Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 22 juni 2021

Problemen in bouwsector worden nog voor bouwverlof in kaart gebracht: “Vijf arbeiders mogen niet tevergeefs gestorv...

HLN
Problemen in bouwsector worden nog voor bouwverlof in kaart gebracht: "Vijf arbeiders mogen niet tevergeefs gestorven zijn"
Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne prak dinsdag met het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) en het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV), na de tragische instorting van een school in aanbouw in Antwerpen. Bij het ongeval kwamen in totaal vijf buitenlandse arbeiders om het leven. "Die vijf arbeiders mogen niet tevergeefs gestorven zijn", zegt de PS-minister. Samen met de vakbonden werd afgesproken om nog voor het bouwverlof de problemen in kaart te brengen en in samenwerking met de werkgevers aan te pakken.
Lees verder

ASSISEN. Moord op Sara Laeremans. Schoonmoeder Inge Manderick bekent (een beetje)
Verrassing vanmiddag aan het eind van het getuigenverhoor op het proces van de moord op Sara Laeremans. "Ik wil nog een bekentenis doen", zei beschuldigde Inge Manderick plots. "Mijn zoon Glenn en mijn man Patrice gingen die avond naar Geel om met Sara te praten. Maar indien dat niet lukte, konden er inderdaad ergere dingen gebeuren. En daarvan was ik wel degelijk op de hoogte."
Lees verder

PFOS in Vlaamse bodem: weten gemeenten al welke gronden mogelijk vervuild zijn? Dit is de stand van zaken in uw regio
Het begon met de 3M-fabriek in Zwijndrecht, maar intussen spreidt de PFOS-kwestie zich over heel Vlaanderen uit. Omdat de schadelijke stof vroeger ook in brandweerschuim zat, zijn heel wat terreinen vervuild, blijkt uit een rapport van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De meeste steden en gemeenten hebben nog geen idee welke gronden verontreinigd zijn, zo blijkt uit onze rondvraag. Al zijn enkele probleemzones - vooral in de buurt van fabrieken en brandweerkazernes - wél al bekend. Een overzicht.
Lees verder

PFOS in Vlaamse bodem: wellicht zit het her en der, maar slechts enkele gemeenten en steden weten ook echt al waar
Het begon met de 3M-fabriek in Zwijndrecht, maar intussen spreidt de PFOS-kwestie zich over heel Vlaanderen uit. Omdat de schadelijke stof vroeger ook in brandweerschuim zat, zijn heel wat terreinen vervuild, blijkt uit een rapport van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De meeste steden en gemeenten hebben nog geen idee welke gronden verontreinigd zijn, zo blijkt uit onze rondvraag. Al zijn enkele probleemzones - vooral in de buurt van fabrieken en brandweerkazernes - wél al bekend. Een overzicht.
Lees verder

Geen aanwijzing dat cyberaanval op BelNet uit China kwam, inbraak computernetwerk Binnenlandse Zaken "wel typisch werk van inlichtingendienst"
Er is geen enkele aanwijzing dat de cyberaanval op BelNet begin vorige maand vanuit China zou zijn gekomen. De inbraak in het computernetwerk van de FOD Binnenlandse Zaken lijkt daarentegen wel typisch het werk van een inlichtingendienst. Dat heeft directeur Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) dinsdag verklaard in de Kamer.
Lees verder

"Wolf tilde schaap van 60 kilo gewoon van de grond": herder ziet hoe zijn kudde aangevallen wordt
Een wolf heeft dit weekend de schapen van Jan Schouteden uit Helchteren aangevallen. Opvallend genoeg stond Toon, de zoon van de schapenboer, op zo'n 100 meter afstand en zag hij de aanval met zijn eigen ogen gebeuren. "Hij verschoot vooral van de grootte en immense kracht van het dier", vertelt Jan die benadrukt wél met de wolf te willen samenleven, op voorwaarde dat de boeren vergoed worden.
Lees verder

Finland, 'gelukkigste land ter wereld', heeft nood aan migranten wegens tekort aan werkkrachten
Finland, ook wel gekend als 'het gelukkigste land ter wereld', heeft dringend nood aan migranten. Het land kampt namelijk met een groot tekort aan werkkrachten. Hoewel Finland een goede reputatie heeft door zijn hoge levensstandaard, is het de laatste jaren geen populaire bestemming voor migranten geweest.
Lees verder

Audi lanceert vanaf 2026 alleen nog elektrische wagens
De Duitse autobouwer Audi zal vanaf 2026 alleen nog maar volledig elektrische wagens wereldwijd lanceren. Hij verwacht dat tegen 2033 de productie van auto's met verbrandingsmotoren nagenoeg volledig uitgefaseerd zal zijn, zo heeft Audi dinsdag aangekondigd.
Lees verder

Jürgen Conings wordt zaterdag gecremeerd: "We vragen vooral sereniteit en respect voor de familie"
Jürgen Conings wordt zaterdag gecremeerd. Dat laat de begrafenisondernemer in naam van de familie weten. Het lichaam van Conings ligt momenteel bij uitvaartcentrum Papillon in Maasmechelen waar vrijdagavond ook een begroeting zal zijn. "Politieke statements zijn niet welkom op de begroeting", klinkt het.
Lees verder

