Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 7 juli 2021

“Italia, Italia, Italia!”: Genk-Centrum viert feest na spannende EK-match tegen Italië - Spanje

HLN
"Italia, Italia, Italia!": Genk-Centrum viert feest na spannende EK-match tegen Italië - Spanje
Op de Grote Markt in Genk was de spanning deze avond te snijden. Italië nam het op tegen Spanje voor een finaleplaats op het EK en daar kwamen honderden supporters af. Na de eerste goal van Italië brak een luid gejuich los: "Italia, Italia, Italia.' Maar wanneer Spanje tegen scoorde, sloeg de vreugde om. Uiteindelijk wist Italië zich voor de finale te plaatsen, tot grote vreugde van de Italo-Belgen.
Lees verder

"Italia, Italia, Italia!": Genk-Centrum viert feest na spannende EK-match Italië - Spanje
Op de Grote Markt in Genk was de spanning deze avond te snijden. Italië nam het op tegen Spanje voor een finaleplaats op het EK en daar kwamen honderden supporters af. Na de eerste goal van Italië brak een luid gejuich los: "Italia, Italia, Italia.' Maar wanneer Spanje tegen scoorde, sloeg de vreugde om. Uiteindelijk wist Italië zich voor de finale te plaatsen, tot grote vreugde van de Italo-Belgen.
Lees verder

"Leugenaar!": opgewekte Chiellini duwt en geeft Spanje-kapitein Alba een tik op de kaak tijdens toss voor de penaltyreeks
Jordi Alba wist even niet wat er gebeurde. Giorgio Chiellini (36) was wel bijzonder opgewekt tijdens de toss voor de strafschoppenreeks in de halve finale tussen Italië en Spanje. De Italiaanse aanvoerder stond er met een brede glimlach, omhelsde Alba en tikte zelfs even tegen de Spanjaard z'n kaak.
Lees verder

Iran schendt nieuwe voorwaarde nucleair akkoord, Washington spreekt over "provocaties"
Iran is van plan om de verrijking van uranium op te schalen tot twintig procent. Dat heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) verklaard. Daarmee schendt het land opnieuw een voorwaarde van de nucleaire deal van 2015, op een moment dat de onderhandelingen in het slop zitten.
Lees verder

Nederlands koningspaar "diep geschokt" door aanslag op Peter R. de Vries
De Nederlandse koning Willem-Alexander en zijn vrouw koningin Máxima hebben op sociale media gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries.
Lees verder

Premier Rutte: "Dit is een aanslag op de vrije journalistiek"
De aanslag op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries is een "aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtsstaat en onze samenleving". Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd.
Lees verder

Dodental ingestort flatgebouw Florida loopt op naar 36
Het aantal bevestigde doden na de instorting van een appartementencomplex in Surfside bij Miami is gestegen van 32 naar 36. Er zijn nog vier slachtoffers gevonden, zei burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade County. Er worden nog altijd tientallen mensen vermist.
Lees verder

Biden roept op tot verdediging van de democratie
Zes maanden na de bestorming van het Capitool in Washington heeft de Amerikaanse president Joe Biden Amerikanen opgeroepen hun democratie te verdedigen. De aanval van aanhangers van toenmalig president Donald Trump was "een existentiële crisis", staat in een bericht dat dinsdag (lokale tijd) door het Witte Huis is verspreid.
Lees verder

Grote investeerders eisen dat banken meer doen voor het klimaat
Meer dan honderd investeringsmaatschappijen hebben vandaag een oproep gelanceerd aan 63 grote banken om meer inspanningen te leveren voor het klimaat. Banken die weigeren, kunnen het lastig krijgen op hun aandeelhoudersvergaderingen.
Lees verder

Vlucht loopt dag vertraging op doordat jongeren mondmasker weigeren te dragen
Een vlucht van American Airlines van Charlotte, in de Amerikaanse staat North Carolina, met als bestemming de Bahama's heeft een dag vertraging opgelopen omdat jongeren weigerden een mondmasker te dragen. Dat melden lokale media.
Lees verder

Elsa nadert Florida op orkaankracht
De tropische storm Elsa, die eerder als orkaan te keer ging in het Caribisch gebied, is bij het naderen van Florida weer een orkaan geworden. De Amerikaanse stormdienst NHC voorspelt dat de orkaan woensdagochtend lokale tijd aan land gaat bij de westkust van de Amerikaanse staat.
Lees verder

Elsa weer op orkaankracht bij naderen Florida
De tropische storm Elsa, die eerder als orkaan te keer ging in het Caribisch gebied, is bij het naderen van Florida weer een orkaan geworden. De Amerikaanse stormdienst NHC voorspelt dat de orkaan woensdagochtend lokale tijd aan land gaat bij de westkust van de Amerikaanse staat.
Lees verder

