Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 29 juni 2021

Twee verdachten van 16 en 18 jaar opgepakt na vondst lijk 13-jarig meisje in Wenen

HLN
Twee verdachten van 16 en 18 jaar opgepakt na vondst lijk 13-jarig meisje in Wenen
Na de vondst van het lijk van een dertienjarig meisje in Wenen heeft de Oostenrijkse politie twee mannen opgepakt. De verdachten zijn volgens de autoriteiten 16 en 18 jaar oud. De speurders waren hen op het spoor gekomen dankzij getuigenverslagen.
Lees verder

Griekse politie vindt gestolen schilderijen van Picasso en Mondriaan
In Griekenland heeft de politie kunstwerken teruggevonden van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso en de Nederlandse schilder Piet Mondriaan. De schilderijen werden in 2012 gestolen uit de Nationale Kunstgalerij in Athene.
Lees verder

Mexicaans hooggerechtshof haalt wiet uit strafrecht
Mexicanen mogen wellicht ongestraft marihuana gaan roken. Het hooggerechtshof van Mexico heeft maandag recreatief wietgebruik uit de strafwet gehaald.
Lees verder

Sensatie alom: Frankrijk is uitgeschakeld op het EK na penalty's tegen Zwitserland, Mbappé mist beslissende strafschop
De wereldkampioen is uitgeschakeld op het EK! Frankrijk heeft zich verslikt in een uitgekookt Zwitserland. Voor Frankrijk leek de overwinning ondanks een achterstand binnen na een sterk kwartier na de pauze. Zwitserland knokte zich terug, met de gelijkmaker in het slot als beloning. Strafschoppen moesten beslissing brengen na zenuwslopende verlengingen zonder doelpunten, en daar miste goudhaantje Kylian Mbappé de beslissende penalty. Volgende halte voor Zwitserland: Spanje.
Lees verder

LIVE. Eerste verlenging levert geen doelpunten op, Zwitserland en Frankrijk op weg naar strafschoppen?
• 1/8ste finale • Aftrap: 21u • Ref: Fernando Rapallini (Arg) • Boekarest
Lees verder

WIMBLEDON. Andy Murray wint bij comeback - Tsitsipas en Stephens mogen meteen koffers pakken - Djokovic had het even lastig tegen jonge Draper
Andy Murray (ATP 118) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde op Wimbledon. Murray, die in 2013 en 2016 de eindzege pakte op het Londense gras, rekende in de eerste ronde af met de Georgiër Nikoloz Basilashvili (ATP 28): 6-4, 6-3, 5-7 en 6-3. Het was zijn eerste match op de All England Club sinds 2017. Murray kreeg een wildcard voor deze editie van Wimbledon. In de tweede ronde neemt hij het op tegen een kwalificatiespeler, ofwel de Duitser Oscar Otte (ATP 151) ofwel de Fransman Arthur Rinderknech (ATP 109).
Lees verder

Verbijstering om 'martel-uitvinding' uit Nieuw-Zeeland: apparaat klemt kaken dicht voor dieet
Magnetische kaakklemmen in je mond die moeten voorkomen dat je stiekem toch dat frietje pakt. Een universiteit in Nieuw-Zeeland ligt flink onder vuur vanwege een opmerkelijke uitvinding, die als doel heeft de 'wereldwijde obesitasepidemie' te bestrijden. Critici spreken van een "griezelig, onmenselijk en bizar" hulpmiddel. Onderzoekers die het eigenaardige apparaat hebben ontwikkeld, zeggen dat de bedoeling ervan verkeerd wordt geïnterpreteerd. "Het is vooral bedoeld voor patiënten die moeten afvallen om een operatie te ondergaan."
Lees verder

Braziliaanse senator dient strafrechtelijke klacht in tegen Bolsonaro
De Braziliaanse senator Randolfe Rodrigues heeft maandag een formele strafrechtelijke klacht ingediend bij het Braziliaanse hooggerechtshof tegen president Jair Bolsonaro voor zijn rol in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en Bharat Biotech, een Indiase producent van onder meer coronavaccins. Bolsonaro ontkent enige betrokkenheid bij die deal en zei maandag dat hij niet op de hoogte was van onregelmatigheden.
Lees verder

Dodental ingestort appartementsgebouw Miami loopt op tot elf
De gedeeltelijke instorting van een appartementsgebouw van twaalf verdiepingen in de Amerikaanse staat Florida, heeft nu al zeker aan elf mensen het leven gekost. Reddingswerkers troffen maandag een elfde lichaam aan tussen het puin, aldus burgemeester van Miami-Dade County Levina Cana maandagavond plaatselijke tijd.
Lees verder

Tiener overvalt apotheek in Luik
Een vijftienjarige heeft gisteravond een overval gepleegd op een apotheek in Luik. Hij sloeg op de vlucht met ongeveer 100 euro, maar kon gevat worden door de vriend van de apothekeres.
Lees verder

