Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 juni 2021

Stuwmeer Hooverdam stevent af op laagste peil ooit: voor het eerst sinds jaren 30 dreigt watertekort

HLN
Stuwmeer Hooverdam stevent af op laagste peil ooit: voor het eerst sinds jaren 30 dreigt watertekort
De bekende Hooverdam, op de grens van de Amerikaanse staten Arizona en Nevada, werd in 1936 opgeleverd. De dam — 221 meter hoog en 379 meter lang — houdt het water van de Coloradorivier op. Zo ontstond het stuwmeer Lake Mead, waarvan het waterpeil straks een historisch dieptepunt bereikt.
Lees verder

"Wie zich beschermt, vertoont 24 procent minder tekenen van huidveroudering." Met dit zonneplan bescherm je je huid als je buitenkomt
Wat hebben we haar gemist, die zomerzon. Na een moeilijke doorstart in mei zijn we helemaal klaar om de zomer in te gaan. Maar dat betekent ook dat onze huid de nodige bescherming vraagt. "Want zonder zonnefactor lopen we schade op. Dat leidt tot rimpels, huidveroudering, maar ook celschade en zelfs huidkanker", bevestigt dermatologe Dagmar Ostijn. Samen met Ciska Dings, een producent van zonnecrèmes, stelt ze een efficiënt zonneplan op maat op. Beautyredactrice Sophie tipt de beste zonnecrèmes op basis van je huid en je noden.
Lees verder

Experte waarschuwt voor exotische muggen: "Met ventilator kan je ze van de wijs brengen"
Temperaturen die vlotjes richting 25 graden gaan, dat betekent helaas ook dat de muggen weer vrolijk rond ons heen zoemen. Maar kunnen ze ook bij ons levensbedreigende ziektes als dengue, malaria, Zika en chikungunya overbrengen? Hoe bang moeten we zijn voor muggen die ons met het westnijlvirus kunnen besmetten? En waarom zwelt de ene muggenbeet meer op dan de andere? Muggenexpert dr. Isra Deblauwe geeft duiding. "In het buitenland weten ze allang dat stilstaand water vermeden moet worden."
Lees verder

Exotische muggen in opmars: "Belangrijk om mensen bewust te maken van wat ze daartegen kunnen doen"
Temperaturen die vlotjes richting 25 graden gaan, dat betekent helaas ook dat de muggen weer vrolijk rond ons heen zoemen. Maar kunnen ze ook bij ons levensbedreigende ziektes als dengue, malaria, Zika en chikungunya overbrengen? Hoe bang moeten we zijn voor muggen die ons met het Westnijlvirus kunnen besmetten? En waarom zwelt de ene muggenbeet meer op dan de andere? Muggenexpert dr. Isra Deblauwe geeft duiding. "In het buitenland weten ze al lang dat stilstaand water vermeden moet worden."
Lees verder

Moeder betaalt zoon terug die eten uit Syrisch restaurant voorschoot. Payconiq vindt haar melding 'Syrië' verdacht
Een onschuldige mededeling bij een online betaling kan verregaande gevolgen hebben. Vraag dat maar aan Chris Van Thielen en haar zoon Joris. Chris betaalde via Payconiq 100 euro aan haar zoon, het bedrag van een maaltijd uit een Syrisch restaurant dat hij had voorgeschoten. De bijhorende boodschap luidde 'Syrië'. Niet veel later ontving Joris volgend bericht: "Graag horen wij van u de reden van deze betaling". Payconiq by Bancontact bevestigde in 'De Inspecteur' op Radio 2 dat mededelingen bij betalingen gemonitord worden.
Lees verder

Moeder betaalt zoon terug die eten uit Syrisch restaurant voorschoot. Payconiq acht haar melding 'Syrië' als verdacht
Een onschuldige mededeling bij een online betaling kan verregaande gevolgen hebben. Vraag dat maar aan Chris Van Thielen en haar zoon Joris. Chris betaalde via Payconiq 100 euro aan haar zoon, het bedrag van een maaltijd uit een Syrisch restaurant dat hij had voorgeschoten. De bijhorende boodschap luidde 'Syrië'. Niet veel later ontving Joris volgend bericht: "Graag horen wij van u de reden van deze betaling". Payconiq by Bancontact bevestigde in 'De Inspecteur' op Radio 2 dat mededelingen bij betalingen gemonitord worden.
Lees verder

Kudde ontsnapte olifanten doet even dutje na tocht van 500 kilometer door China
Met 500 kilometer in de benen — ook al zijn het dan olifantenpoten — is het begrijpelijk om toch even een pauze in te lassen en een dutje te doen. De vijftien olifanten die al sinds vorig jaar op wandel zijn in China, lieten het zich welgevallen. De kudde is niet alleen in China een waar fenomeen, maar geniet intussen ook internationale bekendheid.
Lees verder

Red Lions verpulveren Rusland met 9-2, in halve finale wacht klassieker tegen Nederland of Duitsland
De Red Lions moesten in het laatste pouleduel tegen Rusland met vier doelpunten verschil winnen om zeker te zijn van een plaats in halve finale. Die klus klaarden ze reeds na het eerste kwart. Uiteindelijk wonnen de Belgen met 9-2. De pijlen kunnen nu helemaal gericht worden op de halve finale van donderdag. Nederland of Duitsland wordt dan de tegenstrever. Een klassieker om naar uit te kijken.
Lees verder

