Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 juli 2021

Europa stelt uitgebreid klimaatpakket voor: benzine- en dieselauto's verdwijnen binnen vijftien jaar uit de Europese ...

HLN
Europa stelt uitgebreid klimaatpakket voor: benzine- en dieselauto's verdwijnen binnen vijftien jaar uit de Europese showrooms
Een verbod op voertuigen met verbrandingsmotoren vanaf 2035, uitstootrechten voor transport en gebouwen, een belasting op kerosine,... Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft een omvangrijk pakket wetgevende maatregelen aangekondigd die de Europese Unie in staat moet stellen haar klimaatdoelstellingen te halen. "De economie op fossiele brandstoffen heeft haar limiet bereikt", klinkt het.
Lees verder

Voedingsexpert: "Schil je fruit en groente voortaan niet meer voor je het eet"
Het eten van meer groente en fruit is goed voor je gezondheid, maar of je de schil moet opeten, daarover verschillen de meningen nogal eens. Veel mensen gooien de schillen weg: uit gewoonte, omdat ze taai zijn of uit angst voor pesticides. Niet doen, zegt Eric de Maerteleire, dan gooi je het meest waardevolle weg.
Lees verder

"Nog heel veel regen verwacht, we vrezen dat er nog woningen zullen onderlopen"
Al de hele dag valt de regen met bakken uit de lucht, vooral in het oosten van het land. In de provincie Luik geldt code rood. Ook in Voeren is een rivier buiten haar oevers getreden en zijn er woningen overstroomd. Volgens Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij is er nog heel veel regen op komst. "We vrezen dat er nog huizen gaan onderlopen", zegt ze bij HLN LIVE.
Lees verder

Hoe vraag ik de pass sanitaire aan? En gelden dezelfde regels voor kinderen? Al uw vragen over de Franse gezondheidspas beantwoord
Wie binnenkort in Frankrijk een museum bezoekt of zich op een terras vleit, moet over een gezondheidspas beschikken, zelfs pour un petit café. Op die pas moet het bewijs van dubbele vaccinatie of immuniteit staan, of het resultaat van een negatieve PCR- of antigeentest van hoogstens 48 uur. Maar zal het ook voor toeristen gelden? En wat met hotels en campings? Wij beantwoorden uw vragen.
Lees verder

IN BEELD. Aanhoudende regen veroorzaakt zware wateroverlast in heel het zuidoosten van het land
Het noodweer veroorzaakt vooral in de Voerstreek en een aantal Waalse provincies heel wat wateroverlast. Huizen, wegen en weides waar jeugdbewegingen hun kampen hadden opgeslagen, zijn helemaal onder water gelopen door de rivieren en beken die buiten hun oevers zijn getreden.
Lees verder

Teuns toont opnieuw bloedvorm, maar mag niet naar de Spelen: "Jammer, maar ga er niks over zeggen"
Dylan Teuns heeft in de bergrit naar de Col de Portet nog maar eens z'n uitstekende vorm geëtaleerd. Onze landgenoot van Bahrain Victorious klom op de slotklim lang mee met de beteren en finishte uiteindelijk als tiende. "Ik ben blij dat ik een goeie Tour rijd."
Lees verder

De komedie van Carapaz, de vechtlust van Vingegaard en het eindschot van Pogacar: bekijk hier de hoogtepunten van de 17de etappe
Op Quatorze Juillet heeft Tadej Pogacar de puntjes nog eens op de 'i' gezet in de Ronde van Frankrijk. De Sloveen had op de slotklim een beter eindschot in huis dan Jonas Vingegaard en Richard Carapaz. Herbekijk hier de hoogtepunten van de zeventiende etappe.
Lees verder

Ploegleider Zeeman over Vingegaard: "Hij is de beste na Pogi, mooi hé"
Jonas Vingegaard heeft meer dan één hand uitgestoken naar het Tourpodium. De Deen is de beste na Tadej Pogacar, ploegleider Merijn Zeeman reageerde dan ook tevreden voor de micro van VTM. "Hij heeft fantastisch gevochten."
Lees verder

Kersverse Bachelor Fabrizio Tzinaridis reageert op negatieve reacties: "Hebben jullie niets beters te doen?"
Eerder deze week raakte bekend dat Fabrizio Tzinaridis (28) op zoek mag naar een nieuwe liefde in 'De Bachelor'. Dat leverde hem wel wat kritiek op, klinkt het op Instagram.
Lees verder

Kinderfiets van Diana wordt geveild voor enorme som geld
Prinses Diana's kinderfiets, waarmee ze in de jaren '70 op het landgoed van haar familie reed, wordt binnenkort geveild. De knalrode Tracker-fiets is een kopie van de beroemde Raleigh Chopper - een van de meest populaire stukken speelgoed in die jaren.
Lees verder

Wales heft covidbeperkingen op maar handhaaft mondmasker
Bijna alle coronabeperkingen worden volgende maand in Wales opgeheven, maar een mondmasker blijft verplicht op het openbaar vervoer, zo heeft de minister-president van de regio woensdag gezegd. Ook binnen zal meestal nog een mondmasker gedragen moeten worden.
Lees verder

