Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 juli 2021

China wil geen nieuw onderzoek naar oorsprong van coronavirus: ‘Gebrek aan respect voor gezond verstand’

China wil geen nieuw onderzoek naar oorsprong van coronavirus: 'Gebrek aan respect voor gezond verstand'

China heeft donderdag afwijzend gereageerd op een voorstel van de Wereldgezondheidsorganisatie om verder onderzoek te doen naar de oorsprong van de coronapandemie. In het Aziatische land werden eind 2019 's werelds eerste covid-19-patiënten geïdentificeerd.

Lees verder

Els Van den Berghen: 'Ik heb kou geleden omdat ik niet de perfecte winterjas kon vinden'

Awardt, het accessoiremerk uit Mechelen, heeft een bijzonder ontwerp toegevoegd aan de collectie ter ere van de nationale feestdag. Om hun Belgische roots in de kijker te zetten, lanceerde het merk een tijdloos handtasje in de Belgische driekleur. De stijlgeheimen van medeoprichtster Els Van den Berghen.

Lees verder

België stuurt 150.000 doses AstraZeneca naar Tunesië

België heeft besloten noodhulp te verlenen aan Tunesië in de strijd tegen covid-19. Het land diende een verzoek in via het Europees mechanisme voor civiele bescherming (EUCPM). Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken donderdag.

Lees verder

Sammy Mahdi opgelucht over einde hongerstaking, maar 'regels blijven regels'

De hongerstaking in Brussel is gestopt in de Begijnhofkerk en ULB. Er werd geïnsinueerd dat zij beloftes hadden gekregen in verband met hun regularisatie, maar dat ontkende staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) donderdagochtend stellig op Radio 1. 'Regels blijven regels.'

Lees verder

Tien jaar na aanslag Breivik komt overlever op tegen racisme

Astrid Hoem was zestien toen neonazi Anders Breivik een aanslag pleegde op het jeugdkamp in het Noorse Utøya. Vandaag vertelt ze aan jongeren hoe ze moest lopen voor haar leven en heeft ze het over racisme en extreemrechts gedachtegoed. 'Ik zou geshockeerd geweest zijn als ik had geweten dan tien jaar na de aanslag het extreemrechtse gedachtegoed sterker was dan toen.'

Lees verder

Franse president Macron houdt spoedberaad over Pegasus-afluisterschandaal

De Franse president Emmanuel Macron houdt spoedberaad met zijn raad voor de nationale veiligheid over de berichten dat hoge functionarissen inclusief hijzelf zouden kunnen worden bespioneerd via spyware die mobiele telefoons binnendringt. Het gaat om een in Israël ontwikkelde software voor hackers genaamd Pegasus.

Lees verder

Brandweer blust vanop dak rijdende trein

Brandweerlui proberen de grootste bosbrand in de Amerikaanse staat Californië, de 'Dixie fire', onder controle te brengen. Om de treinsporen te beschermen blussen ze vanop het dak van een rijdende trein. De Dixie fire heeft al 59,5 km² in de as gelegd en is slechts 15 procent onder controle.

Lees verder

Opnieuw slecht weer op komst: 'Getroffen gebieden zijn nog kwetsbaar'

Na enkele zomerse dagen worden er hevige buien voorspeld. Een herhaling van het noodweer van vorige week zal zich normaal niet voordoen, maar de getroffen gebieden kunnen opnieuw te maken krijgen met wateroverlast.

Lees verder

Foute grappen kosten Japanse komiek baan als regisseur openingsceremonie Olympische Spelen

Een dag voor het begin van de Olympische Spelen in Tokio is de regisseur van de openingsceremonie wandelen gestuurd. Beelden van antisemitische grappen die Kentaro Kobayashi meer dan twintig jaar geleden op het podium bracht, doken begin deze week op en werden een probleem voor het organisatiecomité.

