Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 6 juli 2021

Asiel en Migratie zoekt 700 personeelsleden

Asiel en Migratie zoekt 700 personeelsleden

De asiel- en migratiediensten gaan de komende maanden op zoek naar 700 bijkomende werknemers. In een eerste reeks gaat het volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vooral om veiligheidsbegeleiders, migration en protection officers en terugkeerbegeleiders.

Lees verder

Na fietsen door het water en de bomen, nu ook fietsen door de heide

Na 'Fietsen door het water' en 'Fietsen door de bomen', heeft de provincie Limburg een nieuwe trekpleister klaar. 'Fietsen door de heide' is een belevingsroute van 4 kilometer in Maasmechelen. Het traject gaat dwars door het Nationaal Park Hoge Kempen met een 300 meter lange fietssteiger.

Lees verder

Hulpdiensten Itter zoeken in riolering naar meegesleurde man

Een man is uit Itter zondagavond tijdens de heftige regenval meegesleurd in een beek. De hulpdiensten zoeken momenteel nog in de riolering naar de man. Dat meldt de hulpverleningszone Waals-Brabant maandag.

Lees verder

Basketballer en worstelaarster dragen Japanse vlag bij openingsceremonie Spelen

Basketballer Rui Hachimura draagt op 23 juli de Japanse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio. Ook worstelaarster Yui Susaki is aangewezen als vlaggendrager van Japan.

Lees verder

Nog geen Belgische slachtoffers gemeld na grootschalige cyberaanval

Het Centrum voor Cybersecurity heeft nog geen meldingen gekregen van Belgische bedrijven die slachtoffer zijn geworden van de grootschalige internationale cyberaanval met ransomware. Het CCB dringt er bij alle gebruikers van de ICT-beheersoftware van leverancier Kaseya VSA wel op aan om die zo snel mogelijk los te koppelen.

Lees verder

IOC buigt: ook olympiërs mogen knielen

Onder druk van zijn atleten heeft het IOC de regels voor mogelijke protesten versoepeld. Net zoals de voetballers op het EK mogen de olympiërs in Tokio voor het eerst in woord en daad hun extrasportieve overtuigingen kenbaar maken.

Lees verder

Waarom wateroverlast en droogte de keerzijde zijn van de dezelfde medaille

Vorige zomers kreunde ons land onder de hitte. Er werd alom alarm geslagen over de droogte. Het is te vroeg om uitspraken te doen over de volledige zomer, maar dat u de voorbije weken nattigheid gevoeld hebt, is zeker. 'Beide zijn het gevolg van de minder actieve straalstroom', legt weerman David Dehenauw uit.

Lees verder

Rode Duivels blijven leider op wereldranglijst door nieuwe berekening

De Belgische nationale ploeg profiteert van een nieuwe berekening voor de wereldranglijst van de Fifa. De Duivels blijven zo, ook na hun uitschakeling op het EK, nummer een van de wereld.

Lees verder

Peperduur, royaal terugbetaald, maar nut niet bewezen

De Belgische ziekteverzekering betaalt heel wat innovatieve kankermedicijnen terug, zonder dat die de levensduur van kankerpatiënten optrekken. Dat concluderen onderzoekers van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Lees verder

'Ergste natuurbrand' op Cyprus na 48 uur onder controle

De zware bosbrand die grote delen van het Troödosgebergte op Cyprus heeft verwoest is 'volledig onder controle'. De brand is de ergste natuurbrand op het eiland sinds de stichting van de Republiek Cyprus in 1960. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt, bijna 48 uur nadat de brand uitbrak. Vier mensen kwamen om.

Lees verder

Woede over brand in Golf van Mexico: energiebedrijf was niet aan proefstuk toe

De brand in een pijlijn in de Golf van Mexico is dan wel geblust, maar de verontwaardiging over de gang van zaken blijft. Mepex, het staatsoliebedrijf dat de pijpleiding beheert, heeft er de jongste maanden een brokkenparcours opzitten.

Lees verder

Waarom de ploeg in het wit (bijna) altijd wint

Eigenlijk hadden we het vrijdag al moeten weten: we kónden niet winnen van de Italianen. Want zij speelden in het wit. Vanaf de 1/8ste finale verloor nog geen enkele witte outfit op het EK voetbal. Toeval of onzin?

Lees verder

België had op het EK al de oudste selectie, wat zal dat geven in Qatar?

Op de laatste vier grote eindtoernooien behaalde de gouden – of is het nu de bronzen? – generatie Rode Duivels drie keer de kwartfinale en één keer de halve finale. Over minder dan anderhalf jaar is er al het WK in Qatar. De vraag is of deze generatie voetballers tegen dan over datum is.

