Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 13 juli 2021

Al vijftien Belgische jeugdkampen geannuleerd na coronabesmetting

Al vijftien Belgische jeugdkampen geannuleerd na coronabesmetting

Niet alleen vanuit Lloret De Mar zijn jongeren vroegtijdig moeten terugkeren na besmettingen op vakantie. Vanuit Oostenrijk keerde al een chirogroep terug, en in Hongarije wordt een kamp getest. In eigen land moesten al twaalf jeugdkampen vroegtijdig terugkeren na een coronabesmetting, drie kampen konden zelfs niet vertrekken. 'In de helft van de groepen die we vooraf testen, wordt minstens één besmetting vastgesteld.'

Lees verder

Voetganger omgekomen bij aanrijding in Kortrijk

Een personenwagen crashte maandagmorgen omstreeks half één tegen de gevel van bakkerij Hoornaert in de Leiestraat in Kortrijk. Daarbij kwam een voetganger om het leven. De bestuurder probeerde te vluchten, maar is opgepakt.

Lees verder

Wat Uefa u niet laat zien: behendige veldbestormer verstoort EK-finale

Tijdens de EK-finale tussen Engeland en Italië is een halfnaakte man zondagavond het voetbalveld van Wembley opgelopen. De veldbestormer werd gedurende bijna een minuut achternagezeten door vier stewards, tot groot jolijt van de Engelse voetbalfans.

Lees verder

Invloedrijke Congolese kardinaal Monsengwo overleden in Parijs

De invloedrijke voormalige aartsbisschop van Kinshasa, Laurent Monsengwo, is zondag in Parijs overleden op 81-jarige leeftijd. Zes dagen eerder werd hij in kritieke toestand uit Kinshasa geëvacueerd. Dat meldt zijn opvolger Fridolin Ambongo.

Lees verder

Welke wijnen kunnen zo in de picknickmand?

Nu de zomer begonnen is en de regels wat soepeler zijn, breekt de tijd aan om te picknicken met vrienden. We gingen op zoek naar frisse wijnen met opstuivende aroma's die vlot wegdrinken en die je zo in je picknickmand kunt stoppen omdat de schenktemperatuur minder een rol speelt.

Lees verder

Een coronatest afnemen kan nu ook bij de apotheker: kunt u met die test op vakantie en hoeveel kosten ze?

Vanaf maandag moet u niet langer naar een testcentrum of huisarts om een coronatest te laten afnemen. Meer dan duizend apothekers hebben zich kandidaat gesteld om zelf sneltesten af te nemen en de werklast zo meer te verdelen. Binnen het kwartier krijgt u daar het resultaat.

Lees verder

Georgische cameraman overleden na anti-lgbti-protest

In Georgië is Alexander Lashkarava, een 37-jarige tv-cameraman overleden nadat hij zwaar werd toegetakeld door extreemrechtse betogers. De aanval vond plaats tijdens een protest tegen een lgbti-mars. Dat berichtte The Guardian zondag op basis van de televisiezender waarvoor de man werkte.

Lees verder

Familie van verdachte 'beschaamd' over moordaanslag op De Vries

'We zijn er kapot van'. Dat zeggen twee familieleden van de hoofdverdachte van de aanslag op de Nederlandse journalist Peter R. De Vries. Ze spreken van haantjesgedrag en veel contacten met veel foute vrienden uit ruwe buurten. Volgens zijn familie zou aan G. een beloning van 150.000 euro beloofd zijn voor de aanslag.

Lees verder

Extreme hitte in westen van VS: bosbranden en recordtemperaturen boven de 50 graden

In het westen van de Verenigde Staten werden afgelopen weekend recordtemperaturen gemeten. In Death Valley in Californië, ook wel gekend als de heetste plek in de VS, werd vrijdag een temperatuur van 54,4 graden gemeten. Dat is mogelijk de hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde.