Transfer Talk. Club informeert naar Juve-Belg Koni De Winter (19), Horvath vindt onderdak in Engeland
De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen is volop bezig, dus draait ook de transfermolen op volle toeren. Welke smaakmakers vertrekken uit de Jupiler Pro League? Wie gooit met de miljoenen? En wat met Lionel Messi, blijft hij of blijft hij niet bij Barcelona? Alle transferontwikkelingen in binnen- én buitenland volgt u dagelijks in onze Transfer Talk.
Lees verder

Joppe De Campeneere (23) is noch man, noch vrouw. 'Topdokter' Piet Hoebeke: "Geslacht en gender zijn niet zwart-wit. Voor niemand van ons"
Vandaag is het de Internationale dag voor non-binaire mensen. Een dag om stil te staan bij een grote groep die zich niet identificeert als man of vrouw, want het is echt niet zo dat er maar twee genders zijn. De realiteit is complexer, bevestigt 'Topdokter' en professor urologie Piet Hoebeke. "Bij elk van ons staan de knopjes op het 'mengpaneel' van gender en geslacht anders." En elk van ons heeft baat bij zo'n diverser wereldbeeld, zegt Joppe De Campeneere, die* non-binair is. "Vasthouden aan de hokjes van man en vrouw geeft nadelen voor iedereen. Zelfs voor de stoerste, meest mannelijke man."
Lees verder

Lizel en Steven raakten alles kwijt in woningbrand, waaronder alle spullen van overleden zoon: "Dit wens ik mijn ergste vijand niet toe"
Een week geleden sloeg het noodlot toe bij Lizel Torfs (44) en Steven Van den Nieuwenhof (47). Door een zware brand maandagmiddag 5 juli werd hun huis op de Bevelsesteenweg in Nijlen onbewoonbaar verklaard. Het koppel is alles kwijt en woont nu in een bijgebouw in hun tuin. "Maar het ergste is dat alle spullen van onze overleden zoon weg zijn", zucht Lizel.
Lees verder

Kremlin wijst compromis af over huwelijk tussen mensen van zelfde geslacht
Het Kremlin heeft een erkenning van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht nadrukkelijk afgewezen. De Russische grondwet laat dit niet toe, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens het persbureau Interfax. "Nee, het is niet nodig hierover een compromis te zoeken", zei hij woensdag.
Lees verder

Adele koopt derde woning in wijk vol beroemdheden in Beverly Hills
Het lijkt erop dat Adele (33) haar vastgoedportefeuille serieus aan het uitbreiden is. De zangeres heeft in Hidden Valley, een wijk in Beverly Hills, een derde woning gekocht. En ze is niet de enige beroemdheid die daar graag woont.
Lees verder

Zeker vijftien politiewagens maken jacht op Fransman die flik verwondt en uiteindelijk… zonder benzine valt
Een man (37) uit Roubaix heeft sinds dinsdagnacht de misschien wel lulligste arrestatie van het jaar op zijn naam staan. Nadat hij tijdens een vechtpartij in Rijsel een botsing veroorzaakte waardoor een agent gewond raakte, sloeg hij op de vlucht. Op de hielen gezeten door de Franse en Belgische politie, moest hij zich in Zonnebeke gewonnen geven. Allicht zal hij worden uitgeleverd aan het Franse gerecht.
Lees verder

Belgische delegatie, met onder meer Nina Derwael, vertrokken naar Tokio
Een grote delegatie van 37 Belgische atleten is vanavond in Zaventem vertrokken naar Tokio voor de Olympische Spelen. Onder hen de turnploeg met speerpunt Nina Derwael, die een gooi wil doen naar een gouden medaille. Ook de Belgian Tornado's met de broers Borlée en Jonathan Sacoor, Mauri Vansevenant en Lotte Kopecky (wielrennen) en Louis Croenen en Fanny Lecluyse (zwemmen) stapten mee het vliegtuig op.
Lees verder

Gezin uit Ekeren zit vast in hotel in Ardennen door noodweer: "De straten zijn kolkende rivieren"
Barbara Mattheyssen (38) en Robby Embrechts (46) uit Ekeren zitten met hun kinderen vast in een hotel in Theux. Door de noodweer zou een stuwdam in de buurt zijn gebroken. Het water stroomt er tot twee meter hoog door de straten. "We hebben nog snel voedsel uit de keuken gehaald en zijn naar een verdieping hoger gevlucht. De auto's drijven door de straten en we zitten zonder elektriciteit."
Lees verder

OEFENMATCHEN JPL. Genk speelt gelijk tegen AZ in Luminus Arena
Racing Genk heeft woensdag in een vriendschappelijke wedstrijd 1-1 gelijkgespeeld tegen het Nederlandse AZ Alkmaar. De wedstrijd vond achter gesloten deuren plaats in de Luminus Arena. Voor Genk opende Cyriel Dessers de score na 78 minuten. Thijs Oosting kon in de slotminuut gelijkmaken voor AZ.
Lees verder