Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 3 juni 2021

Wolf bijt koe dood in Limburg

Wolf bijt koe dood in Limburg

In het Limburgse Oudsbergen is een koe doodgebeten, zo goed als zeker door de Limburgse wolven, zegt Welkom wolf. Als dat bevestigd wordt, is het de eerste echte aanval op gezonde runderen in Vlaanderen.

Lees verder

WHO geeft 'stigmatiserende' coronavarianten nieuwe namen

Vanaf nu worden de varianten van het coronavirus benoemd met Griekse letters. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil zo vermijden dat de landen waar de varianten voor het eerst gesignaleerd werden, een stigma opgeplakt krijgen.

Lees verder

Sergio Herman stapt uit Antwerps sterrenrestaurant The Jane

Na zeven jaar neemt topchef Sergio Herman afscheid van zijn tweesterrenrestaurant The Jane in antwerpen. Veel zal er niet veranderen maar Nick Bril, zakenpartner van Herman, wordt nu eigenaar voor de volle 100 procent. Dat melden ze zelf in een persbericht.

Lees verder

Live | Steven Van Gucht geeft update over dalende besmettingscijfers

Uit de cijfers op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano kan dinsdagochtend opgemaakt worden dat alle indicatoren verder blijven dalen. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum een persconferentie met meer uitleg over de cijfers. Volg die hier live mee.

Lees verder

Binnenkijken in het basiskamp van de Rode Duivels

Van een splinternieuwe snookertafel tot een hypermoderne golfsimulator. De Rode Duivels zullen zich de komende weken niet vervelen. Maandag kwam de voltallige selectie, zonder Kevin De Bruyne, aan in Tubeke. Onze collega's van Het Nieuwsblad gingen afgelopen weekend al op bezoek in het Proximus Basecamp. Een blik achter de schermen.

Lees verder

Strandwachters redden kind in afgedreven bootje voor kust van Wales

De strandwachters van Rhyl, in het noorden van het Britse Wales, hebben maandagmiddag een jong meisje gered op zee. Het kind was in een opblaasbaar bootje enkele honderden meters van de kustlijn afgedreven. Bekijk de reddingsactie in bovenstaande video.

Lees verder

Klimaatneutraal België haalbaar, maar niet makkelijk

Een nieuwe studie van de federale administratie schetst de scenario's naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Met een online-rekenmodule kan iedereen zijn scenario uittekenen.

Lees verder

Door corona geplaagd Brazilië vreest 'kampioenschap des doods'

Brazilië heeft zich verrassend kandidaat gesteld om binnen twee weken de Copa America te organiseren, het Zuid-Amerikaanse equivalent van het EK voetbal. Eerder haakte buurland Argentinië af na een stijging in het aantal coronagevallen, en critici vrezen ook een derde golf in Brazilië: 'Is Bolsonaro serieus?'

Lees verder

Jérémy Doku: 'Hazard vervangen? Als dat nodig is, ben ik er klaar voor'

Nu de Rode Duivels hun eerste coronavaccin kregen en iedereen negatief testte, mochten er journalisten binnen in het basecamp voor de eerste persconferenties. Jérémy Doku en Timothy Castagne stonden de media te woord. Doku is pas 19 geworden én één van de jongste spelers op het EK.

Lees verder

Brussel maakt zich klaar voor de zomer met eerste openluchtzwembad

Een duik in het kanaal van Brussel, wat gevaarlijk en verboden is, krijgt komende zomer veiligere alternatieven zoals zwemmen in het eerste openluchtzwembad van onze hoofdstad of zonnen op het strand aan de voet van het Justitiepaleis.

Lees verder

Club Brugge-directeur Vincent Mannaert krijgt boete en drie maanden rijverbod na rijden met 2,44 promille in bloed

Vincent Mannaert, algemeen directeur van Club Brugge, is dinsdagmorgen voor de politierechtbank verschenen. Hij werd op 26 augustus vorig jaar in Oostende betrapt met 2,44 promille alcohol in zijn bloed. Mannaert kwam zich persoonlijk excuseren, maar de rechter was hard. 'De wet geldt ook voor de mensen van Club Brugge.'

Lees verder

Hopeloos verdeelde Brusselse regering krijgt hoofddoekendebat MIVB op bord

Vincent Riga, regeringscommissaris bij de MIVB, verzet zich tegen het gebruik van religieuze tekens in het Brusselse openbaar vervoer. Zo komt het heikele dossier op het bord van een hopeloos verdeelde Brusselse regering.

Lees verder

FC Barcelona haalt Eric Garcia terug van Manchester City

FC Barcelona heeft zijn tweede versterking met het oog op komend seizoen te pakken. Na aanvaller Sergio Agüero komt ook de twintigjarige Spaanse verdediger Eric Garcia transfervrij over van de Engelse landskampioen Manchester City, zo maakte de club dinsdag bekend.