Lees verder

Ruim 40.000 euro voor huilend Duits meisje na online haat

Een Duits meisje dat na het verlies van Duitsland in de EK-wedstrijd tegen Engeland huilend op televisie te zien was, kan binnenkort zeker 40.000 euro bijschrijven op haar bankrekening.

Lees verder

Paus blijft week in ziekenhuis na darmoperatie

Paus Franciscus, die zondag geopereerd is aan de dikke darm, maakt het goed en zal ongeveer een week in het ziekenhuis blijven. 'Hij is alert en ademt zelfstandig', meldt het Vaticaan.

Lees verder

Agent in burger herkend op straat en in elkaar geslagen: twee twintigers aangehouden

Twee twintigers uit Herentals hebben zondagochtend rond 1.30u een politieman van de zone Neteland in elkaar geslagen. Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis en is voor meerdere weken werkonbekwaam. De verdachten zijn geen onbekenden voor het gerecht. Ze hadden eerder op de avond al amok gemaakt in een zomerbar.

Lees verder

Een toevloed aan slakken in de tuin? Dit kunt u ertegen doen

Opgepeuzelde planten, slijmsporen rond het huis … De laatste dagen lijken er massaal veel slakken in onze tuinen op te duiken. 'Normaal voor deze tijd van het jaar, en zeker na de zware regenval van de afgelopen dagen', zegt bioloog en slakkenkenner Thierry Backeljau.

Lees verder

Alpecin-Fenix haalt na eerste week meeste prijzengeld op in Tour

De ploeg van de gebroeders Roodhooft heeft er een droomstart opzitten in de Ronde van Frankrijk. Dat is ook te zien aan het prijzengeld dat tot nu toe verzameld is. Alpecin-Fenix heeft al het grootste bedrag verzameld.

Lees verder

Bijna elke Rode Duivel krijgt meer dan 200.000 euro na EK

De Rode Duivels werden in de kwartfinale uitgeschakeld, maar toch zullen de Belgische spelers een mooi bedrag overhouden aan hun deelname. Het merendeel van de Rode Duivels krijgt een totaalbedrag van iets meer dan 200.000 euro uitbetaald. Dat bericht La Capitale.

Lees verder

België eindigt op vijfde plaats bij mannen en vrouwen op EK padel

Bij zowel de mannen als de vrouwen is België afgelopen weekend op de vijfde plaats geëindigd op het EK padel voor landenteams in het Spaanse Marbella.

Lees verder

Smurfen in ere hersteld in Brussel na schade door waterlek

Aan het Centraal station in Brussel is de striptekening van de smurfen hersteld. Het werk was beschadigd geraakt na een waterlek, maar nu zijn alle 76 smurfen opnieuw te bewonderen op de tekening.

Lees verder

Noodtoestand in Litouwen na komst migranten via Wit-Rusland

Wit-Rusland laat steeds meer migranten door naar Litouwen, volgens dat land als wraak voor de sancties van de Europese Unie.

Lees verder

Speciale badmuts voor afrokapsel mag mogelijk toch gedragen worden op Spelen

Zwemmers met een afrokapsel mogen wellicht toch een speciaal ontworpen badmuts dragen op de Olympische Spelen in Tokio. Dat was aanvankelijk verboden, maar na verzet komt de organisatie mogelijk terug op die beslissing.

Lees verder

Live | Volg hier het debat over gemaakte fouten in zaak-Jürgen Conings

De militaire inlichtingendienst ADIV heeft 'ernstige fouten' gemaakt in het dossier van Jürgen Conings. Dat staat in een rapport van het Comité I, het orgaan dat de inlichtingendiensten controleert. Vandaag wordt het rapport besproken in het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. U kunt het debat hierboven live volgen.

Lees verder

Elise Mertens staat in kwartfinales van het dubbelspel op Wimbledon

Elise Mertens en haar Taiwanese partner Hsieh Su-Wei hebben zich maandag geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel op Wimbledon.

Lees verder

Brussel zet vaccinatiebus in, maar motor sputtert: 70 procent vaccinatiegraad onhaalbaar tegen midden juli

Volgens de huidige prognoses wordt het een onmogelijke opdracht om in Brussel 70 procent van de Brusselse volwassen bevolking een eerste prik te geven tegen midden juli. Ook in de zorginstellingen hinkt de vaccinatiegraad achterop. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) probeert de vaccinatiegraad met verschillende initiatieven te verhogen.

Lees verder

Deze animatie toont hoe België naar de vaccinatietop racete

Het Twitteraccount 'covid-19 vaccination' houdt sinds februari de data bij van vaccinatiegraad van de verschillende EU-landen. In bovenstaande animatie is te zien hoe België in sneltempo naar de top racete.

