Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 22 juni 2021

Wie vaccinatie weigert, wordt niet meer automatisch uitgenodigd: dit kan je doen om toch opnieuw op de lijst te komen

HLN
Wie vaccinatie weigert, wordt niet meer automatisch uitgenodigd: dit kan je doen om toch opnieuw op de lijst te komen
Wie al een uitnodiging kreeg voor zijn vaccinatie tegen het coronavirus en expliciteit weigerde om daarop in te gaan, wordt niet meer automatisch opnieuw uitgenodigd. Ze kunnen zich zelf wel opnieuw inschrijven via de huisarts en Qvax, zegt Gudrun Briat van de taskforce Vaccinatie. Mensen die niet kwamen opdagen op hun afspraak voor de vaccinatie, zonder expliciet te weigeren, zullen wel nog een uitnodiging krijgen.
Lees verder

Antwerps parket start onderzoek naar PFOS-vervuiling 3M na klacht van omwonende uit Zwijndrecht
Het parket van Antwerpen is een gerechtelijk onderzoek gestart naar de PFOS-vervuiling rond de fabriekssite van 3M in Zwijndrecht. Het onderzoek komt er na een klacht met burgerlijke partijstelling van een inwoner uit Zwijndrecht. Als het tot een proces komt, kan er een schadevergoeding worden geëist van het bedrijf.
Lees verder

Enorme slag in Nederlands medialandschap: RTL en Talpa fuseren tot groot mediabedrijf
De Nederlandse mediabedrijven Talpa Network en RTL Nederland gaan samen verder. Daarmee slaat RTL een behoorlijke slag in de Nederlandse mediawereld. Het is een verrassende move, omdat de laatste tijd net geruchten de ronde deden dat RTL Group, het moederbedrijf, mogelijkheden zou onderzoeken om enkele Europese bedrijfsonderdelen, zoals RTL Nederland, af te stoten. Door de fusie moet een sterk mediaconcern ontstaan dat de concurrentie aankan met techbedrijven, zo maken de Luxemburgse RTL-moeder en het bedrijf van John de Mol gezamenlijk bekend.
Lees verder

Flashback naar het WK: Martínez bidt dat wingbacks Meunier en Thorgan Hazard niets overkomt
De keuze lijkt ruimer dan ze werkelijk is. Er gebeurt de komende negentien dagen best niets (meer) met Thorgan Hazard en Thomas Meunier, onze twee overgebleven wingbacks. Bidt u mee? Bondscoach Roberto Martínez mag er niet aan denken dat de situatie van op het WK in Rusland zich de komende weken opnieuw voordoet.
Lees verder

AA Gent laat Ghelamco oplichten in regenboogkleuren nadat het van UEFA niet mag in München
Wat de UEFA weigert toe te staan in München, kunnen we hier wel, moeten ze gedacht hebben bij AA Gent. Rond zes uur kleurden de lichtjes aan de buitenkant van de Ghelamco Arena in de kleuren van de regenboogvlag, als teken van steun aan de LGBTQ+-gemeenschap.
Lees verder

Ook Ghelamco Arena licht op in regenboogkleuren na weigering UEFA in München
Wat ze in München bij UEFA weigeren, kunnen we hier wel, moeten ze gedacht hebben bij KAA Gent. Rond zes uur kleurden de lichtjes op de buitenkant van de voetbaltempel in de kleuren van de regenboogvlag. Morgen speelt Hongarije een match, dat land introduceerde recent strenge anti-holebimaatregelen.
Lees verder

Jongen (14) toegetakeld door vijf andere tieners: "Voor mijn zoon het besefte, kreeg hij een eerste vuistslag"
De moeder van een tiener uit Kuurne dient woensdag klacht in bij de politie omdat haar zoon door leeftijdsgenoten zonder enige aanleiding in elkaar werd geslagen. "Eén van hen spoorde mijn zoon aan om te zeggen: 'Sorry baas', opdat de slagen zouden ophouden", getuigt de moeder. Beelden van het zinloos geweld circuleren intussen op sociale media.
Lees verder

PVDA kan toch deelnemen aan onderzoekscommissie PFOS
PVDA zal dan toch kunnen deelnemen aan de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement naar de historiek van de PFOS-vervuiling. De oplossing zou er in bestaan dat een PVDA'er deelneemt als toegevoegd lid.
Lees verder

Aantal soa's fors gestegen: na coronapaspoort ook sekspaspoort op komst?
Het aantal soa's is tussen 2017 en 2019 flink toegenomen. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van Sensoa. Voor chlamydia — nog steeds de meest vastgestelde soa in ons land — zitten we intussen aan zo'n 95 gevallen per 100.000 inwoners. "In nieuwe relaties laten koppels sneller condooms weg", klinkt het. Daarom richt Sensoa zich in haar nieuwste campagne massaal op preventief testen, testen en nog eens testen. Via de huisarts, een thuistest of een online zelfafnametest: aan u de keuze.
Lees verder

