Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 2 juli 2021

“Hypertensie is een ‘silent killer’, je voelt vaak niet dat je bloeddruk te hoog is”: prof legt uit wat je er...

HLN
"Hypertensie is een 'silent killer', je voelt vaak niet dat je bloeddruk te hoog is": prof legt uit wat je eraan kan doen
Dertig tot veertig procent van de Belgische bevolking heeft last van een te hoge bloeddruk, een aandoening die je altijd moeten laten behandelen. "Hypertensie kan immers levensbedreigend zijn", zegt cardioloog Ernst Rietzschel. "Het verhoogt de kans op een beroerte, hart- en vaatziekten en nierproblemen." Hij legt uit hoe je een hoge bloeddruk voorkomt en herkent.
Lees verder

Dorp op stelten door uit de kluiten gewassen krokodil
Het Indiase dorp Dandeli staat op stelten door een ongewone bezoeker. Een uit de kluiten gewassen krokodil verruilt de rivier voor de drukke straten. De inwoners onthalen de zeldzame verschijning met veel enthousiasme. Ze zien zo'n groot exemplaar dan ook niet elke dag.
Lees verder

Russische cargo aan ruimtestation ISS gekoppeld
Een onbemand Russisch vrachtruimteschip heeft zich vrijdagmorgen vroeg succesvol aan het Internationaal Ruimtestation ISS gekoppeld, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekendgemaakt.
Lees verder

Belfius vraagt nog 3 euro voor klein beursorder: lancering nieuw beleggingsplatform zorgt voor lager digitaal tarief
Bij Belfius kost de uitvoering van een klein order op de Brusselse beurs nog 3 euro. Tot nog toe rekende de instelling daar 20 euro per schijf van 5.000 euro voor aan. Ze herbekeek haar tarieven naar aanleiding van de lancering van haar nieuwe beleggingsplatform Re=Bel.
Lees verder

Zus vermoorde Jo Cox wint belangrijke verkiezing Noord-Engeland
De Britse oppositiepartij Labour heeft een belangrijke overwinning geboekt bij tussentijdse verkiezingen in het noorden van Engeland. De zus van de vermoorde politica Jo Cox won de parlementszetel van kiesdistrict Batley and Spen.
Lees verder

Zus vermoordde Jo Cox wint belangrijke verkiezing Noord-Engeland
De Britse oppositiepartij Labour heeft een belangrijke overwinning geboekt bij tussentijdse verkiezingen in het noorden van Engeland. De zus van de vermoorde politica Jo Cox won de parlementszetel van kiesdistrict Batley and Spen.
Lees verder

Obligatiefondsen kennen snelste groei op fondsenmarkt: waarom zijn ze zo populair?
De terugval van de Belgische fondsensector tijdens het eerste kwartaal van 2020, was tegen de jaarwisseling alweer volledig uitgevlakt. Opmerkelijk is dat obligatiefondsen de procentueel sterkste groei toonden. Maar wat is een obligatiefonds en welk rendement en risico gaan ermee gepaard? Spaargids.be zet de feiten op een rij.
Lees verder

Eindelijk kans voor de vluchters? Oliver Naesen werkt aan nationale alliantie: "Met tien Belgen hebben we kans"
Ze staan te drummen, de Belgen die vandaag mee willen gaan in de ontsnapping. Want dit is dé dag voor vluchters. Op papier althans, want in de praktijk eindigt het vaak op een sof. Oliver Naesen (30), de grote Belgische orkestleider, over de frustratie van de "simpele" coureurs.
Lees verder

Erika Vlieghe zet Portugal naast India, Zuid-Afrika en Brazilië
Infectiologe Erika Vlieghe zet Portugal op dezelfde lijn als India, Zuid-Afrika en Brazilië: landen waar zorgwekkende varianten van het coronavirus heel dominant zijn én waar de epidemie aantrekt. Dat zei ze in 'De Ochtend' op Radio 1. Of en hoe de politiek zal ingrijpen, is nog onduidelijk.
Lees verder

Prins Harry vertrok al 20 minuten na herdenking Diana: "Er was zeker geen sprake van een verzoening"
De Britse prinsen Harry (36) en William (39) hebben de strijdbijl nog niet begraven, zo blijkt uit getuigenissen van paleismedewerkers. Hoewel het volk had gehoopt op een verzoening tijdens de herdenking van hun moeder, Diana, blijft de sfeer kil tussen de broers. "Harry vertrok al na 20 minuten. Hij leek opgelucht dat hij weg kon."
Lees verder