Lees verder

Zwammen, ratten en buikloop: zorgen van slachtoffers overstromingen nog niet voorbij

Meer dan 12.000 mensen in de provincie Luik zijn dakloos door de overstromingen. 10.000 andere gezinnen moeten het dan weer zonder gas of elektriciteit doen. Het leidt tot erbarmelijke situaties, zo stelt ook Artsen Zonder Grenzen vast. Want nu het water wegtrekt, steken andere gevaren de kop op.

Lees verder

Nieuw systeem van hogeschool beoordeelt prestaties van scheidsrechters, ook VAR ontsnapt niet aan controle

Vanaf dit seizoen zullen de Belgische scheidsrechters hun eigen prestaties kunnen evalueren via het Referee Information System (RIS), een gloednieuw online platform ontwikkeld door hogeschool UCLL. Dat maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) donderdag bekend. De RIS-analyses zullen mee de aanduidingen en de trainingen bepalen.

Lees verder

Rood weekend verwacht in Frankrijk, ook op de terugweg

VAB en Touring waarschuwen opnieuw voor grote verkeersdrukte richting het zuiden van Europa. Vanaf vrijdagmiddag zijn er al kleinere files te verwachten, zaterdag wordt een rode dag met moeilijk verkeer en lange files richting zuiden. Voor het eerst deze zomer zal er ook veel verkeer op de terugweg zijn, zegt Touring.

Lees verder

Koppel dat enorme bosbrand veroorzaakte met 'gender reveal party', riskeert twintig jaar cel

Een Amerikaans koppel kan twintig jaar celstraf krijgen door een compleet fout gelopen 'gender reveal party'. Het stel hield vorig jaar een feestje om het geslacht hun ongeboren baby te onthullen, maar veroorzaakte met een rookbom een grote, dodelijke bosbrand.

Lees verder

De druk was te groot voor Boucké, zegt Dedonder

Een paar uur nadat hij zelfverzekerd had gesproken in de Kamer, zou Adiv-baas Philippe Boucké aangegeven hebben dat hij niet verder wou. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) in een nieuwe set van een partij schadelijke militaire pingpong.

Lees verder

Youtube verwijdert video's Bolsonaro wegens misinformatie over corona

Youtube zei woensdag dat het video's van het kanaal van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro had verwijderd omdat die misinformatie over het coronavirus verspreidden. Het is niet de eerste keer dat een techgigant corona-uitspraken van Bolsonaro verwijdert.

Lees verder

Ticketverkoop Pukkelpop offline gehaald en opbouw stilgelegd

De opbouw van Pukkelpop is stilgelegd. Donderdag werden de werken aan het festivalterrein in Kiewit twee dagen opgeschort. Waarom, daar heeft men voorlopig het raden naar. De organisatie van het festival kondigde al aan later vandaag meer uitleg te verschaffen. Opvallend: intussen is ook de ticketverkoop offline gehaald.

Lees verder

Voor het eerst in vijf jaar sneeuwpanter gespot in Kazachtstan

Voor het eerst in vijf jaar tijd werd een sneeuwpanter op een wildcamera vastgelegd in een nationaal park in Oost-Kazachstan. De beelden dateren van begin dit jaar en zijn opmerkelijk, want sneeuwpanters worden maar zelden gespot in het wild. De wildcamera's van WWF Rusland konden ook een lynx, berggeiten en een veelvraat spotten.

Lees verder

Brussel rood, Nederland donkerrood op Europese kaart

Brussel kleurt weer rood op de Europese kaart, de rest van België blijft oranje. In Nederland en Spanje wordt de situatie slechter, en veranderen grote delen in donkerrood. Vakantieland Frankrijk kleurt grotendeels oranje.

Lees verder

Geen opschorting van nieuwe eindtermen secundair onderwijs

Het Grondwettelijk Hof verwerpt de vorderingen tot schorsing van de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Dat meldt Belga.

Lees verder

TikTok krijgt boete in Nederland vanwege schending privacy van kinderen

De populaire app TikTok moet in Nederland een boete van 750.000 euro betalen. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, vindt dat de app de privacy van Nederlandse kinderen heeft geschonden.

