Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 8 juni 2021

Ook in Vlaanderen krijgen kinderen nog vaak naam van voorouder: “Dat ik zal verder leven in deze kleine schat, is e...

HLN
Ook in Vlaanderen krijgen kinderen nog vaak naam van voorouder: "Dat ik zal verder leven in deze kleine schat, is een heel fijne gedachte"
Lilibet, zo heet de dochter van prins Harry en Meghan, als eerbetoon aan Queen Elizabeth. Ook in Vlaanderen zijn er zonen en dochters die de naam van een voorouder kregen. Niet Bizzey of Jay-Z dus, maar klassieke namen als Gilbert, Elise of Dionisius, als hommage aan wijze grootvaders en pronte grootmoeders. De namen verbinden oude met jonge mensen, de cirkel van het leven is rond....
Lees verder

Zaak-Sanda Dia: jaren afgeteld naar deze dag, maar in een paar seconden was het voorbij
Dag op dag twee jaar en zeven maanden nadat Sanda Dia overleed na een doop van studentenclub Reuzegom, stond zijn familie gisteren in het gerechtsgebouw van Hasselt. Daar zou de raadkamer beslissen wie van de achttien Reuzegommers naar de strafrechter moeten voor de faliekant afgelopen doop. Maar nog voor de zitting goed en wel begonnen was, was ze alweer afgelopen. Strafpleiter Joris Van Cauter verwijt de voorzitster vooringenomenheid en liet haar wraken, waardoor het dossier opnieuw vertraging oploopt. "Voor de familie van Sanda is dit de zoveelste ontgoocheling."
Lees verder

Onze opinie. Wat meer ouderwetse galanterie was gepast geweest. Dat wrakingsverzoek zat niet pas maandagochtend in de aktetas van meester van Cauter
Neen, we kunnen ons niet inbeelden hoe het voelt om na meer dan twee jaar eindelijk te weten of de jongeren die je zoon ontgroenden tot de dood zullen worden vervolgd. Neen, we weten niet hoe het is om een dag vrij te nemen, zoals vader Dia, al je moed te verzamelen, en naar de rechtbank te rijden om daar de medestudenten van je verloren zoon in de ogen te kijken.
Lees verder

ANNO 2021. Patrik Vankrunkelsven (64): "Vrijwilligen in vaccinatiecentrum geeft me enorm veel energie"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Patrik Vankrunkelsven, ex-politicus (Open VLD) en oud-burgemeester Laakdal, tevens huisarts, docent en verwoed loper. "Als oudere loper vind ik het irritant dat organisaties steeds vaker de extremen opzoeken: zwaardere hellingen, veel hoogtemeters en moeilijk beloopbare parcours."
Lees verder

Marc Coucke springt mee op de oplegger en investeert in parkingapp voor truckers: "100.000 parkeerplaatsen te weinig voor Europese truckers"
Elke dag vechten 400.000 vrachtwagenchauffeurs voor 300.000 staanplaatsen in de buurt van Europese snelwegen. Een Vlaamse start-up wil die truckers een gegarandeerde reservatie bieden met de beste faciliteiten, en doet dat met een duwtje in de rug van Marc Coucke.
Lees verder

"Kinderdroom die uitkomt" zal welgeteld tien minuten duren: Bezos gaat mee de ruimte in op eerste passagiersvlucht van zijn raket
Een kleine stap voor de mens, maar een grote sprong voor Jeff Bezos (57): op 20 juli stapt de Amazon-CEO en rijkste man op aarde in een ruimtecapsule voor een 'toeristisch tripje' naar de rand van de atmosfeer. Het is de maidentrip van de raket waarmee hij zich in het ruimtetoerisme stort. Mooi meegenomen: hij troeft er die andere multimiljardairs Elon Musk en Richard Branson mee af.
Lees verder

Vakbonden en werkgevers eens over hete sociale hangijzers
Vakbonden en werkgevers zijn het maandagnacht na urenlang onderhandelen eens geraakt over een resem belangrijke sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog en ook landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar. Brugpensioen blijft mogelijk, maar vanaf ten vroegste 60 jaar en er kunnen meer fiscaal voordelige overuren worden gemaakt.
Lees verder

Vakbonden en werkgevers raken het eens over brugpensioen, minimumloon en overuren
Vakbonden en werkgevers zijn het maandagnacht na urenlang onderhandelen eens geraakt over een resem belangrijke sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog en ook landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar. Brugpensioen blijft mogelijk, maar vanaf ten vroegste 60 jaar. Er kunnen ook meer fiscaalvriendelijke overuren worden gemaakt.
Lees verder

Meer klachten over optreden politie
De toezichthouder op de politie, het Comité P, kreeg vorig jaar opvallend meer klachten van burgers over het optreden van de politie. Het aantal klachten steeg van 2.646 in 2019 naar 3.112 vorig jaar. In zijn jaarverslag heeft het Comité P het over een "enorme stijging", schrijft De Tijd vandaag.
Lees verder

