Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 26 juni 2021

‘Voorlopig geen afschaffing van zomer- en wintertijd’

'Voorlopig geen afschaffing van zomer- en wintertijd'

Er komt 'de komende jaren' geen afschaffing van de winter- en zomertijd. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op een vraag van Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD). 'Geen enkele lidstaat heeft de voorkeur voor winter- of zomertijd officieel doorgegeven.'

Lees verder

Gent inviteert eerste 16-jarigen voor prik

Voor het eerst werden donderdag in Gent 18- tot 22-jarigen uitgenodigd voor hun vaccinatie in Flanders Expo. Over enkele dagen al volgen de 16- tot 18-jarigen.

Lees verder

Premier De Croo waarschuwt Rode Duivels-fans die naar Sevilla trekken: 'Wees voorzichtig, dat is nog een rode zone'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is ongerust dat de supporters van de Rode Duivels die naar Sevilla afreizen voor EK-wedstrijd tegen Portugal, daar besmet zouden geraken. Hij vraagt hen voorzichtig te zijn. Sevilla is een rode zone en na het EK-duel tegen België in het Russische Sint-Petersburg bijwoonden, is bij heel wat Finse fans een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Lees verder

Ophef over Zedelgems monument dat 12.000 Letse collaborateurs eert

'De Letse Bijenkorf voor Vrijheid', een monument in het West-Vlaamse Zedelgem, berokkent de gemeente bijna drie jaar na de inhuldiging imagoschade in binnen- en buitenland. De 12.000 Letten die herdacht worden en die met de nazi's meevochten tegen Rusland tijdens WO II, worden nu ook gelinkt aan de jodenvervolging. Oppositiepartij Vooruit wil het kunstwerk weg.

Lees verder

Hannes Anaf (Vooruit) voorzitter van PFOS-commissie

De Parlementaire Onderzoekscommissie PFOS heeft zonet Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) aangewezen als voorzitter.

Lees verder

Pakkende getuigenis van loodgieter die aan het werk was tijdens instorting school: 'Leken wel bominslagen'

Ronny Matthysen, van de christelijke vakbond ACV Antwerpen, heeft tijdens een herdenking van de ramp op Nieuw Zuid een getuigenis voorgelezen. Het gaat om een brief die geschreven werd door een loodgieter die op het moment van de instorting aanwezig was. Bekijk de opmerkelijke getuigenis in de video hierboven.

Lees verder

Live| Van Gucht: 'Een vierde golf kan vermeden worden als alle landen maximaal inzetten op vaccinatie'

Het aantal nieuwe besmettingen per dag duikt onder de 400. Dat is het laagste niveau sinds de zomer van vorig jaar. Maar het reproductiegetal steeg wel licht. Hoe belangrijk is dat? Volg hier de persconferentie live.

Lees verder

CMB vrijgesproken van sloop zeeschip

De Belgische rederij CMB en diens dochterbedrijf Bocimar hebben geen milieumisdrijf gepleegd toen ze in 2016 het zeeschip 'Mineral Water' als schroot lieten ontmantelen in Bangladesh. Zo oordeelt de correctionele rechtbank in Antwerpen.

Lees verder

Merkel bijt in stof met voorstel voor EU-top met Poetin

Op haar laatste Europese top bleek de tanende invloed van de Duitse kanselier. Haar voorstel voor een top op het hoogste niveau tussen de EU en Poetin werd afgeblokt door Polen en de Balten.

Lees verder

Zo snel kan het gaan door deltavariant: deel Portugal moet in lockdown

De situatie in Portugal gaat weer de verkeerde kant uit. De besmettelijkere deltavariant van het coronavirus verspreidt zich razendsnel, waardoor het aantal besmettingen spectaculair toeneemt. Lissabon en de toeristische trekpleister in de Algarve gaan daarom dit weekend in gedeeltelijke lockdown. Europa kijkt angstvallig toe.