Lees verder

Knielende sporters nu ook te zien op officiële sociale media van Tokio 2020

Het Internationaal Olympisch Comité en de organisatoren van Tokio 2020 plaatsen op hun sociale media tóch foto's van knielende sporters tijdens deze Olympische Spelen. Op het Twitterkanaal @Olympics verscheen donderdagochtend een foto van een knielende Britse voetbalster. De organisatoren hadden hun sociale media teams eerder verboden zulke beelden te plaatsen.

Lees verder

Spaans regioparlement opgeschrikt door rat

Het parlement van de autonome Spaanse regio Andalusië maakte zich op voor een stemming, maar werd opgeschrikt door een rat. De parlementsleden stonden recht om op zoek te gaan naar het dier, dat volgens getuigen erg groot was.

Lees verder

Arno moet rest van het jaar rusten van dokters

Arno Hintjens gelast zijn concerten in België, Frankrijk, Zwitserland en Nederland af. Op advies van zijn artsen neemt hij tot begin 2022 rust, om te herstellen van ziekte.

Lees verder

Podcasttips | Een digitale bankoverval om u tegen te zeggen

The Lazarus heist vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van een digitale bankroof met tentakels tot in Pyongyang. Zanger Stoomboot herwerkte zijn vierde plaat tot een podcast, en daar zijn de Zomergasten weer.

Lees verder

Verenigde Arabische Emiraten maken zelf regen in strijd tegen hitte

Om de zinderende hitte het hoofd te kunnen bieden hebben de VAE 12,6 miljoen euro geïnvesteerd om het te kunnen laten regenen. Via 'cloud seeding' maken drones gebruik van elektrische schokken om wolken te laten 'ontploffen'. En het werkt, want het water komt er met bakken uit de lucht.

Lees verder

Ronde van Wallonië: indrukwekkende ritwinst en leiderstrui voor jonge Amerikaan Quinn Simmons

De derde etappe in de Ronde van Wallonië is gewonnen door de 20-jarige Amerikaan Quinn Simmons (Trek-Segafredo). Hij toonde zich de sterkste in de koninginnenetappe met aankomst in Erezée. Simmons haalde het in een spurt met twee van onze landgenoot Stan Dewulf. Voor de talentvolle Amerikaan is het zijn eerste profzege, hij is ook de nieuwe leider.

Lees verder

Kim Clijsters dit weekend weer op tenniscourt

Kim Clijsters zal bijna een jaar na haar laatste officiële wedstrijd op de US Open van 2020 haar rentree maken op de tennisbaan.

Lees verder

Veel websites en apps wereldwijd onbereikbaar, oorzaak nog onbekend

Tientallen nationale en internationale websites ondervinden donderdagavond technische problemen.

Lees verder

Corona-app leidt tot chaos: 600.000 Britten moeten plots thuisblijven en winkelrekken raken leeg

Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van de 'pingdemic'. In een week tijd kregen meer dan 600.000 Britten een melding van hun corona-app – een 'ping' – dat ze in de buurt van een besmet iemand geweest zijn en in zelfisolatie moeten. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar in de straten én de winkelrekken. 'We maken ons grote zorgen', zegt minister van Economie Kwasi Kwarteng.

Lees verder

'Alle info over de zware regen was er'

Er komt een onderzoek naar de voorzorgsmaatregelen in de aanloop naar de dodelijke overstromingen van vorige week. 'Alle informatie over de zware regenval was er', zegt David Dehenauw, hoofd voorspellingen bij het KMI.

Lees verder

AA Gent wint overtuigend van Valerenga en staat met anderhalf been in volgende voorronde

Vooraf klonk Hein Vanhaezebrouck nog ietwat bezorgd. Valerenga stond volgens hem al veel verder, het seizoen is in Noorwegen dan ook al lang op gang getrapt. Maar onder impuls van een indrukwekkende Hjulsager en dankzij de doeltreffendheid van aanvoerder Odjidja en die andere nieuwkomer, Bruno, swingden de Buffalo's naar een uitstekende 4-0-zege.

