Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 juli 2021

Biden haalt uit naar Trumps ‘Grote Leugen’ en inperkingen van stemrecht: ‘Je moet verlies aanvaarden’

Biden haalt uit naar Trumps 'Grote Leugen' en inperkingen van stemrecht: 'Je moet verlies aanvaarden'

Amerikaans president Joe Biden heeft dinsdag met een toespraak gereageerd op wat hij 'aanvallen op het stemrecht' door de Republikeinen noemt. Biden benadrukte de noodzaak voor een federale hervorming van de kieswet, die Trumps partijgenoten blokkeren in het Congres.

Lees verder

Hoe u wateroverlast kunt vermijden

Het onweer waar al dagen voor gewaarschuwd werd, veroorzaakte dinsdagavond in Limburg en Wallonië heel wat wateroverlast. Ook woensdag en donderdag blijft het nog twee dagen erg regenachtig. Wat moet u doen indien u te maken krijgt met wateroverlast?

Lees verder

Tim Vanhamel: 'We zijn er niet op geëvolueerd qua stijl, integendeel'

Tim Vanhamel staat met zijn band Millionaire deze zomer onder andere op de festivals Parklife in Werchter en Pukkelpop in Hasselt, in het najaar staat een tournee door het land gepland. Dit zijn alvast de stijlgeheimen van de frontman.

Lees verder

Man na 24 jaar herenigd met ontvoerde zoon

Na 24 jaar is Guo Gangtang herenigd met zijn zoon. Die werd in 1997 voor zijn huis ontvoerd door mensenhandelaars.

Lees verder

Van het hart van Eriksen tot 'It's going to Rome': het EK in elf memorabele momenten

Na vier weken en 51 wedstrijden in elf stadions zit het EK voetbal erop. Italië mag zich de komende drie jaar Europees kampioen worden. In bovenstaande video blikken we een laatste keer terug op elf memorabele momenten van Euro 2020.

Lees verder

Kevin De Bruyne maakt kans op Doelpunt van het Toernooi

Kevin De Bruyne is één van de kanshebbers voor de Prijs van Goal van het EK. Het doelpunt van de Rode Duivel in de groepsfase tegen Denemarken behoort tot een shortlist van tien genomineerden. Dat maakte de Uefa bekend op haar website. Fans kunnen op de site stemmen op hun favoriet.

Lees verder

Live | Steven Van Gucht geeft update over stijgende coronacijfers

Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus ligt in België weer boven de duizend per dag en ook de ziekenhuisopnames stijgen weer. Het aantal nieuwe overlijdens wegens covid-19 blijft daarentegen ondertussen nog verder zakken. Volg hier de persconferentie over de cijfers live mee.

Lees verder

Niet alleen Frankrijk grijpt in: ook in deze populaire vakantielanden zijn opnieuw strengere maatregelen van kracht

Elke dag testen in ons land gevoelig meer mensen positief op het coronavirus dan de voorgaande. De besmettingen zitten in de lift door de oprukkende deltavariant, een evolutie die in meerdere vakantielanden en buurlanden merkbaar is. Om die reden gaan sommige landen over tot het verstrengen van de maatregelen. Een overzicht.

Lees verder

Nederlander waagt zich met jetksi op ondergelopen snelweg

Niet iedereen ondervond alleen maar hinder door de ondergelopen autosnelweg A79 bij Heerlen in Nederlands-Limburg. Een man zag zijn kans schoon en ging met zijn jetski over de snelweg alsof hij een pleziertochtje maakte op een rivier. Dat leverde opmerkelijke beelden op, bekijk ze in bovenstaande video.

Lees verder

Iraans regime wilde New Yorkse journalist Masih Alinejad ontvoeren na kritische artikels

Vier medewerkers of informanten van de Iraanse geheime diensten worden in de Verenigde Staten aangeklaagd voor de geplande ontvoering van deAmerikaanse journalist en mensenrechtenactivist Masih Alinejad. Dat maakte het ministerie van Justitie dinsdag bekend.

Lees verder

Dit zegt de Staatsveiligheid letterlijk over Ihsane Haouach

De integrale nota van de Staatsveiligheid over Ihsane Haouach geeft aan dat de banden tussen de ex-regeringscommissaris en de Moslimbroeders concreet zijn, maar beschuldigt haar niet.

Lees verder

Vrouw redt peuter door haar uit brandend gebouw te gooien in Zuid-Afrika

De onrust en het geweld na de arrestatie van oud-president Jacob Zuma leiden tot hallucinante beelden uit Zuid-Afrika. Verschillende inwoners moesten dinsdag vluchten uit een brandend gebouw en een van hen was genoodzaakt om een peuter enkele meters naar beneden te gooien in de armen van omstanders. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

'Als we dit niet doen, moeten onze kinderen vechten voor water'

Het plan is klaar, nu moet het uitgevoerd worden. Een kolfje naar de hand van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en bevoegd voor Klimaatbeleid. 'Het leven van de Europese burgers zal fundamenteel veranderen. We moeten hen goed uitleggen hoe we hen daarbij zullen helpen.'

