Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 1 juni 2021

Vandalen gooien stenen naar vijf luxewagens in autohandel: “1.000 euro beloning voor wie dader gezien heeft”

HLN
Vandalen gooien stenen naar vijf luxewagens in autohandel: "1.000 euro beloning voor wie dader gezien heeft"
Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag in de Steenkaaistraat in Baasrode heel wat wagens beschadigd bij SD Cars. De autohandelaars verkopen vooral Mercedessen. Dominique Srouji merkte de schade dinsdagochtend op. "Ik wilde net de auto's even wassen toen ik overal blutsen en schrammen zag", vertelt Dominique.
Lees verder

Veel overeenkomsten, maar ook valkuilen: wie is Chanel Joppart, het nieuwe lief van Sergio Herman?
Vier maanden na z'n huwelijksbreuk ligt het liefdesleven van Sergio Herman (51) weer in de juiste plooi. Verantwoordelijk daarvoor: de West-Vlaamse schone Chanel Joppart (30). De twee zouden smoorverliefd zijn en zelfs al samenwonen. Maar wie is Chanel eigenlijk, naast een knappe verschijning? En passen de twee goed bij elkaar? Enkele intimi klappen uit de biecht. "Het is altijd plezant met Chanel, en Sergio is zelf ook wel een notoir fuifbeest."
Lees verder

Belgische prof krijgt zeldzame erkenning tijdens de 'Olympische Spelen' van de wiskunde
VUB-professor Michel Van den Bergh, research director van het FWO (Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen), en ook verbonden aan de universiteit Hasselt, is een van de plenaire speakers van het volgende International Congress of Mathematicians (ICM). De vierjaarlijks hoogmis van de wiskunde is voor zijn deelnemers even belangrijk als de Olympische Spelen voor topsporters. Van den Bergh is nog maar de zevende Belgische spreker die het woord mag richten tot de plenaire zitting van het congres, dat voor de eerste keer in 1897 plaatsvond.
Lees verder

Nieuwe datakabel tussen Europa en Zuid-Amerika in gebruik genomen
Europa en Zuid-Amerika zijn vanaf nu verbonden via een extra snelle datakabel. De eerste minister van Portugal António Costa en Braziliaans minister van Wetenschap Marcos Pontes hebben de onderzeese kabel Ellalink vandaag officieel in gebruik genomen. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen benadrukte, via een videoverbinding, het belang van de nieuwe dataverbinding voor de digitalisering van de economie en de samenleving.
Lees verder

Inwoners keren terug naar Goma na vrees voor nieuwe vulkaanuitbarsting
Veel bewoners van de Oost-Congolese stad Goma zijn vandaag teruggekeerd, nadat de stad op donderdag 27 mei geëvacueerd werd uit vrees voor een nieuwe uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo.
Lees verder

Wie nam kabouters en hun paddenstoelen mee? Kabouterparcours week na lancering al pak kaler door diefstal en vandalisme
In Wezembeek-Oppem is veel onbegrip ontstaan over de diefstal en vernieling van enkele kabouters en paddenstoelen, amper één week na de lancering van Het Kabouterparcours, een kindvriendelijke wandeling in het Warandepark. "Een domper voor onze gemeentemedewerkers die twee maanden lang hard werkten aan de wandeling", zegt schepen Jérôme Delcourt, die oproept respect op te brengen voor de attributen op het parcours.
Lees verder

MR-voorzitter Bouchez furieus op coalitiepartner Ecolo na aanstelling regeringscommissaris met hoofddoek
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is er niet over te spreken dat Ecolo-staatssecretaris Sarah Schlitz een regeringscommissaris heeft benoemd bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) die een hoofddoek draagt. Volgens Bouchez druist die beslissing in tegen de neutraliteit van de staat en is ze ingegeven door electorale overwegingen. Het kabinet-Schlitz benadrukt dat alle procedures correct zijn gevolgd, maar dat de regeringscommissaris vooral de juiste vrouw op de juiste plaats is.
Lees verder

Nederland hoeft geen schadevergoeding te betalen aan familie van doodgeschoten treinkapers
De Nederlandse staat heeft niet onrechtmatig gehandeld bij het doodschieten van twee treinkapers in 1977. Nabestaanden van de twee kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja hadden via de rechter een claim ingediend. Deze is door het hof (het rechterlijk college bevoegd voor hoger beroep in Nederland, red.) in Den Haag in hoger beroep wederom afgewezen.
Lees verder

Duitsland start experiment met basisinkomen van 1.200 euro per maand
In Duitsland is een experiment gestart waarbij 122 personen gedurende drie jaar lang een basisinkomen - Grundeinkomen - ontvangen van 1.200 euro per maand. De 122 gelukkigen werden geloot uit zo'n twee miljoen kandidaten.
Lees verder

Eerste H10N3-vogelgriepbesmetting bij mens vastgesteld in China
In China is voor de eerste keer ooit een besmetting vastgesteld bij een mens met de vogelgriep H10N3. De autoriteiten verzekeren dat het risico op een epidemie "extreem laag" is.
Lees verder