Lees verder

Brussel bant verbrandingsmotor: vanaf 2030 110 sterfgevallen minder per jaar

De Brusselse regering bant dieselmotoren vanaf 2030 en benzinemotoren vanaf 2035. De maatregel zal een grote impact hebben op de gezondheid van de Brusselaars. Het is ook het ontbrekende puzzelstuk om de Europese klimaatdoelen te kunnen halen.

Lees verder

Ondanks ophef en brand: 'hyperseksueel' beeld van Marilyn Monroe toch geplaatst

In de Amerikaanse staat Californië, in Palm Springs, is ophef ontstaan om een enorm standbeeld van actrice Marilyn Monroe. Volgens critici zou het beeld, dat acht meter hoog is, vrouwonvriendelijk en seksistisch zijn. Het kunstwerk werd in 2011 gemaakt door Seward Johnson en is gebaseerd op een iconische scène uit de film 'The seven year itch'.

Lees verder

Leraar van het jaar: 'Het werk stopt niet bij de schooluren of de schoolmuren'

Arvid De Muynck (39) is de 'leraar van het jaar 2021'. Omdat de leerkracht ­Nederlands en Engels uit Eeklo zo dicht bij zijn leerlingen bleef staan, in een jaar waarin er vooral afstand was. 'We onderschatten écht hoe diep zij zaten.'

Lees verder

Aanwijzingen van brandstichting bij gasontploffing in Zele

Uit de eerste bevindingen van de gasontploffing in Zele, waarbij één dode viel, blijkt dat er mogelijk sprake is van opzettelijke brandstichting. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen. 'Alle pistes worden onderzocht, ook de piste van een wanhoopsdaad.'

Lees verder

De weg naar zero-uitstoot: hoe pakt Brussel het aan?

Dieselwagens verdwijnen gradueel uit het stadsbeeld tegen 2030, benzinewagens tegen 2035. Die uitfasering komt bovenop de LEZ die in 2018 werd ingevoerd en de meest vervuilende wagens al bant uit het gewest.

Lees verder

Mathieu van der Poel blikt vooruit op zijn eerste Tour: 'Hier ligt een mooie opportuniteit om mijn eerste geel te pakken'

Mathieu van der Poel is een vroege vogel. Vrijdag sprak hij al om 9 uur met de pers. De belangstelling was groot - gezien het eerbetoon aan Raymond Poulidor tijdens de ploegenpresentatie op donderdag, maar vooral omdat hij ook in de Tour een vroege vogel wil zijn. 'De klim van zaterdag is lastiger dan iedereen denkt, maar in een goede dag moet die mij wel liggen.'

Lees verder

Mertens start tegen thuisspeelster, Van Uytvanck krijgt wereldtopper in eerste ronde Wimbledon

Elise Mertens (WTA-16) neemt het in de eerste ronde van Wimbledon op tegen de Britse Harriet Dart (WTA-141), die dankzij een wildcard kan deelnemen. Voor Alison Van Uytvanck (WTA-57) kwam vrijdag bij de loting een veel zwaardere tegenstandster uit de bus.

Lees verder

Anderlecht start voorbereiding met gelijkspel tegen Sint-Truiden

Anderlecht heeft vrijdagmiddag in Neerpede 1-1 gelijkgespeeld tegen Sint-Truiden, in zijn eerste vriendschappelijke wedstrijd van de voorbereiding. Nieuwkomers Lior Refaelov en Wesley Hoedt stonden voor RSCA tussen de lijnen.

Lees verder

Wit-Russische dissident Roman Protasevitsj onder huisarrest

De Wit-Russische journalist Roman Protasevitsj en zijn Russische vriendin Sofia Sapega zijn onder huisarrest geplaatst, zeggen familieleden tegen de BBC. Ze werden vorige maand gevangen genomen nadat het vliegtuig waarin ze zaten een tussenlanding had gemaakt in Wit-Rusland.