Lees verder

Brussels Airport gaat vervuilende vliegtuigen fors meer belasten

Oude, vervuilende en lawaaierige vliegtuigen zullen twintig keer meer moeten betalen om te mogen landen op Brussels Airport. Nu is dat maar drie keer meer. De luchthaven moet zo klimaatvriendelijker worden.

Lees verder

MR verzet zich tegen benoeming regeringscommissaris met hoofddoek

Ecolo-staatssecretaris Sarah Schlitz heeft Ihsane Haouach benoemd als regeringscommissaris bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez druist de benoeming van de vrouw, die een hoofddoek draagt, in tegen de neutraliteit van de staat en is ze ingegeven door electorale overwegingen. Schlitz benadrukt dat alle procedures correct zijn gevolgd.

Lees verder

Elke wei wolfbestendig? Onhaalbaar, onbetaalbaar en onzinnig

Nu in de Limburgse fusiegemeente Oudsbergen voor het eerst een gezonde koe is doodgebeten, dringt de vraag zich op of veehouders elke weide in Vlaanderen moeten gaan beveiligen. 'Niet haalbaar en onbetaalbaar', stelt Boerenbond. Dat geldt niet alleen voor de boeren, maar ook voor de Vlaamse overheid, die nu al veel geld uitgeeft aan de wolf.

Lees verder

NBA-spelers belaagd door toeschouwers: 'Behandeld als in een zoo'

In de VS krijgen duizenden NBA-fans opnieuw de toelating om hun favoriete basketbalteam naast het veld toe te juichen. Helaas zijn enkele spelers recent het slachtoffer geworden van onbeschoft gedrag van toeschouwers. Zo werden spelers bespuugd of bekogeld met popcorn en een flesje water. De NBA-sterren vragen nu meer respect en bescherming op het speelveld.

Lees verder

Everzwijnen teisteren Limburgse woonwijk

Everzwijnen die in groepjes de straat oplopen, zelfs in dichtbebouwde gebieden: het is schering en inslag in de buurt van Eisden Tuinwijk in Maasmechelen. De buurtbewoners zijn de overlast beu. De dieren beschadigen niet enkel tuinen, ze zijn ook een gevaar voor de automobilisten, klinkt het. Het gemeentebestuur is op de hoogte van het probleem en is op zoek naar een oplossing.

Lees verder

Sonny Colbrelli sprint naar zege in Dauphiné, Pöstlberger blijft leider

Sonny Colbrelli heeft de derde etappe in het Critérium du Dauphiné naar zijn hand gezet. De Italiaan van Bahrain-Victorious was de snelste in de sprint van een uitgedund peloton. Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe) behoudt de gele leiderstrui.

Lees verder

Serena Williams: 'Ik wou dat ik Noami Osaka een knuffel kon geven'

Serena Williams steekt Noami Osaka een hart onder de riem. Osaka, het nummer twee van de wereld in het vrouwentennis, heeft maandag in een openhartige boodschap op Twitter aangegeven dat ze even een pauze inlast. Als reden geeft ze aan dat ze kampt met sociale angst en depressieve gevoelens. Williams zegt dat ze ooit hetzelfde heeft meegemaakt, en wijst op het belang van goede ondersteuning.

Lees verder

Sergio Herman verkoopt The Jane aan Nick Bril

Het Antwerpse tweesterrenrestaurant The Jane is niet langer van de bekende kok Sergio Herman. Zijn voormalige rechterhand en medevennoot Nick Bril neemt het restaurant volledig over.

Lees verder

Voortvluchtige militair Jürgen Conings was lid van Vlaams Belang

Jürgen Conings (46) was tot eind 2020 lid van het Vlaams Belang. Dat melden De Morgen en Le Soir en werd bevestigd aan onze redactie. De partij zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de acties van ex-leden.

Lees verder

Rome vernoemt plein naar ex-president, maar typfout ontsiert ceremonie

In Rome is dinsdag een klein pleintje ingehuldigd, met de naam van een vroegere president van Italië. De ceremonie werd echter ontsierd door een typfout. Het plakkaat ter ere van Carlo Azeglio Ciampi, die president was tussen 1999 en 2006, bleef tijdens de ceremonie bedekt door een doek in de kleuren van Rome (geel en rood) nadat de autoriteiten ontdekten dat zijn tweede naam gespeld was als 'Azelio'.

Lees verder

Bestuurder van ongeval in Riemst meldt zich bij politie Luik

Een bestuurder die zaterdag betrokken was bij een ernstig verkeersongeval in Riemst, waarbij een vrouw levensgevaarlijk gewond raakte, heeft zich gemeld bij de politie van Luik. De 30-jarige man uit het Luikse werd gearresteerd en in het politiecommissariaat in Bilzen verhoord. Woensdag wordt hij bij de onderzoeksrechter verwacht.