Franse astronaut installeert door België gestuurd experiment in ruimtestation ISS
Als Franse astronaut van het Europees Ruimtevaartbureau ESA zal Thomas Pesquet vrijdag een in Ukkel gecontroleerd experiment in het ruimtestation ISS vervangen, zo heeft het "Belgisch wetenschappelijk vluchtleidingscentrum" B.USOC meegedeeld.
Lees verder

Wit-Rusland verscherpt wetten tegen betogers en "extremisme"
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft een wet ondertekend die de straffen voor betogers die deelnemen aan protesten tegen de president verhoogt. Dat hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Ook de straffen voor "extremisme" worden strenger.
Lees verder

NMBS breekt stoelen uit om fiets meer plaats te geven op trein
Steeds meer mensen nemen de fiets mee op de trein, vooral voor uitstappen tijdens weekends en vakanties. Spoorwegmaatschappij NMBS breidt daarom het aantal fietsplaatsen op treinen naar populaire bestemmingen uit, zo maakte ze dinsdag bekend. Concreet zullen er deze zomer elke dag 600 extra fietsplekken zijn op treinen naar de kust en de Ardennen.
Lees verder

Liep Hassan haar wereldrecord volgens de regels? Atletiekbond neemt schoenen in beslag
De spikes (atletiekschoenen) waarop Sifan Hassan afgelopen zondag bij de FBK Games haar wereldrecord op de 10.000 meter liep, zijn na de race in beslag genomen door de wedstrijdjury.
Lees verder

"Apple praat met leveranciers batterijen voor elektrische auto"
Apple praat met de Chinese bedrijven CATL en BYD over de levering van batterijen voor een elektrische auto van het Amerikaanse technologieconcern. Dat zeggen bronnen aan persbureau Reuters.
Lees verder

Vanavond barbecue voor de Rode Duivels: "Met mocktails en liters muntthee"
Voetjes onder tafel. Vanavond mogen staf en spelers van de Rode Duivels aanschuiven voor een barbecue. Niet zomaar een kipfiletje met cocktailsaus maar een waar eetfestijn met alles erop en eraan.
Lees verder

Ook privépraktijken van psychologen en psychiaters slibben dicht: "Totaalplan nodig om mentale lockdown te vermijden"
Niet alleen gesubsidieerde centra voor geestelijke gezondheidszorg moeten werken met wachtlijsten en aanmeldingsstops, ook de privépraktijken van veel psychologen en psychiaters slibben dicht. De problematiek is het grootst bij kinderen en jongeren. "Schuldig verzuim van het beleid", hekelt Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout van oppositiepartij Groen.
Lees verder

OVERZICHT. De strafste expedities van poolreiziger Dixie Dansercoer
Avonturier Dixie Dansercoer (58) is overleden. De beroemde Belgische poolreiziger stierf gisteren na een val in een gletsjerkloof tijdens een expeditie in Groenland. Dansercoer werd bekend door zijn heroïsche en recordbrekende sportieve tochten naar de Noord- en Zuidpool, waarbij parallel wetenschappelijke missies werden uitgevoerd. Een overzicht van enkele van zijn strafste expedities.
Lees verder

Duitse vrouw (19) in Italië ontvoerd en twee jaar lang misbruikt
Een Duitse vrouw is gedurende twee jaar door haar partner en een medeplichtige in Italië vastgehouden en misbruikt. Dat meldt de politie. De 19-jarige werd vastgehouden in Cesano bij Rome.
Lees verder

Zara en Kendall Jenner worden beschuldigd van culturele toe-eigening, maar wat betekent die term?
Zara heeft een patroon gebruikt dat kenmerkend is voor een inheemse gemeenschap van Mexico. Om die reden beschuldigt het Mexicaanse ministerie van Cultuur de kledingketen nu van culturele toe-eigening, een term die we steeds vaker horen vallen. Ook Kardashian-telg Kendall Jenner werd onlangs van culturele toe-eigening beschuldigd nadat ze een tequilamerk lanceerde. Maar wat betekent het precies?
Lees verder

Is de pandemie echt bijna voorbij? Deze drie Europese landen hebben al een week (of zelfs langer) geen coronadoden
Drie Europese landen hebben corona zo goed als verslagen. Terwijl in België nog dagelijks gemiddeld 14 coronadoden te betreuren vallen, zijn er ook al plekken in Europa waar al minstens een week - of zelfs nog veel langer - geen mensen meer bezweken zijn aan Covid-19. Het zijn de cijfers van de hoop.
Lees verder

Twee Australiërs verpletterd door walvis
Twee Australiërs hebben zware verwondingen opgelopen nadat ze verpletterd werden door een walvis. Een 18-jarige man was samen met een 39-jarige vriend aan het vissen op een boot toen de walvis plots op het dek terechtkwam en beide mannen verwondde. De 18-jarige man werd naar het ziekenhuis gevoerd met een gebroken nek en zware hoofdwonden, hij ligt nu in coma. Zijn vriend heeft een hersenschudding en enkele verwondingen in het gezicht.
Lees verder