Europees parket treedt officieel in werking
In Luxemburg is het Europese parket officieel in werking getreden. Het parket kan voortaan strafrechtelijke onderzoeken openen en witwaspraktijken, corruptie, fraude of andere strafbare feiten vervolgen die ten koste gaan van de Europese begroting. "Vanaf vandaag is er één eenvoudig adres waar men verdenkingen van fraude met Europees geld kan melden", verklaarde Europees hoofdaanklager Laura Kövesi.
Lees verder

Belgische bedrijven bouwen onderdelen van staart F-35-gevechtsvliegtuigen
Drie Belgische bedrijven die verenigd zijn in de joint venture BeLightning, mogen onderdelen bouwen voor de staart van de F-35-gevechtsvliegtuigen die de F-16 zullen opvolgen. Dat hebben ze vandaag aangekondigd.
Lees verder

Anti-vaxxers of vandalen aan het werk? Borden vaccinatiecentrum beklad met opschrift 'killers'
In Kortenberg en Nossegem zijn dinsdag enkele richtingaanwijzers van het vaccinatiecentrum Colomba in Kortenberg beklad met graffiti. Het opschrift 'killers' doet vermoeden dat een anti-vaxxer achter de vandalenstreek zit. "Iedereen mag een eigen mening hebben, maar moet je die echt op deze manier verspreiden?", vraagt burgemeester Alexandra Thienpont zich af.
Lees verder

Vrienden vissen gezonken iPhone uit kanaal met MagSafe-oplader
Een aha-erlebnis en een magnetische Apple-oplader konden voorkomen dat een iPhone 12 Pro verloren ging in een kanaal in Berlijn. Dat blijkt uit een anekdote waar de website 9to5.mac over bericht.
Lees verder

Football Talk. Mental coach voor Antwerp - Vidal opgenomen na coronabesmetting - Ook Wolfsburg wil Bornauw
Versterking voor de sportieve cel van Antwerp: met Rudy Heylen haalt de club een mental coach binnen. Hij zal zowel actief zijn binnen het sportieve departement als de algemene organisatie en jeugdopleiding. Zo zal hij het directie comité strategisch mee ondersteunen om verdere stappen te zetten in de groei die de club onder impuls van de familie Gheysens is ingeslagen. Heylen heeft meer dan tien jaar ervaring in vergelijkbare functies zowel op clubniveau als binnen een federatie. Als expert in sportpsychologie is hij bovendien ook docent aan de Vrije Universiteit Brussel.
Lees verder

VS gaan belangrijkste basis Afghanistan spoedig overdragen
De Amerikaanse strijdkrachten maken zich op om hun belangrijkste basis in Afghanistan over te dragen. Een ingewijde zegt dat de overdracht van luchtmachtbasis Bagram over ongeveer twintig dagen wordt verwacht.
Lees verder

Kate Winslet stond erop dat haar 'vetrollen' getoond werden tijdens seksscène: "Ik wilde dat het realistisch was"
In de HBO-serie 'Mare of Easttown' zijn Kate Winslet en acteur-collega Guy Pearce te zien in een erg realistische seksscène. En dat is allemaal te danken aan de actrice zelf, die regisseur Craig Zobel ervan weerhield haar 'vetrol' eruit te knippen. "Ik wilde een realistisch personage neerzetten. Een volledig functionerende, gebrekkige vrouw met een lichaam en een gezicht dat beweegt op een manier die klopt met haar leeftijd."
Lees verder

Nieuwe Interpoldatabank moet vermisten helpen identificeren aan hand van DNA familieleden
Interpol beschikt sinds kort over een nieuwe database die moet toelaten om een verdwenen persoon te identificeren aan de hand van de genetische gegevens van familieleden. Dat heeft de organisatie vandaag aangekondigd. "De nieuwe databank is een humanitair hulpmiddel dat talrijke nieuwe deuren opent om vermiste personen te identificeren en hun families antwoorden te bezorgen", reageert Interpol-secretaris-generaal Jürgen Stock.
Lees verder

Indiase artsen eisen arrestatie van goeroe die yoga aanbeveelt in plaats van coronavaccin
Duizenden Indiase artsen hebben vandaag zwarte armbanden gedragen, als protest tegen een populaire goeroe. De artsen eisen de arrestatie van de goeroe, die beweert dat yoga een coronabesmetting kan voorkomen en dat de conventionele geneeskunde duizenden coronapatiënten heeft gedood.
Lees verder

Uv-index hele week richting 7: mag je je zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken? Dermatoloog ontrafelt feiten en fabels over zonbescherming
Misschien heb je het al aan den lijve ondervonden: wie dezer dagen onbeschermd in de zon vertoeft verbrandt snel. De uv-index gaat deze week dan ook makkelijk richting 7. Maar volstaat het om je met dat restje van vorig jaar in te smeren? Moet je ook zonnecrème gebruiken in de schaduw en werkt een dure beter dan een goedkope? Tijd voor dermatoloog Ilan Karavani om feit van fabel te scheiden.
Lees verder