Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 12 juli 2021

Bijwerkingen astma-medicijn van 159.000 Belgen veel ernstiger dan gedacht

HLN
Bijwerkingen astma-medicijn van 159.000 Belgen veel ernstiger dan gedacht
Een medicijn tegen astma en ­allergie dat ook in ons land vlot wordt voorgeschreven aan ­volwassenen én kinderen, heeft ernstige bijwerkingen. Tot zelfs suïcide toe. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Slangen op maandag. Bestaat er in ons land dan scheiding van kerk en staat?
De zomer is begonnen, in normale omstandigheden het moment dat jongeren headbangen op festivals en oudere witte grijze mannen uit de bol gaan over hoofddoeken, maar door corona krijgen we dit jaar enkel het laatste.
Lees verder

De familie Hulpia kocht haar droomhuis in De Haan: "Twee keer per jaar op reis gaat nu even niet, maar wij wónen nu in onze reis"
Zelfs in verkommerde staat deed 'Fleur des dunes' Catherine Van Ackere (44) en Bert Hulpia (46) jarenlang watertanden. Het verkrotte pand in De Haan kwam te koop toen kapster Catherine zich genoodzaakt zag haar scharen en haardrogers in Zulte op te bergen, vlak na borstkanker. Na maanden labeur en jaren krabben, is de bloem van hen. "Ik verplicht mezelf om daar verwonderd over te blijven: voor hetzelfde geld had ik het niet meer meegemaakt."
Lees verder

"Welkom in een nieuw ruimtetijdperk": Virgin-baas Branson zweeft (even) door de ruimte en klopt zijn rivalen
De Britse multimiljardair Richard Branson heeft gisterenmiddag ruimtevaartgeschiedenis geschreven. Aan boord van zijn ruimteschip VVS Unity maakte hij een korte ruimtereis. "Today space is Virgin territory", zei Branson op het moment dat hij de 80 kilometergrens boven de aarde doorbrak. Hij steekt hiermee zijn rivaal Jeff Bezos de loef af. Beide miljardairs zijn verwikkeld in een concurrentiestrijd om als commerciële ruimtevaart uit te bouwen.
Lees verder

Heb je binnenkort een coronapaspoort nodig voor trouwfeesten en bedrijfsfeestjes? Overlegcomité moet knoop doorhakken
De kans bestaat dat je binnenkort een coronapaspoort nodig hebt om deel te mogen nemen aan een trouwfeest of een bedrijfsfeestje. Vrijdag staat de kwestie op de agenda van het Overlegcomité. De evenementensector zelf is vragende partij: "Dan zal er eindelijk weer gedanst kunnen worden bij een huwelijk."
Lees verder

BAS geeft Anderlecht gelijk tegen makelaar Henrotay en da's een opsteker van minstens 7 miljoen
Het BAS heeft een voor Anderlecht gunstige uitspraak gedaan in het geschil met Christophe Henrotay. De club moet voorlopig geen openstaande rekeningen betalen aan de spelersmakelaar. Maar hoe zaten de omstreden overeenkomsten met Henrotay in mekaar? Achtergrond bij een gevoelig dossier.
Lees verder

CD&V wil briefstem voor 75-plussers mogelijk maken
Kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) heeft vier wetsvoorstellen klaar om kiezers van 75 jaar en ouder toe te laten om per brief te stemmen. Hij wil dit mogelijk maken voor de federale, de regionale en de Europese verkiezingen. De christendemocraten willen zo de participatie van ouderen in verkiezingen verhogen. 75-plussers behouden in het voorstel ook het recht om per volmacht of in persoon te stemmen. Dat meldt de CD&V-Kamerfractie.
Lees verder

Vele uren voor aftrap stond heel Engeland al op z'n kop: "In godsnaam, gedraag jullie"
Engeland wordt wakker met een kater. Het was klaar voor een voetbalfeest zonder weerga, maar toont zich een slecht verliezer. Al voor de match waren er onlusten en ook erna was de sfeer in en rond Wembley gespannen. Of hoe 55 jaar wachten op wat niet kwam een weg naar buiten vond in de vorm van frustratie en incidenten.
Lees verder

Scouts Vlaanderen: "Deelnemers jeugdkampen vooraf testen moeilijk haalbaar"
Deelnemers aan jeugdkampen vooraf testen op Covid-19 is organisatorisch moeilijk haalbaar en moeilijk betaalbaar, zelfs met een mooie voorraad tests. Dat zegt de vereniging Scouts en Gidsen Vlaanderen, die erop wijst dat momenteel zo'n 23.000 kampen vertrekkensklaar staan. Testing is bovendien een momentopname en niet juridisch afdwingbaar voor kampen die dezer dagen starten, luidt het. De jeugdbeweging reageert hiermee op een uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zondag op het VRT-journaal.
Lees verder

