Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 9 juni 2021

Schlitz roept scholen op kledingvoorschriften te herzien

Schlitz roept scholen op kledingvoorschriften te herzien

'Excentriek maar vooral seksistisch', noemde staatssecretaris voor Gendergelijkheid en Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) bepaalde kledingvoorschriften van middelbare scholen in de krant La Dernière Heure. Ze roept scholen op om de geldende anti-discriminatieregels toe te passen in hun schoolreglement.

Lees verder

Zonnig en droog

Het blijft dinsdag meestal droog, met meer zon in de noordwestelijke helft van het land en een wisselende bewolking in de andere streken. Het wordt nog een paar graden warmer met maxima tussen 19 graden aan zee en op de Ardense hoogten, en 25 graden in het centrum van het land. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Wereldwijd honderden arrestaties na grote gezamenlijke politieactie

Bij een grote gezamenlijke politieactie tegen de georganiseerde misdaad zijn wereldwijd honderden arrestaties verricht. Onder meer in Zweden, Duitsland en Nederland, maar ook in Australië, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, zouden huiszoekingen zijn gedaan in het kader van de internationale actie waarbij zestien landen en Europol betrokken zijn. Dat hebben de autoriteiten van verschillende landen dinsdag gemeld.

Lees verder

Bloedend hoofd, bloedend hart: hoe bokser Lancelot Proton de la Chapelle toch nog zijn olympisch ticket kwijtspeelde

Nergens zijn de wegen ondoorgrondelijker dan in het boksen. Zondagavond waande Lancelot Proton de la Chapelle (22) zich al in Tokio. Een reglementaire subtiliteit dwong de Belg met Franse roots evenwel maandagavond toch nog de ring in, waar hij tegen de Wit-Rus Vitali Bandarenka alsnog zijn olympisch ticket verspeelde.

Lees verder

Cameraman gaat met pluimen lopen tijdens sprintwedstrijd

Cameraman Hao Xiaoyang wilde in de Chinese stad Datong de spurt van enkele studenten zo dynamisch mogelijk in beeld brengen. Vanop de buitenbaan liep hij mee, en zelfs met camera in de hand liep hij sneller dan de sprinters zelf.

Lees verder

Live | Het Crisiscentrum analyseert de coronacijfers

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land is gedaald tot gemiddeld 1.371 per dag. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de coronacijfers. U kunt de analyse van viroloog Steven Van Gucht hierboven live volgen.

Lees verder

Mathieu Van der Poel toont stuurmanskunsten in downhill-video

Mathieu Van der Poel filmde tijdens zijn stage hoe hij downhill fietste van de zwarte piste in Les Arcs in Frankrijk. Hij laat zijn stuurmanskunsten zien en sluit af met een paar mooie wheelies.

Lees verder

'Dapperste rat ter wereld' gaat met pensioen

Magawa, de Afrikaanse buidelrat die een gouden medaille heeft gekregen voor het opspeuren van landmijnen, gaat met pensioen. De rat, die een Belgisch baasje heeft, kon op vijf jaar tijd 71 landmijnen en 38 niet-ontplofte explosieven vinden. Magawa is te licht om te landmijnen te doen afgaan, en werd getraind op reukzin. In Cambodja liggen naar schatting nog zo'n zes miljoen landmijnen verstopt in de natuur.

Lees verder

Sociale partners beslissen hoger minimumloon, maar wie betaalt dat?

Werkgevers en werknemers kijken naar de regering voor een flinke sociale en fiscale compensatie om de minimumlonen op te trekken. 'Logisch, want die lonen worden net betaald in sectoren die door corona het zwaarst getroffen zijn', zegt Unizo-topman Danny Van Assche.

Lees verder

Paula Sémer overlijdt op 96-jarige leeftijd

Voormalig radio- en tv-presentatrice Paula Sémer is op 1 juni overleden. Ze koos voor euthanasie, meldt de openbare omroep VRT.

Lees verder

Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer overleden

De befaamde poolreiziger is overleden tijdens een expeditie in Groenland.

Lees verder

Panne treft het internet

Een flink stuk van het internet, waaronder de websites van media als The Guardian en The New York Times, was dinsdag rond de middag onbereikbaar. Een panne bij één bedrijf, Fastly, lijkt de oorzaak te zijn geweest.

Lees verder

Overlopende coöperant bemoeilijkt Arco-proces

Een coöperant in het proces rond Arco die overliep van Deminor naar ArcoClaim dreigt voor complicaties te zorgen. Belfius wil niet dat ArcoClaim partij is in het proces dat Deminor voert. 'Ze zijn bang van ons', reageert ArcoClaim.