Lees verder

Van 2005 tot nu: hoe Angela Merkel elk jaar meer en meer kleur gaf aan de Europese top

Donderdag nam de Duitse bondskanselier Angela Merkel (66) deel aan haar laatste Europese top. Na zestien jaar als leidster van het grootste land van de EU, is Merkel bij de verkiezingen van september geen kandidaat meer om zichzelf op te volgen. In de video hierboven gaan we even terug in de tijd: van haar eerste Europese top naar haar laatste.

Lees verder

Drinkwaterbedrijven slaan handen in elkaar wegens klimaat

Twee drinkwaterbedrijven, De Watergroep en Farys, gaan samenwerken om de uitdagingen van klimaatverandering en droogte de baas te kunnen.

Lees verder

Strengere regels voor bitcoin-automaten: 'Criminelen zien een manier om geld wit te wassen'

Om witwaspraktijken tegen te gaan, wordt het toezicht verstrengd op de automaten waar je cash mee kan omwisselen naar cryptomunten of omgekeerd.

Lees verder

Na een jaar pauze: wat mogen we verwachten van Wimbledon?

De derde Grand Slam van het jaar, Wimbledon, gaat maandag van start. Toppers als Rafael Nadal en Naomi Osaka lieten al weten dat ze niet zullen starten op het Londense gras. Maar wat mogen we wel verwachten?

Lees verder

Jonge Gentenaars massaal in de rij voor spontane vaccinatie: 'Alle tijdsloten zullen bezet zijn'

De oproep dat Gentenaars zonder afspraak vrijdagmiddag naar Flanders Expo mochten gaan voor een Pfizervaccin, werd massaal opgevolgd. Al snel stonden er lange wachtrijen.

Lees verder

De Wever eert overleden arbeiders bij herdenking ingestort schoolgebouw

Aan het ingestorte schoolgebouw op het Nieuw Zuid in Antwerpen is vrijdagnamiddag een herdenkingsmoment gehouden, exact een week na het drama. Een orkest speelde onder meer een nummer van de bekende tv-serie 'Band of brothers' en er werd een minuut stilte gehouden. Bekijk enkele momenten van die herdenking hier bovenaan.

Lees verder

Toeschouwers vanaf zondag terug welkom in Belgische voetbalstadions met een derde van de capaciteit

Toeschouwers zijn eindelijk opnieuw welkom in hun vertrouwde Pro League stadion. Dat is de uitkomst van de bepalingen uit het ministerieel besluit dat gisteren 24 juni werd gepubliceerd en dat vanaf zondag 27 juni van kracht is. De Pro League is blij met de ontwikkeling, lieten ze weten in een communiqué.

Lees verder

Belgische militair zwaargewond bij bomaanslag in Mali

Bij een bomaanslag op de VN-vredesmissie in het noorden van Mali is vrijdag een Belgische militair gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Lees verder

Brandende vrachtwagen op E40 in Ternat: lange files in beide richtingen

Het verkeer rond Brussel ondervindt vrijdagnamiddag heel wat hinder door een brandende vrachtwagen op de E40 Brussel-Gent, ter hoogte van Ternat. Er zijn twee rijstroken versperd en de file reikt al tot in Zaventem op de Buitenring.

Lees verder

Brusselse overheidsinstellingen stappen af van blanco strafblad

Het Brusselse parlement heeft vandaag een resolutie goedgekeurd ten voordele van mensen met een strafblad. Die stelt de voorwaarde van een blanco strafblad bij Brusselse overheidsinstellingen in vraag.

Lees verder

Biden stelt speciaal gezant aan voor LGBTQI+-rechten

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag een speciaal gezant aangesteld voor de verdediging van de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap over de hele wereld.

Lees verder

Hannes Anaf, voorzitter van de PFOS-onderzoekscommissie

Vooruit-parlementslid ­Hannes Anaf schopt het in twee jaar van neofiet tot voorzitter van een onderzoekscommissie.