Lees verder

Uitzinnige Engelsen bestormen Wembley terwijl Italianen feestvieren in Rome: zo verliep de EK-finale

Nog voor de start van de EK-finale tussen Engeland en Italië was het zondagmiddag al onrustig in en rond het Wembley-stadion. Hevige Engelse supporters die geen tickets voor de match hadden bemachtigd, stormden door de barricaden het stadion binnen. Ook elders in Londen was het onrustig en raakten mensen gewond.

Lees verder

Prinses Delphine woont viering nationale feestdag bij

Koning Filip zal tijdens de plechtigheid ter ere van de nationale feestdag vergezeld zijn van onder andere zijn halfzuster prinses Delphine. Het is voor het eerst dat Delphine aan de zijde van de koninklijke familie de feestelijkheden bijwoont.

Lees verder

Europese klacht tegen nieuwe gebruiksvoorwaarden WhatsApp

De Europese consumentenorganisatie BEUC heeft bij de Europese Commissie klacht ingediend tegen de gebruiksvoorwaarden van chatapp WhatsApp. Die voerde onlangs nieuwe, omstreden privacyregels in.

Lees verder

'Haouach nam ontslag zonder kennis van nota Staatsveiligheid'

Ihsane Haouach heeft donderdag na afloop van de plenaire Kamer aangegeven dat ze ontslag zou nemen als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM), voor ze op de hoogte was van de nota van de Staatsveiligheid. Dat heeft staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) maandag in de Kamer verklaard.

Lees verder

Benzineprijs op hoogste peil in bijna zeven jaar

De maximumprijs van benzine aan de pomp gaat dinsdag omhoog. Wie benzine 95 (E10) tankt, betaalt dan maximaal 1,5880 euro per liter. Dat is de hoogste prijs sinds oktober 2014.

Lees verder

Elf mensen komen om bij maken van selfie tijdens storm in India

In India zijn zeker 69 mensen omgekomen toen ze getroffen zijn door bliksem. Elf onder hen waren selfies aan het nemen tijdens de moessonstormen, meldt de politie maandag.

Lees verder

Richard Branson heeft boodschap vanuit ruimteschip: 'Stel je voor wat mogelijk is'

Zondag heeft de Britse miljardair Richard Branson ruimtevaartgeschiedenis geschreven: voor het eerst maakten 'gewone toeristen' in een toestel van Virgin Galactic een reis naar de rand van de ruimte. Branson zelf was ook aan boord en nam de tijd om vanuit de ruimte een inspirerende boodschap over te brengen aan alle kinderen op aarde. Kijk mee in bovenstaande video.

Lees verder

Coucke verkoopt ook opvolger van Omega Pharma

Ondernemer Marc Coucke verkoopt het farmabedrijf Ceres Pharma aan een Frans investeringsfonds. Dat bedrijf had Coucke opgericht nadat hij Omega Pharma had verkocht aan het Amerikaanse Perrigo.

Lees verder

Dit zijn de nieuwe presentatoren van 'De warmste week'

Nieuwe aanpak, nieuwe gezichten. Ook dit jaar zal De Warmste Week er heel anders uitzien. Hoe precies, dat kondigt de VRT dinsdag aan. Maar nu al zijn de uithangborden bekend: Gloria Monserez (20), Kawtar Ehlalouch (24) en Stéphan Tanganagba (23).

Lees verder

Deceuninck-Quick Step wordt volgend seizoen Quick-Step Alpha Vinyl

Wielerteam Deceuninck-Quick Step zal vanaf volgend seizoen Quick-Step Alpha Vinyl heten. Dat werd maandagmiddag bekendgemaakt.

Lees verder

Australische overheid lanceert 'vrij schokkende' covid-campagne

Nu het aantal coronabesmettingen in de Australische miljoenenstad Sydney blijft stijgen, heeft de Australische overheid een nieuwe campagnespot gelanceerd die mensen aanspoort om zich te laten vaccineren. De video is volgens Paul Kelly, hoofdadviseur van het departement Volksgezondheid, doelbewust 'vrij schokkend'.