Navalny spant nieuwe rechtszaak aan over gevangenisregime
De Russische oppositieleider Alexey Navalny is opnieuw naar de rechter gestapt uit protest tegen zijn behandeling in de gevangenis. De 45-jarige Kremlincriticus nam digitaal deel aan de zitting. Wanneer de rechter een oordeel velt is nog onduidelijk.
Lees verder

LIVE (21u). Engeland strijdt met Grealish & Saka om groepswinst tegen Tsjechië, dat rekent op goals van Schick
• Groep D • Aftrap: 21 uur • Artur Dias (Portugal) • Londen
Lees verder

Enzo Scifo krijgt bij Moeskroen na vijf jaar weer trainerskans: "Ik werd wanhopig"
Hij vreesde dat het over was. Maar kijk, na vijf jaar afwezigheid is er voor Enzo Scifo (55) met Moeskroen alsnog een club die hem werk geeft. En omgekeerd: de 1B-club is een sportieve werf.
Lees verder

Witte Huis erkent dat Verenigde Staten vaccinatiedoel van 4 juli zullen missen
Het Witte Huis erkent dat de Verenigde Staten de laatste vaccinatiedoelstelling van president Joe Biden wellicht niet zullen halen. Biden had gehoopt om tegen de nationale feestdag op 4 juli 70 procent van de volwassenen minstens een eerste coronaprik gegeven te kunnen hebben. "We denken dat het een paar weken langer zal duren", zei Jeffrey Zients, hoofd van het team dat zich namens de Amerikaanse regering met de aanpak van de coronapandemie bezighoudt.
Lees verder

LIVE (21u). Kroatië rekent op Modric en Perisic om uitzicht te houden op kwalificatie
• Groep D • Aftrap: 21 uur • Ref: Fernando Andres Rapallini (Argentinië) • Glasgow
Lees verder

Bran Stark zit eindelijk op IJzeren Troon en onthult wat hij nu écht vindt van slot Game of Thrones
In het Londense Leicester Square onthult Isaac Hempstead Wright, die Bran Stark in Game of Thrones speelt, een standbeeld van de metalen troon uit de reeks. Een uitstekend moment om te polsen wat hij nu écht vindt van dat omstreden slot van de serie.
Lees verder

Twee keer op rij kampioen en dus leggen Philippe Clement en Club Brugge de lat nóg hoger: "Willen beter doen in Europa"
Twee keer kampioen op rij… en dus wordt de lat nóg hoger gelegd bij Club Brugge dit seizoen. Zo wil blauw-zwart bovenop een historisch derde opeenvolgende landstitel ook in Europa potten breken: "We zijn er heel dicht bij geweest, maar nu willen we het over de streep trekken", ambieert Philippe Clement de tweede ronde van de Champions League.
Lees verder

Gloednieuw Hockey Center of Excellence in Wilrijk is nieuwe thuisbasis Red Lions: "Hier fantaseren we al langer over"
De nationale hockeyploegen hebben een nieuwe thuis- en trainingsbasis: dinsdag is het Hockey Center of Excellence in Antwerpen officieel geopend. In dit gloednieuwe gebouw kunnen de Red Lions nog professioneler werken en presteren. "Het zou zonde zijn als we nu geen olympisch goud halen."
Lees verder

LIVE. Engeland strijdt met Grealish & Saka om groepswinst tegen Tsjechië, dat rekent op goals van Schick
• Groep D • Aftrap: 21 uur • Artur Dias (Portugal) • Londen
Lees verder

Hoe bromvliegen het mysterie rond sterfdatum Jürgen Conings moeten oplossen
In broedstoven van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) worden momenteel larven opgekweekt tot vliegen. Die moeten verklappen wanneer Jürgen Conings (46) stierf. "Eigenlijk berekenen we niet het tijdstip van zijn overlijden, maar het moment waarop de vliegen hun eerste eitjes hebben gelegd", zegt forensisch entomoloog Sofie Vanpoucke. "Dan was hij zéker al overleden."
Lees verder

Commissie keurt nieuw Vlaams inburgeringsbeleid goed
De commissie Binnenlands Bestuur van het Vlaams Parlement heeft vandaag het nieuwe inburgeringsbeleid van de regering goedgekeurd. Een uitgebreider inburgeringsbeleid met een kostprijs voor de inburgeraar was een van de elementen uit het Vlaamse regeerakkoord. De regering raakte het eind vorig jaar eens over de uitwerking.
Lees verder