Lees verder

Kanal stuurt beslissing artistieke leiding bij

Zonder te spreken over een rectificatie, heeft het Brussels kunstcentrum Kanal zijn beslissing over de artistieke leiding bijgestuurd.

Lees verder

Amper PFAS in Wallonië

De aanwezigheid van vervuilende PFAS in Wallonië blijft beperkt. Dat blijkt uit een studie die de Waalse regering heeft besteld.

Lees verder

België naar rechter tegen windpark in Duinkerke

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) start een juridische procedure voor de administratieve rechtbank van Rijsel tegen de projectontwikkelaar.

Lees verder

Meerdere doden en gewonden bij mesaanval in Duitse stad Würzburg

Bij een mesaanval in de binnenstad van het Duitse Würzburg zijn vrijdag meerdere doden en gewonden gevallen. De dader is overmeesterd.

Lees verder

Is hervormd landbouwbeleid groen genoeg?

Na drie jaar is er binnen de EU een akkoord over het landbouwbeleid. Voor de Groenen volstaat de hervorming niet in het licht van de Green Deal.

Lees verder

Crombez legt de lat voor Vandenbroucke nog wat hoger

Met de boodschap dat er 3 miljard efficiëntiewinst te boeken valt in de Belgische gezondheidszorg pookt John Crombez (Vooruit) de discussies over de ziekenhuishervorming op.

Lees verder

Nieuwe soort oermens is onze dichtste verwant

Wetenschappers onderzochten het fossiel van een schedel uit China. Hun conclusie? De schedel behoort toe aan een nieuwe prehistorische mensensoort, de 'homo longi'. Die zou minder ver van ons staan dan de neanderthaler, tot dusver onze dichtste verwant.

Lees verder

Bacot hoeft niet meer naar de cel voor moord op misbruikende stiefvader

De Franse Valérie Bacot krijgt vier jaar celstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor de moord op Daniel 'Dany' Polette: haar misbruikende stiefvader die later haar man, haar pooier en de vader van haar vier kinderen werd. Er was door de openbare aanklager vijf jaar cel geëist. Toch zal ze niet effectief naar de gevangenis moeten, omdat ze al bijna een jaar in voorhechtenis zat.

Lees verder

Chauvin krijgt 22,5 jaar cel voor de dood van George Floyd

'Het belangrijkste is dat we de pijn van de familie Floyd erkennen', sprak de rechter. Daarna kwam het vonnis: De 45-jarige politieagent Derek Chauvin is veroordeeld tot 270 maanden celstraf voor de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd. De rechter haalde 'misbruik van een positie van vertrouwen en autoriteit' en 'bijzondere wreedheid jegens Floyd' aan om de hoge strafmaat te verantwoorden.

Lees verder

G4S België schikt met Amerikaans gerecht over verboden prijsafspraken

G4S België, de vroegere werkgever van de ontslagen postbaas Jean-Paul Van Avermaet, bekend schuld tegenover het Amerikaans gerecht in verband met verboden prijsafspraken in de beveiligingssector.

Lees verder

Eindelijk weer beweging: de cultuurtips van 2021
Kom maar weer uit uw kot, de cinema's, expo's en cultuurhallen verwachten u. Nee, de sector heeft echt niet stilgezeten, het aanbod is overweldigend. Waar te beginnen? De Standaard Weekblad gidst u door de zomer, dit zijn onze tips.
Lees verder

Ongehoord | 'Hoe meer De Wever "own your shit" zegt, hoe meer shit hij in het rond strooit'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Het hart van Eriksen en Kevin de Verlosser: onze kijk op de eerste ronde van het EK

Het EK voetbal is intussen 36 matchen ver, dat betekent dat al zeventig procent van alle wedstrijden achter de rug zijn. Maar wat moeten we onthouden van die eerste ronde? In bovenstaande video blikken we terug op zes memorabele momenten.

Lees verder

380 ziekenhuisbedden bezet door patiënten met covid-19

Dat is het laagste aantal sinds september vorig jaar.

Lees verder