Lees verder

De keerzijde van een zelfrijdende utopie

Zelfrijdende wagens kunnen de verkeersveiligheid in de toekomst verbeteren. Maar ze zullen ook de verkeerscongestie vergroten, voorspelt het Federaal Planbureau. 'De samenleving moet nadenken over de mogelijke gevolgen.'

Lees verder

Zuid-Afrika mobiliseert leger op vierde dag van protest na opsluiting oud-president Zuma

Het leger zal de politiediensten bijstaan in de provincies Kwazulu-Natal en Johannesburg in Zuid-Afrika. De twee provincies vormen de broeihaard van de protesten na de opsluiting van oud-president Jacob Zuma.

Lees verder

Twee wijnkastelen uit Saint-Émilion spelen niet meer mee

Twee roemrijke kastelen uit de Franse bordeauxwijnstreek leveren hun 'Premier Grand Cru Classé A'-titel in: Château Cheval Blanc en Château Ausone. Dat veroorzaakt nogal wat hoogspanning in en rond Saint-Émilion. 'Als Peter Goossens van het Hof van Cleve zijn drie sterren zou inleveren, zou dat ook voor flink wat heisa zorgen in de culinaire wereld', zegt wijnspecialist Alain Bloeykens.

Lees verder

Het EK in cijfers

Italië mag zich de komende drie jaar voetbalkampioen van Europa noemen. We blikken nog één keer terug op Euro 2020 aan de hand van opvallende cijfers en statistische gegevens.

Lees verder

Verkeersellende in Frankrijk: komend weekend opnieuw donkerrood

Wie vakantieplannen heeft, houdt ook komend weekend het best rekening met drukte op de weg. Frankrijk kleurt komende zaterdag opnieuw rood, en ook in België wordt druk verkeer richting de kust en de Ardennen verwacht. Dat blijkt maandag uit de vakantieprognose van mobiliteitsorganisatie VAB.

Lees verder

Uitzendingen RTL Boulevard in Nederland worden hervat vanop nieuwe locatie

De uitzendingen van RTL Boulevard worden maandag hervat vanaf een nieuwe locatie. De opnames worden niet langer gemaakt in de studio aan het Leidseplein in Amsterdam, maar op het Mediapark in Hilversum. Dat heeft RTL bekendgemaakt.

Lees verder

Geen vijf maar drie weken wachten tussen twee Pfizerprikken

De wachttijd tussen de eerste en de tweede prik van het vaccin van Pfizer zal verkorten van vijf naar drie weken, maar enkel voor wie nog een uitnodiging moet krijgen. Dat heeft het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid beslist in overleg met het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en werd bevestigd aan De Standaard.

Lees verder

Dieumerci Mbokani trekt naar Koeweit

Voetballer Dieumerci Mbokani (35) heeft zijn lucratieve transfer zo goed als beet. Hij heeft een akkoord met Kuwait SC. Momenteel is de (ex-)spits van Antwerp nog op vakantie in Congo.

Lees verder

Slecht weer op komst: 1722 geactiveerd

Er ligt een natte en onweerachtige week in het verschiet, de kans op regen blijft groot. Het KMI waarschuwt voor slecht weer, daarom activeert de FOD Binnenlandse Zaken tijdelijk het nummer 1722.

Lees verder

Engeland versoepelt dan toch op 19 juli

De Britse regering moest maandag de knoop doorhakken of de situatie goed genoeg is om effectief het grootste deel van de coronamaatregelen op te heffen in Engeland. Premier Boris Johnson heeft liet weten dat de versoepelingen wel degelijk op 19 juli ingaan.

Lees verder

Dirk Tirez nieuwe ceo Bpost

De raad van bestuur van Bpost heeft Dirk Tirez, die sinds half maart al ceo ad interim was van Bpost, benoemd tot permanente nieuwe ceo van Bpost. Dat vernam De Standaard.

Lees verder

Macron hamert op vaccinatie en verplicht die voor zorgpersoneel

De Franse president Emmanuel Macron hield maandagavond een televisietoespraak waarin hij hamert op het belang van vaccinatie. Voor het zorgpersoneel wordt een vaccin verplicht. 'De enige weg naar het normale leven, is om alle Fransen te vaccineren', zei Macron.

