voor Vivaldi: gebikkel om kernuitstap en pensioenen loert om de hoek
De coronacrisis slorpte het voorbije jaar alle aandacht op. Nu die stilletjes aan naar de achtergrond schuift, wacht het grote werk voor de federale regering. Links en rechts zetten zich scherp voor een clash.
Lees verder

Zij houden een hongerstaking: 'Ik zigzag door het leven. Als je illegaal bent, leer je dat vanzelf'
'Je denkt: als ik hard genoeg werk, dan komt op een dag vanzelf de beloning. Ja, niet dus.' De hongerstaking van mensen zonder papieren in twee Brusselse universiteiten en de Begijnhofkerk rondde deze week de kaap van de veertig dagen. Vijf hongerstakers vertellen wat hen daartoe bracht.
Lees verder

Netflix toont spionageserie niet in Vietnam wegens 'foute' zeekaart
Netflix biedt de Australische spionageserie Pine Gap niet meer aan in Vietnam. Het land had een klacht ingediend over de serie, omdat er een kaart in voorkomt waarop de Zuid-Chinese Zee als Chinees bezit is afgebeeld. China en Vietnam hebben al jaren een territoriaal geschil over deze zee.
Lees verder

Helft van de journalisten krijgt met agressie te maken, zo toont VVJ-enquête
Ruim vier op de vijf journalisten merken een verruwing van de omgang met de pers de voorbije jaren. Zowat de helft werd al persoonlijk slachtoffer van agressie. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) bij ruim 200 deelnemers.
Lees verder

Beste Sammy Mahdi, u moet elke hongerstaker recht in de ogen kijken
Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een licht satirisch getinte brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
Lees verder

Vermogensbeheerder wil stoppen als cocurator Britney Spears
De financiële instelling die mee toezicht houdt op de eigendommen van Britney Spears, heeft bij de rechter in Los Angeles een verzoek ingediend om het curatorschap te mogen beëindigen. Bessemer Trust, samen met vader Spears cocurator, heeft daartoe besloten na de emotionele verklaring die de Amerikaanse zangeres vorige week aflegde bij de rechter.
Lees verder

Maak er een schitterende boekenzomer van met al onze tips, interviews en recensies
De zomer is begonnen en met het einde van het schooljaar staat voor velen de vakantie voor de deur. Eindelijk (meer) tijd voor vrienden en familie of gewoon voor uzelf. Tijd ook om nog eens een paar boeken te lezen. Van kinderboek en thriller tot non-fictie en literatuur; op vakantie, lekker thuis, of in het park: u vindt in een Extra Digitale Editie, exclusief voor abonnees te downloaden op zondag 4 juli, hopelijk alles om er een schitterende boekenzomer van te maken.
Lees verder

Buitenlandse pers zegt gouden generatie Rode Duivels vaarwel, al kon één man wél bekoren
Opnieuw geen prijs voor de Rode Duivels. De Belgen verliezen met 1-2 van Italië op de kwartfinale van het EK voetbal. De buitenlandse media zagen een sterker Italië en stellen zich de vraag of België wel ooit gaat oogsten. 'Het land bracht nooit eerder zoveel talent op de been, maar afgezien van een vracht complimenten heeft het niets tastbaars opgeleverd.' Al kon één man wel bekoren.
Lees verder

Opnieuw (licht) stijgend aantal besmettingen in ons land, ziekenhuiscijfers blijven dalen
Na een wekenlange daling gaat de curve van het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw licht opwaarts. Tussen 23 juni en 29 juni waren er dagelijks gemiddeld 378 besmettingen, een stijging met 5 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Dat blijkt zaterdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Bondscoach Martínez wil niet bevestigen dat hij aanblijft: 'Ik ga niets emotioneel zeggen'
Het was geen 'ja' noch 'neen'. Op de vraag hoe Roberto Martínez zijn toekomst zag bij de Rode Duivels, ontweek hij het antwoord. 'Ik ben té ontgoocheld om hierover uitspraken te doen.' De collega's van Het Laatste Nieuws konden de bondscoach interviewen.
Lees verder