Bab Buelens en Vincent Banic in alle stilte getrouwd
Bab Buelens (27) en 'Familie'-acteur Vincent Banic (33) hebben elkaar het jawoord gegeven. Dat hebben de tortelduifjes zelf bekendgemaakt op Instagram.
Lees verder

Wie vaccinatie weigert, wordt niet meer automatisch uitgenodigd: dit moet je doen om toch opnieuw op de lijst te komen
Wie al een uitnodiging kreeg voor zijn vaccinatie tegen het coronavirus en expliciteit weigerde om daarop in te gaan, wordt niet meer automatisch opnieuw uitgenodigd. Ze kunnen zich zelf wel opnieuw inschrijven via de huisarts en Qvax, zegt Gudrun Briat van de taskforce Vaccinatie. Mensen die niet kwamen opdagen op hun afspraak voor de vaccinatie, zonder expliciet te weigeren, zullen wel nog een uitnodiging krijgen.
Lees verder

Polen vermoedt hacking door Russische geheime diensten
Bij een grootschalige cyberaanval werden deze maand meer dan 100 e-mailaccounts getroffen van huidige en voormalige Poolse regeringsambtenaren. Dat melden de inlichtingendiensten van het land vandaag. Zij vermoeden dat er een link is tussen de hackers en de Russische geheime diensten.
Lees verder

Martínez tevreden over Eden Hazard: "Hij oogt fysiek sterk, ik maak me geen zorgen om hem"
Een dag na de 0-2-zege tegen Finland heeft bondscoach Roberto Martínez de pers toegesproken in Tubeke. Martínez blikte tevreden terug op de groepsfase, maar de focus ligt nu al op de wedstrijd van zondag. Of Eden Hazard ook dan in de basis staat wilde de Spanjaard nog niet kwijt, maar de prestatie van Hazard gisteren stemde de bondscoach wel tevreden. "Hij had plezier."
Lees verder

Martínez tevreden over prestatie Eden Hazard: "Hij oogt fysiek sterk, ik maak me geen zorgen om hem"
Een dag na de 2-0-zege tegen Finland heeft bondscoach Roberto Martínez de pers toegesproken in Tubeke. Martínez blikte tevreden terug op de groepsfase, maar de focus ligt nu al op de wedstrijd van zondag - al is de tegenstander nog niet eens bekend. Of Eden Hazard ook dan in de basis staat wilde de Spanjaard nog niet kwijt, maar de prestatie van Hazard gisteren stelde de bondscoach wel tevreden. "Hij had plezier."
Lees verder

Joachim Coens betrokken bij ongeval met bromfietsster: "Ik hoop dat alles goed komt met haar"
Dams burgemeester en CD&V-voorzitter Joachim Coens is dinsdagmiddag betrokken geraakt bij een verkeersongeval. Aan de oprit van zijn woning reed een bromfietser tegen de wagen van Coens. Het 19-jarig meisje werd afgevoerd naar het ziekenhuis. "Ik hoop dat alles goed komt met haar. Dat is het belangrijkste", zegt Coens.
Lees verder

SHOWBITS. Sean Dhondt geniet met z'n nieuwe vriendin op Ibiza en herken jij deze BV?
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

Aangespoeld lichaam in Schelde blijkt 18-jarige straatjongen uit Amsterdam, familie zit met veel vragen: "Maar we hebben geen antwoorden"
Het stoffelijk overschot dat afgelopen zaterdag werd aangetroffen in de Schelde aan de steiger van het Kallebeekveer blijkt dat van de 18-jarige Rodinho Breinburg uit Amsterdam te zijn. Zijn familie had hem vorige week dinsdag als vermist opgegeven. Hoe de tiener in Bazel verzeild is geraakt en hoe hij om het leven kwam, blijft voorlopig een raadsel.
Lees verder

Deze jongeren wagen hun kans op de beurs: "Spaarrekeningen zijn achterhaald"
De lage rente op spaarrekeningen en de vrees voor inflatie drijven heel wat mensen naar de beurs. Opvallend, volgens KBC en Belfius: de beursspelers worden daarbij steeds jonger. Drie jongeren getuigen in De Morgen over hoe en waarom ze op de beurs actief zijn.
Lees verder

Vermaelen voelt zich fysiek prima: "Moet absoluut mogelijk zijn om nu elke wedstrijd te spelen"
Thomas Vermaelen (35) stond gisteren tegen Finland voor het eerst in de basis op het EK. De centrale verdediger speelde meteen de hele wedstrijd en heeft die naar eigen zeggen uitstekend verteerd. "Ik voel me fysiek goed."
Lees verder

Billie Eilish biedt excuses aan voor oud "racistisch" filmpje: "Ik schaam me dood"
Zangeres Billie Eilish (19) heeft gereageerd op een video waarin ze een beledigend woord voor Aziaten gebruikt. Vorige week dook een montage op van twee filmpjes waarin de zangeres, naar eigen zeggen toen 13 of 14 jaar oud, de racistische term gebruikt en hun accent lijkt na te doen.
Lees verder