VS, Ierland en VK willen spoedvergadering van VN-Veiligheidsraad over Tigray
De Verenigde Staten, Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben een spoedvergadering gevraagd van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de situatie in de Ethiopische regio Tigray. Dat werd vernomen in diplomatieke kringen. De rebellen hebben maandag Mekele, de hoofdstad van de noordelijke regio, heroverd op de interim-regering. De vergadering zou vrijdag kunnen plaatsvinden. Het is aan Frankrijk, de voorzitter van de Veiligheidsraad in juli, om de datum en het uur vast te leggen.
Lees verder

"Nederlandse politie vindt 3.000 kilo cocaïne en 11 miljoen euro in boerderij nabij Amsterdam"
In een boerderij in het dorp De Kwakel bij Uithoorn, ten zuiden van Amsterdam, heeft de politie bijna 3.000 kilo cocaïne ontdekt. Naast de drugs lagen in het pand nog eens elf miljoen euro aan contanten, diverse vuurwapens en luxe goederen. Dat meldt De Telegraaf.
Lees verder

Britse studie: "Mix van Pfizer- en AstraZeneca-vaccins geeft goede bescherming"
De eerste resultaten van een Britse studie naar de werking van coronavaccins suggereren dat een mix van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van het Pfizer-vaccin en één dosis van het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen.
Lees verder

VN-experts: "Russische troepen moorden en plunderen in Centraal-Afrikaanse Republiek"
Russische troepen zouden samen met regeringstroepen van de Centraal-Afrikaanse Republiek moorden en plunderen in dat land. Dat stellen experts van de Verenigde Naties op basis van door hen verzamelde getuigenissen.
Lees verder

REPORTAGE. Little Italy in Genk maakt zich op voor kwartfinale EK: "Wie er ook wint, het wordt feest tot in de vroege uurtjes"
Alsof de kwartfinale van het EK niet in München, maar in Limburg wordt gespeeld. Wij gingen poolshoogte nemen rond de Vennestraat in Genk, een buurt waar heel wat Italo-Belgen wonen en het dus vrijdag hoe dan ook feest wordt. "Op zo'n momenten hangt er een enorme familiesfeer in de lucht. Zo fel dat je er zelfs kippenvel van krijgt", klinkt het daar.
Lees verder

Onze opinie. Hoop doet niet leven
Meer dan vierhonderd mensen liggen uitgeput op bedden. Ze weigeren al een maand alle voeding. Meer dan vierhonderd mensen zetten hun leven op het spel voor een beter leven. Vier mensen houden hun mond dicht. Letterlijk dichtgenaaid. Dat doe je niet zomaar, dat doe je alleen als je denkt dat niets anders nog helpt. Dan regeert de wanhoop en niet langer de hoop. Zonder papieren gingen ze in staking, zonder papieren zullen ze uiteindelijk moeten stoppen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi is niet van plan hen te regulariseren. De situatie is onmenselijk, de CD&V'er is dat niet.
Lees verder

Onze chef voetbal vraagt zich af hoé trots we mogen zijn op de prestatie tegen Portugal: winning ugly... dat mag (niet)
The day after. De Rode Duivels klopten eergisteren Portugal na een heuse veldslag. Dat weet u. Onze chef voetbal zag hoe dat toch maar met de hakken over de sloot was. 'Winning Ugly'. Of we zo de 'Grand Slam' kunnen winnen, dat valt te betwisten. "'Sexy Belgium' van drie jaar geleden op het WK in Rusland is... – ja, wat ís het geworden?"
Lees verder

Kunnen 12- tot 15-jarigen binnenkort een coronavaccin krijgen? En is dat wel veilig?
De ministers van Volksgezondheid buigen zich morgen over de vraag of 12- tot 15-jarigen een coronavaccin kunnen krijgen. Is het echt nodig om hen in te enten want de meeste jonge tieners die besmet raken, hebben toch nauwelijks symptomen? Is de prik voor hen wel veilig? En zullen ook zij naar een vaccinatiecentrum moeten?
Lees verder

INTERVIEW. Birgit Van Mol (53) stopt als nieuwsanker en krijgt eigen interviewreeks: "Dit is geen afscheid"
Breaking news! Birgit Van Mol stopt als nieuwsanker. Het langst zittende vrouwelijke anker van VTM ruilt haar stoel in voor een eigen interviewreeks en zet haar fraaie schouders nog méér onder Telefacts en Telefacts Zomer - dat vanavond start. "Dit is geen afscheid, jullie gaan me nog vaak op het scherm zien."
Lees verder

110 miljoen euro extra steun (en personeel) voor Vlaamse woonzorgcentra
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) voorziet nog eens 110 miljoen euro extra om de werking in de woonzorgcentra te garanderen en meer personeel aan te werven. Dat is in een besluit gegoten.
Lees verder