Lees verder

Helft van interventieploeg Brussel-Zuid meldt zich ziek uit protest

Ongeveer de helft van de interventieploeg van de lokale politie van de zone Brussel-Zuid heeft maandagochtend een ziektebriefje ingediend. Ze doen dat om te protesteren tegen de lange shiften die ze moeten kloppen. Dinsdag is er overleg.

Lees verder

Marcus Rashford reageert voor het eerst na penaltymisser: 'Voor mijn gemiste penalty wil ik me excuseren, niet voor wie ik ben'

Hoe zou Marcus Rashford zich maandag gevoeld hebben? Een dag na zijn gemiste strafschop in de beslissende penaltyreeks van de EK-finale, die Engeland uiteindelijk verloor van Italië. Online vlogen de verwensingen in het rond, vaak met een racistische ondertoon, en ook een muurschildering met zijn beeltenis werd besmeurd. Maandagavond reageerde de aanvaller van Manchester United via Twitter.

Lees verder

De zee heeft geen mooi weer nodig

Mogen we een beetje klagen over het zomerweer? Niet dat het bar slecht is, maar zalig zomerweer hebben we ook nog niet gehad. Vooral jammer voor het kusttoerisme, zou je denken.

Lees verder

Geen subsidie meer voor opleiding kaartleggen

Opleidingen ­zoals bachbloesemtherapie, hypnose of kaartleggen komen niet meer in aanmerking voor de subsidies die de Vlaamse overheid aan kmo's toekent. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft een lijst van 26 diensten uitgesloten van die zogenoemde kmo-portefeuille.

Lees verder

'Covid Safe Ticket' voor festivals gaat gepaard met intensief testen

De binnenlandse ­coronapas die België in augustus zal invoeren, verplicht niet-gevaccineerde festivalgangers om zich elke twee dagen te laten testen.

Lees verder

Dagelijks meer dan 900 nieuwe besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen blijft voorlopig stijgen en er worden ook weer meer mensen met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Het aantal overlijdens daalt op dit moment wel verder. Dat blijkt dinsdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Recordbedrag nagelaten aan goede doelen

Erflaters in Vlaanderen hebben vorig jaar liefst 434,4 miljoen euro nagelaten voor een goed doel, ruim 100 miljoen euro meer dan in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) verzamelde. Het hoogste bedrag betrof een legaat van bijna 38 miljoen euro.

Lees verder

Veel regen, mogelijk ook onweer

Dinsdag verwachten we vanaf het oosten veel regen en soms buiige neerslag die lokaal onweerachtig kan zijn. In het westen valt er minder neerslag dan elders.

Lees verder

Btw op komst bij tandarts en kinesist

Vanaf 1 januari zal bij medici alleen voor therapeutische behandelingen nog een btw-vrijstelling gelden. Waarop precies btw zal gelden, daarover zal nog stevig gestreden worden. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

Lees verder

Venezolaanse oppositiefiguur Freddy Guevara opgepakt

In Venezuela is maandag de prominente oppositiefiguur Freddy Guevara gearresteerd. De overheid verwijt Guevara terrorisme en verraad.

Lees verder

12- tot 15-jarigen krijgen deze week nog vaccinatie-uitnodiging: 'Veel ouders vragende partij'

Jongeren tussen 12 en 15 jaar mogen deze week nog hun uitnodigingsbrief voor vaccinatie verwachten. Die gaan vermoedelijk dinsdag de deur uit. Door de termijn tussen twee prikken te verkorten, hopen experts dat iedereen tegen september gevaccineerd is.

Lees verder

Franse marine redt 123 migranten op Kanaal

De Franse autoriteiten hebben maandag in het Nauw van Calais in totaal 123 migranten gered die aan boord van verschillende gammele boten het Kanaal probeerden over te steken om Engeland te bereiken. Dat heeft de maritieme prefectuur gemeld.

Lees verder