Lees verder

Thibaut Courtois keert na zijn carrière niet meer terug naar België: 'Ik blijf in Madrid'

Doelman van de Rode Duivels Thibaut Courtois is niet van plan na zijn carrière nog terug te keren naar ons land. Dat zei hij in een gesprek met weekblad Humo.

Lees verder

Françaises met kinderwens komen naar België

In Frankrijk hebben lesbische koppels en alleenstaande vrouwen nog steeds geen recht op in-vitrofertilisatie. Conservatieve krachten slagen er al jaren in het debat te blokkeren.

Lees verder

NMBS breekt stoelen uit om fiets meer plaats te geven op trein

Steeds meer mensen nemen de fiets mee op de trein, vooral voor uitstappen tijdens weekends en vakanties. Spoorwegmaatschappij NMBS breidt daarom het aantal fietsplaatsen op treinen naar populaire bestemmingen uit, zo maakte ze dinsdag bekend. Concreet zullen er deze zomer elke dag 600 extra fietsplekken zijn op treinen naar de kust en de Ardennen.

Lees verder

Pakistaanse moskee van Antwerpen verliest erkenning

De Pakistaanse moskee van Antwerpen, moskee Noor-ul-Haram, verliest haar erkenning. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) dinsdag beslist. Tegelijkertijd start de minister de procedure om de erkenning van de Antwerpse moskee De Koepel op te heffen. De moskee van Houthalen-Helchteren ondertekent een extra engagementsverklaring en wordt in een traject met verhoogd toezicht geplaatst.

Lees verder

Man slaat Franse president Macron in het gezicht, twee personen gearresteerd

Op videobeelden is te zien hoe een man de Franse president Emmanuel Macron een klets in het gezicht geeft. Op dat moment bracht Macron een bezoek aan het zuidwesten van Frankrijk.

Lees verder

Red Lions hakken Rusland in de pan en plaatsen zich voor halve finales EK

De Belgische nationale hockeymannen hebben zich op het EK hockey in het Nederlandse Amstelveen geplaatst voor de halve finales. De Red Lions versloegen dinsdag op de derde en laatste speeldag in hun groep Rusland met ruime 9-2.

Lees verder

Gigantische dinosaurus ontdekt in Australië

De beenderen werden in 2006 al opgegraven, maar Australische paleontologen zijn er nu pas zeker van dat de Australotitan effectief de grootste dinosaurus is die er ooit werd gevonden. Deze soort leefde 92 tot 96 miljoen jaar geleden en was een planteneter.

Lees verder

Ook in hoger beroep levenslang voor Ratko Mladic

De voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic is definitief veroordeeld voor oorlogsmisdaden en genocide in voormalig Joegoslavië.

Lees verder

Twee op een rij voor Mathieu van der Poel

De Nederlander Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft dinsdag de derde etappe in de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven.

Lees verder

Belgische meerderheid pleit voor repatriëring Mille Collines-held

Sophie Wilmès moet er bij de Rwandese regering op aandringen om oppositieleider Paul Rusesabagina te repatriëren, vindt de meerderheid. Maar of de minister van Buitenlandse Zaken dat zal doen, is zeer de vraag.

Lees verder

Zaïre Krieger wordt nieuwe vertaler van inauguratiegedicht Amanda Gorman

De Nederlandse spokenwordartiest Zaïre Krieger zal het inauguratiegedicht van de Amerikaanse dichter Amanda Gorman vertalen. Dat maakt uitgeverij Meulenhoff dinsdag bekend.

Lees verder

Nieuwe seizoen start op 23 juli met topper tussen Standard Luik en Genk

Op vrijdag 23 juli start het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League onmiddellijk met een topper: Standard Luik ontvangt die dag KRC Genk om 20.45 uur, een heruitgave van de Bekerfinale. Dat blijkt uit de kalender van het seizoen 2021-2022 die de Pro League dinsdagavond heeft bekendgemaakt.

Lees verder

Grootste onderwater modderstroom ooit gemeten duurde twee dagen

De stroom stuwde de massa tot 1.100 kilometer in de Atlantische Oceaan, maar was misschien onopgemerkt voorbijgegaan als hij geen internetkabels had geraakt.