"Ik wil niet kiezen tussen mama of topsporter zijn." Vrouwelijke sporters die borstvoeding geven, mogen hun baby meenemen naar de Olympische Spelen
Opgelucht ademhalen voor jonge mama's die eind deze maand naar de Olympische Spelen in Tokio gaan. Zij mochten door de protocollen hun kindje niet meenemen, zelfs niet als ze nog borstvoeding geven. Om daar verandering in te brengen, zette de Canadese basketbalspeelster Kim Gaucher (37) een emotioneel pleidooi op Instagram. Met succes, want de regels werden op de valreep aangepast. "Dit is een zeer belangrijke stap vooruit voor vrouwen in de sport."
Lees verder

PROMOJAGERS SUPERTIP. "Belachelijk goedkoop" koffieapparaat mét gratis koffiecups
Koffieliefhebbers op zoek naar een koopje moeten deze week bij winkelketen Electro Depot zijn. Zowel in de winkels als op de webshop kan je er een Dolce Gusto espressoapparaat op de kop tikken voor 29,95 euro. Je krijgt er bovendien drie dozen koffiecups bij. "Dat is belachelijk goedkoop eigenlijk", vindt Gunther Devisch van Promojagers België. Hij maakt er zijn wekelijkse supertip van voor de lezers van HLN.
Lees verder

De Man City-jaren van Italiaans bondscoach Mancini: "Elke dag brak er een wereldoorlog uit"
Bij Man City had Roberto Mancini (56) destijds een butler. Een heertje gedroeg er zich naar zijn status – professor Kompany spreekt erover mee. Herinneringen aan de kolerieke machinist van de Squadra tijdens zijn succesvolle Engelse jaren. Zou hij nog schelden vanop zijn fiets?
Lees verder

Tour-organisatie laat klacht tegen 'de vrouw met het bordje' vallen, Française "schaamt zich" en laat voor het eerst van zich horen
De Franse vrouw die voor een massale valpartij in het peloton zorgde in de openingsrit van de Tour de France heeft voor het eerst van zich laten horen. De 31-jarige Française werd eergisteren in voorlopige hechtenis genomen, maar is na verhoor weer vrijgelaten. Ze schaamt zich naar eigen zeggen om de gebeurtenissen. Tourorganisatie ASO brengt geen klacht uit, de rennersvakbond CPA doet dat wel.
Lees verder

"VS vragen landen in Centraal-Azië om Afghanen op te vangen"
De Amerikaanse regering heeft drie Aziatische landen gevraagd om tijdelijk zo'n negenduizend Afghanen op te vangen. Die werkten in hun vaderland voor de Amerikanen en willen nu vluchten voor de taliban, zeggen twee ingewijden.
Lees verder

LIVE TOUR. Grijpen (Belgische?) vluchters hun kans in langste etappe met zware finale?
Genoeg gesprint, vandaag gaat het in de zevende etappe van de Tour de France weer meer bergop. De renners krijgen tussen Vierzon en Le Creusot - met zo'n 250 kilometer de langste rit - vijf beklimmingen voorgeschoteld. Zorgt een uitschieter van tweede categorie voor een spektakelrijke finale? En grijpen de (Belgische?) vluchters hun kans? U kan de hele etappe volgen in deze liveblog!
Lees verder

Brian May over Freddie Mercury op 50ste verjaardag van Queen: "Hij had enorm veel onzekerheden"
Brian May (73) heeft zich in een nieuw interview met Absolute Radio, dat op zaterdag volledig wordt uitgezonden, nog eens uitgelaten over zijn voormalige collega Freddie Mercury. "Hij had een bepaald aura over zich heen, maar diep vanbinnen kampte hij met ontzettend veel onzekerheden. Die heeft hij met zich meegedragen tot op het einde."
Lees verder

Johnson & Johnson zegt dat vaccin doeltreffend is tegen Deltavariant
Johnson & Johnson verzekert dat zijn coronavaccin doeltreffend is tegen de bijzonder besmettelijke Deltavariant. De immuunrespons zou minstens acht maanden aanhouden.
Lees verder

Club Brugge kondigt nieuwe aandeelhouder aan: Orkila Capital investeert 50 miljoen euro in blauw-zwart
Goed nieuws voor Club Brugge. Blauw-zwart heeft een nieuwe investeerder aangekondigd. Orkila Capital pompt maar liefst 50 miljoen euro in de landskampioen. 20 miljoen van dat bedrag dient als kapitaalsverhoging. 30 miljoen voor de aankoop van 23,26 procent van de aandelen. Grizzly Sports NV van voorzitter Bart Verhaeghe blijft hoofdaandeelhouder met 71,89 procent van de aandelen.
Lees verder

Italiaanse iconen over de clash tegen de Rode Duivels: "Portugal zou een moeilijkere tegenstander geweest zijn"
De Rode Duivels staan straks tegenover Italië in de kwartfinale van het EK voetbal. Van Fabio Cannavaro tot Dino Zoff: enkele iconen van de Squadra blikken vooruit op het duel. "Het spijt me voor De Bruyne, maar wij hopen dat hij niet fit raakt."
Lees verder