Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 19 juli 2021

Afstand houden hoeft vanaf nu niet meer in Engeland, Boris Johnson roept op om “voorzichtig te blijven”

HLN
Afstand houden hoeft vanaf nu niet meer in Engeland, Boris Johnson roept op om "voorzichtig te blijven"
De Britse premier Boris Johnson heeft de Britten opgeroepen tot voorzichtigheid. Vandaag worden bijna alle coronamaatregelen opgeheven, maar de coronapandemie laait er op dit moment stevig op.
Lees verder

WORLD MATCHPLAY. Geen verrassingen tijdens de avondsessie: Wright en De Sousa overklassen tegenstanders, ook Cullen en Smith naar achtste finales
Gisteren plaatste Dimitri Van den Bergh zich voor de tweede ronde op de World Matchplay. Vandaag kwam 'Dancing Dimi' niet in actie, maar er waren genoeg matchen om in de gaten te houden. Hier leest u wat er zich vandaag allemaal afspeelde, zowel tijdens de middag- als de avondsessie.
Lees verder

Maureen Vanherberghen en Sieg De Doncker verwelkomen dochtertje
Vlaanderen Vakantieland-presentatrice en Q-dj Maureen Vanherberghen (33) en haar vriend, VTM-presentator Sieg De Doncker (32) zijn papa en mama geworden van een dochtertje. Het meisje heeft de naam Nelle De Doncker gekregen. Dat kondigen de kersverse ouders op Instagram aan.
Lees verder

Televisiezender aangevallen bij protesten tegen coronamaatregelen in Cyprus
In Cyprus zijn duizenden demonstranten zondag naar het presidentieel paleis in Nicosia getrokken om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Velen vielen nadien de zetel van een lokale televisiezender aan. Dat meldt de politie.
Lees verder

LIVE. "Vanaf nu zoeken we gericht naar lichamen" - Meer dan 30 doden, nog 163 mensen vermist
De officiële dodentol na de zware overstromingen in ons land staat op 31. Dat heeft het Nationaal Crisiscentrum gisterenmiddag laten weten. 163 mensen zijn nog "vermoedelijk vermist of onbereikbaar". Ook in buurland Duitsland vielen er al 156 dodelijke slachtoffers. Volg alle ontwikkelingen over het noodweer in onze liveblog.
Lees verder

"Nederlandse regering negeerde adviezen over heropening nachtleven"
De Nederlandse regering heeft op 26 juni toestemming gegeven voor de heropening van nachtclubs, zonder een advies hierover van de Fieldlab-experimenten af te wachten. Verschillende adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en Fieldlab over hoe evenementen weer veilig kunnen plaatsvinden, zijn daarnaast genegeerd.
Lees verder

"Tragisch ongeval": jongen (15) schiet vriend (13) per ongeluk dood
Een 13-jarige jongen uit de Amerikaanse staat Utah is overleden nadat hij per ongeluk werd neergeschoten door een 15-jarige vriend. Dat heeft politiewoordvoerder Richard Bell van de stad Salt Lake City laten weten.
Lees verder

Egypte laat zes activisten vrij na internationale kritiek
Egypte heeft zondag zes activisten op vrije voeten gesteld, onder wie journaliste en blogster Esraa Abdel-Fattah, een van de symbolen van de revolutie in 2011. De vrijlating volgt enkele dagen na kritiek van de Verenigde Staten op schendingen van de mensenrechten in Egypte.
Lees verder

Vlaamse regering keurt nieuwe inschrijvingsregels voor scholen goed: sociale mix op school niet meer verplicht
De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het inschrijvingsdecreet. Scholen zullen ook niet langer plaatsen moeten vrijhouden voor sociaal kwetsbare leerlingen. Steden en gemeenten mogen voortaan zelf hun voorrangsregels voor inschrijvingen bepalen. Een sociale mix op school is daardoor niet meer gegarandeerd.
Lees verder

Uitbreiding Covid Safe Ticket vandaag inzet van Overlegcomité
Waar is een Covid Safe Ticket binnenkort een toegangsvereiste? Met zicht op steeds grotere evenementen buigt het Overlegcomité zich vandaag over de uitbreiding van de coronapas.
Lees verder

Overlegcomité zit vandaag samen: waar wordt coronapas binnenkort toegangsvereiste?
Waar is een Covid Safe Ticket binnenkort een toegangsvereiste? Met zicht op steeds grotere evenementen buigt het Overlegcomité zich vandaag over de uitbreiding van de coronapas.
Lees verder