Onze Opinie. Als de overheid een sector het brood uit de mond haalt, moet ze bijspringen. Maar het is tijd om de realiteit te trotseren
"De begroting is belangrijk, maar we mogen niemand achterlaten." Hoed u voor politici die A zeggen en er via een 'maar' meteen B aan toevoegen. Wat ze werkelijk bedoelen, schuilt achter die 'maar'. Dat geldt ook voor Thomas Dermine, PS-staatssecretaris voor Relance, die het dom zou vinden om nu de coronasteun op te heffen. Meer zelfs: "iedereen moet uit de crisis zijn, voor we die steun stoppen."
Lees verder

34 besmettingen na Spaanse feestvakanties: "Het leek alsof corona daar niet bestond"
Zon, zee, strand en corona. Spanje lijkt de nieuwe coronahotspot te worden, in 72 uur waren er maar liefst 32.607 nieuwe besmettingen. En de populaire vakantiebestemming is ook in trek bij onze Vlaamse jongeren die hun knaldrang willen laten gelden. Met de gevolgen van dien, bij twee Vlaamse reisorganisaties zijn al 34 besmettingen vastgesteld. Meer dan duizend jongeren zien hun Spaanse reis in het water vallen. "Het leek alsof corona daar niet bestond in clubs", getuigt één van de jongeren.
Lees verder

INTERVIEW. Kolonel Poesen vocht in Afghanistan, maar wordt nu baas van huishoudhulpen: "Fernand Huts zei: 'Potverdorie, het bedrijfsleven is ook iets voor u'"
Zijn F16 werd beschoten boven Afghanistan, zijn kamp werd door de Taliban tot vijf keer per nacht bestookt met raketten, hij was in Kaboel toen de Amerikanen Osama Bin Laden uitschakelden en in Kleine-Brogel leidde hij de enige Belgische basis waar kernkoppen liggen. Maar nu ruilt kolonel Jeroen 'Poeske' Poesen (49) het uniform in voor een kostuum en wordt hij baas van Trixxo, een uitzendbedrijf met 10.000 medewerkers. Van soldaten naar huishoudhulpen, van Mach 2 naar marktanalyses, van de cockpit naar het kantoor: als carrièreswitch kan het tellen. "Al blijft het werk hetzelfde: je moet in moeilijke situaties snel een beslissing nemen."
Lees verder

Groen wil langer zwangerschapsverlof voor tienermama's: "Het is te snel om hun kindje uit handen te geven"
Wie tienermama wordt, heeft 10 weken zwangerschapsverlof. Dat is vijf weken minder dan een 'volwassen' mama. En de tienerpapa? Die krijgt helemaal niets. Daar wil Groen nu een mouw aan passen, in de hoop meer tienerouders weer op de schoolbanken te krijgen na de zwangerschap.
Lees verder

Weyts voorziet extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs
Er komen extra plaatsen bij in het buitengewoon onderwijs. De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de oprichting van drie nieuwe scholen en de verbreding van acht andere scholen. Scholen van het buitengewoon onderwijs krijgen ook extra mogelijkheden om hun capaciteit op korte termijn uit te breiden. Er wordt ook op langere termijn werk gemaakt van structureel extra capaciteit in het buitengewoon onderwijs. "We zetten alle zeilen bij om extra plaatsen te creëren", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts.
Lees verder

Zwarte oud-politieagent goed op weg om burgemeester New York te worden
De zwarte ex-politieagent Eric Adams heeft de overwinning geclaimd in de Democratische voorverkiezingen voor het burgemeesterschap van New York. Volgens de nieuwe resultaten van de verkiezingsautoriteiten staat hij op 50,5 procent met 403.000 stemmen, burgerrechtenadvocate Maya Wiley is goed voor 49,5 procent met 395.000 stemmen. Ook persbureau AP heeft Adams als winnaar uitgeroepen, al komen de definitieve resultaten pas halverwege juli.
Lees verder

Schip dat Suezkanaal blokkeerde kan weg na ruim drie maanden vervolgen
Na een week vastgelegen te hebben in het Suezkanaal en ruim drie maanden aan de ketting in Egypte krijgt rederij Evergreen woensdag het grote containerschip Ever Given weer in handen. Dat gebeurt nadat een akkoord over het betalen van een schadevergoeding aan kanaalautoriteit SCA werd afgerond. De vrijgave gaat volgens SCA gepaard met een ceremonie.
Lees verder

Maarten Van Gramberen volgt in Frankrijk de Ronde en trekt daarna naar de Spelen in Tokio: "Zeven weken van huis, maar mij hoor je niet klagen"
Twaalf dagen al jaagt de Ronde door Frankrijk, nu richting het diepe zuiden. En met één zekerheid voor VRT-Tourverslaggever Maarten Vangramberen (42): elke ochtend maalt hij lopend voor dag en dauw tien kilometer af. "Het is mijn manier om alles in mijn hoofd op een rijtje te zetten", lacht Maarten, al aan zijn zesde 'Vive le vélo' toe.
Lees verder