Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 1 juli 2021

Duits coronavaccin van CureVac uiteindelijk 48 procent effectief

HLN
Duits coronavaccin van CureVac uiteindelijk 48 procent effectief
Het Duitse coronavaccin van biofarmaceut CureVac is slechts voor 48 procent effectief, blijkt uit de definitieve onderzoeksresultaten die het bedrijf heeft gepresenteerd. Uit eerdere proeven bleek al dat het coronavaccin voor 47 procent effectief was. Het bedrijf verwachtte aan het einde van het jaar vaccins te gaan leveren, maar met deze resultaten gaat dat niet door.
Lees verder

Lichamen van twee kinderen gevonden onder puin ingestort appartementsgebouw Miami, dodental loopt op tot 18
Na de instorting van een gebouw in de Amerikaanse staat Florida vorige week, zijn nu al achttien lichamen aangetroffen onder het puin. Dat zegt burgemeester van Miami-Dade County Daniella Levine. Twee van de dodelijke slachtoffers zijn kinderen van 4 en 8 jaar. Eerder op de dag meldde de burgemeester al dat twaalf slachtoffers geïdentificeerd waren en dat het jongste slachtoffer 26 jaar was en het oudste 92. Bijna 150 mensen zijn nog vermist, dus de dodentol zal hoogstwaarschijnlijk nog oplopen.
Lees verder

Journalist en activiste doodgeschoten in Haïti
In Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, zijn in een nacht tijd 15 mensen doodgeschoten, onder wie een journalist en een activiste van de oppositie. Dat heeft politiechef Léon Charles woensdag lokale tijd gemeld. Hij spreekt van represailles door sympathisanten van de woordvoerder van een politievakbond SPNH-17 die enkele uren eerder door een gewapende groep gedood werd.
Lees verder

Honderden overlijdens in VS en Canada mogelijk gelinkt aan hittegolf
In het westen van de Verenigde Staten en Canada zijn nu al honderden mensen plots gestorven. De overlijdens zijn mogelijk gelinkt aan de hittegolf die de regio teistert. Sinds vrijdag zijn in de Canadese staat British Columbia al 486 mensen plots overleden, meldt een wetsdokter. En in Multnomah County in de Amerikaanse staat Oregon stierven sinds vrijdag al 45 mensen.
Lees verder

45 mensen overleden door hittegolf in Amerikaanse staat Oregon
De hittegolf die de Noord-Amerikaanse westkust teistert heeft in Multnomah County in de Amerikaanse staat Oregon sinds vrijdag aan 45 mensen het leven gekost. De lokale autoriteiten noemen dat een ongewone toename van het aantal sterfgevallen in de regio. De personen zijn overleden aan de gevolgen van oververhitting.
Lees verder

Prinsen William en Harry onthullen vandaag standbeeld van prinses Diana
Het standbeeld van prinses Diana wordt donderdag ter ere van haar zestigste geboortedag onthuld. Het beeld van de moeder van prins William en prins Harry staat in de tuin van Kensington Palace in Londen, waar 'Lady Di' tot haar dood woonde.
Lees verder

Standard krijgt tijdelijk transferverbod opgelegd
De donderwolken pakken zich weer even samen boven Standard. Door de penibele financiële situatie van de Luikse club heeft de licentiecommissie besloten om hen een tijdelijk transferverbod op te leggen. Tot nader order mogen ze dus geen inkomende transfers doen. "Een sanctie die we onszelf al hadden opgelegd", zegt CEO Alexandre Grosjean.
Lees verder

Duitsland schort reiswaarschuwingen voor meer dan 80 landen op
Duitsland schort zijn reiswaarschuwingen voor meer dan 80 landen op. Die beslissing is controversieel, nu de meer besmettelijke varianten van het coronavirus hun opmars maken. De overheid schort ook waarschuwingen op naar landen die als riskant worden geclassificeerd, zoals Turkije, delen van Spanje en Kroatië.
Lees verder

"Revalideren naast Axel Witsel, dat werkt inspirerend": ook amateursporters kunnen terecht bij mirakeldokters van Rode Duivels
Ook als amateursporter kan je terecht bij de mirakeldokters van de Rode Duivels die Axel Witsel in recordtijd speelklaar kregen en nu alweer de handen vol hebben met De Bruyne en Hazard. Meest bekend is de praktijk van Lieven Maesschalck, maar je kan op consultatie bij ploegdokters Geert Declerq en Kristof Sas. Ze leggen uit hoe ze precies te werk gaan. "Recreatieve sporters kunnen zich hier bovendien optrekken aan de topsporters, met wie ze zij aan zij trainen."
Lees verder

Chaos rond coronacertificaat: vanaf vandaag kun je niet zonder op reis, maar niemand die het zal controleren
Wie vanaf vandaag op het vliegtuig stapt, moet met een coronacertificaat kunnen bewijzen dat hij volledig gevaccineerd is, recent een negatieve test heeft afgelegd of recent van corona hersteld is. Maar aan de vooravond van de zomervakantie is nog niet duidelijk wie dat certificaat zal controleren op Brussels Airport. De politiek wijst naar de luchtvaartmaatschappijen, maar die zeggen dat het praktisch niet haalbaar is. En zo neemt het coronacertificaat een valse start.
Lees verder