Lees verder

Britse politieagent bekent verkrachting en moord op 33-jarige Sarah Everard

Een 48-jarige Britse politieagent heeft de moord bekend op Sarah Everard. De 33-jarige Everard verdween in de avond van 3 maart in het zuiden van Londen en haar lichaam werd een week later 75 kilometer ten zuidoosten van de stad levenloos aangetroffen. Twee dagen later werd de agent Wayne Couzens gearresteerd op verdenking van ontvoering, verkrachting en moord.

Lees verder

Rusland klaagt bij Uefa over 'politiek' shirt Oekraïense selectie

De Russische voetbalfederatie heeft naar eigen zeggen een brief aan de Europese voetbalbond Uefa gericht met een klacht over het nieuwe shirt van de Oekraïense selectie voor het EK voetbal. Op dat shirt staan immers het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en patriottische slogans.

Lees verder

Verrassende Zidansek bij laatste vier op Roland Garros, Zverev plaatst zich op automatische piloot

De halve finales van Roland Garros krijgen vorm. Bij de vrouwen hebben de Sloveense Tamara Zidansek en de Russische Anastasia Pavlyuchenkova zich alvast geplaatst, bij de mannen verzekerde de Duitser Alexander Zverev zich van een plaats bij de laatste vier.

Lees verder

'EU-Commissie start procedure op tegen België na klachten over privacywaakhond'

De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen ons land, na klachten over de Gegevensbeschermingsautoriteit. Volgens de klachten zou de Belgische privacywaakhond niet onafhankelijk genoeg optreden. De procedure wordt woensdag aangekondigd, maar nieuwssite Politico bericht dinsdagavond al over het nieuws.

Lees verder

Nu al drie tegenstanders van Nicaraguaanse president opgepakt

In het Centraal-Amerikaanse Nicaragua is dinsdag een derde opposant opgepakt. Felix Maradiaga wordt genoemd als een mogelijke tegenkandidaat van zittend president Daniel Ortega bij de presidentsverkiezingen van later dit jaar.

Lees verder

VS-Senaat keurt 'historische tekst' goed om Chinese technologische dreiging tegen te gaan

In de Amerikaanse Senaat hebben Democraten en Republikeinen een ambitieus plan voor investeringen in wetenschap en technologie goedgekeurd. Ambitie van deze 'historische tekst' is vooral om de economische dreiging van China en zijn autoritaire model tegen te gaan.

Lees verder

De bioscopen heropenen met een lawine aan films

Vandaag heropenen de filmzalen eindelijk hun deuren. En zelfs die ene vervelende popcorn-smakkende buur nemen we er dit keer met plezier bij.

Lees verder

Stuttgart-spits en voormalig tester bij Anderlecht Wamangituka speelde onder valse identiteit door frauduleuze ex-makelaar

De Congolese aanvaller Silas Wamangituka heeft aan zijn club VfB Stuttgart bekendgemaakt dat hij onder een valse identiteit bij het team gespeeld heeft. Dat heeft Stuttgart dinsdag in een mededeling gemeld. De spits, die aangeeft slachtoffer te zijn van een frauduleuze ex-makelaar, stond in 2017 op de radar van RSC Anderlecht.

Lees verder

VRT verkoopt steeds meer tv-programma's aan het buitenland

De VRT verkoopt steeds meer televisieprogramma's aan het buitenland. Vorig jaar verkocht de openbare omroep liefst 45 programma's, terwijl dat er in 2016 slechts 18 waren. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open VLD) aan Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V).

Lees verder

Ons hele leven komt weer op gang, maar waar gelden welke regels?

'Als we de basisregels volgen, kunnen we echt uitkijken naar een mooie zomer.' Dat zei premier Alexander De Croo na afloop van het Overlegcomité vrijdag. Geholpen door de zon krijgen we vandaag voor het eerst een idee van hoe die zomer eruit zal zien. Tuinfeesten en binnen tafelen mogen eindelijk weer. Wat kan er nog? En welke maatregelen zullen we moeten blijven volgen?

Lees verder

Aantal nieuwe besmettingen blijft dalen

In ons land blijven op dit moment alle corona-indicatoren dalen. Het aantal gevaccineerden in België stijg intussen gestaag. 5,2 miljoen mensen hebben hun eerste prik al achter de rug.

Lees verder

Zomers terrasjesweer dat blijft tijdens het weekend

Na het optrekken van het eventuele lokale ochtendgrijs wordt het woensdag zonnig. Vooral in de oostelijke landshelft komen er in de namiddag stapelwolken. Op de meeste plaatsen wordt het tussen de 20 en 25 graden, in het oosten is dat lokaal 26 of 27 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder