Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 22 juli 2021

Geen drinkbaar water, geen gas, en geen elektriciteit: ‘9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen’

Geen drinkbaar water, geen gas, en geen elektriciteit: '9.000 mensen moeten op zoek naar ander onderkomen'

De watersnood in ons land zorgt ook voor infrastructurele problemen in de getroffen zone: met waterleidingen en gas- en elektriciteitsdistributienetwerken die weggevaagd zijn, moeten inwoners het mogelijk maanden stellen zonder drinkbaar water uit de kraan, en zonder verwarming of elektriciteit. Volgens politiechef Alain Barbier uit Pepinster zijn de uitdagingen voor zo'n 9.000 gezinnen zo groot dat ze niet anders zullen kunnen dan op zoek gaan naar een ander onderkomen.

Lees verder

Uitvaart Peter R. de Vries vindt donderdag plaats in Carré in Amsterdam

Het afscheid van de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries vindt woensdag en donderdag plaats in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dat heeft RTL zondag namens de familie bekendgemaakt.

Lees verder

Brisbane organiseert Olympische Spelen in 2032

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het Australische Brisbane woensdag officieel aangeduid als gaststad voor de Olympische Spelen van 2032. De IOC-leden volgden op de 138e IOC-sessie in Tokio de aanbeveling van de toewijzingscommissie.

Lees verder

Gezondheidspas voor bezoek aan Franse bioscoop of museum

Sinds woensdag moeten bezoekers van Franse bioscopen, theaters, musea, zwembaden en attractieparken kunnen bewijzen dat ze volledig gevaccineerd zijn, hersteld zijn van covid-19 of een negatieve test hebben ondergaan. De gezondheidspas geldt voor alle bijeenkomsten van meer dan 50 mensen.

Lees verder

Na de zondvloed: Inwoners Pepinster bezig aan titanenwerk

Na de watersnood is Pepinster onherkenbaar geworden. De inwoners werken verder aan de opruim, velen met de handen in het haar. Fotoreporter Sébastien Van Malleghem ging ter plaatse.

Lees verder

Weinig publiek voor Te Deum in Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal

De koninklijke familie heeft woensdag het traditionele Te Deum bijgewoond in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, naar aanleiding van de nationale feestdag. In tegenstelling tot vorig jaar was er wel publiek toegelaten met extra veiligheidsmaatregelen.

Lees verder

Orban wil referendum over LGBTQ-wet houden

De Hongaarse premier Viktor Orban gaat een referendum organiseren over de veelbesproken 'antihomowet' in zijn land. Dat heeft de conservatieve regeringsleider woensdag aangekondigd in een video op zijn Facebookpagina.

Lees verder

Bezos bedankt werknemers en klanten bij Amazon: 'Jullie hebben ruimtereis betaald'

Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld, heeft tijdens een persconferentie kort na zijn historische ruimtereis zijn werknemers en klanten bij Amazon toegesproken. 'Vanuit de grond van mijn hart bedank ik jullie, want jullie hebben voor dit alles betaald', klonk het. Luister mee in bovenstaande video.

Lees verder

Elise Mertens: 'Misschien is de kans op een medaille net iets groter in het dubbelspel.'

Het dubbelduo Elise Mertens -Alison Van Uytvanck heeft elkaar gevonden. Nog nooit speelden ze een officiële dubbelmatch samen. Wimbledonwinnares Mertens: 'Ik kan mij makkelijk aanpassen.' Van Uytvanck: 'Ik zie geen probleem.'

Lees verder

Prinses Delphine viert voor de eerste keer de nationale feestdag mee

Prinses Delphine is voor de eerste keer, sinds ze erkend werd als de dochter van Koning Albert II, aanwezig op het defilé voor de Nationale Feestdag. Samen met haar echtgenoot Jim O'Hare zit ze naast prins Laurent, prinses Astrid en prins Lorenz.

Lees verder

Sans-papiers beëindigen hongerstaking in Brussel

De sans-papiers in Brussel beëindigen hun hongerstaking. Dat werd bevestigd aan De Standaard. Vanaf morgen zou iedereen naar de neutrale zone gaan. 'Er is een oplossing in de maak', zegt woordvoerder Ahmed.

Lees verder

Beklijvende beelden tonen hoe Chinese pendelaars vastzitten in ondergelopen metro

De overstromingen in de Chinese grootstad Zhengzhou hebben al minstens 25 mensenlevens geëist. Dat hebben de lokale autoriteiten woensdag gemeld. Gevreesd wordt dat er nog meer lichamen geborgen zullen worden. Levens redden is nu 'de topprioriteit', verklaarde president Xi Jinping.

Lees verder

Extreemrechtse politicus schiet Marokkaanse man dood in Italië

In Italië heeft een politicus van de extreemrechtse partij Lega Nord, Massimo Adriatici, een Marokkaanse man doodgeschoten tijdens een aanvaring in het openbaar. Dat berichtte onder meer het Italiaanse persbureau Ansa woensdag.

Lees verder

Fabio Jakobsen als eerste over de streep in Zolder in Ronde van Wallonië

De Nederlander Fabio Jakobsen sleept de eerste overwinning voor team Deceuninck-Quick Step en de tweede voor Nederland binnen. Hij klopte Fernando Gaviria Rendon (UAE Team Emirates) in de massaspurt.

Lees verder

Kroonprinses Elisabeth schittert in militair defilé

Kroonprinses Elisabeth heeft als leerling-officier van de Koninklijke Militaire School deel uitgemaakt van de parade. Op het Paleizenplein in Brussel marcheerde ze mee in het nationaal defilé naar aanleiding van de Nationale Feestdag.

Lees verder

Een deken, een bed en eten

Nu de acute noodfase voorbij is, kunnen hulpverleners focussen op de noden op de langere termijn. In Verviers en Pepinster zouden ongeveer 12.000 mensen niet terug naar huis kunnen. Sommigen kunnen bij familie terecht, anderen moeten rekenen op lokale besturen.

Lees verder

Het gaat plots toch vooruit in de zaak-Reuzegom

Het lijkt erop dat het gerecht na de mislukte wraking van de voorzitter van de raadkamer vaart wil zetten achter de zaak-Reuzegom.

Lees verder

Harvey Weinstein bepleit onschuld in nieuw misbruikproces

Harvey Weinstein heeft aan het begin van een nieuw proces rond elf aanklachten van verkrachting en seksueel misbruik zijn onschuld bepleit. Dat gebeurde woensdag tijdens een hoorzitting in Los Angeles, waar de voormalige Hollywood-filmproducent in een rolstoel verscheen.

Lees verder

Verliefd op een crimineel netwerk

Patricia viel als een blok voor een Facebookfoto waarachter een netwerk van oplichters schuilgaat. Ze verloor veel geld aan die romantische droom. 'In mijn dagboek schreef ik: "Ofwel was dit de slechtste beslissing van mijn leven, ofwel betekent het de start van iets heel moois."'

Lees verder

'Negen op de tien keer verlies ik bij het armworstelen'

Ze is nog maar 19 jaar, maar tilt gemakkelijk het dubbele van haar lichaamsgewicht boven haar hoofd. Nina Sterckx maakt zaterdag haar debuut op de Olympische Spelen als gewichthefster. 'Maar zo sterk ben ik helemaal niet.'

Lees verder

Alain Remue: 'Kans op overlevenden is weg'

Sommige lichamen van vermiste personen zullen wellicht nooit meer gevonden worden. Dat vreest Alain Remue, hoofd van de Cel ­Vermiste Personen.

Lees verder

Bakker toont volledig vernielde bakkerij in Pepinster: 'Verzekeringen doen lastig'

Bijna één week na de zondvloed likken de inwoners van het Luikse Pepinster hun wonden. Bakker David Alexandre (36) zag zijn levenswerk ten onder gaan door het vele water. Maandag kreeg hij bezoek van een verzekeraar. In bovenstaande video geeft hij een rondleiding in zijn ondergelopen bakkerij.

Lees verder

Aantal nieuwe besmettingen en opnames nog steeds in stijgende lijn, sterftecijfer daalt wel

Het aantal nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames stijgt verder. Tegelijkertijd daalt het aantal overlijdens ten gevolge van covid naar gemiddeld 1,1 per dag.

Lees verder

Unesco vindt Liverpool geen Werelderfgoed meer

De Unesco heeft woensdag beslist om de Britse stad Liverpool te verwijderen van de Werelderfgoedlijst. Dat gebeurde in een geheime stemming. Het betekent een zware slag voor het toerisme en voor het aanzien van de Engelse stad. De burgemeester van Liverpool noemt de beslissing 'onbegrijpelijk'.

Lees verder

Weerbericht | Nog twee dagen zomers weer en dan slaat het om

Het is donderdag vrij mooi met in de loop van de dag stapelwolken. De maxima schommelen tussen 20 en 26 graden. Ook vrijdag krijgen we vrij warm zomerweer met vrij veel zon en maxima rond 25 graden. In het weekend en begin volgende week wisselvallig met soms felle buien en lokaal onweer. Dat meldt het KMI.

Lees verder