Lees verder

Dwong Elon Musk Tesla om Solarcity over te nemen?

Elon Musk staat voor de rechter vanwege de overname in 2016 van het noodlijdende Solarcity door Tesla. Tesla-aandeelhouders klagen dat Musk, die van beide bedrijven voorzitter was, de overname doordrukte tegen de belangen van Tesla in.

Lees verder

Nederlands muziekfestival gelinkt aan 1.000 besmettingen

Ongeveer duizend bezoekers van een openluchtfestival in het Nederlandse Utrecht hebben na afloop positief getest op het coronavirus. De organisatie is geschrokken van dat hoge aantal.

Lees verder

Legerofficier viert 14 juillet met huwelijksaanzoek op Champs Élysées

Een jonge soldaat in opleiding heeft dit jaar een extra bijzondere Franse nationale feestdag beleefd. Hij verraste zijn vriendin met een huwelijksaanzoek pal op de iconische Avenue des Champs Élysées, waar hij niet veel later zelf ook mee in de militaire optocht zou paraderen. Bekijk het romantische moment en de parade in bovenstaande video.

Lees verder

Centrum van Spa staat helemaal blank: 'Water staat meer dan twee meter hoog binnen'

In de provincie Luik staat het stadscentrum van Spa onder water. De kelders staan er blank, en er zijn huizen waar het water via de voordeur naar buiten stroomt. Een inwoner van de stad vertelde aan onze zusterkrant Het Nieuwsblad dat het water meer dan twee meter hoog staat in haar kelder. Ook de elektriciteit is uitgevallen. Hierboven kunt u zien hoe groot de wateroverlast er is.

Lees verder

Europese Centrale Bank zet project voor digitale euro in de steigers

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft aan de weg timmeren voor de mogelijke invoering van een digitale euro. Het bankinstituut uit Frankfurt zette woensdag de volgende stap voor zo'n CBDC, voluit 'central bank digital currency'. Zo komt er een onderzoeksfase van twee jaar. In die periode zal de ECB bijvoorbeeld technologische aspecten en de gegevensbescherming uitpluizen.

Lees verder

Lichaam van man uit het water gehaald in Waals dorp, doodsoorzaak nog onbekend

Aan de sluis in het Waalse Rivière, bij Profondeville in de provincie Namen, hebben brandweermannen woensdagmiddag rond 13 uur het lichaam van een man uit het water gehaald. Dat meldt Sudpresse.

Lees verder

Tientallen jeugdkampen geëvacueerd door wateroverlast

De hevige wateroverlast maakt aan heel wat jeugdkampen vroegtijdig een einde. In Namen werden al zeker 70 kampen geëvacueerd, maar ook in Luxemburg en Luik moeten jeugdbewegingen vroeger naar huis dan gepland.

Lees verder

Tadej Pogacar wint koninginnenrit in de Tour de France

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) heeft de koninginnenrit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Op de Col du Portet, de slotklim, werd hij op acht kilometer van de meet perfect afgezet door zijn ploegmaats, waarna hij er zelf tot twee keer toe een snok aan gaf. Enkel Vingegaard (Team Jumbo-Visma) en Carapaz (Ineos Grenadiers) konden nog aanpikken. In een sprint met drie moesten de twee echter het hoofd buigen voor de gele trui. Vingegaard werd uiteindelijk tweede, Carapaz derde.

Lees verder

Boris Johnson wil stadionverbod voor mensen die voetballers racistisch beledigen

Mensen die zich in Groot-Brittannië schuldig maken aan racisme, zijn binnenkort niet meer welkom in sportstadions. Om dat voor elkaar te krijgen, wil premier Boris Johnson de wetgeving op dat punt aanpassen.

Lees verder

Werken aan Oosterweelverbinding mogen uitgevoerd worden ondanks PFOS

De werken aan de Oosterweelverbinding kunnen verdergezet worden. Dat blijkt uit het rapport van de Expertencommissie Grondverzet, die op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit een onderzoek uitvoerde. De commissie heeft wel een reeks aanbevelingen voor de werken klaar.

Lees verder

Interview met Harry en Meghan maakt kans op een Emmy

Oprah Winfrey heeft een Emmy-nominatie op zak, voor haar veelbesproken interview met prins Harry en echtgenote Meghan Markle.

Lees verder

Paus Franciscus verlaat ziekenhuis na operatie

Paus Franciscus heeft woensdag aan het eind van de voormiddag het ziekenhuis in Rome verlaten. Hij was er opgenomen voor een darmoperatie die op 4 juli was uitgevoerd.

Lees verder

Eindelijk officieel: Gianluigi Donnarumma is de nieuwe doelman van Paris Saint-Germain

Gianluigi Donnarumma, de Italiaanse doelman die werd uitgeroepen tot beste speler van het EK voetbal, speelt volgend seizoen in het shirt van Paris Saint-Germain. Dat heeft de Franse club bekendgemaakt op sociale media.