Rocco Granata herstelt goed na val: "Papa is een erg sterke mens"
Rocco Granata (82) is weer aan de beterhand nadat hij in het ziekenhuis belandde na een val, waaraan hij twee gebroken ribben en een klaplong overhield. Zijn dochter Jessica (49) stelt ons gerust.
Lees verder

"Man, wat ben jij sloom!" De chemie tussen Romelu Lukaku en mentor Thierry Henry
Als hij voor de EK-vraag van 34 miljoen euro twijfelt tussen vier keuzemogelijkheden, zal hij niet terugvallen op publiek of computer. De eerste hulplijn van Romelu Lukaku op voetbalgebied is al vijf jaar dezelfde: "Allô, Thierry?" De lessen van Titi: hoe Thierry Henry een topspits bijkneedt.
Lees verder

INTERVIEW. CEO Lunch Garden wil heropening met tal van nieuwigheden vieren: "Maar wel aan dezelfde scherpe prijs als vroeger"
Ook het grootste restaurant van ons land opent woensdag weer de deuren en dat gebeurt in alle 75 vestigingen van Lunch Garden met een stevige opfrisbeurt. Met meer vegetarische gerechten, ontbijtboxen en zelfs meeneemporties wil de — volgens sommigen wat 'ouderwetse' — keten meer jongere mensen verleiden. Al blijft daarbij de scherpe prijs wél onveranderd: "En nee, dat staat kwaliteit niet in de weg", bezweert CEO Ann Biebuyck. "Ook gerechten van 9,99 euro kunnen lekker zijn."
Lees verder

COLUMN. Lang leve Lilibet! Minstens zo lang als haar gelijknamige overgrootmoeder
Jan Segers schrijft geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekend kopje. Vandaag: Lilibet Diana Mountbatten-Windsor.
Lees verder

Heeft Cas (22) met 6.000 euro best betaalde studentenjob van het land? Maand lang CEO van de Adecco Group: "Loon interesseert me niet. De ervaring is belangrijker"
Student Cas De Schinkel (22) uit Aalter heeft wellicht de best betaalde vakantiejob van het land beet. Vanaf 21 juni wordt hij 'CEO voor een maand' bij de Adecco Group in België en Luxemburg. Dat hij 6.000 euro gaat verdienen, wist hij maandag zelf nog niet.
Lees verder

Vakbonden en werkgevers raken het eens over hogere minimumlonen, brugpensioen en overuren
Vakbonden en werkgevers zijn het vannacht, na uren onderhandelen, eindelijk eens geraakt over een resem belangrijke sociale dossiers. De minimumlonen gaan omhoog en ook landingsbanen worden mogelijk vanaf 55 jaar. Brugpensioen blijft mogelijk, maar vanaf ten vroegste 60 jaar. Er kunnen ook meer fiscaalvriendelijke overuren worden gemaakt.
Lees verder

Nathalie Meskens en Natalia zijn opnieuw samen zwanger: "We voelen ons zo gezegend"
Drie dagen zat er tussen de geboorte van hun eerste dochtertjes, vandaag amper één dag in de bekendmaking van hun nieuwe wonders in spe. Boezemvriendinnen Nathalie Meskens (39) en Natalia (40) zijn opnieuw samen zwanger. "Het avontuur gaat verder", klinkt het, amper één jaar en drie maanden nadat ze voor het eerst mama werden. De twee breken een lans voor kinderen op latere leeftijd. "Wij weten - in alle bescheidenheid - veel meer dan ouders van begin de twintig."
Lees verder

OVERZICHT. Minder dan 70 nieuwe Covid-ziekenhuisopnames per dag
Het aantal bevestigde coronabesmettingen in ons land is gedaald tot gemiddeld 1.371 per dag. Ook de andere indicatoren blijven in dalende lijn gaan, zo blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal overlijdens is wel licht gestegen.
Lees verder

Lenny uit 'Blind Getrouwd' en Chloé uit 'Expeditie Robinson' verwachten een kindje
Schitterend nieuws voor Chloé Evangelista (32), bekend van 'Expeditie Robinson 2018' en Lenny Janssens (39), die in 2019 meedeed aan 'Blind Getrouwd'. Ze verwachten hun eerste kindje samen. "Ons nieuwe avontuur start in november. Baby Robinson on the way", zegt Chloé dolgelukkig aan Dag Allemaal.
Lees verder

Tom Waes vreest voor Frankrijk, premier sms't met Macron: bekende koppen doen voorspelling EK
In 'Het EK van de duivels' keek Ben Crabbé (58) vijf afleveringen terug op de EK's van de Rode Duivels, maar vanavond blikt hij vooruit. Drie dagen voor de start heeft de presentator een gesprek met bondscoach Roberto Martinez (47), enkele spelers én vraagt hij bekende gezichten naar hun pronostiek.
Lees verder

"Boyata mag weg bij Hertha Berlijn"
Bent u als sportief directeur van een kapitaalkrachtige club op zoek naar een krachtige en kopbalsterke centrale verdediger? Wel, dan kan Dedryck Boyata (30) misschien een aantrekkelijke optie zijn.
Lees verder