Dit zijn de slachtoffers van het noodweer: Clary (72), gestorven met een kruisbeeld in haar handen
Ze hoopten overlevenden te vinden, maar reddingswerkers vonden het voorbije weekend alleen maar lichamen. In Hotton spoelde het lichaam van het 15-jarige meisje dat woensdag in de Ourthe viel aan op een veld, in Hamoir werd het lichaam van Clary (72) aangetroffen. Zij weigerde haar huis achter te laten en stierf met een kruisbeeld in haar handen. De dodentol na de overstromingen in ons land staat intussen al op 31. 163 anderen zijn vermist.
Lees verder

Slangen op maandag. Vlaanderen kan een rol spelen in klimaatinnovatie. Tijd om de rem te lossen en het gaspedaal in te duwen
Met het stilaan wegtrekkende water wordt het wrakhout aan menselijk leed zichtbaar. Het is moeilijk voor te stellen hoe traumatisch het is om huis en thuis verpulverd te zien door het wassende water. Of buren en familieleden, verdronken in eigen straat of woning. Er waren politieke partijen die amper konden wachten om mee te surfen op het stijgende water.
Lees verder

Op 280 doses na worden deze week uitsluitend tweede prikken gezet in Vlaanderen
Deze week worden in de 95 Vlaamse vaccinatiecentra 472.547 coronavaccins toegediend. Op 280 doses na zijn dat allemaal tweede prikken. De maand juli staat dan ook in het teken van het opkrikken van het aantal volledig gevaccineerden: de bedoeling is om tegen het einde van de maand zeker 80 procent van de volwassenen volledig te hebben gevaccineerd.
Lees verder

Verdachten moord op Peter R. de Vries voor raadkamer
De twee mannen die worden verdacht van de moord op Peter R. de Vries worden maandag voor de raadkamer van de rechtbank van Amsterdam gebracht. Het Nederlandse Openbaar Ministerie wijzigt de aanklacht van poging tot moord in moord, omdat De Vries (64) op 15 juli is bezweken aan zijn verwondingen. De uitkomst van de raadkamer wordt mogelijk pas dinsdag bekend.
Lees verder

Mopshond Olav is de compagnon van Eva Daeleman: "Ik zei tegen mijn familie dat mijn lief meenam voor kerst, ze wisten niet dat dat Olav was"
Compagnon de route, zo noemt Eva Daeleman (31) haar mopshond Olav. De voormalig radio-omroepster adopteerde hem tijdens haar burnout, sindsdien zijn ze onafscheidelijk. "Ik neem hem overal mee naartoe, wanneer ik dat niet doe zeg ik na twee uur al tegen mijn lief: "moeten we niet naar huis voor Olav?"" Voor ze een koppel vormde met haar man Stijn nam ze iemand anders mee als haar '+1' naar het kerstfeest, één keer raden wie dat was...
Lees verder

Remco Evenepoel en Mauri Vansevenant razendsnel aangepast aan jetlag en hitte: "Ze zijn superenthousiast over parcours"
Vroeger dan verwacht verkenden Remco Evenepoel (21) en Mauri Vansevenant (22) afgelopen weekend als eerste Belgen het parcours van de wegrit op de Olympische Spelen. Het duo kroop in een verzengende hitte liefst zes uur in het zadel - en of het enthousiasme groot was. "Pittig, maar niet onoverkomelijk", vonden ze. En een traject perfect op maat van Wout van Aert.
Lees verder

Onderzoekers: al 1.100 miljard euro naar recycling, maar nog niet genoeg
Overheden en bedrijven investeren wereldwijd naar schatting al meer dan 1,3 biljoen dollar per jaar (zeker 1.100 miljard euro) in initiatieven die helpen bij het terugdringen van afval, bijvoorbeeld door meer in te zetten op recycling en het minder afhankelijk worden van uitputbare hulpbronnen. Maar het is nog niet genoeg, stellen onderzoekers van de onafhankelijke Britse denktank Chatham House.
Lees verder

Dominique Persoone laat tattoo zetten voor nieuw VTM-programma: "Als ze zeggen dat ik iets niet durf, wil ik het tegendeel bewijzen"
Je hebt er die een tv-programma serieus nemen, en dan heb je Dominique Persoone, die nog een stapje verder gaat. In het nieuwe 'Waarheid, Durven of Doen' op VTM gaat de Brugse chocolatier zo ver voor de winst dat hij een tatoeage laat zetten. "Wat het ook is, ik smijt me altijd", zegt Persoone, die in het programma ook het bedrag op zijn zichtrekening verklapt. "Het was toen meer dan er gemiddeld opstaat."
Lees verder

Lege accu? Dankzij dit idee van Ford hoef je niet meer langs de laadpaal
Autofabrikant Ford werkt aan een opmerkelijke manier om de accu's van elektrische auto's op te laden. In de toekomst hoef je mogelijk niet meer te stoppen bij een laadpunt langs de weg, maar kun je jouw auto – tijdens het rijden – aan een ander voertuig koppelen om stroom te 'tanken'.
Lees verder