Lees verder

Regels rond handspel in Jupiler Pro League veranderen: onbewust contact zelden nog strafschop of fout

Op een infosessie in het Belgian Football Center in Tubeke heeft het Professional Refereeing Department woensdag de veranderingen in de spelregels toegelicht. De voornaamste wijziging is de regel rond handspel. Voor een bal die met de hand geraakt wordt, zal niet zo vaak meer een overtreding gefloten worden.

Lees verder

'Directeur van Frontex gedraagt zich als een zonnekoning'

Bij de Europese grenswacht Frontex zijn de mensenrechten van ondergeschikt belang. De macht is geconcentreerd rond directeur Fabrice Leggeri, die alle kritiek naast zich neerlegt, stelt een rapport van het Europees Parlement.

Lees verder

Vlaams Parlement schaft opkomstplicht lokale verkiezingen af

De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor de afschaffing van de opkomstplicht bij de lokale verkiezingen.

Lees verder

Wat onthoudt onze man van het filmfestival van Cannes?

Vorig jaar stak corona een stokje voor het filmfestival van Cannes. Maar dit jaar compenseren ze dat dubbel zo hard. Hoe verloopt Cannes in coronatijd?

Lees verder

Britney Spears krijgt haar topadvocaat en gaat vader aanklagen: 'Hun doel is dat ik me gek voel'

De Amerikaanse popster Britney Spears heeft van een rechter toestemming gekregen om zich voortaan te laten vertegenwoordiger door de advocaat van haar keuze: Mathew Rosengart. Die verdedigde al tal van Hollywoodsterren. Tijdens de zitting kondigde Spears in tranen aan haar vader te zullen aanklagen voor misbruik en zijn 'wrede bewindvoerderschap'.

Lees verder

Mis de deadline niet: vandaag laatste kans om online belastingaangifte in te dienen

Wie zijn belastingaangifte voor het aanslagjaar 2021 online via Tax-on-web wil indienen, moet dat ten laatste op donderdag 15 juli doen.

Lees verder

Natuurbranden blijven hevig woeden in westen van VS en Canada

In het door droogte geteisterde westen van de Verenigde Staten en Canada blijven felle natuurbranden woeden. Woensdag ging nog steeds honderdduizenden hectaren natuur in vlammen op. Beterschap lijkt voorlopig niet in zicht.

Lees verder

Protesten Cuba: 5.000 mensen opgepakt, regering komt met toegeving

Drie dagen na het begin van de protesten tegen de regering op Cuba zijn volgens onafhankelijke journalisten intussen meer dan 5.000 mensen opgepakt. Premier Manuel Marrero heeft woensdag een eerste maatregel aangekondigd om de gemoederen op het eiland te bedaren.

Lees verder

Europeanen kopen 22 miljoen fietsen

In Europa werden vorig jaar 22 miljoen fietsen verkocht, dat is het hoogste aantal in twintig jaar. De omzet van de fietsenproducenten steeg in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk met 40 procent tegenover 2019, tot 18,3 miljard euro. Zo meldt de federatie van de Europese fietsindustrie Conebi.

Lees verder

Incidentie weer boven de 100, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen wel

De incidentie van het coronavirus, die het aantal bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners in de voorbije veertien dagen weergeeft, is in België weer boven de 100 gestegen. Intussen dalen de ziekenhuisopnames wel opnieuw licht, ook de overlijdens blijven dalen. Dat blijkt donderdagochtend uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Antwerpse drugshond onverwacht overleden

De Antwerpse politiehond Bo is dinsdag onverwacht overleden. De drugshond is negen jaar geworden. Bo en haar broer Racko waren de veteranen onder de drugshonden in Antwerpen.

Lees verder

Ook buurlanden kampen met wateroverlast door noodweer

Niet alleen in België, ook in Nederlands-Limburg, het westen van Duitsland en Luxemburg veroorzaakt de hevige regenval overlast.

Lees verder

Lockdown van voorjaar 2020 ongrondwettelijk verklaard in Spanje

De lockdown die in het voorjaar van 2020 wegens de coronapandemie werd ingevoerd in Spanje, was ongrondwettelijk. Zo heeft het hoogste gerechtshof van het land woensdag geoordeeld. De maatregel van de Spaanse regering was juridisch niet correct onderbouwd.

Lees verder

Vandaag ook zware regenval verwacht in Vlaanderen: bekijk hier waar en wanneer

De zondvloed is nog niet voorbij. Ook vandaag trekt een regenzone over het oosten en het centrum van het land met soms langdurige regen of buien met kans op onweer. Het westen van het land blijft gespaard, maar in de rest van België wordt gewaarschuwd met code geel en oranje.

Lees verder

Als straten rivieren worden: drone filmt Limburgse gemeente na dag vol neerslag

De situatie in Moelingen, in het Limburgse Voeren, is na een dag vol regen, zeer kritiek. Met man en macht proberen buurtbewoners en brandweer de Berwijn in bedwang te houden. Bekijk hierboven de opmerkelijke dronebeelden.

Lees verder