Lees verder

Waar blijft de mannenbeweging?

Vrouwen hebben niet massaal hun man aan de deur gezet na het lezen van Shere Hite, zoals Playboy vreesde. Maar zijn die mannen toch niet een beetje verweesd achtergebleven toen hun vrouwen aan het masturberen en experimenteren sloegen?

Lees verder

De kater is er al, nu het feest nog

Met een sobere openingsceremonie, voor net geen 1.000 aanwezigen, gaan de Olympische Spelen vanmiddag officieel van start. De hoop? Dat sportief spektakel de bijzaken doet vergeten.

Lees verder

Ook Team Belgium krijgt corona over de vloer: Jelle Geens mist triatlon na positieve test

Ook België blijft niet gespaard van corona op de Spelen: triatleet Jelle Geens blijkt positief te hebben getest en mist zondagnacht alvast de individuele triatlon.

Lees verder

Mega Mindy hangt pakje aan de haak

Free Souffriau stopt met Mega Mindy. 'Ik ben 41,5 jaar ondertussen, ik wil eindigen in schoonheid. Mijn hart zegt me dat ik nog lang kon doorgaan, maar mijn hoofd zegt dat een superheldin van bijna 42 er een beetje over is.'

Lees verder

Coronabesmettingen en opnames nemen gestaag toe

Tussen 13 en 19 juli zijn er gemiddeld 1.407 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Het gaat om een stijging met 19 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Roeiduo Tim Brys en Niels Van Zandweghe in Japan: 'We hebben bedden laten overvliegen'

De Gentse Tim Brys en Brugse Niels Van Zandweghe maken zich op om zaterdag in Tokio te strijden voor een olympische medaille. De roeiers zetten alles op alles en zijn naar eigen zeggen klaar om te 'vechten tot de dood'. Wie voor het duo wil supporteren, moet in de nacht van vrijdag op zaterdag de wekker zetten, maar 'je kunt meteen weer gaan slapen, want de race duurt maar zes minuten', aldus Brys en Van Zandweghe. Bekijk hun interview in bovenstaande video.

Lees verder

Dimitri Van den Bergh klopt wereldkampioen darts en staat in halve finales

Dimitri Van den Bergh heeft zich donderdag geplaatst voor de halve finales in de World Matchplay darts (PDC/817.000), die plaatsvindt in het Engelse Blackpool. In zijn kwartfinale versloeg hij de nummer een van de wereld en wereldkampioen Gerwyn Price met afgetekende 16-9 cijfers.

Lees verder

Vrijdag nog droog en zonnig weer

Vrijdag wordt het zonnig met in de namiddag hoge wolkensluiers vanaf Frankrijk, die een weersverandering aankondigen. Over het Ardense reliëf komen er ook stapelwolken voor. Het blijft droog bij maxima van 22 graden aan zee, 23 of 24 graden in het centrum en tot 25 graden nabij de Franse grens.

Lees verder

Geruchten bevestigd: Christian Eriksen mag met defibrillator niet aantreden in Serie A

De Deen Christian Eriksen en Internazionale krabben zich in de haren. Na veel vijven en zessen bevestigde Francesco Braconaro, lid van het technisch wetenschappelijk comité van de Italiaanse bond, immers bij het Italiaanse Radio Kiss dat Eriksen niet met een defibrillator mag aantreden in de Serie A. Eriksen kreeg die defibrillator nadat hij op het EK te maken kreeg met hartfalen.

Lees verder

Italië gaat coronaregels aanscherpen, 'groene pas' nodig om op restaurant te gaan

Wie straks op restaurant gaat in Italië zal een 'groene pas' nodig hebben. Een bewijs dat je gevaccineerd bent, negatief test op corona of hersteld bent van de ziekte. Italië volgt hiermee het voorbeeld van Frankrijk.

Lees verder