Lees verder

Van Aert: 'Hoog niveau in de Tour is niet verdacht'

Wout van Aert (Jumbo-Visma) genoot maandag van de rustdag in Tignes en kijkt uit naar wat nog volgt in deze Ronde van Frankrijk. 'Ik hoop echt om nog een ritje mee te graaien', zei hij tijdens een persmoment met de Vlaamse media.

Lees verder

Kantoor lgbti-organisatie in Georgië bestormd en vernield: Pride-mars afgelast

In de Georgische hoofdstad zou vandaag een Pride-mars plaatsvinden, maar geweld van relschoppers heeft dat verhinderd. De veiligheid van de deelnemers kon niet meer gegarandeerd worden, klinkt het bij de organisatie. Ze voelden zich niet gesteund door de autoriteiten.

Lees verder

Italiaans icoon Rafaella Carrà overleden

De Italiaanse tv-presentatrice, zangeres en actrice Raffaella Carrà is op 78-jarige leeftijd overleden.

Lees verder

Dries Mertens onderging schouderoperatie na het EK

Dries Mertens is maandag geopereerd aan de linkerschouder. Dat maakte zijn club Napoli bekend op haar website. De operatie diende om de schouder te stabiliseren. Mertens speelde vrijdag nog 22 minuten in de kwartfinale van de Rode Duivels op het EK voetbal tegen Italië.

Lees verder

Voor het eerst twee kraanvogels geboren in België

In ons land zijn dit jaar voor het eerst twee kraanvogels geboren. Dat gebeurde op 30 april in de Vallei van de Zwarte Beek in Limburg. De precieze nestlocatie van de kraanvogels wordt geheimgehouden. Een speciaal opgerichte kraanvogelwacht zal erop toezien dat de dieren niet gestoord worden.

Lees verder

Duo gaat Eén en Canvas leiden

Lotte Vermeir wordt de nieuwe netmanager van Eén en Canvas. Lin Delcour is haar adjunct. Ze vervangen Olivier Goris.

Lees verder

Mondmaskers en afstand houden zijn in Engeland passé

In Engeland komt op 19 juli een einde aan alle coronabeperkingen. Hoewel het aantal besmettingen snel stijgt, waagt Boris Johnson de gok. De vaccinaties beperken het aantal ziekenhuisopnames.

Lees verder

Sympathisanten bezetten gebouw van de UGent voor sans-papiers

In Gent voeren een dertigtal sympathisanten actie aan de UGent. Ze richten zich tot de Gentse rector Rik Van de Walle, en vragen dat hij zich uitspreekt voor een collectieve regularisering. Tot dan zouden ze de gebouwen niet willen verlaten, zo meldt persagentschap Belga.

Lees verder

Comité I stelt ook politiek voor verantwoordelijkheid bij Adiv

Ofwel gaan er meer middelen naar de militaire inlichtingendienst, ofwel moet die worden afgebouwd, schrijft het Comité I in zijn rapport naar aanleiding van de zaak-Conings. Dat somt ook nog eens de lange lijst gebreken op.

Lees verder

Roger Federer schaart zich zonder problemen bij de laatste acht op Wimbledon

Roger Federer (ATP 8), die binnenkort veertig wordt, heeft zich maandag zonder te veel energie te verspillen geplaatst voor de kwartfinales op Wimbledon.

Lees verder

Belgische sprintster Cynthia Bolingo snelste Europese

Belgian Cheetah Cynthia Bolingo verbeterde in Nancy haar eigen record op de 400 meter en wordt zo de snelste Europese in 2021.

Lees verder

Herbeleven we deze zomer de hitsige roaring twenties?

De roaring twenties komen terug, voorspelde de Amerikaanse socioloog Nicholas Christakis. Exact honderd jaar na de vorige. Staan we aan de vooravond van een waanzinnig feest?

Lees verder

Opnieuw 150 schoolkinderen gekidnapt in Nigeria

Veel wijst erop dat criminelen samenwerken met religieuze milities om geld te slaan uit massa-ontvoeringen.

Lees verder

Opnieuw meer besmettingen vastgesteld, maar ook meer tests afgenomen

Tussen 26 juni en 2 juli hebben elke dag gemiddeld 506 mensen te horen gekregen dat ze een positieve coronatest hebben afgelegd, 52 procent meer dan in de zeven dagen daarvoor. Tegelijk is het aantal afgenomen tests toegenomen met 49 procent en blijft de positiviteitsgraad stabiel.

Lees verder

Depressie boven Britse Eilanden brengt regenweer

Een complexe depressiezone boven de Britse Eilanden beïnvloedt ook de volgende dagen ons weer met perioden van regen of buien. Vandaag trekt een lagedrukkern van het zuidwesten van Engeland naar de Noordzee, wat in de loop van dag behoorlijk wat wind boven ons land veroorzaakt.

Lees verder