Deze Vlamingen vertoeven nu al in zonnigere oorden: "We genieten driedubbel, je weet immers nooit wat de komende weken brengen"
Eindelijk, 1 juli. Vakantie. Heel wat Vlamingen wachtten weliswaar niet op dat startschot om betere oorden op te zoeken. Het kan en het mag mits de nodige testen en vaccinaties. En het kwakkelweer hier in België hoeft ons ook niet hier te houden. Deze Vlamingen konden niet wachten om hun valiezen in te laden. "Dit pakken ze ons alvast niet meer af", klinkt het.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Stevig parlementair debat vooraleer er een avondklok wordt ingevoerd? Met deze pandemiewet is dat nog steeds geen garantie"
Vandaag zou de langverwachte pandemiewet ter stemming komen in het parlement. Zou, want voor de vierde keer stuurt de oppositie die (steeds gewijzigde) tekst gisteren naar de Raad van State voor advies. Het duurt dus nog minstens 2 weken eer de wet finaal gestemd wordt. En gelukkig maar, want ondanks de lange lijdensweg van minister Verlinden is het werk nog niet af.
Lees verder

Snellere tweede prik met AstraZeneca vooral goed nieuws tegen oprukkende deltavariant
Goed nieuws in de vaccinatiestrategie: omdat het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca gisteren de beloofde 700.000 vaccins heeft geleverd, is het voor iedereen mogelijk om al na acht weken een tweede prik te krijgen met het vaccin in de plaats van na twaalf weken. "Sneller een tweede prik is belangrijk om de oprukkende Indiase variant het hoofd te bieden", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen).
Lees verder

"Geen De Bruyne? Miserie miserie miserie": onze chef voetbal keek opnieuw naar België-Portugal en maakt schietgebedjes
Onze chef voetbal herbekeek de achtste finale tussen België en Portugal. Een helft met Kevin De Bruyne, een helft zonder. Zijn conclusie? "De miserie – en dat woord is heus niet te zwaarwichtig – begint, eenmaal De Bruyne morgen niet fit geraakt." Of hoe élke Rode Duivel zonder 'KDB' uit zijn comfortzone lijkt te vallen.
Lees verder

REPORTAGE. Drukte loopt op in testcentra voor vakantiegangers: "Miserie, ik wist niet dat ik die code al op voorhand moest fixen"
De zomervakantie is officieel gestart, en dat hebben de testcentra geweten. Brussel, Antwerpen, Gent of Leuven: het is er om ter drukst. Maar hoe bolwerken ze dat daar allemaal? Hebben alle vakantiegangers dan flink die noodzakelijke code op zak? Wij gingen kijken in het testcentrum aan de Brabanthal in Leuven, waar ze op piekdagen tot wel 3.000 reizigers kunnen testen.
Lees verder

Nieuwe vliegtuigen, nieuwe kansen voor Air Belgium: "200% meer boekingen dan voor corona"
De vlieger gaat weer op. Met twee nieuwe Airbussen en enkele nieuwe verbindingen - rechtstreeks van Brussel naar Mauritius en straks ook Zuid-Afrika - hoopt CEO Niky Terzakis met Air Belgium na corona een hoge vlucht te nemen. "Je kan goedkoper naar het paradijs in de Caraïben dan naar de Middellandse Zee."
Lees verder

Vlaamse overheid trekt 150 miljoen euro uit voor extra personeel in woonzorgcentra
Na dertig jaar gaat het achterhaalde verschil tussen zwaar en gewoon zorgbehoevenden op de schop. Daardoor kunnen woonzorgcentra vanaf vandaag 2.264 extra personeelsleden in dienst nemen. Dat schrijven De Tijd en Het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Vlaamse overheid trekt 146 miljoen euro uit voor extra personeel in woonzorgcentra
Na dertig jaar gaat het achterhaalde verschil tussen zwaar en gewoon zorgbehoevenden op de schop. Daardoor kunnen woonzorgcentra vanaf vandaag 2.264 extra personeelsleden in dienst nemen. Dat schrijven De Tijd en Het Belang van Limburg vandaag. De hervorming kost de Vlaamse overheid 146 miljoen euro op jaarbasis.
Lees verder

Groen licht voor vaccintransfers tussen regio's
De ministers van Volksgezondheid hebben het licht op groen gezet voor transfers van vaccins tussen de regio's. Dat is vooral goed nieuws voor de Vlaamse vaccinatiecampagne, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.
Lees verder

Rechter weigert vader Britney Spears te ontslaan als bewindvoerder
Het verzoek van de advocaat van Britney Spears om haar vader Jamie te ontslaan als toezichthouder, is volgens TMZ afgewezen. Wel hield de rechter in Los Angeles in stand dat financiële instelling Bessemer Trust gaat optreden als co-curator.
Lees verder