In de val gelokt door zijn vaste prostituee: vandaag begint proces over gruwelmoord op loodgieter Johan Van Der Heyden
Vandaag staan vier verdachten voor de rechtbank in Breda voor de 'kettingzaagmoord' op loodgieter Johan Van der Heyden (56) uit Lint (Antwerpen). De vader van twee volwassen zonen werd in de val gelokt bij een afspraak met een Nederlandse prostituee. Wat volgde was een mensonterende martelgang: Johan Van der Heyden werd gedood, in stukken gezaagd en opgestookt. De resten werden in een betonkuip gestort en in het water gedumpt. Het ziekelijke brein achter deze gruwel is Nicky S. (32) uit het Nederlandse Steenbergen. Hij riskeert tot 20 jaar cel.
Lees verder

De Bruyne mag 'm vergeten: bookmakers wijzen meer dan ooit naar Lionel Messi voor zevende Ballon d'Or
Nummer zeven wenkt. De bookmakers wijzen naar Lionel Messi. De strijd om de Ballon d'Or werd niet op Wembley beslecht, maar in Maracanã. Spreekt er iemand nog over Kevin De Bruyne?
Lees verder

Deze week switchen vier twintigers tegen één dertiger: maak kennis met de deelnemers
Is het deze week de jeugd aan de macht in 'Switch'? Of blijkt die ene dertiger toch net iets sluwer en slimmer dan zijn jongere mede-kandidaten. Adriaan Van den Hoof leidt deze week deze kandidaten in goede banen:
Lees verder

Rapport Staatsveiligheid: regeringscommissaris Ihsane Haouach is geen lid van Moslimbroederschap
Ihsane Haouach is geen lid van de Moslimbroederschap. Mogelijk hebben personen in het netwerk van de inmiddels vertrokken regeringscommissaris banden met de controversiële politiek-islamitische organisatie zonder dat zij dat weet. Zo duiden regeringsbronnen het rapport van de Staatsveiligheid.
Lees verder

Ook Engelse pers likt de wonden na "bittere ironie" in ontknoping van EK-finale: "Wéér een fiasco"
Italië pakte gisteravond de Europese titel. Resultaat: treurnis in de Britse pers, euforie in de Italiaanse. Een overzicht.
Lees verder

Vooral private verhuurders discrimineren
Makelaars discrimineren minder dan particuliere verhuurders. Dat blijkt uit een vergelijkende VUB-studie met praktijktests, waarover De Morgen vandaag bericht.
Lees verder

Willy Sommers en Anne De Baetzelier brengen 'Tien om te Zien' eenmalig terug: "Alsof heel Vlaanderen al jaren zit te wachten op reünie"
Nostalgie ten top. Dertien jaar na het laatste optreden keert het legendarische 'Tien om te Zien' terug. Aan het eind van de zomer presenteren Willy Sommers en Anne De Baetzelier een eenmalige aflevering vanop de zeedijk in Middelkerke. De aanleiding? Het succes van het archiefprogramma 'Tien om te Zien: het beste van 199X'. "En niet alleen de kijkers van toen, ook jongeren hebben het programma nu herontdekt", aldus Sommers.
Lees verder

Waar blijft die zomer? KMI verwacht elke dag regen en onweersbuien deze week
De week start bewolkt en nog meestal droog, maar in het westen is er kans op enkele druppels. Geleidelijk worden er stapelwolken gevormd en stijgt de kans op buien. Ook de rest van de week kwakkelt het weer met elke dag regen en onweersbuien. Pas vanaf vrijdag is er verbetering in zicht.
Lees verder

Recordbedrag voor oude spelcassette Super Mario 64 op veiling
Een cassette uit 1996 van Nintendo's klassieke videospel Super Mario 64 voor de Nintendo 64-console is voor een recordbedrag van 1,56 miljoen dollar (ruim 1,3 miljoen euro) op een veiling verkocht. Nooit eerder werd er meer dan 1 miljoen dollar voor een spelcartridge geboden, meldt het veilinghuis Heritage Auctions in het Amerikaanse Dallas.
Lees verder

Instrument om taalachterstand bij kleuters op te sporen is klaar
Het instrument om vanaf volgend schooljaar een taalscreening uit te voeren bij alle leerlingen van de derde kleuterklas, is klaar. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De zogenaamde 'koalatest' moet helpen om taalachterstand tijdig op te sporen en te verhelpen.
Lees verder

Vlak voor de herstart van musical 'Mamma mia': Ann Van den Broeck vol schrammen na fietsongeval
Ann Van den Broeck (44) is afgelopen weekend lelijk gevallen. De actrice, die een tijdje geleden nog te zien was in 'Familie', ging overkop met haar koersfiets. Ze liep daarbij wat schaafwonden, schrammen en een blauw oog op.
Lees verder