Lees verder

Asperges in Belgisch Staatsblad ook in buitenland opgemerkt

Het Belgisch Staatsblad is normaal gezien de bron van alle wetteksten in ons land, maar in een Koninklijk Besluit uit 2014 stond een recept voor gegratineerde asperges. Jurist Morgan Moller ontdekte dat vorige week, en het nieuws werd ondertussen ook in het buitenland opgemerkt.

Lees verder

Cynthia Bolingo verpulvert record Kim Gevaert op 400m

Cynthia Bolingo heeft dinsdagavond op de atletiekmeeting in het Franse Montreuil het Belgisch record van Kim Gevaert op de 400 meter verpulverd. Ze klokte 50.75, terwijl het record op 51.45 stond. Bolingo is door haar nieuwe topchrono zeker van Tokio.

Lees verder

'Vaccinweigeraars moeten wél betalen voor PCR-test om te reizen'

Wie een PCR-test nodig heeft om te reizen, moet die goedkoop kunnen laten afnemen, vindt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Tenzij hij of zij een vaccin weigerde.

Lees verder

Israëlisch leger valt Syrische controlepost op de Golan aan

Het Israëlische leger heeft dinsdag een observatiepost van het Syrische leger op de Golanhoogten verwoest. Dat meldde een woordvoerder van het Israëlische leger. Het gaat om het derde gelijkaardige incident in één jaar tijd.

Lees verder

Biden herdenkt racistische 'hel' in Tulsa eeuw geleden: 'Ik ben eerste president die naar hier komt'

Amerikaans president Joe Biden heeft tijdens een bezoek in Tulsa, in de staat Oklahoma, de racistische aanval op zwarte inwoners van 100 jaar geleden herdacht. Een meute witte mannen doodde toen 300 zwarte Amerikanen en verwoestte een rijk stadsdeel. Tienduizend bewoners van de buurt Greenwood raakten dakloos in wat te boek staat als een van de bloedigste slachtingen in de Amerikaanse geschiedenis.

Lees verder

Is een vulkaanuitbarsting de ramp te veel voor Noord-Kivu in Congo?

Noord-Kivu in Congo wordt getroffen door de zoveelste humanitaire crisis. Deze keer heet de boosdoener Niyarangongo, een vulkaan.

Lees verder

Leider Polisario-beweging zou Spanje hebben verlaten, na diplomatieke crisis

Brahim Ghali, de leider van de Polisario-beweging voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, zou Spanje dinsdagavond verlaten. Dat zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ghali's behandeling tegen Covid-19 in een Spaans ziekenhuis leidde tot een diplomatieke crisis met Marokko.

Lees verder

Zoom ziet inkomsten verdrievoudigen

Zoom plukt nog steeds de vruchten van de coronapandemie. De aanbieder van videoconferentiesoftware zag zijn omzet het voorbije kwartaal bijna verdrievoudigen en presteerde daarmee boven de verwachtingen van analisten.

Lees verder

Brandweerman gedood door collega bij schietpartij in Amerikaanse kazerne

Bij een schietpartij in een brandweerkazerne in Agua Dulce, ten noorden van de Amerikaanse stad Los Angeles, is dinsdag één brandweerman omgekomen. Dat meldden Amerikaanse media.

Lees verder

Nog zo'n 400 mensen op intensieve zorg, besmettingen blijven dalen

Er liggen nog 403 coronapatiënten op intensieve zorg. Dat blijkt woensdagochtend uit de cijfers op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano. Tegelijkertijd blijven alle andere indicatoren dalen.

Lees verder

Amerikaanse rapper DaBaby verhoord in verband met schietpartij

De politie van Miami Beach heeft de Amerikaanse rapper DaBaby verhoord over zijn mogelijke rol in een schietpartij waarbij twee gewonden vielen. Na afloop werd de 29-jarige artiest, wiens echte naam Jonathan Lyndale Kirk is, weer vrijgelaten, zo deelde de politie dinsdag mee.

Lees verder

Handelsoorlog VS-China: opnieuw contact

Er is opnieuw contact geweest tussen de Verenigde Staten en China in verband met het handelsconflict tussen beide landen. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen en de Chinese vicepremier Liu He spraken met elkaar tijdens een videovergadering.

Lees verder

Eerst droog en zonnig, daarna onweer in de lucht

Woensdag is het nog lange tijd droog en vrij zonnig. Het wordt warm met maxima van 23 graden in de Hoge Ardennen tot 29 graden in de Kempen. Op het einde van de namiddag of tegen de avond ontstaan er meer stapelwolken en kunnen er over het zuiden buien met onweerachtig karakter ontstaan.

Lees verder

Regels vastgelegd voor EK-matchen op groot scherm, maar voor veel steden komt het te laat

Op groot scherm naar een match van de Rode Duivels gaan kijken het komende EK? Daar zullen flink wat regels mee gemoeid zijn, blijkt uit een omzendbrief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Lees verder